Bun găsit! Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso! Între a doua și a treia ceașcă de cafea se discută chestiuni financiare, secrete de stat, bârfe obișnuite și se fac glume proaste. Prima ceașcă se bea cu plăcere împreună cu iubitul, prietenul, familia, etc. De aici, clar se desprinde concluzia: cafeaua stabilește legături sociale, trezește mințile, agită spiritele, alungă somnul. Ca un ritual, ca o poveste, ea însăși având povestea ei. V-ați prins, este vorba despre cafea și poveștile ei(mele :-) !).
Cuprins
Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!
“Un barraquito y un espresso, por favor!” Îmi place să comand în fiecare dimineață când ne aflăm în vacanță, deoarece, ador să simt aroma boabelor proaspete. Să aud “muzica” râșniței de ceramică a espressorului în duet cu valurile oceanului spărgându-se de stânci, la doi metri de cafenea.
Barraquito și povestea lui
Ce este Barraquito ? Ah, m-a luat … valul și am uitat să vă povestesc ce este barraquito! Este o cafea tipic canariană ce are în compoziție cafea, lapte, scorțișoară, lichior și lămâie. Pe cât de exotic sună, pe atât de specială este povestea care stă la originea celebrei cafele.
Pe la mijlocul secolului XX un domn care intra în Barul Imperial îi cere ospătarului să-i pregătească cea mai bună cafea scurtă cu lapte și lichior. Ospătarul s-a gândit să-i adauge Lichior 43. Domnul a devenit client obișnuit al localului și, cum intra pe ușă, i se pregătea un “cortado” adică un espresso cu lapte la care adăuga ceea ce l-a făcut celebru: Lichiorul 43 și un baton de scorțișoară.
Domnul respectiv a primit porecla “barraco”, o traducere a băuturii care a făcut istorie. Astfel, barraquito a devenit cel mai popular produs, “regalul” cafelei locale a insulelor Canare, mai ales în Tenerife, cu gust irezistibil. Datorită celor patru ingrediente, barraquito este caracterizat de diversitatea planurilor de culoare lăsate special vizibile, în recipiente transparente, făcând-o exotică și spectaculoasă.
Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!
Cafeaua în patru culori m-a cucerit de la prima … întâlnire. De atunci, în fiecare vacanță, diminețile noastre încep în micuța cafenea de pe marginea oceanului. Ca un adevărat ritual, cu un barraquito și un espresso, împreună cu soțul meu, petrec cel mai minunat început de zi. De parcă timpul ar curge doar pentru noi, spectacolul valurilor ne este dedicat iar cafeaua ne dezvăluie o poveste în fiecare zi.
Plăcerea începe cu prepararea cafelelor noastre, deoarece la cafeneaua pe care am descoperit-o, pot privi întregul proces. Mai întâi se pun boabele prăjite perfect (nici prea deschise, nici prea închise la culoare), în espressorul automat Philips. Se prepară un espresso,”cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat” (Neil Gaiman).
Îmi amintesc că pentru un espresso este nevoie de 42 de boabe și gândul îmi fuge la povestea descoperirii cafelei care mă face să zâmbesc :). Nu știu dacă Juan a observat sau nu, dar mă întreabă dacă am învățat rețeta. Îi răspund “așa și așa”, pentru a nu mă da de gol că gândul meu era în… Etiopia.
Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!
Pregătește vasul transparent în care se toarnă laptele condensat și prima culoare vibrantă, veselă, în cantitatea bine cântărită de Lichior 43. Vine rândul cafelei (espresso deja preparat) care ajustează concentrația și aroma băuturii, și laptele integral sau spumă de lapte. Ca într-o armonie perfectă și sofisticată de aromă și culoare, adaugă coajă de lămâie și scorțișoară. “Barraquito este servit!” – îl aud pe Juan, care îmi dă și rețeta.
Rețeta Barraquito
Lapte condensat
Lapte integral
Espresso
Lichior 43 sau Tia Maria
Batoane de scorțișoară
Coajă de lămâie
Vacanțele sunt minunate, dar se termină mult mai repede decât ne-am dori. Dar cafeaua … nu lipsește din viața noastră, nici odată ce revenim acasă. Rețeta de barraquito am învățat-o, dar nu am reușit să-l prepar (încă :)) din lipsa lichiorului. Până voi face rost de el, revin la espresso savurat acasă, în doi, cu care ne începem fiecare zi. Pentru că, dacă ar exista tipologia iubitorului de cafea, m-aș încadra la tipul cafegiului care preferă cafeaua în companii de calitate. Cu soțul, familia sau cu prieteni buni.
Știați că espresso a fost descoperit cu mult înainte de a deveni populară cafeaua? A devenit însă cunoscut puțin înainte de secolul XX, când a început să se producă băutura cunoscută astăzi ca espresso. Pregătit manual pentru prima oară în Milano, cu timpul, s-a realizat o mașinărie special concepută pentru crearea băuturii espresso. Cei care foloseau espressorul, lucrătorii din magazinele de cafea din Italia, se numeau “baristas”, adică barmani. Locurile erau ocupate mai mult de tineri.
Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!
