Bun găsit! Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso! Între a doua și a treia ceașcă de cafea se discută chestiuni financiare, secrete de stat, bârfe obișnuite și se fac glume proaste. Prima ceașcă se bea cu plăcere împreună cu iubitul, prietenul, familia, etc. De aici, clar se desprinde concluzia: cafeaua stabilește legături sociale, trezește mințile, agită spiritele, alungă somnul. Ca un ritual, ca o poveste, ea însăși având povestea ei. V-ați prins, este vorba despre cafea și poveștile ei(mele :-) !). 

 

Cuprins

Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!

“Un barraquito y un espresso, por favor!” Îmi place să comand în fiecare dimineață când ne aflăm în vacanță, deoarece, ador să simt aroma boabelor proaspete. Să aud “muzica” râșniței de ceramică  a espressorului  în duet cu valurile oceanului spărgându-se de stânci,  la doi metri de cafenea.

 

EP2235 40 RTP global 001 Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!

 

Barraquito și povestea lui

Ce este Barraquito ? Ah, m-a luat … valul și am uitat să vă povestesc ce este barraquito! Este o cafea tipic canariană ce are în compoziție cafea, lapte, scorțișoară, lichior și lămâie.  Pe cât de exotic sună, pe atât de specială este povestea care stă la originea celebrei cafele.

Pe la mijlocul secolului XX un domn care intra în Barul Imperial îi cere ospătarului să-i pregătească cea mai bună cafea scurtă cu lapte și lichior. Ospătarul s-a gândit să-i adauge Lichior 43. Domnul a devenit client obișnuit al localului și, cum intra pe ușă, i se pregătea un “cortado” adică un espresso cu lapte la care adăuga ceea ce l-a făcut celebru: Lichiorul 43 și un baton de scorțișoară.

Domnul respectiv a primit porecla “barraco”, o traducere a băuturii care a făcut istorie. Astfel, barraquito  a devenit  cel mai popular produs, “regalul” cafelei locale a insulelor Canare, mai ales în Tenerife, cu gust irezistibil. Datorită celor patru ingrediente, barraquito este caracterizat de diversitatea planurilor de culoare lăsate special vizibile, în recipiente transparente, făcând-o exotică și spectaculoasă. 

 

"Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat": espresso!

Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!

Cafeaua în patru culori m-a cucerit de la prima … întâlnire. De atunci, în fiecare vacanță, diminețile noastre încep în micuța cafenea de pe marginea oceanului. Ca un adevărat ritual, cu un barraquito și un espresso, împreună cu soțul meu, petrec cel mai minunat început de zi. De parcă timpul ar curge doar pentru noi, spectacolul valurilor ne este dedicat iar cafeaua ne dezvăluie o poveste în fiecare zi.

IMG 20190717 185044 Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!

Plăcerea începe cu prepararea cafelelor noastre, deoarece la cafeneaua pe care am descoperit-o, pot privi întregul proces. Mai întâi se pun boabele prăjite perfect (nici prea deschise, nici prea închise la culoare), în espressorul automat Philips. Se prepară un espresso,”cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat” (Neil Gaiman).

Îmi amintesc că pentru un espresso este nevoie de 42 de boabe și gândul îmi fuge la povestea descoperirii cafelei care mă face să zâmbesc :). Nu știu dacă Juan a observat sau nu, dar mă întreabă dacă am învățat rețeta. Îi răspund “așa și așa”, pentru a nu mă da de gol că gândul meu era în… Etiopia. 

Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!

Pregătește vasul transparent în care se toarnă laptele condensat și prima culoare vibrantă, veselă, în cantitatea bine cântărită de Lichior 43. Vine rândul cafelei (espresso deja preparat) care ajustează concentrația și aroma băuturii, și laptele integral sau spumă de lapte. Ca într-o armonie perfectă și sofisticată de aromă și culoare, adaugă coajă de lămâie și scorțișoară.  “Barraquito este servit!” – îl aud pe Juan, care îmi dă și rețeta.

 

Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!

