Bun găsit, prieteni! Vă salut, de această dată de acasă- acasă, nu de pe meleagurile țării calde de pe care tocmai am revenit. Se întâmplă ca imediat ce ajung, să fiu surprinsă cu diverse provocări, invitații pe care, bineînțeles, doresc să le onorez. În limita timpului și al adaptării, în funcție de subiectele voastre preferate, mă străduiesc să răspund pe rând tuturor acestor provocări. Cu regretul că la prima invitație nu am putut răspunde deoarece timpul nu m-a ajutat, îi mulțumesc Dianei pentru invitație și înțelegere!

Lista mea de Crăciun – 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun.

Lista mea de Crăciun - 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

Mă concentrez așadar pe următoarea invitație care este de fapt o provocare … blogosferică. Îmi place să-i spun așa, deoarece este lansată de Cătălina, o bloggeriță prietenă și transmisă mie de alt prieten blogger, Alex. Mă simt onorată și îi mulțumesc pentru “nominalizare” cu atât mai mult cu cât este vorba despre o temă dragă: Crăciunul și 24 de lucruri pe care le am de făcut până la Crăciun.

Lista mea de Crăciun – 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

Primul lucru de pe lista mea este inventarul ornamentelor pe care le am și cele nou achiziționate. Îmi place mult să pregătesc casa și să o decorez pentru Crăciun, în fiecare an, altfel. Anul acesta o voi face într-un stil deosebit, deoarece m-au inspirat decorațiunile și ornamentele pe care le-am văzut pe insulă.

După inventarierea cu pricina, organizată cum îmi place să fiu, merg mai departe cu lista completă a lucrurilor de cumpărat, în care intră și cadourile. Parte din ele le-am cumpărat deja, dar lista nu este nici pe departe epuizată.

IMG 20191119 131627 Lista mea de Crăciun - 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

Obiectivul numărul trei pe care îl am în vedere îl reprezintă cumpărăturile de care am nevoie pentru sărbători. Cu alte cuvinte, “execut” listele făcute la punctul doi :).

Punctul numărul patru cuprins în plan reprezintă pregătirea câtorva lucruri necesare coletelor pentru copiii defavorizați și vizita la căminul de bătrâni. Fac asta în fiecare an iar anul acesta mi-am propus ceva mai mult.

Urmează (cinci) cumpărăturile pentru prepararea produselor tradiționale și a celor preferate de membrii familiei: porc, curcan etc.

După rezolvarea acestui punct, la numărul șase mi-am propus să pregătesc câteva cadouri, pachete pentru o  vizită în Moldova mea iubită. Să revăd locurile dragi în care m-am născut și în care nu am mai fost de sărbători, de multă vreme. Sper ca anul acesta să reușesc, să fie o surpriză frumoasă pentru cei dragi iar pentru mine, o alinare a dorurilor şi sufletului. Să aprind lumini celor care nu mai sunt! :(

IMG 20191119 132025 Lista mea de Crăciun - 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

Lista mea de Crăciun – 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

După aceasta vizită, îmi doresc să petrec câteva zile cu cel mai tânăr membru al familiei, iubitul meu P. S-a creat deja o tradiție ca bradul și casa să le împodobim împreună, dar înainte de asta, petrecem timp împreună în care ne sfătuim, facem liste cu dorințe și îi scriem Moșului Crăciun. Participăm la diverse activități, hoinărim prin zăpadă – dacă este! – facem planuri pentru programul și meniul de Crăciun, mergem la târguri (șapte). 

Apoi, urmează (opt) aranjamentele și coronițele pe care obișnuiesc să le fac. Îmi place să lucrez astfel de aranjamente, să fac lucruri de mână folosindu-mă de imaginație și elemente naturale. Le personalizez pentru fiecare om drag din familie și prieteni, pe care le dăruiesc cu mult drag.

(Nouă). Pentru că îmi place tare mult Crăciunul și să dăruiesc, dar în același timp să pregătesc totul în amănunt, încep să aranjez, ambalez, personalizez cadourile. Pregătesc cadouri pentru cei dragi pe care știu că și le doresc, dar și ceva haios, cu mesaje care să stârnească zâmbete și veselie.

