Bun găsit! Dacă mi-aș construi o casă (reală/virtuală) a visurilor … aș … ! Așa încep toate discuțiile despre casa visurilor. Îți imaginezi cum vrei să arate, cât de spațioasă va fi, câte dormitoare, băi, va avea, cum ar arăta bucătăria, livingul, locul de relaxare … Pe  măsură ce vizionezi mai mult, lucrurile se complică.

Parcă ți-ai dori mai mult spațiu pentru living, în timp ce partenerul ar vrea mai mult spațiu pentru bucătărie sau invers :). Ți-ai face și un loc pentru sport, lângă garaj, dar și o terasă închisă, la etaj. Și exemplele pot continua. Apoi, cei mai pragmatici dintre noi, pun pe hârtie totul și pregătesc bugetul. În cazul în care locul este deja cumpărat, banii vor fi împărțiți pentru proiect, pentru construcție, materiale, finisaje, decor, etc. Dar știm oare, cum să-i împărțim corect și care parte merită mai mult sau, mai puțin?

 

Dacă mi-aș construi o casă (reală/virtuală) ...

Dacă mi-aș construi o casă (reală/virtuală) …

Într-o zi mi-am spus că trebuie să mă apuc de construcția unei căsuțe virtuale, un blog. Am început cu documentarea: am citit tot ce mi-a căzut sub ochi și, am urmărit toate tutorialele posibile. Pas cu pas, am pus “piatră peste piatră” și mi-am încropit ceva, numit de mine atunci, loc de refugiu. Am fost și arhitect, și constructor, și designer, și executant pentru căsuța mea virtuală.

Rezultatul, nu a fost cel scontat, imaginat. Blogul meu era asemeni unei căsuțe cu acoperiș strâmb sau incomplet. Arăta ca o casă amplasată pe un teren instabil, fără studii geo și fezabilitate sau cu ferestrele prost amplasate. Toate astea, din cauză că nu am înțeles importanța specialistului, eu neavând mai mult decât noțiunile de bază, din tot ceea ce învățasem. O luam de la capăt de fiecare dată, în încercarea de a-i da arhitectura dorită, de a-l face primitor și prietenos. Eu însămi mă simțeam ușor stingheră, nu mă regăseam în locul în care, culmea, ar fi trebuit să ma simt ca “acasă”.

Dar, să revenim la casa reală, cea de pe pământ, tema noastră de astăzi.  Visam la o casă cu cu etaj, teren pentru grădina de flori, cu piscină și acoperiș asemenea unuia întâlnit pe undeva prin țară. Casa visurilor mele avea scări interioare somptuoase, și living imens, bucătărie deschisă, living cu ferestre mari, pe peretele din spate. De acolo, pornea terasa plină cu flori (pe viitor chiar o miniseră :-P) unde să admir natura și să savurez cafeaua. Dar toate acestea trebuia puse pe hârtie, și nu sub formă de listă! Era nevoie de primul om care își aduce aportul în realizarea unei case: arhitectul.

Primul arhitect

Primul arhitect la care am apelat, ne-a ascultat dorințele, notându- și din când în când într-o agendă.”Hmmm, e de bine, așa procedează profesioniștii, mi-am spus.” Apoi a urmat un șir interminabil  (așa mi s-a părut mie!) de întrebări: dacă exista studiu geotehnic al locului, dacă mai există case cu etaj în jurul locului nostru și altele. Spre final, a făcut un fel de evaluare a datelor și a concluzionat:

-forma acoperișului solicitat de noi nu se putea realiza

-fără studiu geotehnic nu se apuca de proiect

-mini barul care despărțea practic bucătăria de locul pentru masă dispărea

-scările interioare erau total diferite ca amplasament … și așa mai departe.

L-am rugat să ne dea un preț estimativ pentru proiectul său, chiar dacă nu-mi plăcea sa renunț la ideile mele. Oamenii sunt unici, gusturile sunt diferite, iar noi voiam o casă care să ne reprezinte, casă în a cărei arhitectură, design, să ne regăsim.

Dacă mi-aș construi o casă (reală/virtuală) …

Înțeleg ca acolo unde lucrurile nu pot fi realizate din motive tehnice sau specifice să fie înlocuite sau eliminate. Doar din acest motiv apelam la specialist! Numai că, voiam argumente și alternative care să fie în concordanță cu personalitatea noastră. Doream soluții și idei pentru a putea scoate maximum de potențial din spațiu. Doream ca ceea ce consideram noi bun gust, să fie rafinat de profesionist și să reprezinte oglinda propriului gust. Voiam căminul care să ne ofere confortul și starea de “acasă”, ori de câte ori revenim de unde suntem plecați. Pe scurt, doream ca amprenta personală, unică, să se simtă în fiecare colț al casei noastre.

Arhitectul de la care ar fi trebuit să primim un astfel de proiect, nu doar că nu ne-a putut da, dar a cerut și un preț exorbitant. Cel puțin așa ni s-a părut nouă în comparație cu ceea ce oferea: un proiect al unei case în viziunea sa, așa cum i-ar fi plăcut lui.

