Bine v-am găsit! Pentru articolul de astăzi am apelat la înțelepciunea proverbelor legate de dimineți. ”Ziua bună se cunoaște de dimineață” sau  ”Cine se scoală devreme, departe ajunge” sunt doar două dintre vechile proverbe încă foarte actuale și aplicabile. Desigur, le-am putea traduce sau reinterpreta în diverse alte o mie de feluri, dar sensul este cam același: dimineața este cel mai potrivit moment al zilei. Este punctul de pornire, reperul fiecărui început de zi.

3 metode (practici) pentru dimineți productive

dimineți - inspirație

Diminețile au de departe cel mai mare potențial de inspirație, de muncă, de concentrare etc. Dacă vrem să mergem pe linia științifică, vom găsi bineînțeles argumentele care demonstrează clar de ce dimineața avem un potențial mult mai mare.
Totuși, alegerea mea este de a merge pe latura mai pragmatică și mă voi opri asupra unor practici pentru dimineți productive. Cu alte cuvinte, niște așa -zise trucuri la care putem apela pentru a ne ajuta în să antrenăm creierul pentru o rutină zilnică mai bună.
De multe ori ni se întâmplă ca ceea ce facem în primele ore ale dimineții să aibă un efect benefic asupra întregii zile. În unele cazuri, efectele au bătaie lungă fiind folositoare toată viața. Constatăm din propriile experiențe cum cele mai bune momente pentru a lucra la propria agendă  sunt cele ale dimineții.
pexels photo 2228585 3 metode (practici) pentru dimineți productive

Dimineți prolifice

Dimineți în care lucrăm cu noi înșine cu rezultate uimitoare. Dimineți prolifice și extraordinar de utile nouă. Înainte de a ieși în lumea în care agenda altora controlează mare parte din ceea ce facem, ceea ce (ni) se întâmplă. Tot din experiențe, am desprins câteva idei de a lucra la creșterea noastră din primele ore, cu impact benefic și dimineți productive pentru noi toți.

Scrisul

dimineți - scrisul

Până să vă întrebați ce caută scrisul printre recomandările pentru a ne bucura de dimineți și zile productive, propun să vă gândiți la următoarea afirmație. Aceasta aparține cercetătorilor și specialiștilor în domeniu și spune că scrisul este un exercițiu excelent pentru creier.
Îmi veți spune (probabil) de asemenea, că acest lucru contează pentru scriitori. Ei bine, nu este deloc așa, deoarece scrisul dimineața este o practică extraordinară pentru creșterea personală. Bineînțeles, pentru scriitori sau cei care au oarece legătură cu scrisul, acesta constituie într-adevăr un exercițiu și un mod nemaipomenit de a lucra la proiecte, chiar de a obține venituri din munca aceasta.
pexels photo 1394841 3 metode (practici) pentru dimineți productive
În timp ce pentru non – scriitori, scrisul în orele dimineții este o practică extraordinară pentru îmbunătățirea capacității de gândire. Scrisul ajută în obținerea clarității și este un exercițiu grozav pentru o bună articulare a ideilor și în comunicare. Ce reprezintă toate acestea, indiferent dacă suntem sau nu scriitori? Desigur, abilități nemaipomenite pentru oricare dintre noi.

Dimineți productive pentru îmbunătățirea vieții

Firește, nu este cazul să ne apucăm (neapărat) de scris cărți, și nici să ne fixăm target cu număr de cuvinte sau durată de timp pe zi. Și nici nu este nevoie să ne trezim la ora patru – cinci pentru a ne apuca de scris. Scopul nu este acela de a ne da viața peste cap, ci dimpotrivă, de a o îmbunătăți.
În acest sens, putem scrie ceva care ne face plăcere, care reprezintă ceva, care are sens. Sau, care vine în ajutorul nostru ca o eliberare, o simplificare, organizare sau planificare a zilei. Spre exemplu putem scrie o scrisoare, putem face un rezumat al unei cărți pe care am citit-o. Putem scrie într-o agendă sau pur și simplu mesaje pe post-it-uri lipite pe frigider. Orice. Important este să scriem ceva în fiecare dimineață.

Revizuirea obiectivelor

pexels photo 5244048 3 metode (practici) pentru dimineți productive

După ce am scris ceva ce are sens pentru noi, trecem la următorul pas al unei dimineți, care contează. A venit vremea să reflectăm un minut-două asupra locului spre care ne îndreptăm. Deși pare puțin timp, este extrem de eficient și de util să includem în rutina dimineților această metodă.

Să reflectăm asupra locului în care mergem și de ce o facem, să realizăm de ce facem ceea ce facem, transformă experiența în ceva mult mai semnificativ și plăcut. Ne va ajuta să trecem prin noianul de lucruri banale, dar și să rămânem mai prezenți de -a lungul întregii zile. Și acum nu vorbim despre obiectivele pe care le avem.

Acestea. dacă le notăm undeva și le vom privi la anumite intervale de timp vom constata că se vor schimba frecvent. Cel mai probabil lunar. Tot ce contează este să menținem aproximativ același drum (direcție) și să ne străduim să fim mai buni. Amintindu-ne unde mergem și de ce facem ceea ce facem, este de fapt cea mai bună metodă de a ne valorifica creșterea personală în fiecare zi.

Învățăm ceva în fiecare zi

pexels photo 261909 3 metode (practici) pentru dimineți productive

Pentru că tot am început cu un proverb, apelez din nou la înțelepciunea populară. Un alt proverb potrivit subiectului nostru este ”Omul cât trăiește, învață”. Adevărat! Să continuăm să învățăm ceva în fiecare zi, nu este benefic doar sănătății creierului. Este un plus pentru creșterea și dezvoltarea noastră în general.

Să învățăm în fiecare zi înseamnă să ne îmbunătățim pe orice plan. Învățăm să fim mai buni în cariera aleasă, un părinte mai bun, un prieten mai bun, soț sau soție mai buni. Învățând mereu devenim mai puternici, mai flexibili și nu riscăm să rămânem pe loc.

Concret, această metodă de  poate fi mult mai practică, mai scurtă, simplă sau formală. Trecând de la teorie la practică – așa cum îmi place să fac de obicei – exemplele sunt la îndemâna oricui. Fie ascultăm podcast-uri în drum spre muncă,  fie citim diverse materiale în timp ce bem cafeaua,  metodele sunt gratuite și ușor realizabile.  Acestora le- am putea adăuga cursuri online sau orice tip de educație formală.

IMG 20210721 104934 3 metode (practici) pentru dimineți productive

3 metode (practici) pentru dimineți productive

Oricare formă sau metodă de învățare vom alege, dacă este practicată dimineața, ne va ajuta pentru tot restul zilei. În ce sens? Vom simți să suntem mai buni, mai productivi și vom trezi creierul cu informații utile. Astea se vor întâmpla înainte de a fi bombardați de tot felul de inutilități și vom constata că lucrăm la noi înșine în fiecare zi.

La final

Cu siguranță există nenumărate metode sau practici pe care le putem folosi în prețioasele noastre dimineți. Am supus atenției voastre trei practici cheie pe care le puteți experimenta în fiecare  dimineață. Progresele nu vor fi uriașe, dar știți și voi că acțiunile mici, finalizate în mod regulat vor aduce îmbunătățiri colosale.

 

Până data viitoare, dimineți extraordinar de productive!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut, vă aștept cu articole interesante și despre: sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

 

S-ar putea să vă intereseze de asemenea: Vârsta fericirii & pledoarie pentru viață
Sursa: mediumdailydigest
Sursa foto: pexels, arhiva personală