Cuprins

Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Ori de câte ori ajung în alte locuri, zone, țări etc. obișnuiesc să încerc tot ce au acestea diferit. Începând cu mâncarea și terminând cu obiceiuri, tradiții, istorie sau oameni, ador să experimentez, să explorez, să aflu. Asta fac eu și îmi place să cred că este de înțeles, este normal și nu înțeleg în ruptul capului de ce aș alege altfel, adică ceea ce îmi este cunoscut. Așadar, cu gândul la călătorii și vacanțe, la experiențe și noutăți, abordez o temă … delicioasă.

În ciuda ”marginalizării” de unii nutriționiști, cartoful este considerat aliment de bază în multe părți ale planetei noastre. Un exemplu pe care îl pot menționa ca fiind verificat, este cel al Insulelor Canare. Ași ghicit: îmi este tare dor și, numai gândul la vacanța pe insula eternei primăveri mă face să simt parcă aromele, briza, căldura și relaxarea oamenilor.

Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Dar, să revenim la cartof, cel cu reputația ”pătată” din cauza celei mai întâlnite forme: prăjit. Altfel, cartoful nu reprezintă doar un aliment foarte des întâlnit și folosit în prepararea majoritatea meselor, ci chiar unul foarte benefic organismului. Mai exact, cartoful favorizează tranzitul intestinal, cu alte cuvinte ajută chiar în diete sau dorința de a slăbi și a regla metabolismul.

Istoria cartofilor canarieni

În insulele canariene, cartoful se află în capul listei alimentelor folosite în multe preparate. Astfel, în bucătăria tradițională a insulelor canariene întâlnim atât de des cartoful, încât este ușor de constatat că, pur și simplu este marcată de acesta. Atrasă de papas arrugada pe care i-am descoperit de la prima mea aterizare pe insulă, am fost curioasă să aflu ce se ascunde în spatele acestui tubercul.

Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Așa am aflat spre exemplu că, există peste 40 de soiuri de cartofi pe insule iar unele dintre ele, 29 mai exact sunt unice din punct de vedere genetic. Motiv pentru care acestea fac parte chiar din identitatea insulelor, având o istorie de peste 500 de ani. Mai interesant și atractiv este faptul că, prin aceasta aflăm că istoria scrisă și datată a comunității canariene autonome  este destul de tânără.

Specificul acestor soiuri constă în evaluarea și premierea la nivel internațional.  În acest sens, în 2013 ele devin prima denumire de origine protejată (PD) a acestui tubercul în Spania și a doua în Europa. Onoare ce este împărțită doar cu ”cartoful di Bologna” din Italia.

Speciile de cartofi vechi din Canare și originea lor

Speciile de cartofi existente încă din secolul al XVI-lea, au ajuns din America de sud în Gran Canaria, răspândite ulterior în tot arhipelagul. Primele soiuiri au fost cele provenite din semințele Solanum tuberosum (subspecie andigenică -adaptată condițiilor de zi scurte), Solanum tuberosum (subspecie tuberosum) și triploid definit ca Solanum chaucha. Acestea sunt soiurile andigenice vechi din Insulele Canare cu DOP adaptate ulterior la condiții de zi mai lungi

Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Dintre toate zonele în care au fost plantați, inclusiv cele noi cucerite, singurul loc unde s-a dezvoltat foarte bine, a fost Insulele Canare. Explicația este solul vulcanic, caracterizat prin lipsa materiei organice și multitudinea de elemente minerale de tip bazaltic.

Astfel, condițiile au permis crearea unui produs unic cu proprietăți specifice, cu o morfologie aparte. În acest sens, cartoful a fost cultivat pe insule de peste 500 de ani, în soiuri conservate numai în arhipelag și în zona de origine, America de Sud.

Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Cartoful s-a adaptat perfect solului dar au ”empatizat” și cu locuitorii vremurilor, care l-au adoptat și inclus în bucătăria specific insulelor. În consecință, așa-zișii cartofi antici de pe Insulele Canare sunt considerați adevărat patrimoniu, asemenea celor din Peru și Bolivia aduși pe insule în secolul al  XVI-lea.

Prin urmare, până în ziua de azi, așa-numitele cartofi antice din Insulele Canare sunt într-adevăr un patrimoniu foarte vechi de zone de creștere andină, din Peru și Bolivia, care sa stabilit pe insule în secolul al XVI-lea.

Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Principalele soiuri de cartofi antici cultivate pe insula Tenerife în ultimele secole

  • Torrenta sau terrenta
  • Azucena blanca
  • Azucena negra
  • Bonita blanca
  • Bonita colorada
  • Bonita llagada
  • Bonita negra
  • Bonita ojo de perdiz
  • Borralla o melonera
  • Colorada de baga
  • Mora
  • Negra yema de huevo
  • Palmera blanca
  • Palmera colorada
  • Palmera negra
  • Peluca rosada
  • Peluca negra
  • Peluca blanca

 În gastronomia canariană există însă și alte tipuri de cartofi consumate

Turismul nu este un fenomen recent când vine vorba de Insulele Canare, acesta fiind prezent cu mult înainte de boom-ul turistic. Turismul a reprezentat unul dintre punctele forte de contact al Spaniei cu exteriorul. Explicația este următoarea: poziția sa strategică în Atlantic, aflată la jumătatea distanței dintre Europa, Africa și America a oferit pentru mult timp, locul perfect de oprire pentru nave.

24 Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

În acest context, cei care au contribuit la 80% din investiția în portul Las Palmas de Gran Canaria au fost englezii. Relația și-a pus puternic amprenta asupra dezvoltării în general. Dacă facem însă referire la cartofi, există două soiuri aduse de englezi ,care au devenit în întregime canarieni. Pe vremea când engleza nu era ”limba internațională”, fonetica a fost ușor adaptată dialectului canarian. Cele două soiuri sunt:

  • Chineguas – adus din Anglia în timpul regelui Eduard al VI-lea. Astfel, Regele Edward din limba engleză a s-a transformat (deformat) în ”chinegua”.
  • Papads autodate – soiul alb, alungit și foarte apreciat a cărui denumire vine engleză de modă veche – ”depășite”. Nu se cunosc motivele denumirii acestui soi de cartof, dar se crede că este o denumire populară.

Cultivarea

Culturile de cartofi antici ocupă aproximativ 4.000 de hectare de teren pe Insulele Canare. Cea mai mare supefață cultivată cu cartofi antici se află în insula Tenerife, pe aproximativ 1.000 de hectare iar după volumul de producție aceasta este urmată de insula La Palma.

22 Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Descriere

Cartofii antici cultivați în insulele canariene au culoarea cojii (pielii) de la negru la maro violet, care trece prin roz și portocaliu. Pulpa cuprinde gama de culori ce variază de la smântână la galben intens sau gălbenuș de ou. Culoarea se  accentuează în intensitate la preparare. 

Cartofii antici din Insulele Canare au forme rotunjite, suprafață neregulată marcată de prezența unor ”ochi” oblici, mai mult sau mai puțin adânci. Dimensiunea lor variază, caracteristic fiind dimeniunile mici sau foarte mici, între 1 și 8 centimetri.

Senzația olfactivă produsă atunci când sunt preparați este aromată, cu mirosuri proaspete, moi și ușoare. După preparare cartpfii antici canarieni au o textură care este ușor de recunoscut prin lipsa granulelor. Textura cartofilor poate fi făinoasă, cremoasă și untoasă sau cremoasă fermă și ne- făinoasă. Cât despre gust, acesta ne duce cu gândul la cerealele prăjite.

19 Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Ce  soiuri de cartofi folosesc restaurantele

Restaurantele de pe Insula Tenerife folosesc produse proaspete, de cea mai înaltă calitate. Pentru ca aceste cerințe să fie înedplinite, la capitolul cartofi, restaurantele folosesc produsul de sezon, soiul cel mai potrivit în funcție de perioada anului. Un mare succes al bucătăriilor insulei  și varietatea preferată a clienților (turiștilor) este soiul Chinegua.Fierți în apă cu sare, papas arrugadas – felul cel mai căutat, apreciat și aproape nelipsit, cartofii canarieni astfel preparați vor fi și sănătoși. Lăsați să se răcească, amidonul se transformă în amidon rezistent. Acesta, acționează ca o fibră alimentară și favorizează tranzitul intestinal. Cu alte cuvinte ne vor ajuta să slăbim și vor regla metabolismul.

Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

Bineînțeles, ne plac cartofii! Ne plac cartofii canarieni și nu ratăm nicio ocazie să-i savuăm cu sosurile lor delicioase, alături de salate și pește. Dar, îmi place să și împărtășesc cu voi toate aceste povești sau … istorii. Motiv pentru care, voi reveni cu alte povești și experiențe.

În speranța că nu va mai trece mult timp până ne vom bucura de tot ce ne pot oferi vacanțele sau călătoriile, vă aștept opiniile, poveștile și gândurile în comentarii.

 

Până data viitoare, păstrași-vă încrederea și visurile!

 

UniquebyMM

Citiți și: 5 recomandări pentru munca la distanță

Povestea celor 6 evenimente și 5 aniversări într-o lună

Surse:

https://pellagofio.es/gastroclub/producto-canario/papas-antiguas-canarias-el-color-de-la-excelencia/;  http://www.rinconesdelatlantico.com/num4/35_papas.html;

https://www.canarias7.es/canarias/papas-antiguas-de-canarias-protegidas-y-aclamadas-IX6918381

https://www.gobiernodecanarias.org/agp/icca/temas_calidad/papas/

https://www.isladetenerifevivela.com/2013/10/papas-antiguas-de-canarias-con.html

Rate this post