Bun găsit! Tare mult îmi place expresia “călătorului îi șade bine cu drumul” și, mai tare, să o pun în aplicare :)! Așadar, seria poveștilor din ultima mea călătorie #ladrumprinromâniamea continuă, așa cum am promis. După minunea costumelor și frumusețea  nunții din Racșa, de care ne-am despărțit cu regret, era greu de crezut că ne-ar mai putea surprinde ceva. Si totuși, este posibil! Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea) constituie subiectul călătoriei în care vreau să vă port astăzi.constituie subiectul călătoriei în care vreau să vă port astăzi.

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța ( #ladrumprinromâniamea)

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța ( #ladrumprinromâniamea)

Așadar, ne-am continuat drumul prin partea de sus a țării, acolo unde se agață harta în cui. Iar dacă vorbim de hartă, aveam una proprie, a traseului nostru, pe care se găsea și locul numit Certeze. Motivul, nu doar pentru că drumul nostru trecea pe acolo ci și pentru hrănirea curiozității născute din momentul în care aflasem de acest loc. Descoperisem într-un reportaj tv. că aici, în Certeze, existau cele mai frumoase și mari case, adevărate palate.

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Se mai spunea în emisiunea respectivă  că Certeze este cea mai bogată și frumoasă comună din România, dar până nu vezi, nu poți crede. O îndoială te macină, indiferent cât de bine ar fi realizat sau argumentat un reportaj. Tocmai mă convinsesem de acest lucru, la nuntă de la Racsa. Există diferențe între film, imaginație și realitate, de cele mai multe ori.

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Cuprins

Oameni, prieteni dragi!

Dar, înainte de a merge mai departe cu povestea, aș dori să precizez câteva lucruri, fără a va încarcă cu date organizatorice. Călătoria această nu ar fi fost posibilă, cel puțin nu acum, fără oameni, prieteni dragi. Promotorul a fost omul deosebit, apropiat, la care am mai  făcut referire și care a plănuit și pus în aplicare minivacanța noastră. Apoi, prietenii, la care urmă să ne “cazăm” și care urmau să ne umple agenda cu cele mai importante și frumoase locuri. Cu toții, oameni minunați cu care am legat prietenii mai puternice, alături de care ne-am simțit foarte bine.

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Așadar, odată ajunși la prietenii din Zalău, gazdele noastre timp de un sejur, povestea despre Certeze a fost reluată. Tot ce auzeam avea darul să întărească convingerile iar curiozitatea s-o întărâte și mai mult. Îmi doream mai mult decât oricând,  măcar să trec prin locurile acestea povestite. Sincer vorbind, păreau doar un basm până în momentul în care aveam să ajung să văd cu ochii mei.

 

IMG 20190819 172030 Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

Și, nu a trecut prea mult, deoarece nu este o distanța prea mare între Racșa  și Certeze. Ei bine, nici dacă aș fi vrut, nu aș fi putut rămâne impasibilă. Case cu două – trei etaje, impozante, somptuoase, se înșirau de-o parte și de alta a drumului. Aflasem că putem opri și intra, în orice curte am fi dorit, deoarece porțile sunt deschise iar oamenii sunt bucuroși să te primească. Aici, fala și mândria oamenilor este la ea acasă sau altfel spus, ardelenii sunt cei mai mândri și făloși români. 

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

Povestea caselor din Certeze

Povestea despre Certeze și casele, bogăția acestor locuri, nu este una atipică decât până la un punct. Oșenii și copiii lor au plecat să muncească în străinătate, cum au procedat mulți alți români. Au strâns bani și s-au întors în Certeze să -și construiască case mari și frumoase. Aici, povestea se desprinde, probabil din cauză că oșenii au fala în adnul lor, înălțându – și casele cu încă un etaj, la fiecare revenire în sat, într-un soi de concurență. Umblă vorba prin Certeze, că până și porțile cotețelor sunt automatizate, făcându-se trimitere la bogăție, fală și concurență.

Tanti Anica – mama păpușilor

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Prin urmare, am oprit mașina și am coborât să privim casele certezenilor, una mai mare și mai, mândră decât alta. Dar aveam să aflu și să văd ceva mult mai frumos și interesant decât aceste case. Prietena noastră, Mariana, ne-a dus la tanti Anica, “mama păpușilor”, așa cum este cunoscută în zonă. Anica Mare, îmbracă de peste 19 ani păpuși și sticle în costume tradiționale oșenești, lucrează podoabe pentru mirese și clopuri.