Espressorul meu nu este unul performant precum cel al lui Juan. Dar după ce am văzut cât de inteligent este cel din generația espressoarelor automate Philips cu tehnologia LatteGo, am hotărât că este timpul să caut și eu unul pe magazin online magNET.ro. Caracteristicile espressorului Philips cu tehnologia LatteGo m-au convins că voi reuși să fac un espresso cum ne place: “… neagră ca diavolul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger și dulce ca dragostea” -(Talleyrand-Périgord). Ba chiar, obținând o spumă de lapte fină cu LatteGo, aș reuși un barraquito grozav, de ce nu?
Caracteristicile espresoarelor Philips cu tehnologie LatteGo
Ce mi-a plăcut introducerea, parcă mă și vedeam într-o vacanță, admirând peisajul cu un espresso în mână! Îmi place cafeaua, eu o consum în varianta clasică, la ibric, de cele mai multe ori!
Mă bucur că am reușit să-ți induc starea specială de vacanță!
Sper că nu doar introducerea ți-a plăcut!?! :)
Știi cum se spune :” de gustibus non discutandum….”
Să-ți savurezi cafea care îți pace și cum îți place!
Pfff, parcă m-ai dus cu tine și mi-am luat și eu un barraquito! Ador povestea asta cu iz de cafea și vacanță, Mirela! Mai vreau!
Ce bucurie că am reușit să fac asta, draga mea!
Număr zilele până la următorul barraquito în vacanță :)!
Hai cu mine la o cafea!
Mulțumesc!
Acum viiin!
Te aștept cu drag!
Am avut o perioadă în care beam cafea. Beam e mult spus, maxim o dată pe săptămână.
Alegeam de cele mai multe ori varianta frappe :)
Mult succes în continuare în competiție!
Am fost in Canare dar nu baut acesta bariquito. Acum trebuie sa mai merg o data. Iti multumesc pentru ca mi-ai oferit o scuza sa ma reintorc.
Ah, neapărat!Altfel, nu ai ști ce ai pierdut!
Buna dimineata! Un articol perfect de citit alaturi de o cana cu cafea. Preferata mea este cafeaua cu mult, mult lapte. Sa ai o zi minunata!
Mulțumesc! La fel și ție, dar nu mai încape îndoiala după cafea!
Și mie îmi place să mă delectez cu o cafea la începutul zilei, pentru a-mi oferi energie și pentru a mă ajuta să mă focusez pe parcursul zilei
Mă bucur să găsesc oameni care au aceeași părere cu mine despre cafea :)
Zi perfectă!
Mulțumesc la fel🤗
Un articol interesant si educativ. Deși nu sunt prea mare fana a cafelelor. Tare as vrea sa o incerc si eu acum
Să știi ca o cafea de calitate pe zi, este și sănătoasă! Apropo, ce te reține să încerci?
Zi excelentă!
Trebuie sa recunosc ca n am baut niciodata, nu mi place cafeaua in general.
Nu refuz niciodata un espresso bun cu mult lapte.
Un expresso este oricand bine-venit ! Nu l-as refuza niciodata!
Cat de fain suna baraquito, cred ca voi încerca și eu rețeta! Iar articolul e spumos ca o cafea cu lapte bună și haios pe deasupra, felicitări!
Am gustat si eu cafeaua de la acest espressor si mi-a placut enorm
Eu sunt un fan al cafelei in toate formele ei. Iar cand ma gandesc ca pana acum cativa ani nici nu voiam sa aud de ea. Imi placea doar mirosul. Acum nu pot spune ca sunt dependenta, dar e o placere nevinovata. Mai ceva ca ciocolata. Si da…. compania o face mai savuroasa.
M-ai facut acumsa-mi doresc si eu un Barraquito, dar e drumul lung pana la el, asa ca ma multumesc doar cu un espresso.
:)
Eu sunt dependenta de cafea, Pur si simplu nu pot trai fara ea. Preferata mea este espresso scurt, tare si amar.
Habar nu aveam ce este Barraquito, dar clar as vrea sa beau unul acum ca vad ce contine!
Povestea ta m-a cucerit si de acum o sa beau doar Barraquito in vacante.
Hei, e cerere mare la barraquito :)
Espressor deștept am, promit să fac rost de Lichior 43 si să vă invit la un barraquito!
P.s. Numai în insulele Canare găsești barraquito, deci fă-ți rezervare pentru o vacanță acolo.
(Vezi articolul despre Arona)
Cafeaua aia in patru culori m-a facut sa salivez de pofta! Nu am baut niciodata ceva asemanator, cu toate ca eu fara cafea nu exist… Super fain articolul tau <3
Mulțumesc!
Hai că o să fac rost în curând de Lichior 43 și vă invit la un barraquito :)
Sper ca de data asta să aflu toate secretele de Juan.
Cafeaua imi place, dar cu espresso nu sunt foarte prietena, din cauza tensiunii. Desi imi place, nu-i vorba, dar dupa aia am niste palpitatii de nu stiu ce-i cu mine. Din fericire la serviciu nu avem expresor.
Ma trezesc cu gandul la cafea si ador acele clipe in care o savurez in liniste
Si eu beau cafea in ultimul timp, dar mai mult cu lapte. 😊 😊