Există subiecte despre care vorbim foarte des, dintr-unul (sau mai multe) dintre următoarele motive: ne face plăcere, sunt de mare interes sau pur și simplu vrem să împărțim cu alții emoții, experiențe, sentimente. Vacanțele și călătoriile reprezintă unul dintre aceste subiecte. Iar motivele care stau la baza discuțiilor frecvente sunt cam toate cele de mai sus, la un loc. Vacanțele nu reprezintă doar o întrerupere a activităților și petrecerea timpului într-un mod plăcut, relaxat și relaxant. 

IMG 20210620 094535 Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Cuprins

Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Fie că vorbim din plăcere, fie că fac parte dintre cele mai de interes subiecte sau vrem să împărtășim din experiențele noastre, vacanțele ocupă un loc în top 3 discuții. Dar, dacă vă așteptați să numesc sursa studiului făcut în acest sens, vă voi dezamăgi. Nu am date concrete ale unui studiu, însă cu siguranță, cercetătorii s-au ocupat și de acest aspect. Ce am spus este doar propria constatare, însă înclin să cred că nu greșesc (prea mult). Bineînțeles, tot vacanțele și experiențele sunt motivul pentru care vreau să povestesc și eu, în stilul meu, cu care (sper) v-ați obișnuit.

Sigur că este interesant să povestești despre destinația în care ți-ai petrecut vacanța doar în termeni elogioși. De asemenea, poate fi atractiv și util să scrii într-un mod foarte tehnic despre anumite aspecte ale destinațiilor de vacanțe sau călătorii. Mie însă mi se pare însă și mai important, fără a abandona aspectul utilității, să scriu despre experiențe. Cred că din acestea oamenii pot alege exact ceea ce au nevoie, ce corespunde stilului, personalității fiecăruia.

IMG 20210627 125246 Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Vacanțele – Gusturi, arome, senzații

Acum, vă întreb sincer: de câte ori nu v-ați întors dintr-o vacanță sau călătorie cu un gust, cu o aromă, cu o senzație care persistă încă mult timp? De câte ori nu v-au rămas în minte un anumit restaurant, un anume loc care v-a lăsat o impresie grozavă sau, oameni care v-au plăcut? Prin stilul lor comportamental, prin felul de a fi sau prin ceea ce au realizat? Sunt absolut convinsă că aveți cel puțin unul dintre aceste exemple.

Vacanțele și călătoriile nu înseamnă doar relaxare sau bani cheltuiți, mici sau mari plăceri, beneficii de sănătate, răsfăț shopping, etc. Din vacanțe, călătorii ne putem întoarce cu lecții de tot felul, cu experiențe unice, chiar cu idei pe care le-am putea pune în aplicare. De ce nu, chiar idei care ne sunt de folos în activitățile sau business-urile noastre.

Vacanțele - Dolce Vita Bar Camison

Oamenii și poveștile lor

Dacă ar fi să mă gândesc strict la mine, aș putea spune că felul acesta de gândire îmi aparține și se datorează faptului că îmi place să descopăr oameni și poveștile lor. Că nu ratez ocazia de a vorbi la modul cel mai sincer și pozitiv despre oamenii care fac lucruri, oameni care reușesc. 

Și totuși, având în vedere că citesc mulți oameni ”cu greutate” în diverse domenii, lucrurile nu stau chiar așa. Mulți alții gândesc la fel, lucrurile nu se văd așa doar în logica mea de gândire iar asta nu poate decât să mă onoreze.

Prin urmare,  despre vacanțe, experiențe, oameni și lecții vă povestesc astăzi. Și nu pot porni altfel decât de la ceea ce ne-a fost dat să trăim de un an și câteva luni încoace. Cu toții am avut de suferit, cu toții am pierdut câte ceva sau pe cineva, tuturor viața ne-a fost afectată. Afaceri au fost închise, falimentate, oameni rămași fără joburi, fără siguranța zilei de mâine, unii chiar fără casă. Și, cu siguranță puteți chiar voi continua enumerarea în acest șir de pierderi.

IMG 20210619 132357 Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

O luăm de la capăt

În contextul acesta am realizat adevărul din spusele fashion designerului Liza Panait: ”o luăm de la capăt”. Am avut ocazia să aflu despre  oameni care s-au mutat dintr-un loc în altul, la mii de km. distanță pentru a o lua de la capăt. Sau, de a continua de acolo de unde au fost nevoiți să încheie un capitol. Ca într-o carte a propriei vieți pe care, fiecare dintre noi o scrie. Chiar dacă nu în sensul propriu (de scriitor).

