5 recomandări pentru a mânca în familie

mânca - friptură

Să recunoaștem: de multe ori, ca părinți (mame) ne dorim să uităm de pregătirea meselor. Când jobul este epuizant, copiii și activitățile ne solicită la maxim, mult mai simplu ar fi să uităm de mesele în familie. Aflați într-o continuă alergătură și agitație, cu un program zilnic foarte încărcat, nevoia de a mânca pe fugă este tot mai des întâlnită.

Bineînțeles, cel mai potrivit loc pentru a consuma mâncarea preferată, sănătoasă, în compania celor mai dragi, este acasă. Acasă, în confortul propriu, creat în funcție de personalitatea și nevoile fiecăruia, unde regăsim energia, motivația, bucuria și familia. Doar timpul și provocările teribile prin care trecem, ne determină adesea să sărim peste acest moment important și prețios al zilei.

mânca - servire

Singurele momente ale zilei împreună cu toată familia

Cu toate astea, noi părinții, realizăm cât de important este să împărțim timpul astfel încât, să alocăm o parte din el pentru a mânca în familie. Iar explicația este simplă: De cele mai multe ori, acestea reprezintă singurele momente în care toți membrii familiei sunt împreună.

Oricât de greu ni s-ar părea să ne ocupăm de această sarcină în plus, beneficiile timpului petrecut cu familia la sfârșitul zilei este incomensurabil. Ce să mai spun de cei care simt o plăcere deosebită atunci când intră în bucătărie și pregătesc mâncarea preferată de cei dragi?

Nici nu mai contează senzația de a doua zi, când simt nevoia de a apela la ajutorul macaralei pentru a coborî din pat. ( :-P ) Satisfacția de a obține mulțumirea și a descoperi zâmbetele, veselia, membrilor familiei strânși în jurul mesei, șterge orice urmă de efort.

pexels photo 5638612 5 recomandări pentru a mânca în familie

Beneficii certe de  a mânca în familie

Dar dincolo de aceste mici ”câștiguri”, cercetătorii (cine altcineva?) au făcut diverse studii și au  concluzionat ceva foarte interesant. Aceștia afirmă că există beneficii certe atunci când mănânci în familie. Acestea nu constau doar într-un plus al vieții de familie, ci facilitează și ajută la gestionarea  greutății.

Sigur, la prima vedere, concluzia cercetătorilor poate fi trecută drept una superficială, neinteresantă. Totuși, dacă citim explicațiile lor, am putea fi înclinați să le dăm dreptate. Ce spun aceștia mai exact: timpul pe care îl petrece familia împreună îi ajută pe membrii acesteia să gestioneze disconfortul și stresul vieții zilnice.

pexels photo 3434523 5 recomandări pentru a mânca în familie

Mâncarea gătită cu dragoste, preparate pe care numai ”ca la mama acasă” le găsim, au cu siguranță efecte pozitive asupra noastră. De altfel, obiceiul de a mânca împreună cu familia are un impact emoțional deosebit, și este benefic pentru sănătatea psihică a copiilor. (Psiholog fam. María Elena López).

5 motive sau recomandări pentru a mânca în familie

În plus, obiceiul poate duce către tendința promovării obiceiurilor mai sensibile. Acestea îi pot ajuta pe membrii familiei să-și gestioneze mai bine regimul alimentar și chiar greutatea. Experții au găsit și câteva recomandări/ motive în legătură cu mesele în familie.

pexels photo 4551832 5 recomandări pentru a mânca în familie

  • Așteptările

Cum nu sunt degetele unei mâini identice, nici familiile nu sunt la fel, ci dimpotrivă. De aceea, scopul cinelor în familie diferă de la o familie la alta. Astfel, într-o familie s-ar putea ca bunele maniere să reprezinte cel mai important lucru pe care părinții doresc să-i învețe pe copii.

În timp ce în altă familie, comunicarea între membri, respectul pentru ceilalți și regula de aur a conversației (învață să asculți) sunt cele mai importante lucruri.

Ei bine, experții ne sugerează să (ne) învățăm copiii câte puțin din fiecare. Un exemplu concludent este acela în care, dacă ora mesei este un moment interesant al zilei pentru copil, el va învăța să se așeze și să adreseze întrebări de tipul: ”Cum a fost ziua ta?” sau ”Ce ți s-a întâmplat bun astăzi?”. Concluzia: faceți ca momentul mesei să fie unul interesant.