Rețeta Barraquito

Lapte condensat

Lapte integral

Espresso 

Lichior 43 sau Tia Maria

Batoane de scorțișoară

Coajă de lămâie

Vacanțele sunt minunate, dar se termină mult mai repede decât ne-am dori. Dar cafeaua … nu lipsește din viața noastră, nici odată ce revenim acasă. Rețeta de barraquito am învățat-o, dar nu am reușit să-l prepar (încă :)) din lipsa lichiorului. Până voi face rost de el, revin la espresso savurat acasă, în doi, cu care ne începem fiecare zi. Pentru că, dacă ar exista tipologia iubitorului de cafea, m-aș încadra la tipul cafegiului care preferă cafeaua în companii de calitate. Cu soțul, familia sau cu prieteni buni.

Știați că espresso a fost descoperit cu mult înainte de a deveni populară cafeaua? A devenit însă cunoscut puțin înainte de secolul XX, când a început să se producă băutura cunoscută astăzi ca espresso. Pregătit manual pentru prima oară în Milano, cu timpul, s-a realizat o mașinărie special concepută pentru crearea băuturii espresso. Cei care foloseau espressorul, lucrătorii din magazinele de cafea din Italia, se numeau “baristas”, adică barmani. Locurile erau ocupate mai mult de tineri.

ceramic grinders banner l Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!

Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!

Espressorul meu nu este unul performant precum cel al lui Juan. Dar după ce am văzut cât de inteligent este cel din generația  espressoarelor automate Philips cu tehnologia LatteGo, am hotărât că este timpul să caut și eu unul pe magazin online magNET.ro. Caracteristicile espressorului Philips cu tehnologia LatteGo m-au convins că voi reuși să fac un espresso cum ne place: “… neagră ca diavolul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger și dulce ca dragostea” -(Talleyrand-Périgord). Ba chiar, obținând o spumă de lapte fină cu LatteGo, aș reuși un barraquito grozav, de ce nu? 

"Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat": espresso!

Caracteristicile espresoarelor Philips cu tehnologie LatteGo

Sistem de lapte LatteGo – Spumă de lapte fină și cremoasă datorită camerei de spumare rapidă a sistemului de lapte
Conservă aroma boabelor de cafea – Păstrează boabele proaspete mai mult timp cu Aroma Seal
Unitate de preparare detașabilă – Curățare ușoară gratie unității de preparare complet detașabile
My Coffee Choice – Ajustează intensitatea aromei și cantitatea cu My Coffee Choice
Râșnițe de cafea 100% ceramice – 20.000 de cești din cea mai bună cafea cu râșnite ceramice durabile
Filtru AquaClean – Până la 5000 de cești fără detartrare grație AquaClean
Afișaj tactil intuitiv – Selectare ușoară a cafelei cu afișajul tactil intuitiv
Temperatură și aromă perfecte – Temperatură, aromă și spumă perfecte, ceașcă după ceașcă
Sistem de lapte din 2 piese, fără tuburi – LatteGo este extrem de ușor de curățat: 2 piese, fără tuburi
Reglare a râșniței în 12 trepte – De la măcinare fină la grunjoasă cu reglarea râșniței în 12 trepte
3 cafele aromate – Savurează 3 varietăți de cafea ușor de obținut
Componente lavabile în mașină – Componente lavabile în mașină pentru comoditate.
philips 2200 intuicyjna bsługa 1920x600 Cafeaua neagră ca noaptea, dulce ca un păcat: espresso!
Cafeaua este doza de energie zilnică de care am nevoie. Dar dincolo de asta, cafeaua înseamnă mult mai mult. Înseamnă timp prețios, de calitate, petrecut cu iubitul, prieteni, colegi, familie, poate însemna pecetluirea unei afaceri, un succes etc. Înseamnă povestea de început a fiecărei zile: de la espresso, la cappuccino, machiatto, frappe, sau caffe latte.
Pentru voi ce reprezintă cafeaua? Care este cafeaua preferată și cu cine vă place să o savurați ? Ce povești știți despre cafea, despre tipul de cafea preferată sau, despre  espressoare? Abia aștept să aflu din comentarii!
Până data viitoare, alegeți cafeaua și compania de calitate!
UniquebyMM
Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți! Nu uitați să distribuiți!
Povestea cafelei mele preferate am scris-o pentru proba nr. 4 SuperBlog 2019

 

Rate this post