Bun găsit, prieteni! Oare câți dintre noi încep ziua cu o cafea și o consideră aproape de neconceput altfel? Recunosc, nu dețin datele unui studiu cu acest subiect dar știu sigur că este substanța cea mai consumată din lume. Și mai cred, că și printre voi, prietenii mei, sunt mulți iubitori ai acestei băuturi miraculoase. Da, da, am spus bine băutură miraculoasă, pentru că medicii specialiști* ne spun că într-o ceașcă de cafea se găsesc vitaminele B2, B5, B1, B3, B9, magneziu, potasiu, fosfor, antioxidanți. Spre deosebire de celelalte substanțe psihoactive, este legală și nereglementată în niciun fel în aproape toate colțurile lumii. Deși la noi se consumă cu aproximativ 60% mai puțină cafea decât în celelalte state din UE, piața cafelei este în plină ascensiune. Cum mă număr printre iubitorii de cafea – băutura miraculoasă, vă invit astăzi la o discuție despre cofeină și efectele consumului excesiv.
Cuprins
Cofeina și efectele consumului excesiv
Cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central și îndepărtează temporar somnolența restabilind starea de alertă. Substanța îmbunătățește dispoziția, accelerează metabolismul și performanța fizică și psihică. Consumată cu moderație, este benefică, însă, în cantitate mare, poate avea efecte adverse notabile. Care sunt problemele care pot apărea de la consumul excesiv de cafea, aflați dacă rămâneți pe blog până la sfârșitul articolului. Iată câteva dintre aceste efecte:
-
Insomnia
Am amintit mai sus că una dintre calitățile cofeinei este aceea de a ajuta starea prelungită de concentrare. Consumată în cantitate mare însă, aceasta poate afecta calitatea somnului și scădea durata somnului. Deși cafeaua este principala sursă de cofeină, trebuie avut în vedere că și ciocolata, băuturile energizante și unele medicamente pot avea același efect. Sfat: luați măsuri de reducere a consumului.
-
Oboseala
Cafeaua, consumată cu moderație, crește nivelul de energie, dar în cantitate mare, poate întrerupe somnul. Asta poate întrerupe somnul, ducând la starea de oboseală sin timpul zilei și la scăderea capacității de concentrare.
-
Anxietatea
Cafeina crește viteza de reacție prin blocarea adenozinei, substanță chimică care provoacă senzația de oboseală. Crește de asemeni secreția de adrenalină, hormon asociat cu creșterea nivelului de energie. Prin urmare, în doze mari acest fenomen poate fi mai accentuat , favorizând apariția iritabilității și a anxietății.
-
Tahicardia
Efectul de stimulare al cofeinei poate cauza bătăi rapide ale inimii. De asemenea, poate afecta ritmul cardiac, mai exact ceea ce se numește fibrilație atrială. Aceasta este asociată persoanelor care consumă o doză mare de cafea și băuturi energizante. Sfat: dacă sesizați prezența acestor simptome, reduceți consumul de cafea.
-
Hipertensiunea arterială
În general, cofeina nu crește riscul de apariție a accidentului vascular cerebral sau a bolilor cardiovasculare. Totuși, în cantitate, poate crește tensiunea arterială prin stimularea sistemului nervos central. Hipertensiunea arterială este în sine un factor de risc în apariția bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral deoarece afectează vasele de sânge și întrerupe fluxul sangvin la nivelul inimii și creierului.
-
Tulburările digestive
Mulți dintre consumatorii de cafea consideră că o cafea băută dimineața îmbunătățește tranzitul intestinal. Efectul laxativ al cafelei este atribuit secreției de gastrină, hormon de la nivelul stomacului care accelerează activitatea colonului. Cantitatea mare de cafea poate induce efecte laxative, prin urmare, apariția diareii și poate accentua simptomele refluxului gastroesofagian (arsuri, tuse).
-
Urinarea frecventă
Acesta este un simptom frecvent al consumului excesiv de cofeină, deoarece are efecte de stimulare asupra vezicii urinare. Din acest motiv, pot apărea efecte grave în cazul vârstnicilor sau celor care suferă de vezică hiperactivă sau incontinență urinară.
Acestea sunt cele câteva efecte ale consumului excesiv de cofeină pe care am vrut să le aduc în atenția voastră. Dar pentru că aceasta face parte din viața noastră și pentru că sunt o pasionată de tot ce ține de istoria, procedee, cultivare etc. a cafelei, promit să revin cu un articol de acest gen.
Până data viitoare, savurați cafeaua așa cum vă doriți, cu moderație.
UniquebyMM
Sursa: farmacia ta
Mie imi place cafeaua, nu ma pot trezi daca nu beau o “gurita” de cafea, măcar sa o miros putin!
Nu mai consum cafea de ani buni, desi imi place cum miroase si fac cea mai buna cafea, asa spune sotul meu.
Nu consum cafea și nu am consumat niciodată. Chiar nu îmi explic motivul pentru care nu am fost atrasă niciodată de cafea/mirosul de cafea/ orice conține cafea. Dar sunt fericită, pentru că nu am acest viciu, să-i spun așa.
