Cuprins

Vitamine și minerale: ce rol au acestea asupra corpului

Corpul nostru nu are nevoie doar de carbohidrați, proteine ​​și grăsimi, ci și de vitamine și minerale. Aceste substanțe sunt denumite „micronutrienți” deoarece trebuie luate în cantități mici, dar sunt esențiale pentru o bună funcționare a organismului și orice deficiente pot duce la probleme de sănătate.

Vitamine și minerale

Aceste elemente sunt regăsite în componența produselor naturiste specifice pe care le putem găsi în plafar sau farmacii speciale, precum esteto.ro. Dar să vedem ce sunt vitaminele și minerale.

Vitamine

Numele lor înseamnă „amine ale vieții”: vitaminele sunt de fapt molecule esențiale pentru funcțiile vitale. Organismul le folosește pentru a crește și a se dezvolta și fiecare are funcții specifice: vitamina A, de exemplu, este importantă pentru vedere, vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor. Acidul folic (sau vitamina B9) este important pentru metabolismul aminoacizilor și pentru dezvoltarea corectă a copiilor în timpul sarcinii și a vitaminelor B sunt implicate în metabolismul energetic sau în acele reacții care eliberează energie. Organismul nu este capabil să le producă și trebuie luate prin dietă sau suplimente de tipul vitamine și minerale.

În total sunt 13 vitamine, care pot fi împărțite în doua grupe: vitaminele liposolubile și vitaminele solubile în apă. Primele sunt solubile în grăsimi și pot fi depozitate în țesutul adipos. Acestea sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E si vitamina K.

Vitamine și minerale

pexels photo 1300975 Vitamine și minerale: ce rol au acestea asupra corpului

Celelalte vitamine sunt solubile în apă. Acestea sunt vitamina C și cele 8 vitamine B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12 si acid folic). Tocmai pentru că sunt solubile în apă, organismul le elimină rapid în urină. Pentru asta trebuie luate regulat cu alte alimente.

Mineralele

Mineralele pot fi, de asemenea, grupate în două categorii: macroelemente și microelemente sau oligoelemente. Ceea ce face diferența sunt cantitățile în care acestea sunt prezente în organism: în cazul macroelementelor (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, clor și sulf) acestea sunt în cantități de ordinul gramelor.

În timp ce microelementele (fier, mangan, cupru, iod, molibden, zinc, crom, fluor si seleniu) acestea sunt prezente doar în cantități extrem de mici. La fel ca vitaminele, mineralele sunt, de asemenea, esențiale pentru sănătatea fizică și mentală a corpului.

Vezi și Metode De Conservare A Produselor Alimentare – Unique By MM

De fapt, mineralele sunt implicate în multe procese metabolice; magneziul, de exemplu, este necesar pentru activitatea multor enzime și pentru funcționarea normală a sistemului nervos, în timp ce potasiul este necesar pentru activitatea mușchilor.

pexels photo 3683040 Vitamine și minerale: ce rol au acestea asupra corpului

Vitamine și minerale

Doza de micronutrienți care trebuie administrată în fiecare zi poate varia în funcție de caracteristicile individuale. Vârsta, sexul și anumite condiții fiziologice precum sarcina sau alăptarea intră și acestea în joc.

Pentru a satisface nevoile zilnice este, în primul rând, necesar să se asigure o dietă variată. Dacă mâncați puțin din toate, veți asigura aportul corect al diferitelor vitamine și minerale prezente în fiecare aliment, excluzând în același timp clase întregi de alimente din dietă, puteți risca anumite deficiențe. Acesta este cazul vitaminei B12, care este absentă in dietele strict vegetariene și vegane.

Un caz particular este cel al vitaminei D: prezent în puține alimente, în mare parte de origine animală, este produs și în piele datorită acțiunii razelor solare. Obiceiul de a nu petrece mult timp în aer liber te poate expune riscului de deficiențe, mai ales dacă este asociat cu excluderea din dietă a celor câteva alimente care îl conțin.

Stiluri de viață incorecte, stresul și o dietă dezechilibrată pot duce, de asemenea, la deficiențe de vitamine sau minerale.

 

Acest articol este un guest post.

Sursa foto: pexels

Mulțumesc pentru vizită!

Vă aștept cu articole interesante și despre modă, carte & cultură, experiențe etc.

Citește și: Pământul merită sărbătorit în fiecare zi

Știri grozave despre călătoriile în Tenerife

 

Rate this post