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Desigur, tanti Anica are și ea o casă mare, de fapt două… sau, chiar trei !?! Are și o poveste tristă, dureroasă, pe care însă nu o voi relata. Vă voi spune însă că este renumită dincolo de hotarele țării și vinde minunile care îi ies din mâini peste tot în lume. Tanti Anica ne-a primit în “atelierul” ei plin de mărgele, păpuși, materiale și clopuri aflate în lucru. Fiecare lucru își are o poveste, ne-a spus tanti Anica, care arăta pe rând păpușile gata de oferit doritorilor.

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța

Comenzile vin de peste tot, povestește tanti Anica, frumoasele păpuși ajungând chiar și la Casa Albă, la Michelle și Barack Obama. Tot ce iese din mâinile ei este frumos și impresionant! Însă podoaba costumului de mireasă care se poartă pe cap, lucrată din mărgele (are o greutate de 5 kg.!), m-a dat gata. La propriu! Iar păpușile …, Doamne, le-aș fi luat pe toate! Costul unei păpuși pornește de la 150 lei și poate ajunge până la 150 lire, sticlă îmbrăcată se vinde cu 70 lei, clopul cu 30 lei.

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Deși nu mi-am luat o păpușă :( , am plecat totuși cu câte ceva lucrat de tanti Anica și cu tolba plină cu poveștile ei. Bineînțeles că m -a copleșit tot ce am văzut și auzit și m-am simțit … mai bogată. Și recunoscătoare că am avut oportunitatea de a descoperi și trăi această experiență!

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Cimitirul Vesel din Săpânța

Părăsind Certeze, Bixad, Negrești, ne-am îndreptat către următorul nostru obiectiv, Săpânța. Odată ce ajunsesem în zona aceea, nu puteam rata Cimitirul Vesel din Săpânța! Unic și interesant, atractiv prin culorile, mesajele vesele și picturile simple de pe cruci, Cimitirul Vesel din Săpânța l-am găsit plin de vizitatori.

 

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Soarele la apus își revărsa lumina caldă și blândă asupra bisericii și crucilor din cimitir, dându-le parcă altă interpretare. Interiorul bisericii era în renovare, dar exteriorul mi-a atras atenția prin picturile sale. Spre exemplu, două dintre ele, aflate pe partea dreaptă, reprezentând portul popular Săpânța.

 

IMG 20190902 000919 Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

IMG 20190819 184702 Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

IMG 20190819 183655 Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

În Săpânța, la mică distanță de Cimitirul Vesel se află și o frumoasă bisericuța din lemn, cu o turlă foarte înaltă. Era închisă nu se putea vizita, dar mi-a plăcut și am fotografiat-o.

 

IMG 20190902 095913 Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Între Cimitirul Vesel și biserica din lemn, se desfășura un soi de târg. Fericită că, în sfârșit aveam ocazia să -mi aleg o ie tradițională, originală, “de la mama ei” am luat tarabele la rând. Marea dezamăgire a fost când am constat că nu era nici măcar un produs original, românesc, ci doar chinezării. Mi-a lăsat un gust tare amar, pur și simplu nu-mi venea să cred! De la tanti Anica, cea care făcea costume pentru păpuși, ajunsesem la Săpânța, un loc renumit și încărcat, cu produse … de altă proveniență.

 

IMG 20190819 183732 Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța (#ladrumprinromâniamea)

 

Am părăsit Săpânța în amurgul specific unei seri de sfârșit de august, încercând să fac o retrospectiva, un fel de bilanț al zilei. A fost o zi plină, încărcată de frumusețe, veselie și unicitate. O experiență cât o viață! Voi reuși să trec peste gustul amar. Mai ales că toată gașcă se inviorase la terasa la care am mâncat și la gândul că ne aștepta alt loc superb.

Mama păpușilor oșenești, Certeze și Săpânța ( #ladrumprinromâniamea)

Un pic obosiți sau, preocupați de stocat impresiile și imaginile de peste zi, am dat drumul muzicii de pe compact disc, abia reușind să îngânăm după solist :-P . Dar, despre următoarele aventuri și experiențe de călătorie, într-un viitor articol.

Știați despre tanti Anica și păpușile ei? Ați ajuns în zonele despre care am povestit, în Săpânța – Cimitirul Vesel, Certeze? Aștept răspunsurile și opiniile voastre, în comentarii.

 

Până data viitoare,  va doresc să descoperiți frumusețile României.

Vacanță minunată, oriunde v-ați afla!

 

 

UniquebyMM

Rate this post