Știu bine că primăvara are efecte asupra organismului. De la binecunoscuta astenie la tot atât de cunoscute si încercatele dureri de oase. Speram totuși, ca datorită ”experienței”, procentul de afectare să fie unul controlabil, să treacă neobservat. Primăvara însă ține cu îndârjire să-și impună prezența și să-și demonstreze importanța, în ciuda sau, mai abitir, în cazul experimentaților. În orice caz, o responsalizez pe ea (primăvara) pentru starea mea din ultimele zile și nu pe situația generală, pe incertitudini, dezamăgiri etc. Altfel, cum să înțeleg de ce visez cu ochii deschiși la zile însorite, la briză, la mare și multă serotonină ”vinovată” de producerea stării de bine?!?

Cuprins

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul spre … anywhere

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul

Considerând că (încă) trăim într-o lume liberă și valoarea acesteia o evaluăm (și folosim) singuri, mă las mânată de starea în care mă aflu și pornesc la acțiune. Caut informații, planfic, fac socoteli și scenarii de tot felul, cu un singur scop: vacanțele acestui an. 

Începem cu informațiile. Dacă v-ați imaginat că s-au limpezit lucrurile, v-ați înșelat. Măsurile ne țin încă în stand by, nimic sigur sau concret nu se întâmplă în zona industriei ospitalității sau a călătoriilor. Singurul pas făcut înainte în această zonă este impunerea unui pașaport. Cel puți, au ținut cont și au inclus pe lângă vaccin, testele negative și testele anticorpi în cazul celor care au făcut boala. Cu toate acestea, încă nu știm cum va funcționa exact, din ce dată va fi impusă această măsură sau cum se va obține. Cel puțin la noi! 

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul

Adeverința/documentul/pașaportul

Ce știm până acum? Păi, se pare că va fi o platformă la nivel european pe care o pot utiliza toate statele membre. De pe această platformă se obține un cod QR cu datele de vaccinare, ale testării (negative), sau ale testului de anticorpi – pentru cei care au trecut prin boală. Aceasta ”adeverință”, document, pașaport, cum i-o spune în final, poate fi prezentată în format fizic (tipărit) sau digital. Deocamdată, se numește ”adeverința verde”.

Dacă lucrurile vor sta într-adevăr așa, pot spune că va fi destul de simplu. În același mod, pe baza unui cod QR obținut în urma completării manuale a datelor pe un formular special creat de Spania, a fost posibilă călătoria mea în Tenerife de anul trecut.

Dat fiind faptul că de această dată vom completa doar numele – asta presupune noua platformă- totul ar trebui să decurgă și mai repede și mai simplu. Să nu ne entuziasmă, totuși! Mai e mult până departe – cum s-ar spune-, dar, să nu pierdem și ultmul aliat, speranța. 

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul

Ce nu știm cu siguranță, care sunt condițiile deschiderii hotelurilor, unităților de cazare și a restaurantelor. Evident, la pachet cu măsurile de siguranță la care vor fi supuse. Și nici programul zborurilor companiilor nu este foarte clar, unele având blocate luni întregi pentru diferite destinații. Asta ne încurcă oarecum planurile de a face rezervări pentru vacanțe, mai ales în sistem DIY.

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul spre … anywhere

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul

De asemenea, nu știm cât va dura această degringoladă, incertitudinea, când se va sfârși pandemia și când nu se vor mai bate cap în cap informațiile venite din partea autorităților. Nici din partea cercetătorilor nu vin semnale prea clare, deoarece nici aceștia nu reușesc să fie în total acord. 

Dar, suntem obișnuiți deja cu ce lipsește! Nu mai e nicio noutate, nu ne mai surprinde nimic. Exact ca atunci când nu mai speram că vom scăpa de un regim, de o boală incurabilă … etc. !

Aș vrea însă să vă spun cum stau eu, căci cu asta începusem articolul. Păi, mai întâi, înainte de starea de astenie sau cum s-o fi numind starea de care primăvara e d(i)e vină, noutatea constă în faptul că m-am vaccinat. S-o luăm cu începutul experienței prin care am trecut.

M-am vaccinat

Problemele de sănătate mi-au permis să mă vaccinez în etapa a doua. Procedând ca tot omul (informat) am intrat pe năbădăiaoasa platformă care, nu mi-a permis altceva decât deschiderea contului. De programat … nu știu când s-ar fi întâmplat dacă nu erau copiii. Grație insistenței și ambiției lui A. am fost programați. Cu trei zile înainte de a ne prezenta la administrarea primei doze, ne-au anunțat că am fost reprogramați. Ne-am dezumflat, dar ne-am revenit. :) Peste aproape 3 săptămâni am reușit să primim prima doză a vaccinului Moderna. 

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul

Înainte de a merge mai departe însă, țin să precizez că acest articol nu are drept scop de a intra în polemici, indiferent de natura lor. El reprezintă strict experiența și opiniile personale cu privire la acest subiect. Nu vreau să pledez pro sau contra, nu vreau să conving de ceva, luați-o drept o relatare a unei experiențe.

Dacă în paragrafele despre vaccin(are) veți găsi ceva care vă va fi util, foarte bine, dacă nu, nicio supărare. Precizarea nu înseamnă însă, că nu vă puteți exprima opiniile voastre, pro și/sau contra pe marginea subiectului. Le voi citi pe toate, dar îmi voi rezerva dreptul de a nu polemiza.

