Bun găsit! Septembrie este la final și nu aș fi putut trece cu vederea că a fost unul care mi-a oferit experiențe inedite. De la o extremă la alta, evident, Deoarece trebuie să existe un echilibru în toate, iar dacă noi nu putem face asta, o face Universul. De departe însă, cele mai frumoase, mai inedite și mai aproape de dorințele mele au fost cele 5 concerte la Festivalul Enescu ajuns la final.

Cuprins

5 concerte și final de Festival 

final - foto

În ADN ul nostru stă se află la rang de cinste dorința de frumos și bun. Ceea ce nu este deloc rău. Să năzuim la cele mai bune sentimente, la cele mai frumoase emoții este și bun, și benefic. Din acest motiv (sau nu numai) le-am adunat și eu și îmi doresc să rămână mult timp în sufletul meu. Iar pentru că nu sunt un om egoist, vreau să împart cu voi, fie și la nivel imaginativ.

Septembrie 2021 ne-a adus un festival Enescu aniversar: 4 săptămâni de muzică, peste 3500 de artiști, cel mai mare număr de opere aparținând marelui Enescu. Incomensurabil număr de emoții, de bucurii și trăiri pe care numai muzica de calitate le pot trezi.

Când dorința devine realitate

Iar eu am avut parte de un septembrie generos și prietenos, blând și cald. Spectaculos! Experiența mea a fost nu doar la cele mai ridicate tonu(su)ri, ci la un extaz al visului împlinit. Mi-am dorit enorm să particip la cel puțin un concert din cadrul Festivalului Enescu în acest an. Și visul mi s-a îndeplinit. Am fost pe culmile cele mai înalte ale emoției, ale bucuriei și fericirii.

Final

Cele 5 concerte pentru care am primit invitații (ca blogger acreditat) mi-au făcut începutul toamnei extraordinar. Iar pentru asta sunt recunoscătoare. Voi păstra în suflet cât mai mult aceste amintiri și emoții și le voi transforma în energie și inspirație în tot ce îmi propun pentru viitor.

Așadar, Festivalul Enescu ediția aniversară cu numărul 25 s-a încheiat. nu știu dacă este adevărat că a fost și ultima ediție. Sper ca acest zvon venit ”pe surse” să nu fie real, iar faptul că Mihai Constantinescu, Directorul Executiv al Festivalului Enescu și-a anunțat pensionarea, să nu reprezinte motivul acestei ”știri”.

Final- Sala Palatului

Festivalul Enescu la final

Dacă s-ar întâmpla asta, nu ar fi doar foarte trist, dar va afecta extrem de grav tot ce ține de cultură, de imagine, chiar de turismul României. Deoarece Festivalul Internațional Enescu a însemnat plasarea României pe harta culturală a celor mai mari valori ale lumii. Câteva testimoniale ale participanților pe care le-am văzut în final, au fost nemaipomenite.

Avem locul nostru în lume datorită marelui compozitor Enescu, cât și a altor adevărate fenomene, genii din zona culturii, artei, muzicii, cărții. Acesta a fost consolidat cu ajutorul valoroșilor interpreți și a oamenilor care s-au ocupat de mediatizare prin organizarea evenimentelor de tipul Festivalului Internațional Enescu.

Singurul progres care poate influența profund viitorul, este cel care crește din trecut. G. Enescu

F final - foto din concert

Dar, nu vreau să mă las pradă alunecării pe panta regretelor și a scenariilor sumbre după tot ce mi-a adus și lăsat în suflet acest eveniment. Vreau să păstrez în sipetul celor mai prețioase amintiri cele 5 concerte pe care le-am audiat live, offline.

În vremurile acestea aflate sub imperiul incertitudinilor, cred că cel mai potrivit deziderat este ”vom trăi și vom vedea”. Mai mult, sunt adepta trăirii intense a prezentului și a optimismului în ceea ce privește viitorul.