Despre experiențele din vacanțele mele v-am mai vorbit, dar știm cu toții cât de ofertantă este viața și câte surprize ne poate oferi. De această dată, surpriza a fost una foarte plăcută, interesantă și extrem de benefică, pentru că am mai învățat câte ceva.

IMG 20210620 094543 Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Trei antreprenori români- trei afaceri

Pe o suprafață de (aproximativ) cinci sute de metri pătrați,  am descoperit trei mici afaceri conduse de români cu spirit antreprenorial și pasiune pentru munca lor. Locul: Tenerife. Dar se subînțelege, având în vedere dragostea mea pentru această insulă. Iar cei care au ajuns măcar o dată pe blog, știu asta. \ceilalți, află acum. :)

Dolce Vita Barcamison este cafeneaua – bar pe lângă care am trecut poate de zeci de ori, înainte să o descoperim cu adevărat. Într-una dintre dimineți ne-am propus să încercăm cafeaua și croissantele de casă care arătau extraordinar la terasa cochetă din drumul nostru.

Surprinși să auzim câteva cuvinte în română la băiatul care a luat comanda, ne-am simțit mândri că iată, am mai întâlnit pe cineva care a învățat românește. Mai avusesem astfel de surprize plăcute din partea localnicilor sau comercianților de alte naționalități care vorbeau (puțin) românește.

IMG 20210619 132328 Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Dolce Vita

Dar adevărata surpriză avea să fie în momentul în care am fost serviți și întâmpinați de zâmbetul tinerei care ne aducea comanda. Ne-a salutat și ne-a urat bun venit, s-a recomandat și am schimbat câteva impresii.

Bety – numele persoanei încântătoare de la terasa cafe – bar Dolce Vita – este una dintre tinerele plecate de foarte mulți ani din țară. Nu am îndrăznit să întreb câți și nici de unde a venit pe insulă. Am lăsat lucrurile să curgă într-un mod cât mai firesc și să aleagă ea însăși ce și cât poate spune unor turiști veniți din țara în care s-a născut.

IMG 20210619 132342 Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Antreprenorul, omul, povestea

Înainte ca lucrurile să se oprească efectiv pe Planeta Pământ, exact când se instituia starea de urgență datorată pandemiei, Bety a descoperit locul. I-a plăcut și și-a dorit să facă (în parteneriat) o cafenea bar care să aducă un iz din Dolce e Bella Italia. Cafea bună, cocktail-uri profesionist făcute, mâncare care să te facă să revii și, desigur, voie bună și ospitalitate. Atmosfera și tonul acela cald care te fac să te simți familiar, ca și când ai ști pe toată lumea.

La fel ca atunci când mergi în vizită la niște prieteni foarte buni unde te simți atât de bine încât nu-ți vine să mai pleci. Locul în care ceva, nu știu ce, poate berea cea mai bună, deși nu este unică și nici singurul loc în care se servește. Poate cafeaua, nici asta unică pe insulă, poate micile gustări din partea casei sau cocktail-urile preparate atât de bine. Poate, din toate câte un pic, dar mai presus de orice, cred că este vorba despre oameni. Bety este omul principal, ajutată de alți doi oameni la fel de prietenoși, buni și calzi.

IMG 20210628 105134 Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Calitate, profesionalism, disponibilitate 

Deși perioada nu a fost una propice dezvoltării iar industria ospitalității a fost greu încercată, Bety a reușit să țină lucrurile sub control. Pandemia nu a afectat calitatea, disponibilitatea sau profesionalismul. La cafe-barul Dolce Vita totul se prepară pe loc, totul e proaspăt și cu gustul adevărat, specific fiecărui preparat.

De aceea am spus, că berea cea mai bună este aici, cafea cea mai adevărată, cocktailul cel mai bine preparat, cu gust. La fel și mic-dejunul, gustările sau celelalte feluri preparate la Dolce Vita

Se vede clar spiritul de învingător, deși e doar o mână de om. Este genul de tânăr care nu se dă bătut, dar care are în ADN o carismă, o căldură aparte. Acestea, coroborate cu profesionalismul și tenacitatea dau un rezultat care nu poate fi decât câștigător.

