Vacanțele sunt despre relaxare și perioada în care ne dorim să ne simțim altfel decât în restul timpului. Indiferent de destinațiile alese, indiferent dacă este pentru prima sau a suta oară, fiecare dintre noi alege în funcție de preferine, beneficii, peisaje, etc. Pentru că suntem unici și pentru că, alegerile ne aparțin. Pentru mine, pe lângă descoperirea locurilor noi, pe lângă oameni și povești, pe lângă relaxare, o mare importanță au și beneficiile vacanței asupra sănătății mele. Începând cu alimentația pe care mi-o oferă destinația respectivă și continuând cu clima, frumusețea peisajelor etc. Astăzi am ales să împart cu voi informații și experiențe despre beneficiile peștelui în alimentația de vacanță.

Cuprins

Peștele în alimentația sănătoasă de vacanță

Consumat proaspăt, provenit din surse sigure și crescut natural, peștele ar trebui să fie prezent în mesele noastre săptămânal. În combinații cu legume și cereale, datorită proprietăților sale nutriționale, peștele este un aliment fundamental chiar și în diverse diete.

Peștele

Aliment de origine animală, peștele conține proteine, vitamine și minerale și este o sursă importantă de acizi grași. Aceștia au benefici extraordinarei pentru sănătate iar un exemplu ar fi Omega 3. Multe studii care s-au efectuat de cercetători în acest sens, susțin beneficiile consumului de pește. De asemenea, în urma acestor studii se recomandă includerea Omega 3 în dietă, de cel puțin 2 – 3 ori pe săptămână.

Spre exemplu, consumul de pește  gras este recomndat în prevenirea bolilor cardiovasculare. Explicația este aceea că acizii grași prezenți scad colesterolul LDL și întârzie acumularea de grăsime în artere. Asociat cu mișcarea (chiar și plimbările lungi pe malul mării) este deosebit de important și benefic.

Pește

De ce peștele, parte dintr-o dietă sănătoasă

Peștele este un aliment prezent și în piramida alimentației sănătoase oferite de nutriționiști. De asemenea, peștele este considerat aliment de bază atât pentru dezvoltarea copiilor cât și pentru furnizarea de nutrienți la toate vârstele.

Recomandarea este să consumăm între două și patru porții de pește pe săptămână, alternând între cel cu carne slabă (albă) și cel cu carne grasă. Totuși, agențiile pentru protecția și siguranța alimentară (cum este cea spaniolă – AECOSAN) atrag atenția asupra consumului unor specii  de pești, în special speciile mari. Riscul de consum în cazul acostor specii este conținutul ridicat de mercur.

Recunosc, îmi place peștele, dar nu la modul de a consuma orice și oricand sau foarte des, în genul ”nicio masă fără pește”.  Știu clar că peștele este o mâncare hrănitoare, delicioasă, dar mai ales sănătoasă. Țin cont ca din alimentația mea să nu lipsească acest tip de aliment, dar când sunt în vacanță profit de peștele proaspăt de calitate. Chiar și așa, nu consum zilnic preparate care conțin ca aliment de bază peștele. 

IMG 20190516 170946 Peștele în alimentația sănătoasă de vacanță

Plăcere & beneficii

Fie că aleg preparate specific zonei mâncând la restaurantele sau terasele pe care le știu deja, fie cumpărând pește proaspăt direct de la pescari (sau pescării), profit din plin de acest aliment. Îl preparăm la cuptor sau gril, cu legume și salate. Preferatul este cel cu carne albă sau somonul proaspăt, dar mai ”sar calul” și la o porție de ton pe sezon. (:))

Conținutul ridicat de proteine al cărnii albe de pește prezența aminoacizilor de care organismul are nevoie sunt atuurile. Mai mult, oferă grăsimi sănătoase pentru inimă, bine cunoscutul Omega 3, care reduc colesterolul rău și trigliceridele. Tot ele scad tensiunea arterială și îmbunătățesc dezvoltarea neurologică. De asemenea, mențin țesuturile, organele și sistemul de apărare în stare foarte bună.

