Bun găsit, prieteni! Oare câți dintre noi încep ziua cu o cafea și o consideră aproape de neconceput altfel? Recunosc, nu dețin datele unui studiu cu acest subiect dar știu sigur că este substanța cea mai consumată din lume. Și mai cred, că și printre voi, prietenii mei, sunt mulți iubitori ai acestei băuturi miraculoase. Da, da, am spus bine băutură miraculoasă, pentru că medicii specialiști* ne spun că într-o ceașcă de cafea se găsesc vitaminele B2, B5, B1, B3, B9, magneziu, potasiu, fosfor, antioxidanți. Spre deosebire de celelalte substanțe psihoactive, este legală și nereglementată în niciun fel în aproape toate colțurile lumii. Deși la noi se consumă cu aproximativ 60% mai puțină cafea decât în celelalte state din UE, piața cafelei este în plină ascensiune. Cum mă număr printre iubitorii de cafea – băutura miraculoasă, vă invit astăzi la o discuție despre cofeină și efectele consumului excesiv.

Cofeina și efectele consumului excesiv

Cuprins

Cofeina și efectele consumului excesiv

Cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central și îndepărtează temporar somnolența restabilind starea de alertă. Substanța îmbunătățește dispoziția, accelerează metabolismul și performanța fizică și psihică. Consumată cu moderație, este benefică, însă, în cantitate mare, poate avea efecte adverse notabile. Care sunt problemele care pot apărea de la consumul excesiv de cafea, aflați dacă rămâneți pe blog până la sfârșitul articolului. Iată câteva dintre aceste efecte:

  • Insomnia

Am amintit mai sus că una dintre calitățile cofeinei este aceea de a ajuta starea prelungită de concentrare. Consumată în cantitate mare însă, aceasta poate afecta calitatea somnului și scădea durata somnului. Deși cafeaua este principala sursă de cofeină, trebuie avut în vedere că și ciocolata, băuturile energizante și unele medicamente pot avea același efect. Sfat: luați măsuri de reducere a consumului.

  • Oboseala

Cafeaua, consumată cu moderație, crește nivelul de energie, dar în cantitate mare, poate întrerupe somnul. Asta poate întrerupe somnul, ducând la starea de oboseală sin timpul zilei și la scăderea capacității de concentrare.

 

Cofeina și efectele consumului excesiv

  • Anxietatea

Cafeina crește viteza de reacție prin blocarea adenozinei, substanță chimică care provoacă senzația de oboseală. Crește de asemeni secreția de adrenalină, hormon asociat cu creșterea nivelului de energie. Prin urmare, în doze mari acest fenomen poate fi mai accentuat , favorizând apariția iritabilității și  a anxietății.

  • Tahicardia

Efectul de stimulare al cofeinei poate cauza bătăi rapide ale inimii. De asemenea, poate afecta ritmul cardiac, mai exact ceea ce se numește fibrilație atrială. Aceasta este asociată persoanelor care consumă o doză mare de cafea și băuturi energizante. Sfat: dacă sesizați prezența acestor simptome, reduceți consumul de cafea.

  • Hipertensiunea arterială

În general, cofeina nu crește riscul de apariție a accidentului vascular cerebral sau a bolilor cardiovasculare. Totuși, în cantitate, poate crește tensiunea arterială prin stimularea sistemului nervos central. Hipertensiunea arterială este în sine un factor de risc în apariția bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral deoarece afectează vasele de sânge și întrerupe fluxul sangvin la nivelul inimii și creierului.

 

Cofeina și efectele consumului excesiv

  • Tulburările digestive

Mulți dintre consumatorii de cafea consideră că o cafea băută dimineața îmbunătățește tranzitul intestinal. Efectul laxativ al cafelei este atribuit secreției de gastrină, hormon de la nivelul stomacului care accelerează activitatea colonului. Cantitatea mare de cafea poate induce efecte laxative, prin urmare, apariția diareii și poate accentua simptomele refluxului gastroesofagian (arsuri, tuse).

  • Urinarea frecventă

Acesta este un simptom frecvent al consumului excesiv de cofeină, deoarece are efecte de stimulare asupra vezicii urinare. Din acest motiv, pot apărea efecte grave în cazul vârstnicilor sau celor care suferă de vezică hiperactivă sau incontinență urinară.

Acestea sunt cele câteva efecte ale consumului excesiv de cofeină pe care am vrut să le aduc în atenția voastră. Dar pentru că aceasta face parte din viața noastră și pentru că sunt o pasionată de tot ce ține de istoria, procedee, cultivare etc. a cafelei, promit să revin cu un articol de acest gen.

Până data viitoare, savurați cafeaua așa cum vă doriți, cu moderație.

 

 

UniquebyMM

 

Sursa: farmacia ta

Rate this post