Salutare, dragii mei! Zilele de binemeritată odihnă, relaxare și petrecere au trecut. Ca tot ce e frumos au trecut foarte repede. Unii au profitat și au plecat în vacanță, alții au petrecut acasă. Important este să fi petrecut frumos, cu cei mai dragi și mai apropiați oameni. Familia, prietenii oferă cea mai bună companie, indiferent de locul ales.

dragoste

Cuprins

Dragoste, tinerețe și alte greșeli Raluca Anghel

Deși greu, am revenit la cotidian, la rutina activităților zilnice. Poate de aceea simțim și mai mult nevoia ca trecerea să fie mai ușoară. Iar eu m-am gândit că s-ar putea să fiți în asentimentul meu: o recomandare de lectură s-ar potrivi perfect. Apoi, între noi fie vorba, nici nu am mai scris de ceva vreme pe acest subiect. Mă refer desigur la cărți.

Fără a mă plânge, luna trecută a fost una tare complicată. Cu toate câte au venit, mi-am găsit alinare și starea de bine, de speranță, cu ajutorul lor. Al prietenilor mei cei mai buni, cărțile. Bineînțeles, fără a-i exclude pe cei care mă iubesc. Vorbesc însă despre altfel de relație, alt tip de prietenie.

Dintre toate cărțile citite, astăzi am ales să vă spun câteva cuvinte despre cartea Ralucăi Anghel: Dragoste, tinerețe și alte greșeli. O carte care va cuceri pe oricine o va deschide și îi va parcurge paginile. Știam de apariția cărții. Îmi doream să o și citesc, dar nu am apucat să o comand.

IMG 20240419 095725 414 1 Dragoste, tinerețe și alte greșeli - Raluca Anghel

Așteptam o carte de dragoste 

Ca atâtea altele de pe listă, cartea Ralucăi, apărută la Editura Siono își aștepta cuminte rândul. Se pare însă că astrele au lucrat în favoarea mea. Mi se mai întâmplă. :) Știți și voi că planetele se aliniază uneori în favoarea noastră. Așa s-a întâmplat în această perioadă, când am primit cartea sub formă de recompensă.

De fapt, un premiu primit pentru articolul propus pe tema iubirea în toate formele ei. A fost o dublă recompensă, fiind vorba despre 2 cărți. ”Dragoste, tinerețe și alte greșeli” scrisă de Raluca Anghel și ”De ziua ta, Femeie” – o antologie Siono.

Cum am spus, acum este despre ”Dragoste, tinerețe și alte greșeli”. O carte antrenantă, presărată cu pasaje pline de romantism. Acestea alternează cu pagini pline de exuberanța și avântul tinereții. Perioada tinereții sub impresia de ”voi revoluționa lumea, voi merge până la capătul pământului …” etc. Spiritul înflăcărat de militant al dreptății din fiecare tânăr care visează să schimbe lumea. Care se crede puternic, invincibil și se poate lua la trântă cu realitatea vieții.

dragoste

Tinerețea cu ale ei valuri și conștientizări

Greșelile sunt inerente. Cu toții le facem. Ne lăsăm prinși în capcanele falsei iubiri, ale prieteniei prefăcute. Descoperim adevăratele repere, trăim aventuri de tot felul. Apoi învățăm să prețuim valorile adevărate, prietenia, prietenii adevărați. Iar iubirea, ni se arată și ea, în toată splendoarea sa, când nu te aștepți, de unde nu te aștepți.

În romanul Dragoste, tinerețe și alte greșeli Raluca povestește ca într-un jurnal despre greșeli, despre prietenie și prieteni. Despre oameni și iubiri toxice, dar și despre mare și rolul ei terapeutic. De multe ori m-am regăsit în experiențele diverse trăite de autoare. Mărturisesc, mi s-a întâmplat să mă trezesc ducându-mă cu gândul către finalul poveștii, înainte să termin de citit.

Surprinzător, finalul era aproape identic, deși personajele și viețile sunt unice. Irepetabile. Felul în care este scrisă cartea Dragoste, tinerețe și alte greșeli te ține captiv între paginile sale. Ești acolo, trup, minte, suflet, trăiești fiecare clipă din experiența autoarei. Și pentru nimic în lume nu ai puterea să o lași deoparte.

20240513 165159 Dragoste, tinerețe și alte greșeli - Raluca Anghel

Citită cu nerăbdare, cu sufletul la gură

Cel puțin pentru mine, așa a fost. Cu nerăbdare, cu nesaț am parcurs fiecare cuvânt, propoziție, frază. Pagină după pagină, până la final. Raluca se prezintă, printre altele, ca o iubitoare de scris, acesta fiind ”modul în care se exprimă pe deplin”. Ei bine, la fel am simțit și eu, de când mă știu. 

Autoarea începe prin a povesti cum fuge la propriu dintr-o relație toxică. O dragoste care o ținea captivă ca pe o pasăre închisă în colivie. Fără planuri, fără țintă, doar cu gândul de a fugi cât mai departe. La ce să te gândești când te simți golit de sentimente frumoase, copleșit doar de furie. Supărat pe tine, pe viață, pe lume, simțindu-te înșelat și abandonat. La cel mai bun(ă) prieten(ă).

Ioana este cea mai bună prietenă la care Raluca s-a gândit. S-ar fi putut duce la ea, dacă aceasta ar fi fost de găsit la telefon. Așa era ea, Ioana: dispărea din când în când, fără să dea vreun semn. Apărea însă la fel. Nici acum Ioana nu era de găsit. Raluca o sunase de câteva ori fără succes, dându-și seama că metroul în care urcase în grabă, ajunsese la gară.

dragoste

Uneori, planetele se aliniază favorabil

Mai bine! Tot simțea nevoia să evadeze, odată ce scăpase din apartamentul lui Zil. Zil, iubitul de care își dăduse seama că trebuie să se despartă. Trenurile soseau și plecau în toate direcțiile. Dar ea, încotro să se îndrepte? În ce tren să urce, ce destinație să aleagă?

Planetele însă, drăguțele știu ele cum să se alinieze ca lucrurile să meargă într-o direcție bună. S-au aliniat în favoarea Ralucăi, care întâlnește un grup din care fac parte Dor și Andres. Adică, alți doi prieteni buni. Mergeau cu toții în excursie la mare, prin urmare dilema destinației s-a rezolvat.

Marea este o terapie în sine. Pe lângă frumusețea și atracția ei, marea tratează și chiar vindecă. Dureri, doruri, răni, iubiri. De altfel, pe parcursul romanului Dragoste, tinerețe și alte greșeli, vom descoperi și dragostea autoarei pentru mare.

dragoste

La final

Dar, nu vă așteptați să vă povestesc aici romanul. Vă invit să-l citiți și să descoperiți totul despre Dragoste, tinerețe și alte greșeli pe care ni le-a împărtășit atât de natural, Raluca. O carte cu experiențe reale de viață, cu povești captivante. Descrise cu nerv și condei de scriitor talentat este un roman incitant, relaxant și nostalgic. Iubiri, dezamăgiri, despărțiri, prieteni și prietenii. 

Cartea o găsiți la Editura Siono iar pe Raluca o puteți urmări și pe conturile de Facebook sau Instagram. Cu siguranță s-a înțeles, mie mi-a plăcut mult cartea și o recomand cu drag. Abia aștept opiniile voastre!

Până data viitoare, citiți, iubiți, trăiți!

Cu bucurie și drag,

MM

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile despre articolul ți-au plăcut, vin din nou pe acest blog și oferă-i editorului său o  cafea  .
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Rate this post