Dovedit științific

Deloc de neglijat este și aportul caloric scăzut al peștelui. Asta se datorează procentului de doar 5% grăsimi, care sunt de tip nesaturat. Trebuie însă menționat că există dovezi științifice despre aportul obișnuit al acizilor grași omega 3 și capacitatea lor de reducere a incidenței patologiilor cardiovasculare. Ele întăresc convingerile că acizii grași omega 3 sunt foarte sănătoase.

Dar peștele alb nu este cunoscut și bun de consumat doar pentru aminoacizii grași pe care îi conține. Ci și pentru cantitatea mare de minerale și oligolemente (zinc, magneziu, fosfor, cupru, iod, calciu, potasiu etc.) De asemenea, pentru vitaminele A, B6, B12, D și E, care au o contribuție deosebită în creștere. Și nici asta nu este tot! Tuturor acestea li se adaugă faptul că  peștele este ușor de digerat și poate fi metabolizat mai bine decât carnea roșie.

IMG 20201023 145845 Peștele în alimentația sănătoasă de vacanță

Recomandări

Din experiența proprie aș face recomandarea de a ține cont de unele aspecte atunci când cumpărați pește. Verificaţi dacă are ochii sticloşi; dacă pielea are mulţi solzi, dar și dacă branhiile sunt roşii. Important este și că peştele trebuie să aibă întotdeauna mirosul proaspăt al mării. De asemenea, căutăm peştele cu trăsături bine definite. Dar, cred că de unele lucruri ne dăm seama imediat când ajungem într-un loc în care se comercializează peștele.

În altă ordine de idei, pentru a ne bucura și profita de toate beneficiile este necesar să consumăm pește ținând cont și de alte recomandări. Spre exemplu, pentru persoanele cu vârsta peste 15 ani (cu excepția gravidelor) se recomandă consumul de două până la patru ori pe săptămână. În timp ce consumul de prădători mari cum sunt peștii -spadă, somonul, știuca sau marlinul  trebuie redus. 

O dietaă sănătoasă și echilibrată ne oferă, fără nicio îndoială, efecte pozitive asupra sănătății. Iar din aceasta nu trebuie să lipsească peștele, consumat săptămânal și combinat cu legume sau cereale. Iată câteva beneficii ale consumului de pește:

Număr mic de calorii

Am amintit deja mai sus că peștee este un aliment slab din punct de vedere caloric. Spre exemplu, în 100 de grame carne slabă sunt aproximativ 80 Kcal iar peștele gras sau albastru, pțnă la 200 Kcal. În orice caz, asta nu înseamnă că ne putem dezlănțui ( face de cap) în ceea ce privește prepararea peștelui, alt aspect deosebit de important.

IMG 20191113 165717 Peștele în alimentația sănătoasă de vacanță

Grija cea mai mare este să ținem cont că, funcție de modul de preparare al peștelui, va crește numărul de calorii. În acest caz, procesul duce nu doar la creșterea valorii calorice, ci și la formarea acizilor grași trans. Iar aceștia nu mai sunt benefici organismului, ba dimpotrivă.

Cel mai comun și la îndemână exemplu este cel al fileului de merluciu, atunci când este făcut pane cu făină și apoi prăjit. De preferat este să-l pregătim în cuptor, la grătar sau abur. Apoi, alt exemplu cunoscut este peștele gras, de asemenea, de obicei prăjit.

Conține nutrienți pentru creștere

Recomandarea consumului de pește în timpul sarcinii, a sugarilor și copiilor mici se bazează pe acest motiv: nutrienții care favorizează creșterea. Procentul de proteine prezent în pește este de 20%, deși crustaceele au un procent mai mare.

