Vă salut din nou, dragii mei prieteni! De multă, prea multă vreme nu am mai scris pe tema călătoriilor/vacanțelor. Ce-i drept, atât de multe și cu repeziciune s-au întâplat, încât am impresia că m-am lăsat copleșită. M-am tot gândit dacă e nevoie de o restartare- e în vogă, nu?- sau e nevoie doar să conștientizez că nu mă aflu într-o competiție cu timpul. Ar fi culmea!

Cuprins

De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Tenerife

Dacă îmi amintesc eu bine, n-am suflat o vorbă despre ultima vacanță în Tenerife. Să știți prieteni, în afară de timpul care zboară de-a dreptul, am mai avut ceva ce m-a reținut să scriu despre asta. A fost așa, o vagă senzație că m-a cam luat lumea la ochi cu dragostea mea pentru Tenerife. De ce mi- ar păsa, nu știu, dar am constatat că am fost un pic afectată. Trebuie să mai lucrez la asta.

Părea o luptă cu morile de vânt să tot vorbesc despre insula care o parcurgi cap- coadă în câteva ore. Sau, cum consideră unii, despre destinația aceasta exotică de lux. Nu că nu ar fi și așa. Doar au ajuns personalități de rang înalt (și foarte înalt) să-și petreacă vacanța pe cea mai mare insulă din Arhipelagul Canare. 

20221122 174156 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Poate fi aceasta o idee de la care pornesc cei care consideră o vacanță în Tenerife de neatins de ”oamenii de rând”. Eu am explicat și demontat pe rând toate aceste mituri despre insula care m-a cucerit. În plus, de ce trebuie să ne comparăm cu cineva, oricine ar fie acel ”cineva”? Dacă îți dorești cu adevărat să petreci vacanța în Tenerife, nu-i nevoie să ai o avere. Dar alegerea și decizia aparține fiecăruia.

Tenerife, cu dragoste

În cei 14 ani de la descoperirea insulei am avut parte de experiențe fel de fel! Concluzia este una singură: tot ce contează este să te simți bine. Orice s-ar înțelege prin ”bine”, eu mă refer la binele pe care fiecare și-l permite. Vorba mea: cel mai bun lucru este cel pe care mi-l permit. De ce am pornit să scriu totuși din nou despre Tenerife?

Tenerife

Ei bine, un imbold a fost după ce am văzut și citit opiniile celor de la Lipa-Lipa care au fost de curând pe insulă. Ceea ce a stârnit o avalanșă de sentimente în inima mea de iubitor al acestui loc. A fost ceva de genul: Yeees!!! Am avut dreptate!

În ciuda faptului că nu era nevoie de vreo confirmare pentru a-mi schimba eu opiniile. Sau pentru a continua să scriu despre destinația dragă mie. Doar recunosc: mi-a făcut bine. Mi-a amintit că am vrut să scriu de ce nu mă plictisesc de Tenerife și nu am făcut-o până acum.

20221119 112420 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

De dor, de drag !

Prin urmare, iată- mă aici, la tastatură, pregătită să povestesc. Tot e timpul să căutăm, să simulăm și să alegem cele mai bune prețuri pentru vacanțe. Mărturisesc, am făcut deja ceva rezervări cu anulare gratuită.

Una dintre ele, de multă vreme, de prin septembrie, bineînțeles pentru Tenerife. Deoarece prețurile cresc de parcă totul a luat-o razna, nu trebuie ratată nicio ocazie. Prețul avantajos pentru fiecare buzunar și gust există, doar trebuie căutat. Să fii pe fază. 

20221116 181253 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Un alt motiv care m-a determinat să scriu este și dorul de insulă și tot ce înseamnă, ce are ea. Chiar dacă v-am mai povestit una- alta despre vacanțele petrecute și despre Tenerife, vă imaginați că mai sunt multe de spus. Spre exemplu, am scris despre românii pe care i-am cunoscut. Iar în timpul ultimelor vacanțe, am constatat că pe insulă sunt tot mai mulți.

Visez 

Fie că sunt turiști sau dintre cei care au ales să rămână pe insulă. Unii doar lucrează pentru o perioadă, alții s-au stabilit cu familie și bagaje. Unii și-au închiriat apartamente sau case făcându-și un rost, altii și-au cumpărat proprietăți în locuiesc o bună parte sau tot timpul.

20221122 174423 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

La cea din urmă variantă visez și eu. Și undeva, în adâncul sufletului există chiar convingerea că voi reuși. O dată și-o dată va veni și clipa aceea în care măcar în perioadele reci ale anului de la noi, voi locui pe insula eternei primăveri.

Anomaliile climei afectează întreaga planetă. Dar sunt convinsă că în Tenerife nu va ninge atât de mult, nu în Sud, așternând zăpada de 30-50 cm. Și nici nu se vor înregistra temperaturi de minus 20 de grade. Cel puțin nu atât de curând.