Proceduri și etape

Revenind: recunosc, am avut mari rețineri și am suspectat că toate procedurile despre care se vorbea nu sunt respectate. Contrar îndoielilor mele, absolut fiecare etapă și procedură a fost respectată cu strictețe. Inclusiv cele 15 minute post vaccinare în care pot apărea diverse reacții și pliculețul de dezinfectant oferit la final. 

Știu însă că vreți să aflați cum m-am simțit după procesul de vaccinare, prin urmare, voi descrie totul în câteva cuvinte.  Înainte să fiu vaccinată, la consultul făcut de medic (se face fiecăruia în parte) mi-a crescut tensiunea. Mai exact, am făcut TA 19,7/10. Unul dintre factorii care a determinat creșterea a fost emoția, deoarece medicația o luasem.

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul spre … anywhere

Am apreciat atitudinea doctorului respectiv care, mi-a vorbit pe un ton extrem de cald m-a liniștit asigurându-mă că va fi bine și mi-a spus să am grijă să nu ”sar” peste tratment. Astfel, mi-am ”revenit” și am mers mai departe, în sala de vaccinare. Aici a mers foarte repede și, nici nu am simțit când a fost injectat serul. 

Abia când am ajuns acasă am simțit o oboseală și durere în braț. Durerea a persistat și a doua zi, intensitatea fiind destul de mare, mai ales atunci când trbuia să ridic brațul respectiv. Din câte îmi amintesc însă, la fel se întâmpla și când făceam vaccinurile copilăriei, nu? În timp ce starea de oboseală a trecut până seara. 

Rapelul și efectele 

Rapelul făcut la o lună distanță a decurs aproximativ la fel. Culmea! Am ”nimerit” la același doctor. Tensiunea a fost ceva mai mică, probabil gândul la vacanțele 2021 m-au ajutat. :)

Mai puțin plicul de dezinfectant oferit la sfârșit, dar nah, mai facem un caz din asta? Efectele de după rapel au fost însă mai … altfel. Pe lângă durerea brațului și starea de oboseală, am avut simptome asemenea unui început de gripă: temperatură, transpirație abundentă, oboseală mai accentuată decât la prima doză, o senzație de vomă și amețeală.

Inițial am pus pe seama recoltării de sânge pentru analize la care fusesem înainte de vaccinare, dar apoi mi-am dat seama că nu are legătură. De ce? pentru că aveam și o durere de oase, mușchi și o ușoară durere de cap. 

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul

Tratamentul

Ce am făcut? Ce face tot omul. Am luat paracetamol și vitamina C, am stat mai mult în pat (la orizontală :-P) și am băut un ceai. Desigur, nu am fost în stare să lucrez (scriu), dar nici nu mi-am făcut probleme. A doua zi, durerile de oase, mușchi cât și temperatura și starea de greață au mai scăzut. Din când în când am avut ceva amețeli, îmi curgea nasul și aveam episoade scurte de transpirație. Am reluat aceleași metode și ”tratament”: paracetamol, vitamina C, ceai și am stat mai mult în pat (canapea). 

Poate aș fi pus totul pe seama ”comorbidităților” sau a recoltării de sânge, dacă soțul meu nu ar fi avut aceleași simptome. Ba mai mult, el a transpirat și avut temperatură mare toată noaptea iar a doua zi nu a putut mânca până pe la prânz aproape nimic.

Dar totul e bine când se termină cu bine. În a doua parte a celei de-a doua zi, ne-am revenit și bine că s-a întâmplat exact când eram pe punctul de a contacta medicul de familie. Citisem și despre reacțiile care pot apărea, știam de la alți prieteni, de la copii care erau racțiile și ne-am liniștit. 

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul

Vacanțele 2021, vaccinarea și pașaportul spre … anywhere

Vă mai spun care au fost motivele pentru care eu am decis să mă vaccinez și închid sibiectul acesta. În primul rând, deoarece am vrut să scap de psihoza ”nu pot pleca nicăieri, nu mă pot întâlni cu nimeni fără frică și fără testare” etc. Vreau ca măcar psihic, să scap de presiune și să cred că am un pic de libertate de mișcare. Știu, nimic nu e sigur pe lumea asta deci, nici vaccinul. Dar ce, există perfecțiune sau siguranță sută la sută? Și-apoi, ce mai e sigur în ziua de astăzi?

Personal, vaccinarea îmi dă o oarecare siguranță: mă pot gândi la vacanțe, pot ieși cât de cât. Cu aceleași măsuri de siguranță pe care le-am respectat de la început. Apoi, pot călători mai departe de cei câteva zeci, maxim două sute de km. distanță de casă.

Cum spuneam, cu gândul la vacanțele 2021 și cu … pașaportul către anywhere, mă pot ocupa de planificarea și organizarea vacanței. Este vremea să caut bilete, să ”vânez” prețuri bune (pentru buzunarul meu), cazare, tot ce ține de capitolul vacanțe. Cu atât mai mult, cu cât trebuie să fac totul ”ca la carte” astfel încât, prietenii care au ales să meargă împreună cu noi, să se bucure de o vacanță extraordinară. Încă nu știm cum vor fi vacanțele 2021, dar înclin sau, îmi place să cred că, în primul rând, vor fi.

Vă voi ține la curent cu noutățile și desigur, aștept opiniile voastre în comentarii.

Până data viitoare, faceți alegeri inteligente!

 

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut ce ați citit, vă mai aștept!
Pentru a nu pierde următoarele noutăți, îndrăzniți un abonament la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Rate this post