Bun găsit, prieteni! Dorul de vacanțe este mai mare ca oricând şi este amplificată în această perioadă, din motive lesne de înțeles. Apropierea sărbătorilor de iarnă, magia care o emană acestea, dorința de a pleca în locuri care ne-au rămas în suflet sau pe care încă nu le-am descoperit, sunt doar câteva dintre ele.

Înţelegem mai bine valoarea şi importanţa vacanţelor şi ce investiţie deosebită reprezintă ele în amintirile care ne-au ţinut conectaţi în toată această perioadă.

Cuprins

Băile Olăneşti – o destinaţie de turism redescoperită

băile olănești

Nu știu multă lume care să nu iubească vacanțele și să nu ardă de nerăbdare să pornească la drum. Iar eu, după cum ştiţi, nu mă număr printre ei, ceea ce mă determină să vin cu o poveste despre locuri extraordinare pe care le ştiu sau pe care le redescopăr.

Mi-aţi descoperit pasiunea pentru călătorii din experienţele împărtăşite din locuri exotice, dar şi din destinaţii magice ale României. Ador să plec la drum prin România mea, să-i descopăr şi redescopăr fermecătoarea frumuseţe.

par posta olanesti 810x608 1 Băile Olăneşti - o destinaţie de turism redescoperită

Băile Olăneşti

Băile Olăneşti, căci despre acest miraculos loc este vorba, l-am descoperit cu mulți ani în urmă  și l-am îndrăgit din prima clipă. Atât de tare, încât ani la rândul am petrecut cel puțin un sejur pe an, în acest colţ de minunată Românie.

Peisajele, aerul ozonat (printre zonele cu cel mai ozonat din ţară), comoara de izvoare cu apa tămăduitoare- ordinea este aleatorie-, ne-au cucerit pentru totdeauna.

Dar, pe lângă acestea, am adunat multe amintiri în timpul petrecut, una mai dragă sau mai haioasă decât alta. Aproape că am dat nas în nas cu ursul, copiii adorau veveriţele din parc pe care le hrăneau cu alune şi nuci, aproape ne-am rătăcit pe cărările munţilor şi multe altele.

băile olănești

Aşezare

Staţiunea Băile Olăneşti este situată pe Valea Oltului la o altitudine de 450 metri, în centrul unei mici depresiuni intracolinare, deschisă în sud şi închisă la nord şi vest de crestele calcaroase ale munţilor Carpaţi.

Anii au trecut şi, aşa cum numai viaţa ştie să le aşeze pe toate, drumurile vacanţelor nostre au luat alte direcţii. Dar, la fel cum prima dragoste nu se uită niciodată, nici noi nu am uitat de dragul nostru Olăneşti. Planetele s-au aliniat astfel încât, paşii (maşina) ne-au purtat din nou spre staţiune.

         Băile Olăneşti – o destinaţie de turism redescoperită

Chiar dacă la vremea când l-am descoperit nu mergeam pentru tratamente, locul ne transmitea efectele sale benefice asupra sănătăţii noastre. După fiecare şedere plecam atât de relaxaţi, plini de energie, fără să ne dăm seama de ce. Simţeam schimbarea, dar nu ştiam care era adevăratul motiv.

buila v1 Băile Olăneşti - o destinaţie de turism redescoperită

Abia când am revenit la Băile Olăneşti, după perioada de întrerupere şi cu bilete de tratament, am aflat motivele reale ale stării noastre. Practic, am redescoperit Olăneştiul pe care îl ştiam de atâta vreme şi totuşi altul. Iar din acel moment am înţeles şi mai bine, cât de tare ne-a lipsit.

Factorii naturali

Stațiunea Băile Olănești este printre puținele locuri din țară care întrunește în chip armonios doi factori naturali de cură: factorul climatic şi topoclimatic local și factorul hidromineral al apelor minerale.

În drumeţiile şi excursiile pe care le făceam prin împrejurimile locului, întâlnisem oameni de la care am aflat un fel de, legendă. Se povestea că, însuşi preşedintele din vremurile de mult apuse, bea apă numai din izvoarele tămăduitoare ale Băilor Olăneşti. Motivul: pentru a-i menţine sănătatea şi, atenţie! tinereţea. Dar, era o legendă pe care o tratam ca atare şi nimic mai mult.

