Bun găsit, dragii mei! Știu că ar fi trebuit să vă vorbesc despre obiceiuri și tradiții sau despre rețete și meniuri pentru sărbătorile care vin. Sau despre ținute recomandate pentru petrecerile sfârșitului de an și planurile de vacanțe și călătorii.

Știu bine despre toate așteptările și nu neg, îmi fac plăcere să povestim despre ele. Acum însă este vorba despre ceea ce se poate încadra în categoria empatiei și a ajutorării: Omenie sau clubul faptelor bune.

omenie

Omenie sau clubul faptelor bune

Cu ani în urmă, am cunoscut o mamă care avea un copil cu o boală incurabilă. În cuvinte simple, dar cu un impact foarte puternic, aceasta mi-a spus ceva care mi-a rămas întipărit în minte. ”Indiferent ce se va întâmpla, atât cât Dumnezeu îmi va da viață și putere, nu-mi voi abandona copilul.”

Se referea ca diverse centre sau sanatorii în care ar fi putut să-și lase copilul. Știam doar o parte din problemele întâmpinate și greutățile cu care se confrunta, dar înțelegeam că erau greu de imaginat. Mai ales după ce cancerul îi luase soțul, lăsând-o văduvă. Și-a dus însă misiunea până la capăt. La capătul vieții copilului (adult).

omenie - tavanul casei Fam Neciu

Copii speciali, părinți extraordinari

Altă dată am cunoscut o familie cu patru copii, dintre care cel mare (14 ani acum) suferă de autism. A fost primul copil special pe care l-am cunoscut cu adevărat.

Abia atunci am înțeles ce înseamnă cu adevărat să îngrijești, să înțelegi și să știi care îi sunt nevoile unui copil special. Căci așa sunt copiii cu autism: speciali. Și voi știți, deoarece am mai vorbit despre ei.

Însă oamenii aceștia, nici mama singură, nici familia cu patru copii, nu cer ajutorul nimănui. Se descurcă singuri, crezând că sunt alții și mai loviți.

Ba mai mult, de atâta grijă, atâta omenie și curățenie sufletească dispun acești părinți, încât mă întreb dacă există cu adevărat.

266698129 650938622592799 3063666278239780413 n Omenie sau clubul faptelor bune

Omenie

Da, există și sunt cât se poate de reali. Plini de omenie. Se implică în acțiuni de ajutorare a semenilor cu o naturalețe și un firesc, încât nu poți rămâne impasibil. Poate doar dacă ești om fără suflet. Iar eu refuz să cred asta.

De ce am povestit despre două dintre situațiile pe care le-am cunoscut personal? Pentru că vreau să vă aduc în atenție niște oameni la fel de mărinimoși, dar extrem de loviți de soartă. 

Marina – mama cu 3 copii speciali

Spre deosebire de celelalte exemple, pe acesta nu-l cunosc personal. L-am aflat de la Mona și pur și simplu nu pot rămâne indiferentă. Mulțumesc, Mona!

Este vorba despre același tip de oameni dedicați, dar care nu cer ajutorul. Deși situația lor este extrem de impresionantă și teribil de grea.

După ce am aflat însă despre oamenii aceștia, mi s-a părut că îi știu de când lumea. Pentru că Marina Neciu este singura mamă raportată din România cu trei copii cu autism. David – Andrei, băiatul cel mare are 14 ani, George 6 ani și Ilinca 5 ani. Locuiește în Gilău, județul Cluj. 

Despre familie și încercări

Marina a ales să vorbească despre familia ei și încercările prin care trece zilnic, luptându- se cu autismul. A făcut-o printr-o serie de articole foarte apreciate și urmărite de mii de oameni pe Totul despre mame: Viața cu autism. Au urmat altele pe Eva.ro, sub numele: Ieșirea din autism.

Costurile cu îngrijirea, terapiile și alte nevoi ale copiilor speciali sunt inimaginabile pentru cei care nu cunosc astfel de situații. Faptul că am avut oportunitatea de a cunoaște familia cu un copil special mă îndreptățește să scriu în cunoștință de cauză.

Nevoile copiilor speciali

Dar pe lângă problemele costurilor greu de ținut sub control cu terapiile, transportul și alte nevoi, situația acestei familii este și mai împovărătoare. Banii din salarii se duc pe terapii iar celelalte nevoi sunt greu de acoperit. În plus, casa în care locuiesc are nevoie urgentă de renovare.

omenie

Mona și alți oameni cu inimă mare au scris și au inițiat o strângere de fonduri pentru a ajuta la schimbarea acoperișului casei. Dar mai sunt multe de făcut pentru ca micuții și părinții lor să aibă condiții decente, corespunzătoare nevoilor. De altfel, fotografiile vorbesc de la sine.

Iată ce spune Marina:

Când prietenii noștri au început prima campanie pentru noi, in mai 2020, habar nu aveam ca vom putea face mult mai decât să înlocuim învelitoarea acoperișului. Nici prin gând nu ne-a trecut. Dar cu ajutorul vostru, copiii urcă si coboară scara, merg sus, se joacă, se fugăresc, iar eu mă supăr că e plin de plastilină peste tot.

Clubul faptelor bune

Așadar, fără alte explicații, am ales să scriu aceste rânduri și să vin cu rugămintea de a vă alătura demersului de a ajuta acești copii speciali. Cu alte cuvinte, să faceți parte din clubul faptelor bune. Da, așa l-aș numi dacă ar fi să îi dau un nume comunității care se adună să facă fapte bune.

omenie

Ba, chiar aș adăuga și cuvântul ”select”. Pentru că faptele bune nu pot fi încadrate decât în  omenie. Iar cei care au omenie nu pot fi decât oameni cu inimă plină de bunătate, oameni deosebiți. Prin umare, haideți să ajutăm copiii aceștia speciali și minunați!

Cum puteți ajuta

Cum vă puteți alătura  sau mai exact, ce faptă bună ați putea face? Puteți dona, puteți ajuta cu distribuiri și chiar puteți scrie pentru prietenii din comunitatea voastră despre familia Marinei Neciu.

Pentru că, nu-i așa, cea mai îndrăgită sărbătoare a anului, Crăciunul înseamnă și să împarți din ce ai, cu ceilalți.Să împărțim așadar din ce avem cu copiii aceștia speciali!

Mai jos sunt datele bancare în care se pot trimite bănuți, atât cât poate fiecare. Pentru că, așa cum spunea La Bruyere ”Dărnicia nu stă în a da mult, ci în a da la timp”. Iar timpul nu are răbdare!

 

Date contact & bancare

Date bancare:

RON RO66BTRL01301201398873XX
EUR: RO21BTRLEURCRT0039887301

Beneficiar: Marina Neciu

Revolut: @marina9url

Pe Marina o puteți găsi pe Facebook. Pe profilul ei are poze, postează des despre situația lor, dacă credeți că vă e de folos și puteți prelua imagini mai ales de pe pagina de blog dacă vreți.

Fapta bună – cadoul meu

Eu am ales să intru în clubul faptelor bune și să dărui 2 coduri gratuite pentru cartea online Crăciun pentru frați. Cartea poate fi găsită pe platforma Google Play Books cât și pe Apple Books: pentru Android  și pentru Apple. (Codurile le găsiți aici: A, B)

Până data viitoare, fiți buni, plini de omenie!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Aranjamente florale – cadoul pentru suflet (Artezania)

Leru(.ro) – i ler susține educația

Crăciun special. Crăciun de poveste

5/5 - (1 vote)