Salutare, dragilor! Dat fiind că viața este plină de neprevăzut, ne pliem fiecărei situații. Altfel, fără luptă și fără efortul de a ieși la liman din orice situație, totul e sortit eșecului. Cu alte cuvinte, la ce bun viața? Îmi place să cred că mi-ați simțit lipsa de pe aici și orice alt cont de socializare. Dar chiar dacă nu este așa, nu- i motiv de supărare. Doar vă informez că am revenit. :)

Cuprins

Sangria – preparare & secrete

sangria

Iar pentru că după o situație mai grea, simțim nevoia de ceva care să binedispună, exact despre asta va fi vorba. Adică, vă voi povesti partea plăcută a vieții: despre starea de vacanță, de vară și … despre sangria.

Iubitorii de vacanțe, mai ales cei care aleg destinațiile Spaniei, inclusiv insulele, înțeleg perfect sentimentele. Relaxarea și binedispunerea, voioșia la un pahar de sangria în acorduri muzicale sunt cel mai bun tratament. Atât pentru suflet cât și pentru inimă, minte, trup. Simți că trăiești cu fiecare particulă a ființei tale. Cunoașteți sentimentul, nu-i așa?

Sangria – simbolul vacanțelor, al verii

20230524 130757 Sangria - preparare & secrete

Așadar, despre sangria. Mărturisesc sincer, nu știam mare lucru când am băut primul pahar de sangria. Care, nici măcar nu a fost de cine știe ce calitate. Iar pentru că am fost dezamăgită, nici nu mi-am dorit să repet experiența. Dar, cum spuneam, în viață lucrurile se întâmplă după un anumit curs (sau plan!?) minuțios alcătuit.

Așa s-a întâmplat să avem ocazia să încercăm din nou licoarea bahică. De data aceasta, de calitate net superioară. Ceea ce a făcut să ne și cucerească. Rece, aromată, ușor acidulată, cu un aspect de-a dreptul luxuriant.

Din acel moment, sagria a devenit băutura alcoolică răcoritoare preferată pentru serile noastre. Atât în vacanțele de pe insula eternei primăveri, dar și în serile toride de vară de acasă.

Îndrăgostită de insulă, cucerită de sangria

sangria

Prin urmare, se subînțelege că iubind Tenerife și atmosfera de vacanță, am început să prepar singură sangria. M-am documentat, am întrebat și urmărit prepararea rețetelor de sangria în diverse locuri. Apoi am început timid, să prepar propria băutură răcoritoare.

În orice rețetă experimentată, am ținut cont de sfaturile și trucurile pe care le-am primit de la cunoscători. Adică, de la prietenii de pe insulă. Fiind o băutură slab aclolizată- 4,5%- 12%- este compatibilă gustului meu. Nefiind un consumator de băuturi alcoolice, licoarea fructată de culoare roșie este perfectă.

Sigur, nu sunt nici abstinentă. Beau ocazional un pahar de vin de calitate sau un cocktail mai degrabă spectaculos ca prezentare, exotic. Cu alte cuvinte sangria este băutura care mi se potrivește perfect din acest punct de vedere. Este răcoritoare și numai bună pentru a fi consumată în familie sa cu prietenii, în serile de vară.

Ce este de fapt sangria

20230804 093451 Sangria - preparare & secrete

Dar ce este de fapt sangria? Sangria este o băutură alcoolică din vin și fructe, cu origini spaniole și portugheze. O întâlnim însă destul de des și în țările vorbitoare de spaniolă, cum sunt Uruguay și Argentina. Licoarea a apărut din dorința de a îmbunătăți calitatea vinurilor de calitate inferioară cu ajutorul fructelor.

Astăzi, a devenit o băutură foarte cunoscută și apreciată, desigur în funcție de calitatea vinului și prepararea rețetei. Ba, aș spune chiar că este băutura simbol a verii și a vacanțelor. A petrecerilor la mare, în aer liber, voioșiei și relaxării.

Sangria este un cocktail obținut din vin, în mod special roșu- sangre care în spaniolă înseamnă sânge- și fructe. Poate fi însă preparată și din vin alb, sec. Calitatea vinului dă și calitatea băuturii.

Ingrediente

Pentru prepararea acestei băuturi (4 porții) avem nevoie de vin roșu: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rioja, Zinfandel sau Shiraz. Sangria cu vin roșu este preferata mea. Pentru rețeta de sangria pe care o prepar acasă, este nevoie de următoarele ingrediente:

750 ml vin roșu – folosesc de obicei Cabernet Sauvignon,

fructe: 2 portocale, 2 lămâi, 2 mere, 2 piersici,

zahăr sau miere (opțional),

baton de scorțișoară – poate fi ghimbir sau păstaie de vanilie,

gheață,

250 ml apă minerală.