Și, ne-am întors la punctul zero: reluarea căutărilor printre arhitecți. Știam cât de importantă și serioasă este problema proiectului, dar și faptul că arhitectura este artă, imaginație, creativitate. Din păcate, nu dădusem peste omul potrivit. Prin urmare, am început să ne documentăm și mai mult, să vizionăm câteva case construite, să discutăm cu mai mulți cunoscători în domeniu.

AIA Proiect birou de proiectare Dacă mi-aș construi o casă reală/virtuală ...

Alt arhitect  :)

Aproape că renunțasem pentru un timp la căutări, când niște prieteni care își construiseră casa, ne-au recomandat un (alt) arhitect.

Pregătisem mulțimea de idei pe care doar un specialist le-ar fi putut ordona și transforma în oglinda bunului gust. Cu calm și disponibilitate, la fiecare idee expusă primeam detalii și explicații care ne duceau spre concluzii comune. Acolo unde lucrurile păreau irealizabile, specialistul venea cu alternative 3D https://www.aia-proiect.ro/ mult mai interesante și potrivite gustului nostru. Reușind să bifăm fiecare punct de pe listă, arhitectul a reușit să realizeze un proiect bun pentru casa noastră: estetică, practică, funcțională. Mai mult, se ocupa de studiul geotehnic și de autorizația de construire.

Rămăsese partea financiară de rezolvat. Doar că acum știam care este valoarea unui proiect bine făcut, de un adevărat profesionist. Deși ușor peste prețul cerut de primul, arhitectul acesta merita fiecare leuț. Ținând cont de părerile nostre, ne-a oferit cele mai bune soluții și le-a adaptat stilului nostru personal.

Ne-a consiliat cu privire la designul interior, a materialelor, reușind chiar și în aspectele pe care ni le doream neapărat. Acoperișul cu forma dorită, peretele despărțitor (minibarul) pe care l-a legat ingenios de stâlpul de rezistență obligatoriu pus în acea zonă. Îmi venea să-i dau și peste suma cerută, drept mulțumire pentru proiectul care ieșise. Acum, când locuim în casa construită după acel proiect, avem cele mai frumoase cuvinte la adresa profesionalismului arhitectului ales.

Banii NU trebuie să reprezinte criteriul principal

Deoarece nu ne-am dorit ceva impus, ca apartamentul standard în care locuiam, ci o casă care să “respire prin fiecare por”, stilul unic, personal, am ales profesionalismul. Profesionalism dovedit prin capacitatea de a găsi soluții, de a se plia stilului personal și cerințelor noastre. Cu posibilitatea regăsirii creativității, artei și unicității. Pot afirma sincer, clar, din propria experiență: Banii NU trebuie să reprezinte criteriul principal. Nu merg pe principiul “scump și bun  sau ieftin și prost” ci, mai degrabă apreciez calitatea serviciului, stilul, profesionalismul, respectul și capacitatea de deschidere și aplecare către client.

Și primul arhitect ceruse o sumă consistentă, numai că nu oferea mare lucru. Presupunând că am fi acceptat, am fi locuit într-un spațiu “impus”, ostil și impersonal, nici vorbă de unul care poate fi numit “acasă”. 

Dacă mi-aș construi o casă (reală/virtuală) …

Asemeni casei construite așa cum ne-am dorit (visat), s-a întâmplat și cu cea virtuală. După câteva luni de la construirea căsuței mele șchioape, m-am înscris într-o renumită competiție blogosferică. Imediat după încheierea concursului, am înțeles ce aveam de făcut și am apelat la serviciile plătite ale unui specialist. Astfel, blogul meu a devenit unul viu, estetic și plăcut.

După cum ați observat, am dorit să fac o paralelă între căsuța mea virtuală, blogul, și casa mea din realitate. Concluzia? “Să dăm Cezarului ce este al Cezarului” se potrivește perfect situației. Adevăratul profesionalism, recunoscut prin calitatea serviciului oferit, și capacitatea de personalizare, ascultare, colaborare, merită prețul cerut.

La fel gândesc și în colaborările mele prin intermediul blogului: știu ce pot oferi, blogul are o abordare în stilul meu personal, unic, sincer, pornind de la o poveste, o experiență trăită. Iar prețul, este în funcție de cerințe, ținând cont de stilul clientului și posibilitatea plierii pe cel al blogului. Sunt deschisă ideilor, propunerilor venite din partea colaboratorilor și caut întotdeauna soluții avantajoase ambelor părți.

Voi cum apreciați că ar trebui procedat în cazul alegerii unui arhitect/cabinet de arhitectură pentru casa mult visată? Ce experiențe ați avut, după ce criterii ați ales arhitectul,  în cazul în care v-ați făcut o casă? Ce loc a ocupat prețul? Dar în ceea ce privește colaborările vostre? Vă aștept cu interes comentariile.

Până data viitoare, alegeți înțelept!

Sunt prea sărac să-mi permit lucruri prost făcute!

 

 

UniquebyMM

 

Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți! Și, nu uitați să distribuiți! 

 

Povestea scrisă după o experiență reală, am scris-o pentru proba nr. 7 SuperBlog 2019 (AIA Proiect)

 

5/5 - (2 votes)