Pasiunea mea pentru cărți și pentru citit nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Mă refer la voi, cei care ați ajuns pe blog și mă știți de ceva vreme. Vă prezint destul de des opinii și recomandări despre cărțile pe care le citesc.

Cuprins

De la carte citită la audiobook (VOXA)

audiobook

De această dată vin cu ceva nou: o mică prezentare a unui audiobook. Concret, vă voi povesti cum am descoperit VOXA și primul meu audiobook. Dar, mai întâi să vorbim puțin despre VOXA.

Ce este VOXA

VOXA este prima aplicație în limba română de e-books și audiobooks, lansată în 2021. Ce este un audiobook toată lumea știe. Până și eu știu, că este o înregistrare audio a unei cărți, citită și interpretată de un actor vocal.

Am folosit exprimarea ”până și eu” deoarece nu am apelat niciodată la un audiobook. Deși, sunt tipul de persoană destul de deschisă și la curent cu noutățile. Totuși, până acum nu am încercat acest tip de experiență. Ador cărțile fizice, le consider prietenii mei de o viață și aș fi simțit că îi trădez.

Cum m-ar fi salvat audiobook-ul 

De multe ori însă am regretat că timpul nu-mi permite să citesc mai mult. Ba, chiar m-am aflat în diverse situații în care un audiobook mi-ar fi fost de ajutor. Spre exemplu, într- una dintre vacanțe am luat cu mine o singură carte.

App 01 De la carte citită la audiobook (VOXA)

Doar nu aveam să umplu bagajul cu cărți! Și nici nu bănuiam că este o carte atât de captivantă încât o voi termina de citit în cele 6 ore de zbor. Cu alte cuvinte, am bifat o vacanță în care nu am citit. Iar mie îmi place să citesc în vacanțe.

Dar câte alte exemple ar mai fi de enumerat! În mașină sau atunci când am de făcut diverse activități mai puțin plăcute, dar necesare, prin casă. 

Povestea

Probabil că planetele s-au aliniat în așa fel, încât să se întâmple ca acum să descopăr VOXA. De fapt, povestea a început în momentul în care ochelarii (de vedere), care s-au făcut praf. La propriu. Nemaiputând citi, până primeam noua pereche de ochelari, mi-am făcut cont în aplicația VOXA.

Așa începe totul: primul pas- un cont pe platformă, care oferă acces gratuit 15 zile. Ideea a fost să văd cum funcționează, dacă mă prinde etc. Pasul doi- descarci aplicația, iar pasul 3- alegerea cărții. Eu m-am oprit la Pacienta tăcută scrisă de Alex Michaelides.

Am tot auzit despre această carte și era pe lista mea de lecturi. De aceea, am intrat pe fragmentul disponibil pe platformă. Ei bine, odată ce am auzit vocea care a început să curgă prin căști, m-a cucerit irevocabil.

audiobook

Experiența mea cu audiobook-ul

Prima reacție m-a dus cu gândul la copilărie, când mi se citeau povești la culcare. Numai că acum nu a avut darul de a mă adormi, ci de a mă captiva de la primele cuvinte.

Motivul nu era acțiunea cărții pe care am ales-o. Pe acesta aveam să-l descopăr mai târziu. Erau inflexiunile, nuanțele și interpretarea din vocea naratorului Șerban Pavlu.

Căci trebuie să recunosc: acesta este unul dintre avantajele audiobook -ului. Iar producătorii folosesc unele dintre cele mai bune și renumite voci pentru a da profunzime.

La VOXA găsim cărți narate de: Marcel Iureș, Mircea Cărtărescu, Raluca Moianu, Șerban Pavlu, Mihai Călin, Andrei Pleșu, Alina Anea sau regretata actriță Stela Popescu.

audiobook

Alegerea mea: Pacienta tăcută

Pacienta tăcută este romanul de debut al scriitorului Alex Michaelides, dar este extraordinar. Face parte din categoria thriller și este o poveste inteligentă, șocantă, plină de mister și suspans.

Vocea actorului făcea să îmi pară mult mai reale acțiunea și personajele romanului. Simțeam pur și simplu cum îmi trec fiori reci pe spate sau cum îmi clocotea sângele în vene. Îmi plăcea din ce în ce mai mult să ascult această carte.

În timp ce ascultam fascinată lectura, m-am apucat de călcat. Pentru că acțiunea acestui sofisticat thriller psihologic mă detașase total de activitate. Dar haideți să vă povestesc puțin despre acțiunea și personajele romanului.

Acțiune și personaje

Alicia Berenson era o faimoasă pictoriță de 33 de ani, îndrăgostită nebunește de soțul său, Gabriel. Căsătoriți de 7 ani, cei doi artiști formau un cuplu frumos și celebru, care părea forte fericit.