Vacanțe Dolce Vita cafe bar

Capacitatea de a dărui, de a ajuta

Și ar mai fi ceva ce m-a surprins deosebit de plăcut la Bety: capacitatea de a dărui, de a ajuta și de a – și promova cunoscuții (sau compatrioții). Și nu spun asta pentru că ar fi ceva ieșit din comun sau mi-ar fi necunoscute astfel de acțiuni și sentimente. O spun în mod expres deoarece, mai ales în străinătate, întâlnești mai rar astfel de ”practici”. Aș zice chiar dimpotrivă, pentru că chiar am avut și astfel de experiențe.

DSC01121 1920w Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Un desert diferit – idee de afacere

De altfel, noi așa am aflat de ceilalți doi antreprenori români. Pe unul dintre ei, Bety ni l-a recomandat pentru un ”desert diferit, un dulce mai deosebit”. Deși nu l-am întâlnit personal, am înțeles că antreprenorul a venit din Anglia unde a deschis această afacere. Pe insulă a ajuns cu aproximativ patru luni în urmă iar afacerea este una de familie și are ca activitate dulciuri de casă de origine maghiară după rețete vechi de 300 de ani. 

DSC04280 1920w Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Dulce diferit, deosebit și rafinat? O, da! Pentru noi românii, kurtosul poate fi ceva mai des întâlnit, dar în străinătate, mai ales așa cum îl pregătesc oamenii ăștia, umplut cu înghețată sau diverse creme, topping-uri și arome, sigur nu. L-am ales pe cel cu nucă rasă, arahide fărâmițate și umplutură de caramel și pot spune clar că e ceva fin, deosebit, excelent. Deși am înțeles că există și în Brașov ceva semănător, eu nu am știut și nici încercat până acum acest tip de desert. Mi-a rămas de încercat varianta conului umplut cu înghețată, dar îmi rezerv plăcerea pentru data viitoare.

Pâinea cu cărbune

Nici a treia recomandare nu a fost una dintre cele comune. În seara în care la Dolce Vita a avut loc ”Aperi-Time” (greatest hits ever cu Ciccio DJ), Bety ne-a servit cu un produs pe cât de inedit (pentru noi chiar unic), pe atât de gustos. Pâinea cu cărbune e produsul pe care l-am gustat și savurat. Aceasta are proprietăți de a ajuta digestia.

IMG 20210715 140353 Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Ei bine, pâinea aceasta ca și alte produse de panificație sunt făcute de o româncă căsătorită cu un italian. O altă afacere de familie deschisă aici: o brutărie. Pâinea este absolut delicioasă și trebuie să mă credeți pe cuvânt. Aș fi vrut să cumpăr și ”pentru acasă” și să aflu mai multe detalii, dar am nimerit în cele două zile libere din programul săptămânal. Chiar dacă nu i-am cunoscut pe ceilalți antreprenori, i-am mulțumit lui Bety pentru toate aceste oportunități și, în mod deosebit pentru tot ceea ce face. 

În loc de concluzii

Vacanțele și călătoriile, mai mult decât relaxare

Bineînțeles că nu știm cum vor evolua lucrurile și, din păcate, nici nu putem interveni asupra cursului lor. Dar, sper din tot sufletul ca Dolce Vita și toate celelalte să devină niște afaceri prospere și de succes. Îmi doresc ca la următoarea vacanță să găsesc locul și oamenii în compania cărora m-am simțit minunat, fericiți de cursul lucrurilor și al evoluției acestora. 

Așadar, pe lângă ceea ce căutăm cu toții- relaxare, voie bună, beneficii pentru sănătate și energia de care avem nevoie -, vacanțele ne oferă și inspirație, experiențe și chiar idei bune de pus în practică. Vacanțele sau călătoriile reușite pot fi în acest fel. Iar mie mi se pare extrem de benefic, eficient și … inspirațional. Cel puțin pentru mine. Pentru voi ce reprezintă vacanțele, în afară de relaxare?

 

Până data viitoare, vacanțe și călătorii așa cum vi le doriți!

 

Cu drag, UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Vă aștept cu articole interesante și despre:  sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să vă intereseze și: Peștele în alimentația sănătoasă de vacanță

Elixirul Vinésime sau tinerețe fără bătrânețe

Fior – Vinovat sau nevinovat? Allie Reynolds

Sursa foto: arhiva personală; cadarchimneycakes

Rate this post