Bun găsit! Regatul de gheață la mine acasă. Acum că ne-am mai dezghețat puțin, natura mai mult, noi mai puțin, vreau să vă împărtășesc experiența trăită zilele trecute. Mă îngrozeam și eu, ca mulți dinte noi, ori de câte ori auzeam, citeam sau vedeam știri, documentare despre catastrofele din diverse părți ale lumii. Din păcate nu realizam dimensiunea efectelor sau ce înseamnă cu adevărat. Înțelegeam, este rău, greu, fără îndoială, dar nu știam și nu înțelegeam exact ce presupune, ce implicații sunt în astfel de cazuri. Experiența trăită mi-a dat posibilitatea să văd din altă perspectivă lucrurile și să mă organizez altfel. Regatul de gheață la mine acasă, la propriu, aș putea numi experiența despre care vorbesc.

Regatul de gheață la mine acasă

Regatul de gheață la mine acasă

Dacă despre îngheț și efectele lui mai știam, le mai trăisem,  ploaia înghețată de acum două săptămâni a fost o experiență nouă. Și neplăcută. Mi-am dat seama cât de repede pot fi afectați oamenii și cât de nepregătiți sunt. Vorbesc în nume personal pentru că intenția nu este de a intra pe ”nisipuri mișcătoare”.

Regatul de gheață la mine acasă

Cum probabil ați văzut sau unii ați trăit poate pe propria piele, ploaia înghețată a avut efecte de-a dreptul devastatoare. Dacă ar fi fost doar gheața depusă în strat gros peste tot, nu ar fi fost chiar o problemă pentru noi. Fac pâine în casă fără să consider că este ceva anormal sau vreun efort nemaipomenit, aveam câteva sticle cu apă îmbuteliată. Deci, suntem cât de cât pregătiți cu provizii în cazuri de urgență, așa cum se recomandă, ca orice om gospodar. Și nu faptul că gheața ne împiedica să circulăm cu mașina ar fi fost supărarea ci una mult mai critică.

Ploaia de gheață

În dimineața acelei zile de sâmbătă ne-am trezit că ploaia de gheață decorase totul ca în renumitul Regat de gheață. Dincolo de spectaculozitate și mirare, situația era dezolantă: crengi rupte și copaci, stâlpi căzuți peste tot. Doar ce am apucat să pregătim micul dejun și ceaiul, în momentul pregătirii pentru cafea s-a întrerupt curentul electric. Asta nu ne împiedica să mâncăm micul dejun, ceea ce am făcut în continuare.

Regatul de gheață la mine acasă

Spunându-ne că probabil nu va dura mai mult de maxim 2-3 ore, am amânat cafeaua și ne-am văzut de treburile organizatorice. Când gluma s-a îngroșat și am epuizat activitățile care nu necesitau folosirea curentului electric, am început să telefonăm prietenilor și companiei Enel.

Regatul de gheață la mine acasă

Proastă idee cu  furnizorul de energie, întrucât am reușit doar să ne indispunem. Aceștia nu dădeau un răspuns concret cu un termen de rezolvare. Se făcuse ora 14 -15 iar marea problemă pe care o aveam era întreruperea căldurii. Ce soluție să găsești în astfel de situații? Cum să încălzești casa dacă centrala nu are sursă de curent electric?

O soluție ar fi fost să plecăm în vizită la cineva din familie sau prieteni care nu aveau această problemă. Doar că exista un ”mic” impediment: nu puteam scoate mașina din garaj din cauza gheții.

Regatul de gheață la mine acasă

Afară sau în casă, aproape la fel

Prin urmare, mi-am mai pus o haină groasă, șosete de lână, m-am înfășurat în cergă pe canapea și m-am apucat de citit. Ce altceva aș mai fi putut face în afară de butonat telefonul până la epuizarea bateriei :) ? În ziua aceea m-am gândit și m-am întrebat de o mie de ori: oare cum trăiau oamenii înainte de electrificare? Cum se descurcă oamenii care încă mai stau fără electricitate?

Regatul de gheață la mine acasă

Personal, îmi vine tare greu să cred că în 2019 un fenomen ca acesta, ploaie înghețată, poate pune probleme de nerezolvat unei mari companii de electricitate. Totuși, acesta este adevărul. Dar ce vreau eu să evidențiez este faptul că sunt incapabili să gestioneze situații de genul, nu minimalizarea fenomenului, a situației create. Că nu sunt suficienți oameni (echipe) de intervenții, că nu au capacitatea sau materialul necesar ori planuri tip B. Habar nu am ce le lipsește dar cam asta se vede de la mine, consumatorul bun platnic și civilizat.

Regatul de gheață la mine acasă

Informațiile pe care le primeam erau sumbre. Alerte.ro ne avertiza să nu mai apelăm 112 decât în cazul în care erau vieți în pericol. Cel mai probabil, din disperare și nemulțumiți de răspunsul companiei de electricitate, oamenii apelau 112.

Regatul de gheață la mine acasă

Orele se scurgeau și îmi era tot mai greu să suport temperatura din casă care scăzuse la 16 -17 grade și scădea în continuare. A fost prima experiență de acest fel pe care am trăit-o până acum. Când eram pe punctul de a accepta propunerea să plecăm cu cineva, se făcuse ora 20, 20.30, am avut norocul să pornească curentul electric. De la 8.15 dimineața la 20.30!!!

Regatul de gheață la mine acasă

Concluzia

Cu încă câteva mici întreruperi, lucrurile au revenit la normal, doar că frigul mă afectase deja și amigdalele mele și-au făcut de cap. Cum ar fi fost să fie copii mici, oameni bolnavi în casă, nici nu vreau să mă gândesc. Deși aceste situații există cu adevărat.

Regatul de gheață la mine acasă

Din experiența trăită am (mai) învățat o lecție: prima investiție pe care o vom face va fi într-un generator alternativ de electricitate. Sănătatea este mai presus de orice, prin urmare vom investi și în tot ce duce la îmbunătățirea și întreținerea ei.

Sunt curioasă să aflu dacă ați avut parte de experiențe de acest fel sau asemănătoare și cum le-ați făcut față. Ce părerea aveți despre soluția la care ne-am gândit noi? Până data viitoare, aveți grijă de voi și de cei dragi!

 

UniquebyMM