Modul de preparare

pexels photo 5946624 Sangria - preparare & secrete

Într-o carafă de sticlă încăpătoare punem vinul. Adăugăm sucul de la o portocală și o portocală tăiată felii subțiri. Procedăm la fel cu lămâia: sucul de la o lămâie și feliile subțiri de la cealaltă. Punem apoi merele și piersicile curățate și tăiate bucăți.

Opțional, se pot adăuga 1- 2 căpșuni. Dacă nu vă plac aceste fructe, nu este nicio problemă. Puteți folosi doar citricele la care adăugați fructe după gustul și imaginația voastră. Din rețeta tradițională păstrăm vinul roșu sau alb și citricele.

Astfel, putem prepara o sangria personalizată, cu ingredientele preferate. Unul dintre secretele bine de reținut: fructele folosite să fie cât mai suculente și aromate. Spre exemplu, mie îmi place să pun pe lângă citrice, piersici, pere, struguri afine sau/și zmeură.

Trucuri & secrete

sangria

Tot în funcție de gustul fiecăruia, se pune 1 linguriță sau 2 de zahăr sau miere. Desigur, dacă nu obișnuiți să consumați zahăr sau miere, se poate și fără a se îndulci. Sangria noastră va fi oricum dulce de la fructe. Nici eu nu o îndulcesc suplimentar, cu zahăr sau miere.

Adăugăm apoi scorțișoara sau, cum am menționet în rețetă, păstaie de vanilie, ghimbir. Amestecăm cu ajutorul unei spatule sau linguri din lemn. Acoperim carafa (folia alimentară e perfectă) și dăm la rece în frigider pentru cel puțin 3 ore. 

Pentru o sangria reușită, ideal ar fi prepararea de seara pentru a doua zi. Astfel, fructele vor avea timp să se macereze iar aromele să se combine. Să se împrietenească, spun eu. Dar nu se Atenție: nu se lasă mai mult de 2 zile, deoarece fructele vor fermenta și nu mai poate fi consumată.

Servire

20221119 211701 Sangria - preparare & secrete

Înainte de a fi servită, se adaugă apa minerală rece și gheața. Deoarece sangria este o băutură care se servește rece, este important acest aspect. Încă un truc pe care l-am învățat este să pun gheața în pahare, nu în carafă.

Torn apoi coctailul obținut peste gheață, având grijă a fructe. Fie folosim o sită, fie punem fructele cu ajutorul unei spatule- linguriță în pahar. Decorăm după imaginația și gustul fiecăruia, cu frunze de mentă sau fir de rozmarin, felii de lămâie sau portocală, căpșuni etc.

În principiu se recomandă fructelele proaspete, deoarece sunt mult mai aromate și zemoase. Dar, se pot folosi și fructe congelate și jonglăm cu ceva fructe proaspete de sezon. Uneori sau pentru cei care preferă băutura mai alcolizată, se pot adăuga 50-100 ml de brandy, whisky, coniac, votca, gin, rom alb sau schnapps.

Sangria – rețeta personalizată

20230804 131733 Sangria - preparare & secrete

Așadar, dragii mei, după cum se poate observa, de fapt sangria nu are o rețetă standard. Altfel spus, rețeta de sangria nu există. Totul este să conțină un vin de calitate, și acesta la alegere. Să nu lipsească fructele, tot în funcție de preferințe, aromele și decorul.

V- am povestit cum procedez eu pentru prepararea sangriei și care sunt ingredientele mele preferate. De această dată, am preparat o porție mai mică, cam pe jumătate din rețetă. Am făcut-o doar pentru a vă oferi câteva imagini și a vă convinge că este ușor de făcut. Și foarte răcoritoare, delicioasă.

Fără a fi lipsită de modestie, cocktailul fresh, slab alcoolic a ieșit grozav. Bineînțeles, am îmbunătățit și adaptat rețeta de bază, funcție de ingredientele din casă. Și gustului celor care consumă sangria marcă proprie.

Sangria mea este foarte bună și nu doar pentru că o spun eu, ci deoarece este apreciată de consumatori. O prepar ori de câte ori vrem să ne relaxăm în serile caniculare de vară, în familie sau cu prietenii. Bineînțeles, acestea vin la pachet cu nostalgia serilor de vacanță petrecute pe insula mea dragă.

20230524 132002 Sangria - preparare & secrete

La final

Pot spune că este o băutură aproape naturală și sănătoasă. Mai mult, aduce voioșia și relaxarea, amintirile vacanțelor petrecute și gândul la cele viitoare. Vă încurajez să preparați propria sangria și să povestiți la rândul vostru experiențe și secretele. Hai noroc, voie bună și sănătate!

Până data viitoare, bucurați-vă de viață și savurați sangria!

Cu drag și bucurie,

MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

dieta mediteraneană

Trussardi

hotel udalla

5/5 - (1 vote)