Lunile acestea de vară ne induc o stare de vacanță și un dor de parcă nu am fi petrecut una, de nu știu cât timp. Cred că chiar și pentru cei abia întorși din vacanță, în câteva zile situația stă la fel și sunt încearcați de aceleași gânduri. Bineînțeles, eu nu fac excepție și mă regăsesc printre cei cu gândul numai la vacanță, dar încerc să mă țin tare pe poziție până la următoarea. Și dacă tot mă copleșesc gândurile de vacanță, m-am lăsat dusă de val (al imaginației, desigur) și mi-am propus să scriu despre ținutele preferate în vacanță. Cu siguranță aveți și voi niște preferințe și în acest sens, nu-i așa?

Cuprins

Care sunt ținutele preferate în vacanță

ținutele de vacanță - creații Liza Panait

Vara este, parcă prin definiție, anotimpul vacanțelor. Probabil, de aici vine și pofta de vacanță în aceste luni, chiar dacă am fost sau urmează să mergem într-o vacanță. Verile cu temperaturi tot mai ridicate și indici de disconfort termic peste limita normală, nu pot influența decât în această (unică) direcție.

Când simțim cum ne ”topim” și aerul devine irespirabil de la primele ore ale zilei, la ce să ne gândim? Cum să nu ne amintim plăcerea pe care ne-o oferă briza mării? Sau la plimbările lungi pe faleză, apa mării sau terasele unde savurăm licori răcoritoare?

ținutele - creație Liza Panait

Dacă totuși (din diverse motive), în perioada aceasta sunteți (ca și mine) în vacanță numai cu gândul, avem nevoie de ceva trucuri peantru a face față. Amintirile sunt cele care ne mențin la nivelul de ”supraviețuire” al acestei tentații. Urmează planurile, alt mod de a ne păstra tonusul ridicat, dar și preocuparea pentru ținutele care urmează să le purtăm. În ceea ce mă privește, sunt undeva între acestea.  Cu alte cuvinte, apelez la momentele frumoase din vacanța trecută, fac planuri pentru următoarea și dau iama în garderobă.

E frumos ce mi se potrivește

Garderoba mea, sunt sigură că nu diferă cu mult față de a unei mari majorități. Aceasta este plină cu diverse piese vestimentare pe care le considerăm frumoase și potrivite stilului nostru.  Frumusețea însă, ca și fericirea sau iubirea, nu sunt științe exacte, nu au definiții și nu se supun unor reguli universal valabile. Frumusețea este percepută altfel de fiecare om, în funcție de personalitate, gust sau stil. Altfel spus: ”nu-i frumos ce-ți place ție, e frumos ce mi se potrivește.”

Ținutele de vacanță - creație Liza Panait

De aceea, deși aștept cu mare nerăbdare și interes răspunsul vostru la întrebarea adresată, ca gazdă bună, voi începe cu mine. Vă voi povesti despre ținutele pe care le prefer în vacanțe, despre stilul, materialele, piesele vestimentare prezente în garderoba și bagajul meu.

Opiniile proprii & ținutele personale

Știu că sunt opinii de genul ”nu am nevoie de ținutele speciale pentru vacanță”.”Nu am nevoie de altceva decât de costumul de baie și alte câteva piese vestimentare”, etc. Am luat în calcul, dar precizez ferm că respect opinia fiecăruia și nici nu-mi trece prin minte să demontez convingerile cuiva. Sub nicio formă! Suntem unici și liberi iar ”Libertatea mea începe acolo unde se termină libertatea ta”  cum bine spunea Ion Rațiu.

Așadar iată câteva opinii despre ținutele pentru vacanță care pot deveni sursă de inspirație, lectură (plăcută, sper) sau informație. Ceea ce m-ar bucura și încânta în mod deosebit și pentru care v-aș mulțumi cu plecăciune.