IMG 20201115 180214 Peștele în alimentația sănătoasă de vacanță

Deloc de neglijat, valoarea biologică ridicată (conține toți aminoacizii esențiali). Aceasta oferă exact ceea ce necesită anumite etape de dezvoltare. Cu toate acestea, peștele trebuie combinat și alternat în hrana bebelușilor (sau femeilor însărcinate) cu leguminoase, cereale, nuci, ouă și lactate.

Oferă calciu

Peștele este și o extraordinară sursă de calciu. Speciile cele mai recomandate în acest sens sunt sardinele și hamsiile. Aportul de calciu din pește ajută la formarea dinților, la întărirea și îngrijirea sănătății oaselor, cât și la contracția mușchilor. Ajută de asemenea în coagularea sângelui și prevenirea bolilor cum ar fi osteoporoza.

Desigur, pentru asigurarea sănătății optime a oaselor nu este suficient ca din alimentația noastră să facă parte paștele. Potrivit unui studiu, este nevoie de un nivel optim de vitamina D.

Peștele - paellia

Conține iod

Peștele și crustaceele repreprezintă de asemenea o importantă alternativă pentru reducerea deficitelor de iod. Știm bine că deficitul  de iod poate duce la apariția bolilor tiroidiene. Prin urmare, putem ajuta organismul și preveni această deficiență.

Iodul este esențial în timpul sarcinii, alăptării, cât și a creșterii copilului în primele luni de viață. Cele mai recomandate specii de pește pentru conținutul de iod sunt: chefalul, somonul, codul, midiile, dar și tonul. Deși ultimul face parte din speciile mari.

Protejează inima și arterele

În conținutul peștelui găsim de asemenea, acizi grași polinesaturați, într-un procent cuprins între 25% și 50%, în funcție de specie. Omega 3 și Omga 6 prezente în pește sunt ”responsabile” cu reducerea colesterolului și ajutorul în protejarea sănătății inimii și sângelui. 

IMG 20210619 114302 Peștele în alimentația sănătoasă de vacanță

Consumul de pește este recomandat pentru a evita infarctul miocardic sau/și accidentele cardiovasculare. Consumat și preparat corect, ales bine și respectând recomandările specialiștilor pe care am încercat să le expun și eu, peștele este un aliment complet care aduce beneficii excelente sănătății  organismului. 

Peștele în dieta obișnuită

Dintre minunile pe care lumea ni le oferă, pe insula aflată la aceeași altitudine cu cea a deșertului Sahara, ne putem bucura deopotrivă de o dietă sănătoasă și de climă. Ambele, cu efecte extraordinare pentru sănătate. Cel puțin acesta este modul meu de abordare atunci când aleg vacanța în această destinație. 

IMG 20210619 204235 Peștele în alimentația sănătoasă de vacanță

Întotdeauna m-am concentrat pe rezultate și m-am ghidat după experiențele pozitive care mi-au confirmat informațile. Contează felul în care mă simt pe perioada șederii, dar și mai mult, contează efectul de după vacanță. Pentru sănătatea este factorul principal care furnizează fericirea, mulumirea, binele, iubirea. Tot!

Ce părere aveți despre beneficiile consumului de pește? Este peștele un aliment pe care l-ați inclus sau l-ați include în dieta voastră? Mai ales că este vremea vacanțelor și, cum spuneam, nu doar relaxarea este cea pe care o căutăm ci și o alimentație cât mai naturală și benefică. Evident, pe lâgă celelalte motive pentru o vacanță reiușită.

Până data viitoare, vacanță așa cum v-o doriți!

 

Cu drag, UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Vă aștept cu articole interesante și despre:  sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să vă intereseze și: Industria ospitalității și vacanțele verii 2021

Elixirul Vinésime sau tinerețe fără bătrânețe

Fior – Vinovat sau nevinovat? Allie Reynolds

Sursa: aecosan,pubmed

Sursa foto: arhiva personală

Rate this post