Și cum cel mai bine și relevant este atunci când propriile afirmații sunt dublate de date și fapte oficiale, prezentate în comunicatul de presă, iată câteva fragmente:

Cel mai mare festival de muzică clasică din lume în 2021

 la final

Festivalul Internațional George Enescu a marcat cea de-a 25-a ediție a sa, desfășurată cu succes între 28 august  și 26 septembrie 2021, cu performanța de a fi cel mai mare festival de muzică clasică la nivel internațional din acest an.

final

Cu 78 de concerte, aproximativ 3500 de artiști români și străini, 32 de orchestre din 14 țări, printre care unele dintre cele mai bine cotate din lume. Peste 100 de soliști și dirijori faimoși la nivel mondial, dintre care 25 care au participat pentru prima oară, Festivalul Enescu și-a desfășurat întregul program artistic propus publicului, timp de patru săptămâni, chiar dacă a trebuit să înlocuiască din scurt o orchestră și trei soliști. 

Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află și Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura și Enescu (oratoriul Strigoii). 

În această ediție au fost interpretate cele mai multe lucrări enesciene din istoria Festivalului – 42 – celebrând și 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. De asemenea, Festivalul l-a onorat și pe Stravinsky, la 50 de ani de la moartea sa.

RECITAL JOYCE DIDONATO 14 sept Ateneu foto Andrei Gindac web 57 5 concerte și final de Festival

Spectatorii Festivalului Enescu

Aproximativ 75.000 de spectatori din România și mai multe țări ale lumii au urmărit concertele organizate la București, în cele patru săli principale ale Festivalului, și transmise online, la care se adaugă și publicul care a participat la evenimentele desfășurate în seriile „București Creativ” și „Festivalul Enescu în țară”.

În cele patru săli principale ale Festivalului (Ateneu, Sala Palatului, Sala Radio și Auditorium), publicul s-a ridicat la aproximativ 54.000 de persoane, în condițiile în care gradul de ocupare  a fost restricționat, iar biletele și abonamentele au fost puse în vânzare cu mult mai târziu decât calendarul obișnuit, din cauza pandemiei. 

Topuri ale concertelor, în funcție de vânzări și public

Cele 5 concerte la care biletele au fost epuizate cel mai rapid au avut loc la Ateneu: Recitalul cu Maxim Vengerov (vioară) și Polina Osetinskaya (pian); Orchestra de Cameră Mahler, cu Yuja Wang la pian; Recitalul lui Joyce DiDonato, împreună cu Il Pomo d’Oro, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. 

LSO 2021 AndradaPavel40 5 concerte și final de Festival

Cele mai populare 5 concerte de la Sala Palatului au fost: Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam (26.09); Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam (25.09); Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma (24.09); Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma (23.09); Orchestra Română de Tineret (22.09).

Cele mai populare 5 concerte de la Ateneu au fost: Orchestra de Cameră Mahler, cu Yuja Wang la pian; Orchestra de Cameră A Filarmonicii Germane din Bremen; Münchener Bach-Orchester und Chor; Recital Maxim Vengerov (vioară) și Polina Osetinskaya (pian); Recital Joyce DiDonato, împreună cu Il Pomo d’Oro.

Festivalul Internațional Enescu la final

La Sala Radio, cele mai populare 5 concerte au fost: Orchestra Simfonică București (19.09); Orchestra de Cameră Dogma (25.09); Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu (18.09); Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași (12.09); Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara (11.09). 

La Sala Auditorium, cele mai populare 5 concerte au fost: Orchestra Simfonicã WDR din Köln – Chamber Players (26.09); Orchestra Controcorrente (25.09); Recital Norbert Anger Violoncel, Sina Kloke Pian (19.09); Manuel Fischer-Dieskau & Cyprien Katsaris (12.09). 

Majoritatea spectatorilor prezenți în sălile Festivalului Enescu au fost din România. Chiar dacă au fost vândute bilete unor cetățeni străini, numărul acestora a fost foarte mic, spre deosebire de alți ani, din cauza pandemiei și a restricțiilor de circulație. Din Marea Britanie au cumpărat bilete 29 de spectatori, din Elveția – 20; din SUA – 9; din Canada – 5; din Franța – 5; din Olanda – 2, din Siria – 2, din Israel și din Italia – câte unul.

