• Regatul de gheață la mine acasă

  Bun găsit! Acum că ne-am mai dezghețat puțin, natura mai mult, noi mai puțin, vreau să vă împărtășesc experiența trăită zilele trecute. Mă îngrozeam și eu, ca mulți dinte noi, ori de câte ori auzeam, citeam sau vedeam știri, documentare despre catastrofele din diverse părți ale lumii. Din păcate nu realizam dimensiunea efectelor sau ce înseamnă cu adevărat. Înțelegeam, este rău, greu, fără îndoială, dar nu știam și nu înțelegeam exact ce presupune, ce implicații sunt în astfel de cazuri. Experiența trăită mi-a dat posibilitatea să văd din altă perspectivă lucrurile și să mă organizez altfel. Regatul de gheață la mine acasă, la propriu, aș putea numi experiența despre care vorbesc.

  Regatul de gheață la mine acasă

  Regatul de gheață la mine acasă

  Dacă despre îngheț și efectele lui mai știam, le mai trăisem,  ploaia înghețată de acum două săptămâni a fost o experiență nouă. Și neplăcută. Mi-am dat seama cât de repede pot fi afectați oamenii și cât de nepregătiți sunt. Vorbesc în nume personal pentru că intenția nu este de a intra pe ”nisipuri mișcătoare”.

  Regatul de gheață la mine acasă

  Cum probabil ați văzut sau unii ați trăit poate pe propria piele, ploaia înghețată a avut efecte de-a dreptul devastatoare. Dacă ar fi fost doar gheața depusă în strat gros peste tot, nu ar fi fost chiar o problemă pentru noi. Fac pâine în casă fără să consider că este ceva anormal sau vreun efort nemaipomenit, aveam câteva sticle cu apă îmbuteliată. Deci, suntem cât de cât pregătiți cu provizii în cazuri de urgență, așa cum se recomandă, ca orice om gospodar. Și nu faptul că gheața ne împiedica să circulăm cu mașina ar fi fost supărarea ci una mult mai critică.

  Ploaia de gheață

  În dimineața acelei zile de sâmbătă ne-am trezit că ploaia de gheață decorase totul ca în renumitul Regat de gheață. Dincolo de spectaculozitate și mirare, situația era dezolantă: crengi rupte și copaci, stâlpi căzuți peste tot. Doar ce am apucat să pregătim micul dejun și ceaiul, în momentul pregătirii pentru cafea s-a întrerupt curentul electric. Asta nu ne împiedica să mâncăm micul dejun, ceea ce am făcut în continuare.

  Regatul de gheață la mine acasă

  Spunându-ne că probabil nu va dura mai mult de maxim 2-3 ore, am amânat cafeaua și ne-am văzut de treburile organizatorice. Când gluma s-a îngroșat și am epuizat activitățile care nu necesitau folosirea curentului electric, am început să telefonăm prietenilor și companiei Enel.

  Proastă idee cu  furnizorul de energie, întrucât am reușit doar să ne indispunem. Aceștia nu dădeau un răspuns concret cu un termen de rezolvare. Se făcuse ora 14 -15 iar marea problemă pe care o aveam era întreruperea căldurii. Ce soluție să găsești în astfel de situații? Cum să încălzești casa dacă centrala nu are sursă de curent electric?

  O soluție ar fi fost să plecăm în vizită la cineva din familie sau prieteni care nu aveau această problemă. Doar că exista un ”mic” impediment: nu puteam scoate mașina din garaj din cauza gheții.

  Regatul de gheață la mine acasă

  Afară sau în casă, aproape la fel

  Prin urmare, mi-am mai pus o haină groasă, șosete de lână, m-am înfășurat în cergă pe canapea și m-am apucat de citit. Ce altceva aș mai fi putut face în afară de butonat telefonul până la epuizarea bateriei 🙂 ? În ziua aceea m-am gândit și m-am întrebat de o mie de ori: oare cum trăiau oamenii înainte de electrificare? Cum se descurcă oamenii care încă mai stau fără electricitate?

  Regatul de gheață la mine acasă

  Personal, îmi vine tare greu să cred că în 2019 un fenomen ca acesta, ploaie înghețată, poate pune probleme de nerezolvat unei mari companii de electricitate. Totuși, acesta este adevărul. Dar ce vreau eu să evidențiez este faptul că sunt incapabili să gestioneze situații de genul, nu minimalizarea fenomenului, a situației create. Că nu sunt suficienți oameni (echipe) de intervenții, că nu au capacitatea sau materialul necesar ori planuri tip B. Habar nu am ce le lipsește dar cam asta se vede de la mine, consumatorul bun platnic și civilizat.

