Bun găsit, dragilor! Știu că suntem în mijlocul sărbătorilor de Crăciun și acesta este un bun prilej să ne veselim, să petrecem sau să ne relaxăm. Despre toate acestea, putem vorbi fără pretenția de a epuiza subiectul. Spunem adeseori ”fericirea vine din lucruri mărunte”, dar nu realizăm, aproape deloc adevărul și profunzimea expresiei.

Ne gândim oare cât suntem de fericiți când primim îmbrățișarea unui om drag? Dar câtă fericire și relaxare simțim când ne aflăm în natură, ne întrebăm vreodată? Știm oare ce efecte benefice are asupra organismului, fizic și psihic, spre exemplu, o plimbare prin pădure sau parc? Și exemplele ar putea continua cu roadele pământului /naturii, fructe, legume, plante, păsări etc.

Deși e sărbătoare, am un motiv să vă amintesc de toate acestea, un mic secret pentru voi: vă voi destăinui o rețetă pe care o știu din ”moși strămoși” și care merită să o testați. Produsul reprezintă nu doar beneficii pentru organism dar și un deliciu din lista celor de lux savurate de sărbători.

Încă din timpuri străvechi, înțelepții au păstrat cu sfințenie rețete cu efecte miraculoase din natură pe care le-au transmis din generație în generație. Una dintre rețetele cu efecte miraculoase este rețeta lichior de nuci verzi.

Lichiorul de nuci verzi, băutura fină de Crăciun

Lichiorul de nuci verzi, băutura fină de Crăciun

Nucile sunt fructele unor arbori de mărime mijlocie, a căror origine se bănuiește că este  din munții care înconjoară Asia Centrală sau sudul Europei. Datorită formei miezului de nucă, una asemănătoare creierului, în antichitate, nuca a fost asociată cu intelectualii.

Nucile constituie o bogată sursă de energie, iar conținutul substanțelor nutritive și vitaminelor este esențială pentru funcționarea normală a organismului.

Lichiorul de nuci verzi, băutura fină de Crăciun

Nucile verzi au proprietăți astringente datorită taninului și iodului. Ele conțin substanțe nutritive, calciu, fier, zinc, potasiu dar și vitaminele A; B; E; F și C. Coaja nucilor verzi este folosită în combaterea afecțiunilor de la nivelul stomacului și infecțiilor intestinale acute. Cunoscând aceste proprietăți ale nucilor și cojilor verzi, înțelepții au studiat și experimentat până la finalizarea rețetei lichiorului, folosită inițial ca remediu tonic natural.

Licoarea era folosită însă din timpuri străvechi și drept remediu pentru tiroidă (hipertiroidie), digestie, anemie, purificarea organismului, constipație, bilă leneșă sau reducerea grăsimii din ficat.

Lichiorul de nuci verzi, băutura fină de Crăciun

Rețeta

Rețeta lichiorului de nuci verzi a fost descoperită în vechile documente monahale și scrierile medicilor naturiști sau în jurnalele aristocraților. Pentru remediile afecțiunilor enumerate, lichiorul se administrează câte 1-3 lingurițe pe zi înainte de cină, în cure de câte 20-30 zile.

Ingrediente necesare:

  • 20-24 nuci verzi*
  • alcool de bună calitate
  • 3 cuișoare, 3 nucșoare
  • 1/2 baton vanilie (păstaie)
  • 300 grame zahăr
  • coaja de la jumătate de portocală

Lichiorul de nuci verzi, băutura fină de Crăciun

Preparare:

Se mărunțesc cele 20-24 nuci verzi și se pun într-o sticlă de 1 litru sau borcan cu gâtul larg. Peste nucile mărunțite se toarnă alcool de 40 grade (de bună calitate), poate fi o vodcă bună sau palincă. Alcoolul trebuie să depășească cu 2-3 degete deasupra nivelul nucilor. Se acoperă sticla și se lasă la macerat între 15-30 zile, într-un loc călduros sau chiar la soare.

După cele 15-30 zile se strecoară iar în alcoolul obținut se adaugă 3 cuișoare, 3 nucșoare, 300 grame zahăr brun, o jumătate baton (păstaie) vanilie și coaja de la jumătate de portocală.

Lichiorul de nuci verzi, băutura fină de Crăciun

Se amestecă bine și se lasă la macerat încă 3 – 4 zile. Apoi, licoarea se filtrează și se pune în sticluțe de 50 -100 mililitri, de preferat de culoare închisă, păstrându-se la loc răcoros și întunecos.

*Se poate prepara și toamna, când învelișul verde se desprinde de pe nuci. În acest caz, folosim învelișul verde de la 15-18 nuci în locul nucilor verzi.

Lichiorul de nuci verzi, băutura fină de Crăciun

Fac acest lichior (aproape) în fiecare an, la fel și afinata sau lichiorul de pepene galben. Ca mai toate produsele noastre, palinca, vin sau șuncă, piftie etc. sunt produse după rețete și, din ingrediente naturale. Dar despre acestea, în alt articol.

Voi ați încercat acest lichior? Știați de această licoare, beneficiile și rețeta ei? Aștept răspunsuri și comentarii. Până data viitoare, petrecere cu sănătate și oameni dragi vouă! Bucurați-vă de tot ce vă oferă viața și natura!

UniquebyMM