IMG 20201205 103227 Care sunt ținutele preferate în vacanță

Ținutele adecvate vacanței

Când vorvim despre stiluri, din start am putea spune că există cam tot atâtea câți suntem pe planetă. Sigur nu putem atinge toată plaja (apropo de vacanță). Dar niște elemente, piese vestimentare în jurul cărora putem construi ținute pentru vacanță, cred că găsim. Iar eu am învățat mult (și multe) de la fashion designerul Liza Panait.

În ceea ce privește ținutele de vacanță, acestea diferă nu doar de personalitate sau stil, ci și de destinația de vacanță. Clima este cea care impune oarecum niște reguli, urmată îndeaproape de tipul de vacanță ales.

ținutele - creație Liza Panait

Referitor la vacanță, deși nu mai este niciun secret, vă mărturisesc că am o destinație pe care o ador. Mă refer desigur la Insula Tenerife aparținând Arhipelagului Canare din Oceanul Atlantic. Supranumită și ”Insula Eternei Primăveri” datorită climei blânde, Tenerife este o destinație de vacanță care merită aleasă măcar o dată în viață.  Pentru această destinație mă gândesc să pregătesc câteva ținute din garderobă. Cu amintirile frumoase din vacanța trecută și gândul la următoarea, va fi simplu.

Ținutele în funcție de destinații

În principiu, vestimentația potrivită pentru o vacanță în Tenerife este una ușoară, asemeni unei vacanțe la mare. Totuși, pe insulă, temperaturile înregistrate dimineața și seara precum și vântul destul de prezent, pot duce la scăderea temperaturilor. Temperaturi cu cel puțin 3-4 grade mai mici vom întâlni și în excursiile sau vizitele în partea nordică a insulei. Ceea ce înseamnă că printre ținutele pregătite pentru vacanța pe insulă trebuie să se găsească și piese vestimentare ceva mai groase.

ținutele - creație Liza Panait

Ținutele cu Costum de baie

Să pornim așadar la treabă! Prima piesă despre care ar trebui să vorbesc este costumul de baie. Spun ar trebui, deoarece bănuiesc că majoritatea cititorilor se vor duce cu gândul la plajă. Deși nu pot spune că pentru mine reprezintă piesa de rezistență, costumul de baie se află printre piesele obligatorii pentru ținutele de vacanță.

Îl port cu o rochie croșetată (stil plasă sau macrame), rochie din dantelă sau cu o tunică. Aceasta este dintr-un material subțire din bumbac, care mă face să mă simt confortabil și să mă bronzez frumos (în mers).

70fc7a1499a46253b944fd70d8df5a62 Care sunt ținutele preferate în vacanță

 

Este foarte important ca ținutele în general, să ne ofere confortul de care avem nevoie. Dar pe lângă asta, trebuie să fim corecți și sinceri cu noi: ne place să regăsim elemente de unicitate, tușa aceea de personalitate. Elemente care contribuie în mod esențial la starea noastră pozitivă și fac să ne simțim încrezători și sofisticați. Poate fi doar o impresie personală, dar cu siguranță, nu este singulară. Iar constatarea nu vine oricum, ci dintr-un soi de ”studiu peronal”.

Ținutele cu pantaloni

Alegerea mea este una dintre variantele de mai sus sau, de ce nu, cămașa înnodată/bluza purtate cu pantaloni scurți. Bineînțeles, totul depinde de silueta și dimensiunile fiecăruia iar eu am grijă să port lucruri care nu mă dezavantajează sau care duc la instalarea complexelor. Și aici, țin cont de recomandările creatoarei de modă.

414e579f2787ed1e306011358cd6ffb9 Care sunt ținutele preferate în vacanță

Dar apropo de pantalonii (scurți) menționați mai sus,  adaug întotdeauna în bagajul meu o pereche de pantaloni de tip Palazzo. Aceștia merg perfect cu un costum de baie întreg, dar nu numai. În funcție de țesătura aleasă, aceștia sunt fabuloși deoarece sunt ușori și foarte versatili.

