Bun găsit, prieteni! Am intrat deja în febra pregătirilor de Paște. Săptămâna dinaintea Floriilor numită și Săptămâna Floriilor este dedicată curățeniei. Știu, facem curățenie săptămânal și nici nu vine nimeni să controleze, cum le place unora să spună. Simțim însă nevoia să facem mai degrabă o curățire.

Cuprins

Despre gătit, curățire și alte rețete

curățire

Vă explic imediat ce vreau să spun cu asta, căci nu este doar o diferență de exprimare. Mă refer la faptul că se simte nevoia să iei fiecare lucru, obiect în parte. Să-l curățim, să-i schimbăm locul, să schimbăm tema de decor interior. Nu sunt singura care vrea să facă o curățire a fiecărui colțișor al casei, nu-i așa?

În fine, eu așa procedez. Schimb pământul florilor, înlocuiesc ghivece, flori, măști, obiecte de decor, etc. Totuși, în toată aglomerația asta de activități, mai și gătim, nu? Nu țin post decât ocazional, preparatele mele se încadrează într-un regim alimentar. Am scris deja despre regimul pentru diabet și câteva idei de rețete.

Săptămâna Floriilor și Săptămâna Mare, am ales să combin cumva lucrurile. Adică, am ales rețete fără carne. Care să se potrivească regimului meu și să respecte în mică parte postul. Este ceea ce am simțit și atât. Fără explicații, căci cine se explică, se complică.

Despre gătit altfel, ca o curățire (și) a sufletului

20240420 100624 Despre gătit, curățire și alte rețete

Sunt departe de a ști totul despre  importanța alimentelor, vitaminelor și mineralelor. Pot vorbi doar din experiență. Bine- bine, și din ce am citit, recunosc. Despre cât de importantă este starea în care te afli atunci când gătești. Ce influență extraordinară are asupra alimentelor și bineînțeles, asupra rezultatului, produsului finit. Ca o curățire a sufletului, de astă dată.

Cu siguranță ați avut experiențe de genul. Chiar și un preparat pe care îl gătiți des, uneori este sortit eșecului. Dăm vina pe ingrediente, pe știu eu ce, când adevărul este că starea noastră e cea responsabilă. Suntem într-o continuă grabă, totul se desfășoară în viteză, dorim să bifăm cât mai multe taskuri.

La fel procedăm și cu mâncarea. Fie mâncăm pe fugă, fie nu avem timp de gătit și mâncăm de la restaurante. Iar dacă gătim acasă, o facem cam în același ritm. Deschidem frigiderul, alegem ce găsim prin el, în grabă și cu gânduri milioane, aruncăm ingredientele în oală. Vă regăsiți? Eu, da.

curățire

Stresul și gătitul

Am făcut-o ani de zile, între sarcinile de serviciu, îngrijirea copiilor, lecții, studii etc. În weekend, când reușeam să mai scap de stres, tot ce găteam ieșea gustos. Desigur, nu înțelegeam exact ce se întâmplă.

Glumeam cu prietenii povestindu-le despre acest ”fenomen”. Spuneam că atunci când cânt și dansez prin bucătărie, mâncarea mea este grozavă. De fapt, aceasta era explicația simplistă, adevărul din spatele reușitei. Într-un fel, era vorba despre o curățire, o debarasare de probleme, gânduri etc.

Mai târziu am ținut cont pur și simplu de starea mea atunci când găteam. Conștientizam că starea mea influențează ceea ce gătesc. Și, am procedat în consecință: evitam pe cât posibil să pregătesc ceva atunci când nu eram bine cu mine. În consecință, dacă ești stresat, mai bine fă altceva.

curățire

Legătura dintre stres, gătit și calitatea mâncării: cortizolul

Ieși din bucătărie dacă ai alte gânduri decât eventual, să mănânci. În niciun caz nu te apuca de gătit. Deoarece, stresul, starea în care te afli chiar influențează calitatea mâncării. De altfel, există studii care au demonstrat că stresul ucide, literalmente.

Dar, nu vă voi povesti acum despre studii, cercetări, demonstrații în acest sens. Tot ce v-am spus este legat de curățire și curățenie, și de gătit. Numai cu o stare de bine, chiar cântând și dansând, reușesc să fac curățenie și să gătesc. Cu alte cuvinte, atunci când mă simt bine în pielea mea. O exprimare mai empirică, dar pe înțelesul tuturor.

Îmi și imaginez fețele voastre afișând zâmbetul ironic. Credeți-mă, este purul adevăr spus cu mâna pe inimă. Inima mea, cea care a suferit și a tras primul semnal de alarmă. Acesta este adevărul gol goluț. Confirmarea și consolidarea convingerilor au venit mai apoi, citind studii de specialitate.  Desigur, medicii m-au ajutat de asemenea să înțeleg și mai bine cum stau lucrurile.

Gătesc cântând și dansând

Neutral Minimal Thank You Instagram Post 2 Despre gătit, curățire și alte rețete

Acum fac lucrurile altfel. Fie că gătesc, fie că fac curățenie (sau curățire), muzica preferată se aude în căști sau în toată casa. Cânt, mai fac un pas de dans, mai blanșez niște legume. Și e minunat! Acum știu că muzica, cântatul și dansul scad cortizolul. Edovedit științific, dar și experimentat de mine.

Iar pe mine mă fac să mă simt extraordinar de când mă știu. Așadar, de ce să nu îmbin plăcutul cu utilul?! În felul acesta, chiar și lucrurile mai puțin plăcute par să devină prietenoase, acceptabile.

