Bun găsit, dragii mei! A trecut ceva vreme de când nu am mai scris nimic pe anumite subiecte. Desigur, asta nu înseamnă că subiectele de acest tip nu mă preocupă sau pasionează în continuare. De pildă, am luat o pauză de la articolele despre mâncare și bucătărit. Și cum să nu fii (fiu) preocupat(ă), fără a mai lua în calcul pasiunea, de așa ceva? Mai ales toamna, când roadele pământului ne încântă cu arome, culori și gusturi deosebite. Toamna, anotimpul potrivit pentru zacuscă și alte bunătăți preparate pentru iarnă.

zacuscă

Cuprins

Zacuscă și alte bunătăți din cămară

Mă îndoiesc că există un procent consistent, care să rămână indiferent. În orice caz,  eu cu siguranță nu mă regăsesc în acest nesemnificativ procent. Motivul (sau motivele) pentru care nu am mai scris? Dintre cele mai, simple, lumești să le spun așa. Doar nu degeaba se spune că viața este simplă, noi o complicăm.

Fie a apărut ceva urgent, fie viața m-a surprins pe picior greșit cu provocările sale. Să recunosc sincer, a lipsit un pic și motivația, cheful… Vorba aia ”când viața îți dă lămâi…”, ți se strepezesc dinții. ;-) Hei, dar nu am de gând să dau o notă tristă prezentei scriituri. Sigur nu vă doriți să auziți văicăreli și lamentări, de care oricum nu ducem lipsă.

Deci, să trecem la lucruri care bine dispun. Cum ar fi, să vorbim despre bunătățile de toamnă despre care aminteam, despre zacuscă. Bineînțeles, printre activități și întâmplări de tot felul, am avut și de astfel de îndeletniciri. Apropo, cineva mi-a spus ceva de genul ”muncești atâta pentru ceva ce poți găsi în magazine?”

zacuscă

20240831 111758 Zacuscă și alte bunătăți din cămarăZacuscă!?! Eu?!?

Mărturisesc că la un moment dat, așa am gândit și eu. Prețurile legumelor din piață erau destul de sus și la un calcul simplu nu merita. Doar că rețetele mele, lucrurile făcute de mâinile noastre, nu se compară cu nimic. Astfel am trecut de la ”nu mai pregătesc, cumpăr din magazin” la ”fac o cantitate mai mică”.

Între timp, prețurile au devenit și ele mai prietenoase. Și uite-așa, am ajuns să pun 15 kg de castraveți în saramură și ”bulgărești”. Am mai pus 10 kg de gogoșari (rețeta mea cu miere și oțet) și, ta-naaa. Am făcut și zacuscă. Povestea, pentru că există o poveste, sună cam așa.

De mult, odată am început să fac și eu, ca orice gospodină care se respectă, zacuscă. Aveam o rețetă de la o mătușă, am făcut totul ca la carte și rezultatul a fost excelent. Ce nu știam eu la vremea aceea, era că fără puțin suflet, nu iese nimic. Știți voi, stropul acela de dragoste pus ca și cum ar fi ingredientul secret. Sau poate chiar este ingredientul secret. Eu i-aș spune ingredientul principal sau ingredientul minune.

pexels photo 12180690 Zacuscă și alte bunătăți din cămară

Nimic nou sub soare și totuși …

Cert este că la acel moment nu știam. Iar când supărarea sau durerea ce provoca indispoziție m-au cuprins, am dat greș. Fără să-mi dau seama de motivul eșecului, am luat decizia să nu mai prepar zacuscă. Niciodată. S-a întâmplat însă ceva pentru care trebuie să fiu recunoscătoare. Să-i mulțumesc Alexandrei care a avut atâta determinare încât m-a motivat și pe mine.

Poate că nici așa nu aș fi reușit, deși decizia era luată, dacă nu m-ar fi ajutat și soțul meu. Ei bine, mi-am luat inima în dinți și mi-am spus în gând că mă pot baza pe ingredientul minune. Operațiunea ”zacuscă” era gata să ia startul. Mi-am pregătit ingredientele (sau materia primă) și am pornit la acțiune.

