Bun găsit, prieteni! Săptămâna aceasta am pregătit un articol mai amplu din categoria cărților. Veți găsi și poveste, dar și opinii despre cartea tipărită versus audiobook/e-book. Va lipsi obișnuita recomandare de carte, dar sunt convinsă că veți găsi lucruri interesante. Cu o singură condiție: să citiți până la sfârșit.

Cartea tipărită detronată de audiobook/e-book?!?

cartea tipărită

O parte din biblioteca personală

”În timp ce toți ai casei sunt ocupați, profit și mă strecor în camera de oaspeți. Mă lipesc la propriu de șifonier până reușesc să apăs încetișor clanța ușii din spatele dulapului.

Doar câțiva centimetri îmi sunt necesari să pot trece în încăperea alăturată. Pfff! E mult praf și îmi vine să strănut. Dar odată ce dau cu ochii de atâtea minuni, trece. Biblioteca aceasta este cel mai minunat loc din lume pentru mine.”

Fragmentul face parte din povestea anilor de copilărie și adolescență în care am descoperit lumea fantastică a cărților. Așa a început dragostea mea sinceră pentru cărți: în biblioteca școlii de care ne despărțea doar un perete.

Poveste, copilărie, cărți

20221108 161950 Cartea tipărită detronată de audiobook/e-book?!?

”Caut din ochi cartea pe care vreau să o citesc. Mă așez pe treapta cea mai de jos a suportului pe care stă bustul lui Eminescu. Poeziile lui sunt și mai frumoase aici. Le mai citesc o dată. <Pe lângă plopii fără soț … > și lacrimile îmi curg fără să vreau. Dar nu sunt tristă. Nu de tristețe îmi curg lacrimile acum, ci parcă, de un dor.”

Aveam cam 7 ani și jumătate când am citit prima carte și m-am îndrăgostit de citit. Și de cărți. Biblioteca școlii în care puteam intra prin ușa ”secretă”, cea care ne despărțea, devenise locul meu preferat. Nu știu dacă îl pot numi refugiu. Pentru că eu nu fugeam de ceva.

Eu căutam ceva. Căutam prieteni, căutam lumi nedescoperite. Voiam să știu cât mai mult, voiam să mă cunosc. Desigur, nu știam atunci de cărți de dezvoltare personală, dar citeam cam tot ce mă inspira. Descopeream că îmi plac în mod deosebit cărțile de ficțiune, poeziile, dar și cărțile pentru copii

cartea tipărită

Carte editura NICULESCU

Cartea tipărită & scriitori adevărați

Tot ce voiam să aflu, era acolo, în cărțile din bibliotecă. Cărțile micii biblioteci- imensă pentru mine- îmi ofereau tot ce voiam să fiu, tot ce voiam să știu. Îmi dezvăluia lumi și taine neștiute, călătoream, învățam, mă distram. Cărțile mi-au dezvoltat simțul cunoașterii și dragostea pentru cultură.

Bineînțeles, odată cu trecerea anilor, mi-am dorit o bibliotecă mare, cu cele mai valoroase cărți. Mai bine de jumătate din banii mei mergeau întotdeauna pe cărți. Dar, am reușit (zic eu!) să am o bibliotecă cu cărți extrem de valoroase.

Sigur, nu mi- am pierdut acest obicei nici astăzi. Lunar îmi cumpăr cărți, chiar dacă mai puține decât în vremea când cartea tipărită era campioană en titre. Însă cea mai mare bucurie a fost să descopăr cu adevărat scriitorii. Și onoarea pe care am avut-o să-i cunosc pe unii dintre ei.

cartea tipărită

Autograf scriitor George Șovu

Audiobook/e-book

Dar lumea evoluează și este normal să fie așa. Cu toții ne dorim să evoluăm și ne bucurăm de evoluția din toate domeniile. Tehnica și tehnologia este prezentă în viața de zi cu zi, o face mai ușoară și mai frumoasă. Trăim într-o lume a digitalizării, a tehnicii și tehnologiei foarte avansate iar asta se întâmplă și în lumea cărților.

Astfel, cartea tipărită a fost ușor ”detronată” de mai noile sale surate audiobook-ul/e-book-ul. Spre marea mea bucurie, au apărut edituri care difuzează atât carte tipărită cât și audiobook sau e-book.

Editura NICULESCU

Una dintre acestea este Editura NICULESU, de la care tocmai mi-am luat o carte tipărită. ”Echilibrarea energiei feminine prin eliberarea de trecut. 39 de căi tămăduitoare.”- autor Bernard Chaumel. O carte din categoria self help care mi-a trezit interesul. Bineînțeles, voi împărtăși cu voi opiniile despre carte, într-un articol dedicat.

cartea tipărită

Carte Editura NICULESCU

Experiența e-book

Omul este însă cea mai adaptabilă ființă. Ce-i drept, asta se întâmplă când nu are încotro. Dar oamenii deschiși, care vor să țină pasul cu noutățile, să evolueze, o fac în mod natural. Prima mea experiență a fost când un coleg și prieten m-a rugat să-i citesc e-bookul și să-mi exprim opinia.

