Bun găsit, dragii mei! Se spune că suntem ceea ce mâncăm. Se mai spune și că suntem ceea ce gândim. Eu cred, sunt convinsă că merg împreună. Cred de asemenea că sănătatea este o responsabilitate și de aici pornește totul. Ce punem în farfurie, ce alimente alegem, ce stil abordăm, totul intră în responsabilitatea noastră. Ei bine, chiar dacă Sărbătorile de Paște sunt după colț, voi povesti despre sănătate: pâine și chifle cu tărâțe de grâu și făină integrală.

Cuprins

Pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală

Pâine și chifle cu tărâțe

Totul se învârte în jurul sănătății. Nimeni nu-și dorește să constate că e prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Am militat mereu pentru a aduce în față experiențe reale. Pentru semnale de alarmă care trezesc atenția și pun în gardă pe cei care nu sunt atenți la mesajele organismului.

De la aceste idei pornesc atunci când scriu pe această temă. Iar astăzi tot despre sănătate este vorba. Rețeta de pâine și chifle cu tărâțe de grâu nu este doar o rețetă. Este despre sănătate, despre acea responsabilitate de care aminteam mai devreme.

Sau, dacă vreți mai explicit, despre conștientizarea acestei responsabilități. Pe care, recunosc, nici eu nu am realizat-o din păcate, decât când organismul a tras semnalul de alarmă. Tot e bine cât încă nu e prea târziu și putem lua măsuri în alegerea alimentelor benefice. Cam așa gândesc eu și am convingerea că este corect.

IMG 6285 Pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală de grâu

Pâine și chifle cu tărâțe de grâu – beneficii 

De când am fost nevoită să schimb stilul alimentar am căutat alimente benefice organismului. Mi-am făcut temele citind și ascultând medici specialiști. Am învățat, introdus și adaptat alimentele în rețete potrivite nevoilor mele. La fel cum s-a întâmplat cu tărâțele de grâu, ale căror beneficii sunt grozave. 

Care sunt aceste beneficii? În primul rând sunt o sursă grozavă de fibre și proteine vegetale. De asemenea, tărâțele de grâu conțin vitamine și minerale, susțin sănătatea digestiei. Detoxifică organismul și chiar pot preveni anumite tipuri de cancer.

Rezultatul multiplelor studii efectuate spun că tărâțele scad tensiunea arterială și ajută în managementul greutății. Tratează sindromul colonului iritat, reglează nivelul zahărului în sânge și previn anemia.

Pâine și chifle cu tărâțe

Dincolo de beneficii

Iată deci câteva beneficii de care putem ține cont în introducerea acestui aliment în dieta noastră. Cât despre mine, am găsit suficiente motive pentru a introduce tărâțele în dieta mea. Să profit de beneficiile potrivite nevoilor organismului meu. Așadar am trecut la fapte. Imediat ce am făcut rost de tărâțe, mi-am regândit și îmbogățit meniul dietetic. 

Ideile și rețetele care includ tărâțele în meniul alimentar sunt multe și diverse. Eu însă, sincer vă spun, abia așteptam să prepar pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală. Și, am preparat. Spun pâine și chifle cu tărâțe deoarece ador(ăm) chiflele. Bineînțeles, rețeta și ingredientele sunt aceleași.

Ei bine, rezultatul a fost de-a dreptul surprinzător. A fost prima dată când făceam pâine și chifle cu tărâțe din grâu. De înțeles, curiozitatea era la maximum. Abia îmi puteam stăpâni dorința de a afla ce iese, cum se comportă aluatul. Dar mai ales ce gust va avea noul meu preparat, pâine și chifle cu tărâțe de grâu. 

IMG 6291 Pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală de grâu

Ce ingrediente am folosit pentru pâine și chifle cu tărâțe

Înainte să trec la ingrediente și mod de preparare, fac o precizare legată de gust. O pot numi confesiune (completă :-P ). Dacă știu că un anume aliment îmi face bine, îmi ajută organismul, implicit îmbunătățește sănătatea, îl accept și îl consum. Punct. Nu mai contează altceva. Desigur, pentru a ajunge aici a fost nevoie de autoeducare. 

Hei, chiar dacă așteptarea vi s-a părut (cam) lungă, sper să fiți în continuare aici, cu mine. Urmează lucruri și informații și mai interesante. Sper! Ce ingrediente am folosit pentru rețeta de pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală:

  • 1 kg făină de grâu integrală,
  • 250 g tărâțe de grâu,
  • 14 g drojdie uscată,
  • 600 ml apă caldă,
  • 2 lingurițe sare,
  • 40 ml ulei,
  • mix semințe – opțional.

Pâine și chifle cu tărâțe

Cum preparăm pâinea cu tărâțe

Cum se prepară pâinea cu tărâțe și făină integrală. După cum vă așteptați, nu este nimic complicat, mai ales dacă nu sunteți la prima rețetă de aluat. Ce este diferit, faptul că tărâțele se înmoaie cu jumătate din cantitatea de apă. Se lasă 15 minute. Între timp amestecăm făina integrală cu drojdia uscată, sarea (nu peste drojdie) și apa călduță. Ca la aluaturile obișnuite de pâine.