Eii, și cum cine te iubește, te susține și te înțelege, soțul îmi este aliat. Cele mai multe preparate le mâncăm împreună, cu alte cuvinte gătesc destul de rar feluri de mâncare diferite. La fel procedează și cu mare parte a activității de curățenie (chiar și varianta de curățire). Suntem o echipă grozavă iar după anii petrecuți pot spune și câștigătoare.

Fritatta cu ciuperci și spanac

curățire

Tocmai de aceea, veți vedea în rețetele pe care le pregătesc, ingrediente pentru 2 sau 4 porții. Apropo, rețetele nu îmi aparțin, doar le-am adaptat nevoilor mele. Rezultatul este vizibil, organismul a suferit o curățire de câteva kg (7 în 2 luni și jumătate).

Prima rețetă pe care o propun este pentru mic dejun: Fritatta cu ciuperci și spanac. Ce am folosit pentru 4 porții:

  • 300 g ciuperci,
  • 100 g spanac,
  • 8 ouă,
  • 1 -2 căței usturoi,
  • 2 linguri de ulei măsline,
  • sare, piper

Rețeta originală prevede și 50 g parmezan, dar eu nu folosesc din motiv de dietă. În locul acestuia, pun (uneori) urdă/caș dulce (slab).

20240416 095704 Despre gătit, curățire și alte rețete

Preparare

Ciupercile spălate și scurse se taie felii. Într-o tigaie care se poate da și la cuptor, se călesc ciupercile în cele 2 linguri de ulei, până se rumenesc. Cățelul de usturoi se rade deasupra. Adăugăm spanacul câte o mână și lăsăm la gătit până se înmoaie și se evaporă apa lăsată.

Asezonăm cu sare și piper. Se bat bine ouăle și se toarnă peste compoziție. Acum se presară parmezanul sau varianta mea, ”light” și se dă la cuptor. Se scoate când ouăle sunt făcute. Bineînțeles, se poate lăsa și fără parmezan sau se poate recurge la imaginație. Mă gândesc că sunt destule opțiuni, funcție de gust, toleranță sau reguli de regim.

curățire

Preparatul arată foarte bine, veți fi surprinși plăcut. Când se răcește, se taie în 4 bucăți și se depozitează în frigider. În felul acesta avem asigurat mic dejunul pentru cel puțin 2 zile. Eu o mănânc cu plăcere- îmi plac mic dejunurile calde. Împreună cu castravete verde stropit cu zeamă de lămâie sau 2 roșii cherry. Desigur, depinde din nou de preferințe și reguli. 

Roșii umplute cu ouă – ”Inedit”

Al doilea preparat pe care vrea să vi-l împărtășesc este unul mai deosebit. L-am numit ”Inedit” și se referă de fapt la ”Roșii umplute cu ouă”. Pentru 2 porții avem nevoie de:

  • 4 roșii mari,
  • 4 ouă,
  • mozarella (light în cazul meu),
  • sare, piper, busuioc, oregano.

curățire

Cum se prepară

Se taie capacele roșiilor și se scoate miezul din fiecare. Într-o tigaie se pune pulpa de roșii tocată cu sare, piper și se lasă la fiert. Fiind că am aflat că în diabet ierburile aromatice sunt foarte bune, le folosesc din plin. De această dată, la rețeta inițială am adăugat busuioc în pulpa de roșii. Când pulpa este fiartă adăugăm roșiile.

În fiecare roșie am pus: mozarella (light) rasă, câte 1 ou, sare, piper, din nou mozarella rasă și oregano. Acoperim roșiile cu capacele lor, acoperim tigaia și lăsăm să fiarbă. Se lasă până se fac ouăle așa cum vă plac: mai moi sau mai tari. Cum facem farfuria pentru a mânca acest preparat? Punem sosul din pulpa de roșii peste care așezăm 1-2 roșii umplute cu ou.

Un post mai tolerant, dar tot curățire

După cum bine observați, preparatele nu conțin carne. De aceea am spus că este și pentru mine un fel de post. Căci postul nu este altceva decât o curățire a organismului. Iar Săptămâna Mare este mai mult despre curățire, despre limpezire și despre lumină. Curățire în suflet, în casă, în  minte, organism.

Sunt convinsă că este mult mai important, indiferent de credință, ce ”scoatem pe gură” (cum spunea bunica), ce facem, și nu ce mâncăm. Totuși, postul face atât de bine organismului! Chiar și dacă alegem un post mai light, așa ca mine, important este efectul de curățire.

La final

De pildă, vom face cozonaci pufoși, buni, aromați, care vor umple casa. La noi se mănâncă cozonacul cald, pentru notă. Este un păcat? Aș spune poate, dar cu siguranță este cel mai mic. Cred în toleranță, bunătate, pace și dragul de oameni. Să împărțim din ceea ce avem fiecare cu cei care au cu adevărat nevoie.

Acestea sunt cu adevărat cele mai importante, potrivite pentru toți. Contează (sau se contorizează) la acea curățire a sufletului. Încă mai putem face fapte bune, încă mai putem face o lume mai bună. Măcar de Sărbătorile de Paști!

Până data viitoare, cu bine și sănătoși să fim!

 

Vă îmbrățișez cu multă bucurie și mult drag!

MM

Sursa: arhiva personală, canva

Info: Medium Daily Digest

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile despre articolul ți-au plăcut, vin din nou pe acest blog și oferă-i editorului său o  cafea  .
S-ar putea să găsești ceva interesant/util și aici:
Rate this post