Excelenți pentru vremea caldă, pantalonii Palazzo se potrivesc siluetei, ca de altfel multor tipuri, și se pot purta ușor cu multe tipuri de încălțăminte. Ce să mai spun de combinațiile care pot alcătui ținutele extrem de confortabile și frumoase de vacanță. Liber la imaginație.

Rămânând în zona pantalonilor, mai port pantaloni trei sferturi (albi) pe care îi combin cu bluze din materiale care dau voie pielii să respire.

Rochiile

IMG 20210810 221941 Care sunt ținutele preferate în vacanță

Daaar, când nu folosesc combinațiile ale căror piese deja le-am menționat, altă ”vedetă” preferată este rochia. Pur și simplu ador rochiile! Evident, nu orice fel de rochie, nu orice model sau din orice material. Spre exemplu, inul este unul dintre materialele care îmi place foarte mult. Acesta este urmat de dantela din bumbac, mătasea naturală.

În plus, stilul unic, personalizat, nu intră în vacanță. Cu cât acumulezi experiență, cu atât respectul pentru creatorul de modă și recomandările sale sunt mai importante. Sau, așa mi s-a întâmplat mie. Pentru că, nu este totul să ne placă obictele vestimentare unice sau le aciziționăm. Extrem de important este să învețăm să le folosim, să le accesorizăm, să le combinăm și chiar când și cum să le purtăm.

ținutele - creație Liza Panait

Stil & trend

Ținând cont de tendințe în materie de țesături și design, aleg rochiile lungi, vaporoase, pentru ținutele de vacanță. Asta nu înseamnă că printre acestea nu se găsesc și cel puțin câte una de lungime scurtă sau medie. Îmi place să le port seara, în plimbări, când ne oprim la un restaurant și petrecem timp până tărziu sau multe alte ocazii.

Rochiile din materiale subțiri și in le pot purta în cazul în care serile sunt mai răcoroase, cu un șal subțire bine ales. Din ținutele mele de vacanță nu lipsesc însă rochiile din materiale ușor mai pline. Stilul personalizat, unic nu-mi lipsește, deoarece am câteva piese special făcute pentru vacanță sub semnătura creatoarei de modă Liza Panait.

Blugii

creație Liza Panait

În cazul în care v-ați întrebat dacă printre ținutele mele se găsesc versatilii blugi și tricourile, răspunsul este afirmativ. Am o pereche de blugi preferați din creațiile fashion designerului român. Pe aceștia îi asortez cu tricouri sau bluze din același material preferat, inul.

Ținutele care conțin blugii le port mai ales atunci când merg în excursii, când explorez sau, pur și simplu atunci când simt. Iar faptul că nu i-am inclus în capitolul de mai sus dedicat pantalonilor este pentru că blugii sunt o piesă vestimentară aparte. Cu o istorie în spate, blugii sunt una dintre cele mai purtate, longevive și versatile piese vestimentare.

IMG 20210627 193800 Care sunt ținutele preferate în vacanțăLa final

Garderoba mea de vacanță este aproape finalizată. Deși nu o voi pune încă în troller, sunt gata oricând să pornesc în următoarea vacanță din destinația mea preferată. Evident, unele dintre ținutele sugerate pot fi purtate și cu alte ocazii, altele decânt vacanțele. Combinate adecvat, ținând cont de recomandările stiliștilor, de preferințele și stilul fiecăruia, ținutele ne vor face remarcate și apreciate. Dar dincolo de toate acestea, vor crea sentimentul pe care ni- l dorim. 

Eu știu că nu sunt singura care are ținute preferate pentru vacanță, dar revin cu întrebarea care sunt acestea pentru voi. Aștept răspunsurile și sugestiile, ideile voastre în legătură cu acest subiect. 

 

Până data viitoare, vacanță plăcută sau spor la pregătirea ținutelor!

 

Cu drag, MM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut, vă aștept cu articole interesante și despre:  sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să vă intereseze și:

7 motive să comandăm pe florărie online

Bilanț la jumătatea lui 2021 (Mid -year review)

Sursa foto: arhiva personală creații Liza Panait; Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rate this post