Amestecăm sau lăsăm robotul să- și facă treaba; adăugăm ulei și apoi tărâțele înmuiate. Frământăm până obținem un aluat ușor lipicios, în jur de 10-15 minute, pe acolo. Acoperim vasul cu folie (sau prosop curat) și lăsăm să crească. De obicei până își dublează volumul, când se mai frământă puțin și se lasă din nou la crescut.

Când aluatul este bine crescut se formează pâinea și chiflele. Sau doar pâinea sau, doar chiflele. Se pun în tăvile aferente unse și tapetate cu hârtie de copt și se lasă din nou să crească. Fie pe ceas, 20 de minute, fie până pâinea ajunge la partea de sus a tăvii. La chifle, pentru a avea un reper în cazul în care nu cronometrați pe ceas, când sunt duble ca volum.

IMG 6293 e1744135922696 Pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală de grâu

Un singur pas până la rezultatul final

Este momentul când crestăm cu un cuțit pâinea, ungem cu ou (sau apă). Tot acum presărăm semințe dacă dorim, dacă avem, de care avem. Eu am avut un mix de semințe de floarea soarelui, in și dovleac. Pentru ca semințele să rămână pe pâine și chifle le fixăm apăsându-le ușor. Dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45- 50 de minute.

Mai e un singur pas până la marea încercare și a gusta preparatul nostru, pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală. Aș zice ”puțintică răbdare”. Deoarece la această pâine nu ne ajută culoarea, verificăm dacă s-a copt. Știți voi, testul paiului. În orice caz, după 45-50 de minute, depinde și de cuptor, pâinica și chiflele noastre sunt coapte.

Pentru cine nu rezistă tentației la aroma pâinii calde, cum sunt eu, rupeți o chifluță și gustați. Mai e însă un mic secret (sau poate nu!). Pentru ca pâinea să fie moale, o ungem deasupra cu apă călduță. Acoperim apoi cu folie alimentară și un prosop și lăsăm 10 minute. Nu neapărat pe ceas. Aproximăm sau verificăm dacă pâine este moale.

IMG 6297 e1744135867810 Pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală de grâu

Ce ar mai fi de spus despre pâine și chifle cu tărâțe

Din cantitatea de făină și tărâțe folosită am obținut o pâine mare- tava mare pentru cozonac- și 17 de chifle. Ei, și acum să vă povestesc despre gust. Surprinzător, cel puțin pentru mine care nu am mâncat până acum, e grozav. Foarte sățioasă și foarte spornică ar fi următoarele aprecieri le care le-aș face.

Ce este însă cel mai important, efectul, beneficiile consumului pâinii cu tărâțe. Cu mâna pe inimă vă spun: funcționează. Sau acționează. Cel puțin în cazul meu, efectele s-au simțit din prima zi. Consumul de pâine s-a redus substanțial iar digestia s-a îmbunătățit simțitor.

Știu, pare un produs secundar, căruia mulți dintre noi nu îi acordă importanță. Câți dintre aceștia știu oare cât de bun este pentru sănătate? Tărâța are aromă de nucă, ușor dulce și ajută sănătatea intestinului. Combate constipația iar efectul laxativ ajută în detoxifierea organismului.

IMG 6299 e1744135980980 Pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală de grâu

Profilul nutrițional al tărâțelor

Datorită fibrelor care încetinesc absorbția carbohidraților poate scădea nivelul glucozei în sânge. Astfel, o dietă bogată în fibre ar putea stimula producerea insulinei în organism. Spre o mai bună înțelegere, iată profilul nutrițional conținut de 30 de grame tărâțe:

  • Calorii: 63kcal
  • Grăsimi: 1,3 g
  • Grăsimi saturate: 0,2 g
  • Proteine: 4,5 g
  • Carbohidrați: 18,5 g
  • Fibre alimentare: 12,5 g
  • Tiamina: 0,15 mg
  • Riboflavină: 0,15 mg
  • Niacină: 4 mg
  • Vitamina B6: 0,4 mg
  • Potasiu: 343 mg
  • Fier: 3,05 mg
  • Magneziu: 177 mg
  • Fosfor: 294 mg

Așadar, sănătate curată. În doar câteva preparate care conțin tărâțele de grâu. Dintre acestea, pâine și chifle cu tărâțe și făină integrală de grâu. Despre care tocmai v-am povestit. Nu știu voi, dar eu voi profita și îmi voi susține sănătatea și cu pâine și chifle cu tărâțe de grâu.

Până data viitoare, alegeți sănătatea!

Cu drag, din drag,

Mirela

Sursa: arhiva personală + canva

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile din ți-au fost utile, aștept să revii pe acest blog. De asemenea, poți oferi o cafea editorului  !
Ceva interesant ai putea găsi și aici:

 

5/5 - (1 vote)