Lista mea de Crăciun - 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

Lista mea de Crăciun – 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

(Zece). Despre asta este Crăciunul, nu-i așa? Iar eu vreau să mă asigur că anul acesta va fi toată familia adunată în jurul bradului, a mesei de Crăciun. Și dacă am ajuns aici, următoarele lucruri pe care le am în vedere, sunt bradul și pregătirea produselor tradiționale. Păstrăm o parte din tradiții și le practicăm încă, le-au preluat și generația tânără, dar le îmbinăm cu elemente noi, moderne.

Cred că am ajuns la cel de- al doisprezecelea lucru de făcut, vremea unei curățeniei generale. Căci, oricât de multă curățenie am face de obicei, dacă nu facem o ultimă curățenie generală, pare că pregătirea pentru un Crăciun reușit nu este completă.

Se prea poate să fie o preconcepție, dar mie una așa mi se pare și nu procedez altfel. Deși am făcut curățenie după șantierul dinaintea plecării în vacanță, voi face una după toate punctele despre care am vorbit.

Se apropie Crăciunul și, pe lângă cadouri și mâncare, am de pregătit un program (treisprezece) pentru a ne simți minunat. Colindele preferate le am deja pregătite în mare parte, dar voi căuta și ultimele noutăți apărute pe piață. Am făcut rost și de câteva filme bune dar îi voi ruga pe copiii să aducă și jocurile de societate. 

Urmează pregătirea casei de sărbătoare, decorarea interioară și exterioară cu lumini și ornamente (patrusprezece). Apoi, încep pregătirile pentru meniuri, mai întâi felurile care au termen de “valabilitate” mai mare.

IMG 20191119 132018 Lista mea de Crăciun - 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

Lista mea de Crăciun-  24 lucruri de făcut

Cumpăr fructele pentru bătrânii de la cămin dar și pentru coletele copiilor nevoiași (cincisprezece) și trec la fapte. Completez și expediez coletele și merg la căminul de bătrâni (șaisprezece). 

O dorință mai veche este să reușesc să pregătesc un anumit fel de desert care se face în special în postul Crăciunului, “pelincile lui Isus”. Se fac la noi în Moldova și mi-am trecut de multe ori pe lista lucrurilor de făcut până la Crăciun, dar nu am reușit până acum. Aș fi tare încântată să reușesc de această dată, prin urmare, am trecut-o la punctul șaptesprezece. Poate este cu noroc.

Între timp, trebuie să mai dau o tură prin magazine, să-mi cumpăr ceva roșu și nou ( :-P ) pentru seara de Crăciun (optsprezece).

Urmează prepararea salatelor, ruladelor, piftiilor( 19). O zi întreagă urmează a fi dedicată cozonacilor în timp ce colindele pe care am omis să spun că le ascult deja, se aud în toată casa (20).

Altă zi (21), o dedic cornulețelor și dulciurilor preferate și așteptate de membrii familiei, prieteni și copii. Din acestea voi împărți și colindătorilor și copiilor de la bisericuța de lângă noi (22).

IMG 20191126 222629 Lista mea de Crăciun - 24 lucruri de făcut. Tag de Crăciun

Pregătirile finale, aranjarea mesei, împodobirea bradului, colinde și colindători (23) se fac în ajunul Crăciunului. Din momentul sosirii invitaților încep emoțiile așteptării Moșului, a desfacerii cadourilor și a petrecerii. Şi, cel mai aşteptat moment!

Cam acestea sunt obiectivele și punctele mele pe care sper să le realizez până la Crăciun. Ale voastre care sunt? Acum, că am ajuns la final, mi-am dat seama că multe mi-au scăpat dar le voi regăsi printre ale voastre. Prin urmare, provoc la rândul meu trei prieteni bloggeri:

 

Abia aștept să vă citesc! Desigur, dacă cineva, în afara celor tăguiţi doreşte să preia provocarea, este minunat, vă aștept cu drag!

Până data viitoare, spor la pregătirile pentru Crăciun!

 

UniquebyMM

 

Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți! Nu uitați să share-uiți! :)