Bun găsit, prieteni! Ce-ar fi viața fără povești și fără întâmplări dintre cele mai inedite? Cred că ar fi searbădă, liniară. Fără sare și piper. Și dacă mi-am exprimat  opinia, musai să vă mai spun o poveste. Bineînțeles, vă invit să rămâneți până la final și să lăsați în comentarii propria opinie.

Cuprins

Negruța, lâna și calitățile vindecătoare

Iar acum, să dăm drumul poveștii. În Moldova se obișnuia să se dea de pomană (și) animale. Acum nu știu dacă se mai păstrează obiceiul, dar cu ceva ani în urmă, era obligatoriu. Ei bine, mi s-a întâmplat și mie să primesc de pomană, o oaie neagră.  Negruța. Am o poveste și despre culoare, dar o las pentru altă dată.

Poveste reală

Trec peste partea comică și subiectul glumelor pentru mult timp. Sugerez doar să vă imaginați cum mă chinuiam să mișc bietul animal din loc, în ținuta impecabilă (de doliu). Rochie neagră, pantofi cu toc, tot tacâmul. Eu luasem însă lucrurile foarte serios. Prin urmare, nici nu-mi trecea prin minte, cum se vedea toată scena din afară.

Negruța mea era de pus în vitrină. Curată, îngrijită de ziceai că e desprinsă din carte. Crescută și hrănită sută la sută natural, avea o lână neagră lucioasă, superbă. Iubesc animalele iar Negruța mi-a intrat imediat la suflet. Dintotdeauna consideram oile o bogăție. Doar aduc atâtea beneficii: lână, lapte din care se face brânză, miei etc.

Numai că, nu primisem niciodată o oaie! Mi se părea o adevărată minune ce mi se întâmpla, dar realista și pragmatica din mine domina visătoarea.” Ce te tot extaziezi atâta? Ce faci acum cu oaia? Doar n-o s-o iei cu tine la București în apartament!?!”

Negruța

Negruța și planurile mele

Adevărat – îmi spuneam, dar imediat treceam mai departe la planul meu cu Negruța. Pentru că eu aveam deja un plan. Negruța va avea o familie mare, alături de care va paște pe pășuni nepoluate.

Negruța și familia vor mânca ecologic, fără hormoni sintetici. De știut, nu știam prea multe (spre deloc) despre oi și creșterea lor. Dar știam o mulțime de lucruri despre proprietățile vindecătoare ale lânii. Iar Negruța era o adevărată inspirație.

Experiențe și vindecări uimitoare

Aflasem de la bunici lucruri care erau demonstrate prin experiențele lor. Bunica îmi povestise cum lanolina de pe lână este ca un medicament pentru piele. O folosise pentru a-l vindeca pe bunicul.

Bunicul a luptat în război, a căzut prizonier  iar când s-a  întors avea o mulțime de răni și eczeme. Bunica a folosit lâna drept compresă, peste care a turnat soluții din plante. Tratamentul a funcționat și bunicul s-a vindecat.

Dar care este explicația? – îmi amintesc că o întrebasem.

pexels photo 8056994 Negruța, lâna și calitățile vindecătoare

Calitățile lânii folosite de mii de ani

Lâna naturală are capacitatea de a preveni apariția microorganismelor– mi-a răspuns bunica.  Astfel, protejează zonele cu răni și de asemenea, permite aerisirea rănilor grăbind vindecarea

Bunicul confirma spusele bunicii și îmi povestea la rândul lui despre proprietățile lânii. Compresele din lână îl ajutaseră inclusiv în vindecarea degerăturilor și  în tratamentul durerilor reumatice.

Știau și ei de la străbunii lor, că lâna este folosită de mii de ani. Fiind fibra naturală cea mai călduroasă, era folosită pentru îmbrăcăminte, plăpumi, pături, covoare. Gerurile cumplite pe care le îndurase bunicul în război le suportase și cu ajutorul vestei, a mănușilor, șosetelor și obielelor* din lână.

Proprietăți curative & utilizări multiple

Dar pe lângă produsele care țin de cald, lâna se utilizează în procesele de vindecare. Având proprietăți curative, lâna absoarbe umezeala, luptă cu bacteriile și stimulează circulația locală.