Cât privește rețeta, m-am inspirat din rețetele Ginei Bradea. Știți deja că o apreciez foarte tare, prin urmare nimic nou. Am adaptat-o puțin însă, dar nici asta nu e ceva nemaiauzit. Iar despre legume, ce să spun? Am găsit niște vinete și capia de toată frumusețea.

pexels photo 4860455 Zacuscă și alte bunătăți din cămară

Ingrediente. (Pe lângă cel ”secret”)

Vă spun imediat și ce conține zacusca mea, cantități și mod de preparare. Pentru o porție de zacuscă cu vinete am folosit:

  • vinete – 3 kg după ce au fost coapte și curățate,
  • 4 Kg ardei capia,
  • 2 Kg ceapă, 2 bucăți țelină – am folosit 2 țeline mari,
  • 3 morcovi,
  • 1 kg suc roșii (sau bulion),
  • 1/2 l ulei de măsline,
  • sare, piper, foi dafin,
  • opțional: 3-4 căței de usturoi.

Cum am preparat zacusca de vinete

Pentru început am copt vinetele și ardeii capia. Noi am copt mai multe vinete, deoarece punem și la congelator. Ne place mult salata de vinete (alături de roșii proaspete e preferata mea!). Apoi le-am curățat și lăsat la scurs. Le-am acoperit cu folie alimentară și le-am lăsat la rece până a doua zi.

zacuscă

Ardeii nu trebuie lăsați la scurs, sucul lăsat fiind dulce, poate fi folosit în zacuscă. Acțiunea care se lasă cu lacrimi am lăsat în grija soțului. :) Așadar, țelina, morcovii și ceapa se toacă/ dau prin robot sau chiar mașină de tocat. Mie îmi place să le simt atunci când mănânc zacuscă. Prin urmare le-am tocat mai grosier, cu ajutorul unui chopper/mărunțitor. Am unul de la Lidl de câțiva ani care își face treaba foarte bine.

A fost rândul vinetelor. Scurse bine, cântărite (aveam nevoie de 3 kg) le-am tocat cu un cuțit din lemn. Se poate folosi și cel din plastic sau orice altceva în afară de inox. Eu una știu că folosirea acestora duc la oxidarea vinetelor și le evit. Voi însă procedați așa cum știți. În timp ce m-am delectat cu tocatul, am pus într-un vas cu gura mai largă, 1/2 l de ulei și ceapa.

Rând pe rând, savoare și culoare pentru o zacuscă gustoasă

pexels photo 28606909 Zacuscă și alte bunătăți din cămară

Peste ceapă am pus o linguriță de sare care scoate apa. Am învățat asta de la Gina. Când ceapa s-a înmuiat, orice gospodină știe când este ceapa gata, adaug țelina și morcovul. Lăsăm să se înmoaie și aceste legume, după care punem ardeiul. Tocat și acesta de mânuța mea, l-am pus împreună cu sucul propriu, sucul de roșii și vinetele.

Cu multă grijă să nu se lipească, lăsăm să fiarbă la foc mic, până scade. Folosim o plită pe care ne-am făcut-o special pentru legume coapte și chiar carne la grătar. Spre final potrivim de sare și piper, adăugăm 4-5 foi de dafin și cățeii de usturoi. Rolul acestora? Pe lângă un gust deosebit, mă bazez pe beneficiile usturoiului, chiar și în cantități mici. Cam acestea sunt etapele, rețeta și prepararea pentru o zacuscă delicioasă.

20241002 103258 Zacuscă și alte bunătăți din cămară

 

La final: păstrarea pentru iarnă

Încă fierbinte, zacusca se pune în borcanele sterilizate și se dau la cuptor. Pregătim cuptorul, preîncălzit la 100 de grade și lăsăm borcanele cu zacuscă (bine închise, etanșeizate) pentru 30 de minute. După cele 30 de minute se lasă acolo să se răcească și abia apoi se pot depozita în cămară. Să vă mai spun cât de gustoasă este, nu are rost. Vă spun doar atât: după ce ne-am întors din Grecia, am mai făcut o porție.

Dacă v-am stârnit interesul, lăsați un comentariu în care spuneți despre ce rețetă ați mai vrea să aflați? În cămara (de fapt crama) noastră sunt aliniate borcane de dulceață de cireșe, vișine, caise, afine. Urmează dulceața de gutui, dar și murăturile, varză roșie la oțet și varză albă murată.

Printre borcanele rafturilor din cramă se mai află salată cu ceapă, ardei gras (sau gogoșari) și ardei iute. Denumirea pe care i-am dat-o este ”salată de ceapă” și este foarte bună. Este folosită ca salată, așa cum este preparată, dar și în alte mâncăruri sau salate. Aștept comentariile voastre!

Până data viitoare, spor la pregătiri sau poftă bună!

Cu bucurie și drag,

MM.

Sursa: pexels, arhiva personală

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile despre articolul ți-au plăcut, te aștept să revii pe acest blog. De asemenea, poți oferi editorului o  cafea    
Ceva interesant ai putea găsi și aici:
Rate this post