Gabriel era un renumit fotograf în lumea modei și avea un stil distinct. După moartea sa, fotografiile ating prețuri exorbitante.

audiobook

Cu toate aceste aparențe, într-o seară de vară, care nu prevestea nimic rău, Alicia își împușcă soțul. Îl execută pur și simplu, cu o cruzime greu de imaginat.

În ciuda fragilității și sensibilității de care dăduse dovadă până atunci. Șocul este imens pentru public, deoarece o credeau incapabilă de acte de violență.

Echipajul de poliție găsește casa în beznă. Cu ajutorul lanternelor, polițiștii o descoperă pe Alicia lângă cadavrul soțului. Era într-o stare terifiantă, cu o expresie îngrozită pe față.

Tăcerea Aliciei

Încremenită, înghețată, îmbrăcată într-o rochie albă, arăta ”ca o statuie dăltuită în gheață”. Avea ambele vene tăiate și părea că nu își dă seama de ce se întâmplă în jurul său. 

Imediat ce iese însă din șocul de după crimă, este plasată în arest la domiciliu. Cuprinsă de o stare asemeni unei transe, Alicia pictează cu frenezie, în timp record, un tablou șocant.

Dar timp de 6 ani Alice tace. Refuză să vorbească despre crimă sau despre orice altceva. Nu se apără, nu dezminte, pur și simplu tace. Singura ”mărturisire” care ar putea fi luată în calcul este ultimul tablou pictat, numit ALCESTA.

Picturile sale aveau capacitatea inexplicabilă de a atrage atenția. Acesta era însă mai mult decât obișnuitele sale tablouri.

audiobook

Adevărul cu orice preț

Tăcerea Aliciei transformă toată tragedia într-un mister. Permițând publicului să creeze mii de interpretări și presupuneri, ea devine celebră. Iar prețurile tablourilor Aliciei cresc amețitor.

Refuzul de a vorbi o scapă de închisoare, însă ea nu rămâne liberă. Este internată într-unul dintre spitalele psihiatrice de maximă siguranță din nordul Londrei. Interesul publicului scade în intensitate și atât cazul cât și pictorița intră într-un con de umbră.

Totuși, există oameni care doresc să afle adevărul cu orice preț. Printre aceștia se află psihoterapeutul Theo Faber. El este convins că va găsi metoda prin care o va vindeca pe Alicia.

Este hotărât să o facă pe Alicia să vorbească și face orice pentru asta. În același timp, recunoaște că motivul său este egoist, deoarece voia să se vindece pe el însuși.

Recomandări și avantaje audiobook VOXA

Hmmm, mă gândesc să nu vă povestesc totuși totul despre această carte ascultată. Mi-ar plăcea să cred că am stârnit curiozitatea celor atrași de thriller și mister. Pentru că nu este o acțiune al cărui curs este ușor de intuit.

audiobook

Autorul schimbă direcția din mers și reușește să te inducă în eroare. Lasă impresia că e un joc al minții, că nu te mai poți baza pe propria intuiție. O provocare continuă. Prin urmare, vreau să cred că v-am convins să luați audiobook-ul de pe VOXA. 

Bineînțeles că pe VOXA veți găsi o bibliotecă extrem de vastă și de bine garnisită. Veți putea alege cărți din cele 15 categorii ale platformei, pe care să le ascultați. De la dezvoltare personală, la business, cărți pentru copii, thrillere, romance etc.  Alegerea vă aparține.

Timp câștigat

Ce este extraordinar: puteți asculta de zeci de ori mai multe cărți în același timp dedicat cititului. Și, gândiți-vă că pentru mine a fost prima experiență! În plus, în timp ce am ascultat audiobook-ul, am călcat, am gătit și am făcut ordine în dressing.

Posibil ca vouă să vă facă plăcere astfel de îndeletnici, dar mie, nu. Sunt convinsă însă că le aveți și voi pe ale voastre. Mai mult de-atât: cine nu vrea să câștige niște timp? Timp de calitate pe care să-l folosim pentru noi, pentru familie, pentru tot ce nu reușim să găsim timp.

La final

În concluzie, audiobook-ul m-a ajutat să scap de sarcinile domestice. Timpul dedicat acestora, l-am folosit petrecând cu familia. Aveam trei ani aniversați de sărbătorit la sfârșit de săptămână. :)

Deviza mea este: timpul costă, folosește-l inteligent! Iar eu voi face o investiție mică pentru un câștig imens: un abonament VOXA. Accesul instantaneu la o bibliotecă întreagă doar cu un smartphone și o pereche de căști, mi se pare genial.

Ați auzit de VOXA? Vă plac audiobook-urile? Ați apela la acest tip de carte? Când ați asculta un audiobook și cum ați folosi timpul câștigat?

Până data viitoare, alegeți inteligent!

UniquebyMM

Articol înscris în competiția Spring SuperBlog 2022

 

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Femi.Eko® – povestea unei femei

Fantomele trecutului -Victoria Fox (recomandare carte)

Rate this post