20210903 SP SCALA foto Alex Damian 07329 5 concerte și final de Festival

Cifre și date Festival Enescu 2021 la final

 • 4 serii de concerte (cu una mai puțin față de edițiile din alți ani, din cauza pandemiei): Mari Orchestre (Sala Palatului); Recitaluri și concerte (Ateneu); Muzica Secolului XXI (Sala Radio); Enescu și contemporanii – muzică de cameră (Auditorium).
 • Cea de-a treia ediție a  Forumului Internațional al compozitorilor, cu participarea unor mari compozitori, precum: Salvatore Sciarrino, Francesco Filidei, Dieter Ammann, Jonathan Dove, Patrick Hawes, Peter Jablonski, Tim Benjamin, Martin Torp, Gabriel Iranyi, Cornel Țăranu, Dan Dediu 
 • 3500 de artiști români și străini au venit în România
 • 78 de concerte desfășurate la București
 • 13 orașe în care s-a desfășurat Festivalul Enescu în țară: Cluj, Sibiu, Satu Mare, Timișoara, Bacău, Iași, Focșani, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Ploiești, Păulești
 • Peste 8000 nopți de cazare
 • 104 autocare utilizate pentru transportarea artiștilor
 • Peste 20 de camioane cu instrumente și materiale pentru orchestre
 • Peste 700 de transferuri și 15.000 km parcurși cu mașinile oficiale
 • Peste 250 de interviuri programate începând din vară (telefonic/zoom/ față în față)
 • Peste 120 de jurnaliști români acreditați
 • 30 de jurnaliști străini acreditați
 • Echipa Festivalului Enescu a fost formată din aproximativ 70 de persoane, dintre care o bună parte sunt angajați pe perioadă determinată, pentru ultimele săptămâni de pregătire și pentru perioada de desfășurare a evenimentelor. 
 • Este ultima ediție a Festivalului Enescu cu Vladimir Jurowski în calitate de Director Artistic și cu Mihai Constantinescu, în calitate de Director Executiv.

20210903 SP SCALA foto Alex Damian 07191 5 concerte și final de Festival

Mulțumiri

Festival Internațional Enescu mulțumește tuturor celor care au contribuit la organizarea celei de-a 25-a ediții a sa: parteneri instituționali, sponsori, parteneri media interni și internaționali, parteneri care au organizat evenimente în cadrul seriei „București Creativ” și în țară, precum și furnizori și colaboratori.

Festivalul Enescu mulțumește în egală măsură publicului său, tuturor spectatorilor care au trecut peste toate problemele, temerile și disconfortul generate de pandemie și au venit la concerte, respectând regulile sanitare.

În loc de concluzii final(e)

Așadar, septembrie a ajuns la final, la fel și cel mai mare eveniment la care am avut extraordinara oportunitate de a participa. A fost un cadou neașteptat, extraordinar! Iar eu m-am bucurat și am reușit să atenuez (fie și parțial) emoțiile negative. Și bineînțeles, abia aștept următoarea ediție a Festivalului Internațional Enescu.

Cu speranța că v-am purtat pe aripile muzicii și ale emoției și v-am oferit informații prețioase, vă aștept pentru a vă povesti despre un alt eveniment extrem de interesant l care am participat.

Muzica e simbolul armoniei în viață, al acordului desăvârșit.

George Enescu

Până data viitoare, bucurați-vă de armonia muzicii!

 

Cu drag, MM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, vă aștept cu articole interesante și despre: sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să găsiți ceva interesant citind și: Ședință foto maternitate – primul album de familie

Decor interior de toamnă cu PosterStore

8 plaje din Kefalonia unde poți merge vara viitoare

Sursa info: comunicat presă Festival Enescu

Rate this post