In fiecare dimineata trebuie sa ma montez cu o cafea mica. Eu inca beau cafeaua in cescuta, nu in cani mari. Au fost perioade in tinerete cand beam cam multa cafea, chiar daca tot in cescuta,, dar erau dese.
Imi place cafeaua dar nu beau mai mult de o cana pe zi, dimineata asa ca sper sa ma bucur doar de efectele ei benefice.
Nu pot spune ca exagerez, dar fără cafea nu rezist. E ca și cum nu as exista
Eu incerc pe cat posibil sa o elimin, tocmai de aceea nu beau cafea. Totusi, cand mai prefer cafeaua o cumpar decofeinizata
Interesant articolul! Nu poit renunta la cafea dar incerc sa moderez consumul
Pentru mine cafeaua era un adevarat elixir insa inainte de a afla ca sunt bolnava nu mai putem sa suport nici maca rmirosul,acum dupa un an si jumatate eu inca nu pot suporta mirosul si stau departe de cafeaua care odinioara imi gadila simtul olfactiv in mod placut!
Eu ador cafeaua! Nu mă pot abține la o singură ceașcă! Mi-e și groază că știu că va trebui, la un moment dat, s-o mai răresc un pic. Eu nu beau apă, beau cafea. :D
Eu din pacate sau poate din fericire nu pot suporta gustul de cafea. Oricum am incercat cafeaua nu pot bea mai mult de o gura. Din pacate acest lucru nu este banefic atunci cand sunt in sesiune sau cand am nevoie sa nu dorm.
Consum doar ocazional, nu prea imi place. Dar sunt momente in care imi face cu ochiul. :) sotul meu ar trebui sa citeasca articolul tau.
Imi place la nebunie mirosul cafelei, insa nu sunt consumatoare, nici macar ocazionala deoarece imi creste pulsul si e neplacut pentru mine.
Nu consum cafea, nu am gustat nici macar odata sa vad cum e insa pregatesc destul de des pentru sotul meu.
Eu sunt cam dependenta de cafea, recunosc. Cred ca depasesc putin doza, dar nici n-as renunta la ea.
de obicei nu beau cafea tare, ci slaba si cu mult lapte! multumim de informatii.
Eu nu as concepe viata fara cafea. Este placerea mea vinovata!
Ce bine de mine că nu beau cafea, în schimb beau destul de des ciocolată caldă.
Sincer, am vazut si eu cateva din efectele negative asupra mea, dar cred ca cea mai importanta a fost cea cu accentuarea anxietatii. Imi place cafeaua, nu pentru efect (pentru ca pot bea doar un ceai negru daca am nevoie) ci mai mult pentru gust. Dar a trebuit sa incep sa beau mai putin, mai ales in zilele in care stiu ca am multe pe cap deoarece nu vreau sa imi accentuez starea.
O ceașcă, maxim 2 pe zi este indicată pentru efectul benefic pe care îl are asupra organismului: circulație, creier, inimă, digestie. De când am avut accidentul cu inima nu beau mai mult de o ceașcă și în cazuri excepționale 2, pe zi.
Sănătate!
Beau foarte rar cafea, dar pot spune că sunt înnebunită după mirosul ei. Într-adevăr există multe riscuri, de aceea trebuie să fim atenți la cantitate, calitate
Excesele de orice fel dauneaza. Iubesc cafeaua si inclin sa cred ca nu fac excese cel putin in ceea ce priveste cafeaua.Imi place s-o consum si o beau obligatoriu cu lapte
Totul, cu moderatie.
Am avut ani buni in care nu am baut cafea, pur si simplu nu simteam nevoia. Acum beau pt energie, desi ma descurca si fara ea. Cu moderatie, bineinteles.
Din fericire nu sunt o consumatoare de cafea, insa mi-ar placea sa pot consuma cantitati mici. Stiam de cateva dintre efectele neplacute.
Ca orice altceva, ce e in exces, dauneaza. Trebuie sa consumam echilibrat, pentru a nu intampina probleme.
Nu exagerez cu cafeaua desi uneori am tendinta de a bea mai multa deact trebuie. Imi place tare mult cafeaua si sunt zile in care o beau chiar si de sete :D
La faza cu urinarea frecventa sa stii ca ma numar si eu, am observat de multe ori ca dupa cafea tre sa merg la baie, nu stiam totusi care e cauza.
Eu nu beau cafea. Nu imi place gustul deloc.in schimb dimineata beau un cappucino si jn rest multaaa Cola
Nu fac excese, sunt zile cand nici nu beau cafea, deci pot si fara. Imi place insa sa savurez cafeaua in week-end cand am timp sa stau in liniste, sa citesc ceva.
Eu în ultima vreme am inlocuit cafeaua cu ceaiul. Cred că voi păstra această rutină o perioada, deși imi place și cafeaua foarte mult. Dacă se poate cu lapte și fără zahăr. Fără lapte, mi se pare mult prea aromată.