Bun găsit, dragilor! Iubesc copiii și pentru mine, sunt niște comori extraordinar de prețioase. Iubesc candoarea, inocența, zâmbetul, voioșia și sinceritatea lor. Sunt și mamă (nu știu dacă una bună), bunică (nici aici nu știu cât de bună!), dar știu că ei sunt rațiunea mea de a trăi. Amintesc mereu că, fericirea nu poate avea o definiție generală, fiecare are propria sa viziune asupra acesteia.  Sunt convinsă însă că, fericirea înseamnă în primul rând sănătatea noastră și a familiei. Fericirea mea este fericirea copiilor și a familiei. Înseamnă să fim sănătoși, să ne iubim, să ne susținem, ajutăm, să fim uniți. Iar dacă aș putea, aș face o ”magie”, aceea ar fi ca niciun copil din lumea asta să nu sufere de boli, de foame, de abuzuri, de lipsă de dragoste.

Cuprins

Tot ceea ce strălucește – povestiri reale (e-book)

coperta carte5779 Tot ceea ce strălucește - povestiri reale (e-book)

 

Despre copiii cu autism, despre autism în general, știam extrem de puține lucruri, spre deloc. Văzusem câteva filme din care înțelesesem că sunt niște copii speciali, inteligenți, dar cam atât. În urmă cu câțiva ani însă, la o biserică mică pe care am îndrăgit-o și unde ajungeam de câte ori puteam, am întâlnit un astfel de copil.

Avea aproximativ 7-8 ani și avea o criză. Lovea cu mâinile în scaun și își balansa corpul iar mama l-a convins să o însoțească afară. Surprinzător, nimeni nu s-a uitat urât, nimeni nu s-a inflamat, totul a decurs firesc. Trebuie să recunosc, m-a impresionat și mi-a rămas mult timp în minte scena și copilul. Apucasem să-l văd când au trecut pe lângă mine: era frumos, cum sunt toți copiii, avea ochi albaștri și părul ușor cârlionțat.

01. Tot ceea ce straluceste Tot ceea ce strălucește - povestiri reale (e-book)

Cu amintirea întâmplării în gând, fără să fac ceva în mod special, se întâmpla să-mi cadă sub ochi  articole, emisiuni sau filme cu acest subiect. Începusem însă să fiu mult mai atentă. Și, lucrurile s-au petrecut în așa fel încât i-am aflat povestea  lui A. și multe alte lucruri despre copilul din biserică.

Tot ceea ce strălucește – povestiri reale (e-book)

De fapt, – probabil de aceea fusesem atrasă de bisericuța respectivă-, era un loc cu o comunitate specială. Aveam să aflu că acolo ”aveau voie” copiii cu autism, se susțineau și ajutau familiile cu copii speciali. Așa am aflat eu pentru prima oară, despre terapia ABA și am început primele mele modeste contribuții.

coperta5778 Tot ceea ce strălucește - povestiri reale (e-book)

Cum nimic din ceea ce ni se întâmplă nu este întâmplător, zilele acestea am primit un mesaj emoționant. Acesta venea din partea Mădălinei și Autism Voice, împreună cu un volum de povestiri. Cartea se găsește deocamdată în format e-Book și se numește ”Tot ceea ce strălucește”. Iar eu m-am simțit emoționată și onorată să accept propunerea de a o citi și exprima propriile opinii. Mulțumesc!

Știu, mulți preferă să simtă cartea fizic, în mâinile sale. Poate că, foaia de hârtie chiar transmite mai mult decât pagina electronică. Totuși, ”Tot ceea ce strălucește” este scrisă cu atâta sensibilitate de Nicoleta Mariana Orlea, încât este imposibil să nu trezească sentimentele cititorului. Este ca o călătorie în care ne aventurăm cu tot curajul și dragostea pentru copii, de care știm sau nu, că dispunem.

Tot ceea ce strălucește

Cartea cuprinde poveștile reale ale copiilor cu autism. Fiecare copil și familie de copil cu autism are o poveste impresionantă. Cele 20 de povestiri ilustrate superb de artista Andreea Ghencea, sunt vocile copiilor, părinților, însoțitorilor, educatorilor, medicilor, etc. Sunt scrise astfel încât, au efectul imediat de a introduce cititorul în lumea cu totul aparte, într-un altfel de univers.