Tenerife

Tenerife – un loc pentru toți

Insula este ofertantă pentru toate categoriile: și pentru bogați și pentru cei mai puțin bogați. Și pentru tineri, și pentru cei cu copii foarte mici, și pentru vârste de mijloc și, în egală măsură, pentru seniori și vârsta a treia. Absolut toate categoriile sociale și toate vârstele. 

 În ultima vreme am aprofundat un pic problema și aceasta este concluzia. Insula este și pentru cei care caută distracție, senzații tari, lux, exclusivism, dar și pentru cei aflați la polul opus: modești, liniștiți etc. Insula are câte ceva de oferit tuturor. După opinia mea, clima și frumusețea locurior sunt motivele cele mai importante. Acestea atrag ca un magnet peste 5 milioane de turiști anual.

20221122 115644 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Afirmația mi-a fost confirmată în ultima vacanță petrecută pe insulă. Tot mai mulți oameni înțeleg  beneficiile pe care le oferă Tenerife. Soarele, aerosolii, briza, apa, nisipul, au beneficii asupra organismului cunoscute de la Hipocrate încoace.

Să beneficiezi de toate acestea și în timpul anotimpurilor reci reprezintă un mare avantaj. Adaugă mâncarea bazată pe legume, pește proaspăt, fructe etc. și ai tabloul complet al insulei. Al sănătății.

20221116 180906 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Beneficiile climei atrag ca un magnet

Judecând după numărul mare de copii, chiar și foarte mici, cu siguranță părinții lor profită de oferta generoasă a insulei. Și-au dat seama cât de important este pentru micuții lor să profite de soare, mare (și vitamina D), cât mai multe luni pe an.

Același lucru se întâmplă cu cei în vârstă, care locuiesc în țări cu ierni grele, toamne și primăveri  umede. Este limpede că am adăugat și aceste beneficii listei de motive pentru care nu mă plictisesc de Tenerife. 

20221111 184111 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Este un adevărat privilegiu să mă pot bucura de clima insulei. Am început cu vacanțe de câte o săptămână. Și nici măcar nu alegeam lunile aprilie -mai și septembrie- noiembrie.  Pentru că nu știam mai nimic despre insulă. Mai mult, eram sceptică în ceea ce privesc temperaturile de ”primăvară eternă” pe toată durata anului.

Nici nu înțelegeam de ce toată lumea spune că e păcat să mergi în Tenerife pentru o săptămână. Abia pe la 4-a sau a 5-a vacanță, lucrurile mi-au fost clare și am început să alegem sejururi de 2 săptămâni.

20221110 102356 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Întâmplări cu efect decisiv

Două dintre cele mai uimitoare (a se citi șocante) întâmplări au avut însă efect decisiv. Prima? Veneam după o perioadă cu situații care mă scoseseră din circuit. Stresul era la limita maxim posibilă, inima în covalescență și cu un picior în groapa depresiei.

Iubeam deja insula, dar, doar pentru frumusețea ei. Sau, mai bine spus, nu conștientizasem beneficiile ei asupra sănătății organismului meu. Atunci însă, mi-a fost clar. M-am trezit pe insulă cu aceeași mângâiere familiară a vântului și soarelui. Dar era ca și cum aș fi aterizat în altă lume. Totul părea atât de calm, de relaxat, plin de bucurie și frumusețe.

Tenerife

Mi-am întrebat prietenul care ne întâmpinase la aeroport dacă se întâmpla ceva. De ce nu erau oamenii supărați, îngrijorați, înfricoșați de ultimul atentat? Fusese unul care zguduise lumea de curând. Spre deosebire de restul lumii, pe insulă totul era calm, relaxat, de parcă nici nu se aflase. Era ceva în aer? Se dăduse cu un praf magic sau ce?

Vindecare

Relaxat și calm, cu un zambet prietenos, omul a răspuns: atentate sunt de când lumea. Au fost și vor mai fi, fără voia noastră. Noi ne trăim viața și atât. De ce ne-am încărca cu tristețe, griji, tensiune etc.? Doar pentru a ne face singuri rău? 

IMG 20210622 122408 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Ușor- ușor, cu fiecare oră petrecută pe insulă, simțeam cum mă relaxez. Cum revin puțin câte puțin la normal(itate). Inima era bine, mintea, oasele, corpul, fiecare părticică se simțea bine. De parcă reveneam dintr-o încremenire, dintr-o luptă încrâncenată care se dădea în mine.

Râdeam din nou (nu știam să o mai fac!). Mă bucuram ca un copil de valuri, de apus, de, orice mic- nimic. Am plecat acasă de parcă fusesem la un program de vindecare. Cu motive de bucurie pentru viață. Cu răni cicatrizate și vindecate. Cu speranță în loc de stres, cu bucurie și încredere în loc de depresie. Știam de unde veneau toate astea. Conștientizam efectul insulei.

20220517 121339 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Alt exemplu, altă lecție

A doua experiență a fost un fel de eliberare de, nu știu, să le spun prejudecăți. Deși, nu știu dacă este tocmai cuvântul potrivit. Nu sunt un om cu prejudecăți. Sunt însă unele lucruri de care nu mă pot elibera. Nemulțumiri legate de aspectul fizic, un corp nu tocmai de top model, celulita și alte asemenea. Bineînțeles că pornesc din interiorul meu, din împăcarea cu mine și iubirea de sine.