  Regatul de gheață la mine acasă

  Informațiile pe care le primeam erau sumbre. Alerte.ro ne avertiza să nu mai apelăm 112 decât în cazul în care erau vieți în pericol. Cel mai probabil, din disperare și nemulțumiți de răspunsul companiei de electricitate, oamenii apelau 112.

  Orele se scurgeau și îmi era tot mai greu să suport temperatura din casă care scăzuse la 16 -17 grade și scădea în continuare. A fost prima experiență de acest fel pe care am trăit-o până acum. Când eram pe punctul de a accepta propunerea să plecăm cu cineva, se făcuse ora 20, 20.30, am avut norocul să pornească curentul electric. De la 8.15 dimineața la 20.30!!!

  Regatul de gheață la mine acasă

  Concluzia

  Cu încă câteva mici întreruperi, lucrurile au revenit la normal, doar că frigul mă afectase deja și amigdalele mele și-au făcut de cap. Cum ar fi fost să fie copii mici, oameni bolnavi în casă, nici nu vreau să mă gândesc. Deși aceste situații există cu adevărat.

  Regatul de gheață la mine acasă

  Din experiența trăită am (mai) învățat o lecție: prima investiție pe care o vom face va fi într-un generator alternativ de electricitate. Sănătatea este mai presus de orice, prin urmare vom investi și în tot ce duce la îmbunătățirea și întreținerea ei.

  Sunt curioasă să aflu dacă ați avut parte de experiențe de acest fel sau asemănătoare și cum le-ați făcut față. Ce părerea aveți despre soluția la care ne-am gândit noi? Până data viitoare, aveți grijă de voi și de cei dragi!

   

   

  Categories: Casă, Diverse, Experiențe

  Etichete: , , , ,

  28 thoughts on “Regatul de gheață la mine acasă

  • ce aiurea… nu am patit asa ceva, la noi pur si simplu a fost gheata si atata tot. nu am avut alte probleme

  • Si la noi au inceput sa opreasca curentul dar din fericire nu a durat foarte mult, insa ai dreptate, astfel de situatii daca devin tot mai dese ne dau viata peste cap si trebuie sa gasim solutii alternative ca sa le facem fata.

  • Lamiita Petre spune:

   Bbrrrr… n-as vrea sa trec prin asa ceva. La Drobeta nu ne-am confruntat cu ploaia inghetata, dar am avut destule avarii pe timpul iernii la reteaua de termoficare. Adevarul e ca apa si electricitate au devenit indispensabile.

  • mihaelanistor spune:

   Am prins si noi asa in Brasov cu ani in urma, destul de sinistru. Din pacate, schimbarile climatice ne vor aduce tot astfel de fenomene.

  • Aluculesei Brindusa spune:

   Este o problema mare cand nu avem electricitate si pe mine ma ingrozeste faptul ca m-as trezi stand la casa si nu am caldura pe vreme de iarna,m-as gandi sa imi construiesc o sobita sa am o alternativa!

   • UniquebyMM spune:

    Complicat cu sobița, nu știu ce să spun, dar mă gândesc la mizeria lăsată de lemne, la fum … Noi ne-am gândit la un generator.

  • barbierucristina spune:

   Foarte urata a fost perioada aceea si la noi, dar nu au fost probleme foarte grave.

  • Luca Raluca spune:

   Chiar a fost o vreme de coșmar, Bucurestiul a fost distrus de copacii cazuti. 🙁

  • Ce imagini frumoase ai surprins, eu nu am avut curaj sa ies la poze, parca a fost prea frig.

  • Ce titlu frumos, pe masura! Si am vazut cateva poze pe internet circuland despre acest fenomen dar nu erau atat de variate si nu acopereau in detaliu subiectul.

  • albusteluta spune:

   Ideea cu orasul inghetat era frumoasa daca o priveai de la fereastra si in casa era cald si bine..altfel vedeai doar partea goala a paharului…Bine ca pana la urma a venit curentul si totul a reintrat in normal.

