Bun găsit! Toamna este abia la început, dar ne simțim de parcă ar fi pe sfârșite. Mie așa mi se pare atunci când observ nerăbdarea cu care gospodinele ”decorează” cămările cu fel și fel de conserve. Ce-i drept, nici pregătirile pentru iarnă pe care obișnuim să le facem de obicei, nu mai sunt ce-au fost. Prin urmare, ne -am adaptat vremii (și vremurilor) și am luat deja start în aprovizionarea cămărilor și pregătirea conservelor.
Cuprins
Start pregătirilor de toamnă: rețete & secrete
La o simplă vizită în piețele patriei, se observă cu ochiul liber că prețurile nu sunt chiar prietenoase cu buzunarele noastre. Culorile, abundența, aromele și zarva, sunt însă de-a dreptul irezistibile. Legume, fructe, tomate, tot ce are toamna mai bun de scos la vedere pe ”taraba” ei, alcătuiesc un tablou extraordinar. Așadar, cu sentimentul irezistibilului, dar și cu gândul la gustul bunătăților pe care ni le dorim în cămară, dăm start.
Căci, în piață se ia pulsul vieții și al roadelor toamnei. Mustul dulce și aromat curge din storcătoare, gogoșari dolofani și roșii ca focul alături de castraveți verzi și proaspeți par vedetele tarabelor. Nici vinetele nu se lasă mai prejos și plesnesc de sănătate, pardon, de greutate, stivuite ca pentru o expoziție. Lângă ele stau mere îmbujorate ca domnișoarele îndrăgostite sau galbene luminoase, pepeni, pere, struguri, piersici și prune.
Start spectacolului de toamnă
Spectacolul de toamnă continuă în roșu și negru: zmeură, căpșuni, mure și afine. Mă opresc aici, dar nu din motive de epuizare a listei de produse. Ci din cauză că bonusul de astăzi pe care vreau să vi-l ofer este legat chiar de aceste fructe (de pădure). Un fel de revanșă pentru perioada în care am fost mai absentă la categoria bucătăresc.
Cu siguranță ați înțeles că nu este vorba despre faptul că m-am lăsat de bucătărit. Mi-au lipsit doar noutățile, ingredientele de care eu am nevoie pentru rețetele povestite din bucătărie. Iar dacă acestea (mi-) au lipsit, m-am gândit că este mai cu minte din partea mea, să las puțin deoparte tema.
Dar, Doamna Toamnă este atât de generoasă și de inspirațională, încât mi-a oferit materialul (didactic(:)) perfect. Habar nu am dacă rețeta mea este inedită sau nouă (deși înclin să cred că nu), dar știu că toamna este di vină (poate fi citit legat).
Rețeta povestită: afinata
Să trecem însă la rețeta povestită de astăzi și anume, afinata. Și pornesc de la fructele miraculoase, ale căror beneficii sunt extraordinare: afinele. Denumite de oamenii de știință și fructe aliment, afinele conțin o adevărată bogăție de vitamine, minerale și substanțe nutritive importante pentru organism.
Afinele – fructele super aliment
De culoare închisă, afinele sunt niște bobițe mici care pot fi considerate comori ale naturii. Ele par să adune toată bogăția soarelui și a verii transformându-le în super aliment. Printre vedetele pe care le întâlnim în compoziția afinelor se află de departe, antioxidanții – în special resveratrol si quercitina- și antocianinele.
Conținutul fructelor de afine
În micuțele și prețioasele bobițe negre -vineții se găsesc însă și vitaminele A, B1, B2, C, E, F, K, PP, tanin, zinc, fosfor, fibre dietetice, mirtilina (echivalentul insulinei), fier, cupru, seleniu, acid pantotenic și magneziu.
Nici cantitatea de carbohidrați din afine – cei mai mulți dați de glucoză și fructoză- nu trebuie să ne îngrijoreze. Explicația este indicele glicemic foarte mic al afinelor, motiv pentru care pot fi consumate, desigur cu moderație, și de diabetici.
Proprietățile afinelor
Dar micuțele și prețioasele fructe mai au un as în mânecă: numărul scăzut de calorii. Spre exemplu, 100 de grame de afine conțin 43 de calorii, 5 grame de fibre și 25% din necesarul recomandat zilnic de vitamina C. De asemenea, cele mai importante proprietăți ale afinelor ce trebuie menționate sunt: antibacteriene, antivirale, antiseptice, astringente și diuretice.
Cu asemenea bogăție deținută de micuțele fructe de afine, și beneficiile lor asupra organismului sunt pe măsură. Le amintesc în treacăt, nu pentru că nu ar fi important de detaliat, ci pentru că nu este subiectul nostru de astăzi. Dar nici nu pot trece peste aceste beneficii, deoarece mi-aș dori să înțelegeți importanța afinelor în alimentația noastră. Și, de ce nu, în bucătăria și cămara mea.
Beneficiile consumului de afine
Previn bolile neurodegenerative
Ajută la regenerarea vaselor de sânge
Mențin sănătatea ochilor
Reglează nivelul colesterolului
Normalizează glicemia
Combate infecțiile intestinale
Protejează organismul contra radioactivității
Previn formarea de tumori canceroase
Mențin sănătatea sistemului cardiovascular
Îmbunătățesc memoria
Îmbunătățesc circulația sanguină
Întăresc imunitatea
Alungă kilogramele în plus
Combat anemia
Start pregătirilor de toamnă: rețete & secrete
Consumul de afine recomandat este de 150 de g/zi în cazul în care nu avem probleme de sănătate. În cazul combaterii anumitor boli sau afecțiuni, consumul este de aproximativ 300-400 g/zi sau conform indicațiilor medicului.