Lucram de multă vreme la acest aspect, dar nu reușisem mari progrese. În vacanța aceea, – cred că era prima petrecută în Tenerife în luna noiembrie- am făcut un pas uriaș. Dezinvoltura cu care se comportau, se manifestau oamenii foarte avansați în vârstă m-au lăsat paf. La fel și cei foarte tineri, dar cu greutate excesivă, celulită și altele.

IMG 20201019 192427 e1673281006711 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Nu exista niciun pic de reținere în a-și lăsa la vedere imperfecțiunile. Nu le păsa câtuși de puțin de opinia celor din jur, se ridicau de la mese să cânte și să danseze. Nici atunci când alergau sau se plimbau îmbrăcați în haine subțiri, sumar.

Să fiu eu însămi!

O scenă extrem de marcantă s-a petrecut într-o seară pe terasa unde ne aflam. Muzică live, mâncare, veselie, relax. Știți ce spun. La un moment dat, interpreta a început să cânte “Jerusalema”. Toți am început să aplăudăm și să murmurăm melodia. După câteva acorduri, o doamnă de culoare, foarte în vârstă, s-a ridicat cântând și bătând din palme în ritmul muzicii.

Încurajată de cei care o însoțeau și de cântăreață, doamna a început să și danseze. Fără inhibiții, fără rețineri. Bineînțeles, ne-a impresionat și emoționat pe toți cei aflați pe terasă. Aplauzele au fost pe măsură: frenetice și sincere.

Mesajul

Ei bine, am înțeles mesajul mai bine decât orice și oricât aș fi citit. Trebuia doar să fiu eu însămi. Am umblat ceva prin lume, dar ce am trăit, descoperit, simțit în Tenerife, a fost unic.

Desigur, ați putea spune că experiențele mele personale sunt subiective. S-ar putea spune și așa. Și apropo, faptul că am descris sincer situațiile, nu înseamnă că sunt slabă. Dimpotrivă. Am ales să fiu deschisă, vulnerabilă, un om cu bune și rele. Nimeni nu e perfect.

20221110 112042 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Tenerife e mai mult decât în pliante 

Dincolo de efectele evidente pe care Tenerife le are asupra mea (și a altora care ajung aici), mai sunt multe alte aspecte. Cine spune că merge în Tenerife pentru un weekend sau 3-4 zile, se amăgește. Este posibil să- și facă o imagine de ansamblu, deși nici asta nu sunt sigură că reușesc. Departe însă gândul de a ști totul și a vedea tot ce are acest colț de rai.

Tenerife este mai mult decât imaginile din pliante. Insula nu înseamnă doar obiectivele turistice, plajele, surfingul ori snorkelingul. Nu înseamnă doar Teide, L’Oro Parque, Siam Park sau roci cu forme demne de SF. Tenerife se descoperă cu fiecare pas, fiecare sat, cu fiecare loc în care reușești să ajungi. Fiecare ingredient sau fel de mâncare, fiecare aromă sau culoare.

IMG 20190516 170946 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Înseamnă și exotic, Camino Viejo Pico Del Ingles, dar și oameni, povești, locuri mai puțin cunoscute. Înseamnă să simți, să guști, să trăiești cu intensitate fiecare moment. Insula are încă locuri neștiute de mulți care nu sunt interesați decât de distracție, plajă sau activități nautice. 

Și alte motive

Așadar mai sunt elemente sau motive datorită cărora nu mă plictisesc. Cum ar fi mâncarea. Tenerife este singurul loc în care îmi petrec vacanța fără să mă îngraș. Și nu din cauză că nu mănânc. Ba chiar îmi fac poftele, doar sunt în vacanță. Faptul că peștele și legumele proaspete sunt principalele alimente ale felurilor de mâncare reprezintă un avantaj.

IMG 20201017 160445 De ce nu mă plictisesc de Tenerife

Apoi, hidratarea pe care reușesc să o asigur mult mai bine și mai ușor decât acasă. Și nu în ultimul rând, mișcarea. Nu, nu merg la sală în Tenerife, nici nu urmez programe de exerciții fizice. Doar merg pe jos zilnic 14-15 km. În plimbări, drumeții, excursii. Merg foarte mult pe jos și culmea, nu simt oboseală. Cine știe, poate chiar există ceva în aer care are acest efect nemaipomenit.

Tenerife

Ar mai fi multe de spus, dar deja am luat mult din timpul vostru prețios. Iar eu îmi doresc să vă atrag, nu să vă alung. :) Promit să revin însă cu alte motive și povești despre insulă, care să elucideze ”misterul”: de ce nu mă plictisesc de Tenerife.

Până data viitoare, alegeți inteligent!

Cu drag și sinceritate, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

revenire

serul

zanna

Sursa: arhiva personală

5/5 - (1 vote)