IMG 20201017 160445 5 recomandări pentru a mânca în familie

  • Comunicare

Pe lângă savoarea și plăcerea servirii mâncărurilor pregătite acasă, ora cinei este un moment de ușurare, de respiro al zilei. Este pauza pe care ne-o acordăm după agitația și stresul de fiecare zi. Ora mesei poate fi momentul în care familia își face un fel de trecere în revistă a zilei încheiate.

De asemenea, poate fi momentul pentru a programa împreună ziua următoarei zile. Cu alte cuvinte, cina reprezintă momentele potrivite pentru comunicarea cu membrii familiei.

  • Împărțiți sarcinile (puterea exemplului)

Servirea mesei nu trebuie să devină locul sau momentul în care membrii familiei (mai ales copiii), să simtă stânjeneală sau umilință. De aceea, se recomandă să nu discutăm subiecte de acest fel.

Copiii simt uneori nevoia să discute despre subiecte care au nevoie de atenție, compasiune sau ascultare individualizată. Altfel, subiectele tabu nu au ce căuta în discuțiile de la masă.

Puterea exemplului este întotdeauna foarte importantă. Din această perspectivă vine recomandarea de a împărți sarcinile în așa fel încât să nu fie doar un părinte (de obicei, mama) responsabil.

pexels photo 5814083 5 recomandări pentru a mânca în familie

Toți ceilalți membri trebuie implicați în pregătirea, prepararea și servirea mâncării, cât și curățatul vaselor. Așa cum bucuriile se împart, la fel și sarcinile, satisfacția de a hrăni, îngrijirea și curățenia trebuie împărțite. Împărțiți sarcinile și dați propriul exemplu de responsabilitate.

  • Folosiți timpul pentru dezvoltarea stimei de sine

Orele de servire a cinei sunt un prilej perfect pentru a ajuta copiii să-și dezvolte stima de sine. Pentru împlinirea acestei ”misiuni” este imperios necesar să ascultăm copiii, să le răspundem și să-i încurajăm. : “Apreciez ceea ce faci; Respect cine ești și ce faci; E important pentru mine ceea ce faci” sunt câteva exemple pe care le putem folosi.

În același timp, depinde extrem de mult, dacă cina este considerată de copii oportunitate sau obligație. Dacă este privită ca oportunitate, se creează tot felul de deschideri, în timp ce în cazul obligației, nu există căi de deschidere. Indiferent dacă mâncarea este de stele Michelin sau doar pizza.

pexels photo 5779170 5 recomandări pentru a mânca în familie

  • Locul

Deși pare mai puțin important, locul pe care îl ocupă fiecare membru al familiei, are logica și însemnătatea lui. În primul rând, părinții trebuie să-și lase copiii să -și aleagă locurile. Locul preferat evită multe dispute și discuții inutile. De asemenea, respectarea locurilor și a orelor de masă din partea tuturor au importanță. Iar exemplul începe cu părinții.

Presupunând că unul dintre părinți participă la masă cu intenția de a-l proteja pe celălalt, nu face decât să-l izoleze pe acesta de programul și membrii familiei. Se creează o distanță între părinte și copii, iar acest lucru nu este de dorit.

La final

Cu siguranță, există unele discuții contradictorii cu privire la programarea meselor, care nu pot fi evitate. Dar, alocarea și petrecerea timpului pentru mesele în familie în mod regulat, pot aduce beneficii și îmbunătățiri în relațiile și activitățile familiei.

Voi ce opinie aveți în legătură cu toate acestea? Care sunt sentimentele atunci când participați la mesele în familie? Indiferent dacă este vorba despre familia de bază sau despre familia extinsă. Aștept răspunsuri în comentarii.

 

Până data viitoare, bucurași-vă de fiecare masă în familie!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut, vă aștept cu articole interesante și despre: sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să vă intereseze și: Festival regal și mari orchestre ale lumii

Surse:

https://cchp.ucsf.edu/sites/g/files/tkssra181/f/FamilyMeal_sp0409.pdf https://www.eluniversal.com.mx/menu/7-razones-por-las-que-es-importante-comer-en-familia https://www.serpadres.es/familia/alimentacion-recetas/articulo/159622-por-que-comer-en-familia-es-importante;  https://www.insk.com/conoce-mas/mente-plena/por-que-es-importante-comer-en-familia/;  https://eresmama.com/la-importancia-comer-familia/

Surse foto: pexels, arhiva personală