Paranteză: Chiar dacă citesc destul de mult, consider că nu sunt în măsură să fac recenzii. Ceea ce pot eu împărtăși sunt doar opinii proprii și o recomandare a cărții.

Prin urmare, am citit e-book ul prietenului meu și mi-am exprimat opinia într-un articol. Nu pot spune că nu mi-a plăcut. Dar recunosc, mi-ar fi plăcut să țin în mână cartea tipărită. Să simt mirosul, să dau filă după filă și să pun semnul de carte preferat. 

cartea tipărită

E-book

Timp câștigat cu audiobook

Timpul este extrem de prețios și trebuie folosit inteligent. Mai mult timp cu familia, mai mult timp pentru tine, mai mult timp cu persoana iubită. Timp pe care ni-l dorim, dar nu știm cum să-l obținem. Iată totuși, avem o soluție de a obține puțin timp pentru noi. Cum? cu ajutorul audiobook-ului.

Cum am ajuns eu să ascult, în loc să stau în locul meu preferat și să citesc cartea tipărită? Ei bine, îmi propusesem să ascult un audiobook, dar am tot amânat. Dar , lucrurile se întâmplă atunci când trebuie să se întâmple. Sau atunci când se aliniază planetele. Habar nu am ce a fost!

Cartea tipărită versus audiobook 

Știu însă că în ziua aceea am avut senzația că toate se întâmplă deodată. Și atunci mi-am spus: acesta este momentul să ascult audiobook-ul cu Voxa. Astfel, am experimentat pentru prima oară audiobook-ul. După care am constatat, cu încântare chiar, că nu este chiar atât de rău. 

Cover Niculescu 1024x536 1 Cartea tipărită detronată de audiobook/e-book?!?

Cover Editura NICULESCU

În timp ce rezolvam diverse probleme (activități) domestice, ascultam vocea care citea pentru mine. A funcționat perfect în timp ce făceam curat, găteam sau organizam garderoba. Sigur, nu era obligatoriu să ascult audiobook ul. Aveam însă un deadline, o întâlnire în oraș și o programare la salon.

Pentru mine a fost ca un colac de salvare la care am apelat atunci când timpul mă presa. A funcționat atunci și cu alte ocazii. Dar tot cam din același motiv și în aceleași circumstanțe. Altfel, aș fi preferat cartea tipărită. Plăcerea adevărată a cititului nu a putut fi egalată sau înlocuită cu audiobook-ul.

Cartea tipărită încotro?

În plus, contează și vocea actorului care citește cartea. Actorii – de obicei ei sunt vocile pe care le ascultăm- sunt adevărați profesioniști. Dar eu îmi imaginez altfel personajele, descrierile, acțiunile, atunci când citesc cartea tipărită.

E ca atunci când nu știam să citesc și mi se citeau poveștile la culcare. Dar atunci erau cele mai dragi voci din lume, ale părinților. Era altceva. 

cartea tipărită

În concluzie, fără îndoială audiobook-ul/e-book-ul vor avea succes în viitor. Vor lua amploare și vor fi îmbrățișate mai ales de generațiile Z și Alpha. Opinia mea este că nici cartea tipărită nu va dispărea. Chiar și generațiile viitorului vor avea măcar curiozitatea să încerce, să experimenteze cititul din cartea tipărită.

La final

Cât despre mine, probabil nici nu mai este nevoie să vă spun care îmi este opinia. Deoarece acesta este subiectul, o voi exprima. Pentru mine, cartea tipărită va rămâne cea care îmi oferă tot ce aștept de la o carte.

20221108 162046 Cartea tipărită detronată de audiobook/e-book?!?

Nimic nu se compară cu cartea tipărită pe care o iau cu mine seara în pat. Sau să mă așez în locul meu preferat, cu ceașca de cafea (și cubul de ciocolată) și să citesc. Cartea tipărită îmi transmite prin paginile ei sentimente uimitoare. Îmi trezește emoții de nedescris în cuvinte. Este ca prima dragoste: nu se uită niciodată!

Voi ce părere aveți? Va fi detronată cartea tipărită de audiobook/e-book? Ce preferați: audiobook/e-book sau cartea tipărită? Abia aștept să vă aflu opiniile.

Până data viitoare, spor la citit/ascultat!

Cu drag, MM

Articol scris pentru proba nr. 15 SuperBlog 2022

Sursa: editura NICULESCU, Arhiva personală, AlKonda

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

cashclub;  Bella;  bijuteria

Rate this post