12. Umbra Tot ceea ce strălucește - povestiri reale (e-book)

Poveștile conțin pe alocuri mister, dramatism sau tandrețe. Dar toate sunt dureros de reale și au capacitatea de a te face să înțelegi mai bine copiii cu autism și pe toți cei implicați. Toți sunt speciali, cu toții au o mare înțelegere și disponibilitate, o mare capacitate de iubire și bunătate. Copiii speciali au nevoie de toată atenție, îngrijirea și iubirea lor.

Toți părinții își doresc tot ce este mai bun, mai frumos, mai bine, pentru copiii lor. Numai ei știu prin ce trec când își văd micuții neajutorați, cu febră sau suferind din diverse cauze(boli). Uneori, avem impresia că nu le-am oferit tot ce și-ar fi dorit. Dar când cunoaștem un copil special, realizăm că doar sănătatea este cel mai de preț dar. Iar sănătatea, de obicei, nu o putem cumpăra nici măcar cu toți banii din lume. Părinții, bunicii, familiile acestor copii speciali nu se gândesc decât cum să le limiteze suferințele, să le ofere o viață cât mai aproape de normal.

03. Cat poate copilul sa duca Tot ceea ce strălucește - povestiri reale (e-book)

Tot ceea ce strălucește – povestiri reale (e-book)

”E mai mare decât mine cu doi ani. O iubesc din tot sufletul, dar, uneori, mă gândesc cum ar fi fost dacă nu ar fi avut nimic… Ne-am fi jucat, ne-am fi certat pe jucării, ne-am fi alergat. Mama și tata ne-ar fi certat pentru boacăne, apoi ne-ar fi luat în brațe. Mama ne-ar fi spălat pe amândoi cu săpun și șampon, iar dacă oboseam, tata ne-ar fi cărat în cârcă pe rând. Ne-am fi jucat în parc. Uca ar fi putut vorbi, ar fi avut prieteni, nu ar fi cunoscut niciodată spitalele sau centrele de recuperare din București. Ar fi fost doar o fată obișnuită, drăguță, slabă, brunetă, cu ochii mari căprui, pasionată de păpuși și culoarea roz.” Fragment din Tot ceea ce strălucește.

Am citit fiecare poveste cu gândul la copilul despre care era vorba și la A. pe care l-am cunoscut cu ani în urmă. Mi-am propus ca, atunci când se va putea, să fac o vizită la locașul de cult în care l-am descoperit. Probabil, A. este acum licean și a făcut progrese, poate vom reuși chiar să schimbăm câteva cuvinte. Dacă până să citesc cartea știam doar povestea lui A., după ce am citit-o, știu 20 de povești cu copii speciali. Am reușit să fiu aproape cu sufletul de fiecare dintre ei și cei care au grijă de ei. Iar toate astea se datorează cărții Tot ceea ce strălucește pe care am citit-o și pe care v-o recomand din tot sufletul.

20. Scrisoare catre primul meu nascut Tot ceea ce strălucește - povestiri reale (e-book)

Recomandarea mea

Mai mult de-atât, vânzarea e-book ului are scop caritabil, oferind posibilitatea de a vă oferi contribuțiea. Contravaloarea fiecărui exemplar cumpărat va fi direcționată către programele de recuperare a copiilor cu autism care vin în cele două centre de la Autism Voice. Prin intermediul cărții se dorește de asemenea, să se facă un pas înainte în conștientizarea fenomenului autismului în rândul copiilor din România.

Mie nu-mi rămâne decât să mă înclin în fața autoarei și a tuturor celor care au contribuit la apariția e-book ului. De asemenea, îmi exprim tot respectul față de oamenii care fac posibil ca viața copiilor speciali, să devină un pic mai bună. Și să vă îndemn să cumpărați cartea, să o citiți, să faceți un bine!

 

Până data viitoare, prețuiți sănătatea și copiii!

 

Proiectul editorial unicat a fost creat cu suportul Editurii Niculescu și lansat în cadrul Balului Bucuriei Sparkling 5th Edition online, susținut de AVStore, Fundația Vodafone și Everience.

Cartea se poate comanda aici.

UniquebyMM

Mulţumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, îndrăzniți abonamentul la blog sau dați like paginii de Facebook
Rate this post