Legendă vs adevăr

Timpul şi experienţa mi-au dovedit însă, că partea cu efectele benefice ale apelor asupra organismului, nu era o legendă. Iar asta se datora stabilimentului de băi moderne pe care îl are staţiunea şi exploatarea celor 30 de ape minerale.

nuferi Băile Olăneşti - o destinaţie de turism redescoperită

La Băile Olăneşti sunt ape clorosodice, ioduroase, clorosodice-feruginoase, sulfuri alcaline, renumite pentru efectele lor terapeutice în tratamentul bolilor de rinichi, stomac, în afecţiunile vezici biliare şi diabet.

Unicitate

Şi totuşi, nu pot trece peste faptul că, legenda la care făceam referire, mai conţine un sâmbure de adevăr. Cum aş putea face asta, când aflasem despre faptul că Băile Olăneşti au o particularitate care le face unice pe plan naţional. Este vorba despre tratamentele pentru desensibilizarea organismului la bolnavii alergici, cu ajutorul injecţiilor cu apă minerală sulfuroasă izotonă.

Iar dacă am ajuns să vorbim despre calităţi, unicitate, special, trebuie să vă mai spun că Băile Olăneşti se mai evidenţiază prin ceva.

o7 Băile Olăneşti - o destinaţie de turism redescoperită

Locul întâi

Staţiunea ocupă locul întâi între staţiunile balneoclimterice din România, privind numărul de izvoare, debitul total zilnic, dar şi varietatea compoziţiei şi concentraţiei apelor minerale.

De asemenea, obligatoriu de menţionat, apele minerale de la Băile Olăneşti sunt comparabile cu apele de la Vichy, Ems sau Bourboule.

Scurt istoric

Puţină istorie nu strică nimănui, mai ales când este vorba despre o astfel de bogăţie, despre o perlă a staţiunilor balneoclimaterice ale ţării. În plus, vreau să vă conving că, nu doar pentru că îmi este atât de drag acest loc, ţin să-l aduc în atenţia voastră.

Există studii, date oficiale şi atestări mult mai convingătore decât experienţa mea la Băile Olăneşti şi cuvintele ce o descriu. Prin urmare, am pregătit un foarte scurt istoric. Scurt, deoarece îmi doresc să vă păstrez aici, până la sfârşitul articolului. :)

Prima atestare

Prima atestare documentară a localităţii Băile Olănesti datează din 19 iulie 1527. Menţionarea apelor minerale din Olăneşti se face pentru prima dată, într-un hrisov din 1760, unde sunt numite “ape tămăduitoare”.

băile olănești

Apele se aflau pe moşia clucerului Toma Olănescu, cel care construieşte şi primele camere de băi. De altfel, unele surse (istorice) susţin că, inclusiv numele localităţii este dat de numele boierului locului, Toma Olănescu.

Un rol important asupra confirmării veştii efectului tămăduitor al apelor a avut chiar de Tudor Vladimirescu (conducătorul revoluţiei din 1821), care se retrăgea pe moşia Olăneştilor.

                             Primele analize ale apelor tămăduitoare

Primele analize ale apelor tămăduitoare au fost făcute de doctor Karl Friedrich Siller în anul 1830. Rezultatele au determinat creşterea numărului de beneficiari ai tratamentului benefic al apelor.

Între anii 1853-1854 se face a doua analiză de Petrache Poenaru şi mai târziu, de profesorul de chimie Alexe Marin.

Mai apoi, generalul Doctor Carol Davila, după o vizită la Olăneşti, face o cerere în urma căreia, în 1869, doctorul chimist Bernath Lendway face o nouă analiză a apelor. În comunicarea rezultatului din 14 iunie 1869, acesta îşi declară încântarea, numind apele “de natură extraordinară“.