  • lifestylebycata spune:

   Noi avem un generator, tocmai pentru ca ne este frica de astfel de situatii. Cand sunt si copii mici, e greu sa ii tii fara caldura, in caz de ceva…

  • Ce sa zic … eu am stat acasa in acel weekend si aproape ca nu am iesit din casa. Am fost doar pana la alimentara sa cumpar ceva de mancare si abia mergeam. Nu am mai intalnit niciodata pana acum asa un patinoar. Nu am suferit in nici un alt fel. Adica am avut curent si nici crengi rupte nu au fost.
   O alta mica neplacere a fost ca luni am stat jumatate de ora sa pot rezolva vizibilitatea parbrizului pentru ca stratul de gheata era destul de gros si nici macar spray-urile speciale nu-si faceau treaba

  • Pe vremea lui Ceaușescu aveam căldură la calorifere câteva ore pe zi. Doar de sărbători nu se oprea căldura, în rest, trebuia să facem frigul. Bineințeles că nimeni nu stătea in frig, porneam un reșou, o aerotermă, ceva, chiar ca venea factura la curent mai măricica, dar nu erau prețurile de azi. Iar pentru crizele de curent, că și ăsta se lua de seara până dimineața, cam zilnic, dădeam drumul la cuptorul de la aragaz, pe flacără redusă și în timp de 2-3 ore se încălzea toată casa.

   Eu, dacă aș fi în locul tău, mi-aș face o sobă, dacă tot stai la casă. Adică mie personal, mi se pare o cheltuială prea mare cu un generator alternativ, din moment ce situații ca aceasta descrisă de tine pot să survină o dată pe an sau mai rar (înțeleg că acum e prima dată în viața ta, nu?). Sau mi-aș pune centrală pe lemne, deși nu știu dacă nu cumva și aceea are nevoie de curent ca să pornească. Așa aș face eu, probabil tu le știi pe ale tale 🙂

   P.S. o sobă de tip godin am impresia ca nu genereaza fum.

   • UniquebyMM spune:

    Am trăit și eu acele timpuri și nu a fost ușor deloc, mai ales că aveam un copil mic.
    Totuși, când nu era căldură era curent și invers. 🙂
    Acum, chiar nu aveam o soluție viabilă, da a fost prima oară când a ținut 12 ore pana de curent, iarnă fiind.
    Soba, hmmm, complicat. Problema cu lemnele nu este nici ea șa roz, sunt foarte scumpe.
    Apoi, sincer, mă gândesc la mizerie și fum. Sunt cam exigentă sau, fiecare cu fixul lui. Deși am crescut la țară 🙂
    Cred că generatorul este o soluție acceptabilă.
    Indignarea mea este, cum la 6 km de Buc să nu se rezolve problema?
    Bine, așa a fost în toate sau aproape zonele dimprejurul Buc.

  • Niste imagini suprbe insa dezastrul ramas in urma dupa acest fenomen a fost foarte trist.

  • denisasilaghi spune:

   Pozele arata tare bine, pacat ca ce a ramas dupa nu a fost prea sanatos pentru copacei si sol.

  • ellafairytale spune:

   Ce fain ca stai la casa, eu stau la bloc si tanjesc dupa spatiu..libertate. Regatul tau de gheata chiar e de admirat!

  • Pozele sunt spectaculoase dupa aceasta ploaie de gheata insa am trecut prin Bucuresti a doua zi dupa fenomen si toate strazile erau blocate. Greu fara caldura! Un generator ar fi fost perfect

  • coco spune:

   la noi nu a fost asa ceva, rar se intampla, nu stiu daca am vazut decat de cateva ori, cand ingheata e crancen insa!

  • Rox spune:

   Să vezi ce frumos e să ai inclusiv aragazul electric, să nu poți să-ți asiguri hrana. E dificil, oricum. Noi avem dimineți când ne trezim și avem 17 grade în casă, nu mi se pare o temperatură de nesuportat. Cât despre rezistența copiilor mici… am observat la al meu că nu iubea căldura și că devine morocănos când nu e confortabil pentru el. Asta nu înseamnă că 16 grade e temperatura ideală, ci doar că ar suporta mai bine. 🙂

   • UniquebyMM spune:

    Pentru mine este Polul Nord 🙂
    Din păcate am probleme de sănătate și temperaturile sub 17 grade mă afectează.
    În fine, totul este bine când se termină cu bine 🙂
    Dar vom lua măsuri!

  • Secretele Simonei spune:

   Frumos și înspăimântător regatul de gheață! 😘 Nu ai ocazia în viață să vezi prea des un așa peisaj!!

  • Andreia Butnaru spune:

   Wow desi stau la munte nu m=am putut ”bucura” de o asemenea priveliste .

  • portiadecitit spune:

   Mi se pare aiurea tare sa nu fie lumina atatea ore. Cel mai bun e un generator, sa fie acolo.

  Lasă un răspuns