Cuprins

Metode de conservare a produselor alimentare

Bun găsit! Continuăm articolul despre prelungirea valabilității alimentelor cu câteva dintre cele mai importante metode conservare. Probabil pregătirile cu prepararea felurilor de mâncare de Paște au avansat, căci zilele se scurg cu repeziciune. Chiar sunt curioasă: cum procedați cu preparearea felurilor de mâncare? Le programați pe zile, în funcție de felul sau momentul în care sunt consumate, în funcție de prospețime sau faceți totul în ultimele zile?

Metode de conservare - conseve

Dar, să revenim la oile nostre. Pardon, la metodele de conservare a alimentelor care ne ajută să consumăm alimentele pe o perioadă mai lungă, fără să-și piardă calitățile. Sau nu toate calitățile. Când se întâmplă să cumpărăm mai mult decât cantitatea necesară, nu aruncăm surplusul ci îl conservăm prin cele mai bune și potrivite metode.

Metode de conservare la rece

Răcirea. Alături de înghețare, răcirea este una dintre cele mai utilizate și mai utilizată metodă de conservare. Tehnica este aceea de scădere a temperaturii alimentelor, în acest fel, se obține încetinirea producerii, dezvoltării microorganismelor.

Înghețarea este cealaltă metodă dintre cele mai practicate atunci când vine vorba de conservarea alimentelor. Sigur știți că este metoda prin care supunem alimentele la temperaturi sub 0 ºC. Temperatura recomandată este în jur de -180º C și procesul de înghețare să se facă în cel mai scurt timp. Prin această metodă, apa conținută de alimente se transforme în gheață.

conservare - fructe înghețate

Ultrafreezing. Metoda de ultracongelare (cum s-ar spune pe românește) este un mix de diferite procese prin care alimentele sunt supuse cu scopul scăderii temperaturii. Procesele acestea pot fi: aer rece, plăci (baterii) sau imersiune în lichide la temperatură foarte scăzută.

Metode de conservare prin deshidratare

Uscarea. Unul dintre cele mai vechi procese de deshidratare folosit de oameni este uscarea. Tehnica de uscare permite ca alimentele să piardă parțiala apă în condiții naturale de mediu. Această tehnică poate fi efectuată și cu ajutorul unei surse de căldură și curenți de aer.

Metoda comprimării (concentrării). Prin această tehnică se elimină parțial apa din alimente, fie prin acțiunea soarelui, fie cu ajurtorul unui curent de aer cald și uscat. Mai întâi alimentele sunt comprimate și apoi este eliminată umezeala.

pexels photo 1640776 Metode de conservare a produselor alimentare

Uscarea la rece sau liofilizarea – este o metodă nouă prin care se elimină total apa. Alimentele obținute prin această tehnică sunt ambalate în vid și congelate rapid la temperaturi sub – 30°C, ulterior fiind încălzite. Totodată, metoda este foarte eficientă în menținerea proprietăților alimentelor.

Consevare prin procedee chimice

Sărarea – Este procedeul de conservare al alimentelor prin adăugare unei cantități de sare care variază în funcție de alimente. Metoda se explică prin absorbția apei din alimente cu ajutorul sării, prevenind producerea microorganismelor. Bineînțeles, este metoda practicată din cele mai vechi timpuri și poate fi practicat de orice gospodină (gospodar).

AfumareaAltă metodă foarte cunoscută și des întâlnită în practica conservării alimentelor. Întâlnită și la noi, din cele mai îndepărtate vremuri, metoda afumării era folosită aproape în fiecare familie, ajutând să-și păstreze carnea (preponderent de porc) timp de câteva luni.

pexels photo 2254918 Metode de conservare a produselor alimentare

Tehnica se realizează prin expunerea alimentelor la un fum care favorizează usucarea prin căldura degajată de foc. Metoda face ca alimentele să piardă apă și să împiedice dezvoltarea  microorganismelor. De asemenea, prin afumare, produsele dobândesc caracteristici noi, gust și aromă deosebite, datorate fumului.

Metode de conservare

Acidifierea este metoda care reduce PH-ul alimentelor, cel mai adesea folosit în acest procedeu este oțetul. Această metodă împiedică dezvoltarea și producerea microorganismelor. În acest context putem încadra murăturile.

pexels photo 5503110 Metode de conservare a produselor alimentare

Metoda de conservare a alimentelor prin murare folosește un amestec de sare și oțet care acționează ca un conservant. Datorită acidului acetic conținut de oțet și al acțiunii sării, acțiunea este una de conservare și deshidratare a alimentelor. În același timp, alimentele obținute prin acest procedeu au o aromî caracteristică.

Adăugarea zahărului. Unele alimente pot suferi concentrații ridicate de zahăr, ceea ce reprezintă nu doar o bună conservare, dar  împiedică și previne dezvoltarea microorganismelor. Procesul este cel mai frecvent întâlnit în conservarea laptelui condensat, dar și a gemurilor, a compoturilor etc.

pexels photo 6611594 Metode de conservare a produselor alimentare

Adăugarea aditivilor. Tehnica implică utilizarea de substanțe chimice toxice pentru microorganisme, dar consumate de oameni, deoarece nu au impact negativ asupra organismului.

Alte metode

Uscarea. Metodă de extragere a umidității din alimente în condiții naturale de mediu.

Iradierea. Procedeu prin care alimentele sunt expuse razelor X sau razelor gamma cu scopul de a distruge microorganismele.

Ambalarea în vid. Se extrage aerul din jurul alimentelor iar apoi, alimentele sunt congelate sau refrigerate.

Mai există o metodă prin care carnea este acoperită cu un strat de lapte. Acesta acționează ca o barieră în calea vaporilor de apă și a oxigenului, ajutând dezvoltare unor bacterii benefice, bacteriile lactice.

pexels photo 5975762 Metode de conservare a produselor alimentare

Încurajarea cumpărăturilor în mod responsabil

Așa cum s-a observat, sunt multe procese pe care le putem aplica, atunci când dorim să păstrăm alimentele mai mult timp, în stare bună. Bineînțeles, în funcție de ceea ce dorim să conservăm, putem utiliza unul sau altul sisteme. Totuși, nu este suficient să cunoștem metodele sau cum funcționează acestea. Avem nevoie de informații suplimentare despre fiecare aliment pentru a alege soluția cea mai bună de conservare.

Cam toate tehnicile au drept scop prevenirea dezvoltării microorganismelor încetinind procesul creșterii. Folosindu-le, am putea face posibilă creșterea timpului de consum al alimentelor, dar asta nu înseamnă că deteriorarea alimentelor nu se poate produce. Până la urmă, de noi depinde dacă atunci când pornim la cumpărături sau ne apucăm de preparat mâncare, o facem responsabil. 

 

Până data viitoare, spor și cumpătare!

 

Cu drag, UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Reveniți și veți găsiți lucruri interesante despre sănătate, modă, călătorii, carte & cultură 

Lucruri interesante puteți citi și în articolele:

Scriu pentru oameni și despre oameni

Noutăți, planuri & recomandări de vacanță

Cum l-am cunoscut pe scriitorul George Șovu

Surse: Metode de conservare a alimentelor – nestlecocina.es; webconsultas.com; psicologiaymente.com; discapnet.es

Surse foto: pexels

Rate this post