Cu alte cuvinte, lâna este antimicrobiană, antibacteriană și rezistentă la mucegai. Mai exact, lanolina care nu trebuie îndepărtată de pe lână. Mai mult, oamenii utilizau lâna  pentru termoizolarea caselor.

Negruța

Lâna naturală – bogăția omului

Vezi tu, draga bunelului, – îmi spunea bunicul- oaia e adevărata bogăția omului. Lâna oii este prețioasă ca aurul: folosește iarna, dar și în restul anului. Este o invenție genială oferită de mama natură. Numai cine nu are lână poate fi considerat sărac.

Știi că în secolul XVIII senatorii orașului Liverpool stăteau pe câte un sac de lână în ședințele solemne ? O făceau în semn de omagiu pentru lâna care aducea bunăstarea regiunii lor. 

Toate lucrurile acestea se așezaseră ca o temelie în mintea și inima mea. Iar acum aveam ocazia să construiesc mai mult decât crezusem vreodată că pot. Imediat am găsit răspunsul la întrebarea ”ce fac cu Negruța”: am vorbit cu un crescător de oi. I-am spus că vreau s-o las pe Negruța la stână. Să facă miei care să crească și, la rândul lor să se înmulțească.

Negruța & Confort Merino

Lâna pură obținută de la Negruța și oile mele hrănite ecologic, netratată cu pesticide, solvenți, și alte substanțe chimice, va ajunge la făbricuța din Neamț, Confort Merino. Aici, oameni pricepuți și pasionați vor transforma lâna pură în produse pentru pat. Acestea fac adevărate miracole pentru sănătate și vor schimba percepțiile eronate despre lână. 

Bunicii îmi împărtășiseră experiențele vindecării cu ajutorul lânii. Erau realități cu care se confruntaseră, nicidecum fantezii. Îl aveam în față pe bunicul în carne și oase, vindecat cu ajutorul proprietăților lânii naturale.

MG 2578JPG Negruța, lâna și calitățile vindecătoare

Produsele pentru pat sintetice și alergiile

Dar în același timp, bunicii erau mâhniți că plasticele, produsele sintetice câștigau teren. Acestea nu fac niciun bine oamenilor, ci dimpotrivă.

Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, există o legătură puternică între produsele pentru pat sintetice și simptomele alergice cauzate de acarieni. 

Lâna NU este un mediu propice pentru acarieni

Pe când lâna, cu structura specific fibrelor sale, permite aerului să circule în voie, eliminând umezeala. Altfel spus, ”raiul” acarienilor creat de produsele sintetice pentru pat este distrus. Acarienii de praf iubesc întunericul, căldura și umezeala oferite din plin de produsele sintetice.

Produsele din lână Merinos și bumbac organic NU oferă aceste condiții favorabile acarienilor. Datorită faptului că absorb umezeala și dau voie aerului să circule, patul rămâne uscat.

Acarienii de praf reprezintă cauza principală în apariția și dezvoltarea astmului și a diferitelor tipuri de alergii. Studiile efectuate atât la adulți cât și la copii au demonstrat acest lucru.

Negruța

Produsele pentru pat din lână Merinos, excelente pentru astmatici

Soluția salvatoare este folosirea produselor pentru pat din lână Merinos și bumbac organic. Lâna Merinos este și antistatică. Ea reține praful, minimizând și chiar eliminând problema alergiilor la praf.

Iată de ce, pernele, pilota și plapuma cu lână naturală sunt excelente pentru astmatici. Acestea sunt perfecte și pentru cei sensibili la substanțele chimice, dar și pentru nou-născuți. 

Fiind hipoalergenică în mod natural, lâna nu are nevoie de tratamente chimice în acest sens. Apoi, proprietatea lânii de a permite circulația aerului și a absorbi umezeala, nu permit dezvoltarea bacteriilor. Reușind să păstreze un nivel scăzut de umiditate în interiorul pilotelor, lâna previne apariția mucegaiului.

Alte beneficii ale produselor cu lână

Umezeala se eliberează atunci când produsul din lână este scos afară să se aerisească. Prin urmare, produsele cu lână Merinos nu se spală, deoarece lâna are proprietatea de autocurățire.