                                              Confirmarea

Confirmarea finală sau încununarea recunoaşterii beneficiilor apelor miraculoase, descoperite în staţiune, vine în 1873. Atunci, apele minerale sunt trimise la Expoziţia de la Viena, sunt examinate din nou şi obţin Medalia de Aur.

olanesti Băile Olăneşti - o destinaţie de turism redescoperită

Tratament

Tratamentul balnear de la Băile Olăneşti cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne:

  • profilactic (profilaxie primară sau cura de sănătate la cei sănătoşi
  • profilaxie secundară – prevenţie a recăderii bolii), curativ şi recuperaţional.

Tratamentul balnear de la staţiunea Băile Olăneşti se împarte în:

  • crenoterapie (tratament cu ape minerale) 
  • tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie).

Atracţiile zonei şi împrejurimilor

Dar Băile Olăneşti nu reprezintă doar tratamente balneoclimaterice. Doar v-am povestit cum ne-am îndrăgostit de minunea aceasta, înainte de a-i cunoaşte cu adevărat efectele şi a beneficia de vreun tratament. Izvoarele, erau doar un punct de atracţie pentru noi, un popas în nelipsitele plimbări prin staţiune şi împrejurimi.

Staţiunea Băile Olăneşti dispune într-adevăr de un cadru natural odihnitor, dar şi de multe alte oportunităţi de turism. În caz că vă place să exploraţi locurile în care ajungeţi, puteţi porni la pas în drumeţii prin împrejurimile extraordinare ale staţiunii. Aerul inspirat, mişcarea în natură cât şi frumuseţea peisajelor, cu siguranţă vă vor cuceri.

băile olănești

Băile Olăneşti – o destinaţie de turism 

Dacă vă place să vă aventuraţi în împrejurimi puţin mai îndepărtate, porniţi în excursii în care puteţi vizita schituri, mânăstiri sau locaşuri de cultură. Veţi avea prilejul să aflaţi lucruri interesante despre civilizaţie, despre rezistenţa în faţa vitregiilor de orice fel. Câteva exemple sunt: Horezu, Schitul Pahomnie, Schitul Iezar, Biserica dintr-un lemn etc.

Cazarea

Dacă aţi ajuns până aici, aţi aflat deja ce înseamnă Băile Olăneşti din punct de vedere balneo şi despre tratamente. Despre apele tămăduitoare şi aerul ozonat, dar şi despre o destinaţie de vacanţă, concediu sau călătorii. Probabil vă întrebaţi însă, cum stau lucrurile din punct de vedere al cazării.

Ei bine, zona staţiunii şi împrejurimile sunt deosebit de ofertante din acest punct de vedere. De la hoteluri, moteluri, la pensiuni şi case dedicate, zona abundă de oferte atractive care răspund tuturor cerinţelor şi buzunarelor. O căutare pe site-ul Băile Olănești  vă va uşura cu siguranţă lucrurile cu privire la acest aspect.

pahomie2 Băile Olăneşti - o destinaţie de turism redescoperită

În concluzie:

Băile Olăneşti reprezintă o staţiune balneară de interes general, cu activitate permanentă. Veţi putea beneficia, atât de tratamentele de care dispun, cât şi oportunitatea de a vă bucura mintea şi sufletul de natură, aer, frumuseţea peisajelor.

Fie că apelaţi la cele două posibilităţi împreună sau separat, staţiunea Băile Olăneşti este o opţiune pe care v-o recomand sincer.

Recomand

Povestea despre Băile Olăneşti se încheie aici şi, vă mărturisesc sincer, mi-aş dori tare mult să fac o escapadă. Măcar atât, dacă petrecerea Revelionului nu se poate din cauza restricţiilor şi situaţiei actuale.
Pentru că, eu ştiu că Olăneştiul este feeric, îmbrăcat în haina albă a iernii.
Promit însă să revin cu alte detalii despre această perlă staţiunilor balneoclimaterice ale României.

La final

Sunt tare curioasă să aflu dacă aţi fost vreodată la Olăneşti. Dacă da, ce v-a plăcut, care sunt părerile şi, amintirile voastre? Despre toate însă, scrieţi în comentarii.
Până data viitoare, nu renunţaţi la planuri!
Destinaţiile de vacanţă ne aşteaptă!
Cu drag, UniquebyMM
Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

tratamentul skin tera

crema antirid

ceasul

Rate this post