Start pregătirilor
După Sfânta Mărie Mare (15 august), când sunt cele mai gustoase, mai coapte și mai dulci, pentru noi se dă start la cumpărat afine. O parte le consum proaspete, o parte le conserv. Din partea conservată fac parte afinele congelate pe care le folosesc în timpul iernii la smoothie-uri sau consumul simplu. Tot din această categorie fac parte dulceața de afine și afinata.
Afinata nu este o băutură pentru marii consumatori, ci o băutură fină, delicată, dar mai ales o licoare considerată medicament. Desigur, mă refer la afinata de casă, făcută din ingrediente cât mai naturale și o rețetă bună.
Rețeta povestită
Pentru afinata pe care o prepar eu am nevoie de 3 Kg de afine proaspete, spălate și scurse. Am grijă să cumpăr afine din surse sigure, care arată bine și pe care obligatoriu, le gust. O vreme cumpăram direct de la munte sau la întâmplare, unde găseam. Desigur, nu au lipsit nici țepele.
Dar, de câțiva ani, am descoperit o persoană de încredere în piața pe care o frecventăm. De atunci, cumpăr întotdeauna de la dânsa, în aceeași perioadă a anului, fructe de pădure și afine pentru conservat.
Așadar, după ce am cumpărat afinele, le-am spălat și scurs, le pun jumătate din cantitate într-o damigeană (sau borcan de sticlă). Apoi, pun zahăr – eu nu pun foarte mult zahăr, mai exact, la 3 kg fructe folosesc un kg și jumătate de zahăr (brun dacă se poate).
Peste zahăr pun din nou afine, zahăr și restul de fructe. Acopăr gura damigenei cu un tifon și o las la soare între 6 -10 zile. În acest timp, agit damigeana pentru a se topi zahărul.
Afinata – rețeta mea
Există păreri, pe care le respect, să ne înțelegem, care spun că nu se folosește palincă făcută de casă. Cei care susțin astfel de opinii, spun că vodcă și alcoolul dublu rafinat sunt utilizate pentru lichioruri, deoarece sunt singurele nearomate. Adevărat. Pentru sănătatea mea însă, folosesc palinca noastră (trasă de 2 ori).
Ei bine, de-a lungul anilor am folosit aceste tipuri de alcool (și vodcă și alcool dublu rafinat). Prin urmare, opiniile mele vin ca urmare a experiențelor personale: afinata rezultată îmi provoca arsuri. Poate sunt eu prea sensibilă, nu știu să vă spun, dar nu prea mă puteam apropia de ea. Ce știu clar, prima oară când am gustat afinată de casă era făcută cu palincă.
De fapt, a fost prima dată în viața mea, când am aflat despre afinată ca fiind o băutură medicament. Era făcută de niște prieteni de familie ai părinților mei de la munte, și era preparată în sticle de un litru.
”Secretul” rețetei de afinată
Revenind la rețeta mea, după ce zahărul s-a topit și afinele și-au lăsat sucul, pun 1,5 – 2 litri de palincă de casă (fără aromă, făcută de soțul meu). Dar nu este gata! ”Secretul” rețetei mele de afinată (lichiorul fin și sănătos pe care îl beau cu plăcere din când în când), abia urmează.
L-am aflat de la cineva cu multă experiență în domeniu și de atunci, îl respect cu sfințenie. Târziu, am realizat că și prietenii despre care aminteam mai sus, spuneau ceva de un ”secret” al licorii magice.
Start: rețete & secrete
Pentru ca gustul să fie cu adevărat fin, ușor extravagant, adaug 750 ml rom și 600 ml coniac de calitate. Și cum afinele sunt vedetele, las un pumn, doi de fructe iar restul le scot (separ) din lichidul rubiniu rezultat.
Pun dopul la damigeană și o las în cramă pentru a se împrieteni ingredientele … câteva săptămâni, luni… Recomandabil este să se consume după 4 luni, când se pune în sticle, putându-se păstra astfel extrem de bine, până la … următoarea toamnă. So, start to health!
La final
Dacă vă întrebați ce se întâmplă cu afinele strecurate de licoare, aflați că le păstrez în congelator. Sunt perfecte pentru prăjituri, torturi etc. Sunt curioasă, voi ați dat start pregătirilor de toamnă? Vi se pare și vouă că suntem mai grăbiți?
Acestea fiind spuse, închei lansând invitația de a savura împreună un pahar de afinată de casă. Vă promit, este grozavă!
Până data viitoare, sănătate și noroc!
Cu drag, MM
Mulțumesc pentru vizită!
Dacă v-a plăcut, vă aștept cu articole interesante și despre: sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.
S-ar putea să vă intereseze și: 3 metode (practici) pentru dimineți productive
Festival regal și mari orchestre ale lumii
Toamna se numără (…) sau se dă startul?!?
P.s. Afinele din foto sunt de anul acesta, afinata este anul trecut. :)
Prefer afinele in smoothie-uri, alcool nu consumam.
Cat de bine arata ! Felicitari !
Mi-ai dat o idee tare buna. Cred ca am sa fac si eu o afinata daca mai gasesc de cumparat
Interesant! Doar că NU băuturi alcoolice! Imi plac afinele, dar prefer brioşele sau ceva prăjiturele! 😊
Cred că am menționat că nu sunt vreo mare consumatoare de alcool( :)), dar la câte grade are afinata și cât de des o consum, pot considera că am băut ceva ușor alcolizat.
În rest, sănătoși să fim!