Bun găsit, dragii mei! Sper ca debutul verii și al vacanțelor v-a găsit bine și mai ales sănătoși. Cu toții ne facem planuri pentru vacanțe, dintre cele mai frumoase. Care să ne aducă relaxarea dorită, momente memorabile și mai mult timp pentru pasiunile noastre.

Desigur, fiecare are pasiunile sale și modul său de a le prioritiza. Pentru mine însă, cartea este prietenul care mă însoțește oriunde. Așadar, astăzi vă voi povesti un pic despre ultima carte citită, Terra Alta scrisă de Javier Cercas.

Oriunde m-aș afla, dacă am o carte cu mine sunt fericită – J.K. Rowling

Cuprins

Terra Alta – autor: Javier Cercas (opinii)

Terra Alta

Cartea Terra Alta este scrisă de un autor de origine spaniolă. Iar acțiunea romanului se petrece în Spania, ținutul Terra Alta, mai exact. Dacă îmi place Spania, nu înseamnă că pot citi orice, dar mă poate ajuta să înțeleg mai bine romanul. Un motiv pentru care am ales cartea este și acela că îmi plac romanele cu intrigă polițistă, mister și literatură.

Romanul Terra Alta este unul scris foarte bine. Iar acest amestec magic despre care am amintit, îl face plăcut de citit. Desigur, iubitorii genului vor fi ușor de convins doar parcurgând primele pagini. Dar indiferent dacă ești iubitor al genului sau nu, cred că nu este  nevoie de convingere.

Terra Alta – acțiune 

De fapt, nici nu o voi face. Doar voi povesti un pic despre acțiune, personaje, eventual despre scriitorul romanului. Așa cum se întâmplă în mai toate articolele dedicate cărților pe care le găsiți aici. În regiunea în care nu se întâmplă mai nimic de 80 de ani, are loc o crimă oribilă. Toată regiunea este în stare de șoc când află de uciderea soților Adell, proprietarii celei mai mari companii, Graficás Adell.

Personaje

În Terra Alta ajunsese în urmă cu 4 ani și Melchior, un tânăr polițist. Cu un trecut tulbure, care îl transformase într-o adevărată legendă, Melchior venise aici pentru a i se pierde urma. Fusese transferat pentru a nu deveni o țintă a teroriștilor islamiști și spera că viața pe care și-o făcuse aici să-i îngroape trecutul.

IMG 20230606 202351 061 Terra Alta - autor: Javier Cercas (opinii)

Căsătorit cu bibliotecara din regiune, Olga, Mechior avea o fetiță, Cosette. Nume inspirat din romanul său preferat, Mizerabilii, ca al fetei lui Jean Valjean. Cum spuneam, romanul îmbină pasiunea pentru literatură cu intriga și misterul. Personajul nostru, Melchior Marin adoră literatura, dar este și un foarte bun investigator.

Cazul crimelor săvârșite în cea mai liniștită regiune aduce însă mai mult decât stupefacția și șocul localnicilor. Apar răsturnări de situații, spulberă fericirea și schimbă destinul polițistului și al familiei lui.

Reflecția lucidă asupra legii

Cartea pornește de la crima odioasă a patronilor Adell și a menajerei (româncă). Însă cu ajutorul intrigii care se desfășoară cu rapiditate și a personajelor remarcabile, devine o reflecție lucidă asupra legii. Melchior poartă cu el dureri și neputințe marcante, dar scapă de povara grea odată ce întâlnește omul potrivit.

Lupta din interiorul său care se dă între legitimitatea răzbunării și posibilitatea dreptății revine când nu se mai aștepta. Mai întâi, Melchior nu vrea să se închidă cazul crimelor fără a elucida misterul. Fără a găsi și pedepsi vinovatul sau vinovații. Dar va reuși? 

Șefii hotărăsc însă altceva. O vreme, tânărul polițist continuă investigațiile pe cont propriu. Dar nu-și dă seama că este sabotat chiar de colegul, partenerul său. Cel pe care îl considera prietenul său, Salom. Oare care este rolul adevărat al acestuia și cum acționează Melchior?

Terra Alta

Premiul Planeta 2019

Romanul poate fi considerat o reflecție asupra epopeii unui om care își caută locul său în lume. Este un thriller tensionat și uimitor, de la un capăt la altul. Doar nu degeaba a obținut Premiul Planeta 2019! – apărut la Editura Rao.

”Ce se întâmplă când justiția devine cea mai mare dintre nedreptăți?” Este întrebarea esențială pe care și-o pune cititorul romanelor supuse rigorilor genului polițist. Desigur, răspunsul nu-l vom afla din romane, ci îl vom căuta în continuare singuri, mult după ce ajungem la sfârșit. 

Terra Alta mi s-a părut un roman complet. O poveste de o tensiune psihologică și morală totală. Paralela între viața lui Melchior Marin și cazul pe care vrea să-l rezolve neapărat este încă un motiv de a nu lăsa cartea din mână.

Rolul literaturii

Faptul că autorul vorbește despre despre viață și literatură, mai ales depre felul în care aceasta poate schimba vieți, dacă este curajoasă și sinceră este extraordinar. Iar peronajele sunt construite atât de bine, încât, cu siguranță le găsim corespondent în realitate.

În romanul scris de Javier Cercas totul impresionează: trecutul lui Melchior și uimitoarea schimbare. Cruzimea cu care sunt omorâți soții Adell, lectura cu voce tare, în doi practicată de Olga și Melchior. Dar mult mai multe veți afla dacă veți citi romanul.

Sunt tare curioasă dacă veți fi la fel de suprinși ca mine. Dacă veți fi captivați de acțiune și personaje și veți sta cu sufletul la gură și veți pune logica la treabă. Bineînțeles, mie mi-a plăcut, deși am ales-o pur întâmplător. De fapt, nu chiar întâmplător, dacă mă gândesc bine, pentru că am realizat că scriitorul este spaniol.

Terra Alta

De ce ”Terra Alta”

Dar titlul, ei bine, acesta m-a pus oarecum în încurcătură. Bine, mi-am spus, am înțeles că este locul unde se desfășoară acțiunea. Totuși, de ce Terra Alta – ținutul? Explicația este mult mai interesantă și logică privind legătura cu titlul. Terra Alta a fost în urmă cu 80 de ani, spre sfârșitul războiului civil, locul unde s-a desfășurat cea mai sângeroasă bătălie din istoria Spaniei.

20230613 080654 Terra Alta - autor: Javier Cercas (opinii)

La final

Aș spune că recomand cartea, dar depinde bineînțeles de gusturi. În opinia mea, merită oricum, deoarece este așa cum spuneam, un roman total. Voi ați citit cartea? Ce mai citiți și puteți recomanda?

Până data viitoare, vacanță și lectură păcute!

Cu bucurie și drag,

MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

uleiul de plajă

cofeina

amenajarea băii

 

5/5 - (1 vote)