Dacă vă îngrijorează problema alergiei la lână, ei bine aceasta este întâlnită cu aproximație la 1 din 100.000 persoane. De fapt, este vorba despre alergia de contact care se datorează produselor din lână cu fibra groasă. Această fibră se folosește în general la covoare, textile tehnice, pâsle etc.) care au un tușeu ce declanșează alergia de contact.

Confort Merino 

202207141100 MG 9927 FotoGrafie wwwilLUSioro scaled 1 Negruța, lâna și calitățile vindecătoare

În timp ce produsele Confort Merino (făbricuța din Neamț) au lâna total încasetată în țesătură fină fiberproof de bumbac organic. Ceea ce înseamnă că este tipul de țesătură care  nu declanșează niciun fel de alergii.

Un studiu recent al companiei Woolmark a concluzionat că ”lâna nu este un alergen, iar dacă o țesătură provoacă senzații de mâncărime și înțepături pe piele, atunci este din cauza diametrului mare al fibrelor și nu din cauza tipului de fibră.” 

În final, dar nu în ultimul rând, la Confort Merino lâna 100% naturală pură este spălată și curățată cu detergenți certificați ecologic. Totul prin metode mecanice de îndepărtare a impurităților.

De ce Confort Merino în planul meu

De ce planul meu ca lâna provenită de la Negruța (și familia ei) să ajungă la Confort Merino? Deoarece avem același scop: produse naturale, de înaltă calitate, care contribuie la stilul de viață sănătos. 

 • Relaxarea ritmului cardiac
 • Capacitate de termoreglare superioară
 • Rezistență sporită la rupere a umpluturii
 • Control crescut asupra distribuției uniforme a lanolinei de pe fibra de lână
 • Drapaj excelent
 • Mediu hipoalergenic, antibacterian și rezistență la mucegai în mod natural
 • Sustenabilitate și etică
  • Zero Plastic 
  • Spălare a lânii în centre certificate ecologic 
  • Îndepărtare totală a impurităților vegetale prin pieptănare – doar prin procedee mecanice
  • Certificare Oeko-Tex – Standard 100 Class 1

Negruța, lâna și uimitoarele calități vindecătoare

În plus, vreau să transmit mai departe importanța folosirii produselor de lână învățate de la bunici. Să fiu de folos tuturor celor care suferă de astm, alergii, eczeme etc. Și bineînțeles, să profit de lâna Merinos din produsele pentru pat în casa mea. Iar Negruța nu avea deloc de suferit.

202106151412 IMG 3921 FotoGrafie ilLUSio.ro Negruța, lâna și calitățile vindecătoare

Produsele marca Confort Merino vor fi de ajutor copilului cu astm, dar și pentru inima și coloana mea. Prietenii mei- atât online cât și offline- știu că informațiile mele sunt sincere și reale. Prin urmare sunt convinsă că le vor utiliza.

Povestea la final

Povestea mea a ajuns la final. Negruța chiar a existat. La fel și bunicii cu experiențele lor uimitoare despre calitățile vindecătoare ale lânii. Doar „colaborarea” cu ”făbricuța din Neamț” mi-am imaginat-o. Poate chiar s-ar fi concretizat, dacă crescătorul de oi nu m-ar fi dezamăgit. Pe bune. 

Oaia neagră aduce cea mai mare reducere din an

Slavă Domnului, Confort Merino și produsele pentru pat din lână Merinos există. Iar voi veți putea profita de oaia neagră (poate fi chiar Negruța), care aduce cea mai mare reducere din an. Este vorba de reducerea de 25% oferită de Confort Merino până pe 13 noiembrie 2022. Adică, cea mai bună ocazie să aduceți sănătate în dormitorul vostru.

Voi știați despre aceste calități vindecătoare ale lânii? Dar despre faptul că lâna poate minimiza și chiar elimina problema alergiilor la praf? Aveți produse pentru pat cu lână Merinos Confort Merino? Ce puteți spune despre ele?

Până data viitoare, alegeți sănătatea! Alegeți inteligent!

Cu drag, MM

Articol scris pentru proba nr. 16 SuperBlog 2022

Sursa: Confort Merino, pexels.

*Bucată de pânză sau de postav (stofă groasă de lână) cu care își înfășoară laba piciorului, în loc de ciorap sau peste ciorap. (DEX)

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

cartea tipărită;  cashclub;  o poveste

Rate this post