Mi-e tare dor de locurile frumoase în care nu am ajuns de multă vreme. Știu, îmi veți spune probabil, că odată cu marea relaxare nu mai sunt motive care să mă rețină. Aproape că v-aș da dreptate, dar pentru că nu-mi doresc să fiu cârcotașă, mai bine vorbim despre altceva. Și, până să pornim în călătorii și să ajungem în destinații știute sau mai puțin știute, propun să povestim. Să vorbim despre dor și amintiri de călătorii în destinații în care am ajuns.

Dor și amintiri- Peisaj montan

Cel mai bun lucru legat de o călătorie este anticiparea și amintirea; realitatea are mai curând de a face cu pierderea bagajelor. Regina Nadelson

Cuprins

Dor și amintiri de călătorie – Durău

România are locuri de poveste. O știm, o spunem cu toții, mai ales cei care o iubim, cei care adorăm călătoriile. Cu drumuri proaste, pe alocuri cu servicii nesatisfăcătoare, dar la prețuri de high class, locurile sunt absolut așa cum am spus: de poveste. 

Povestea despre dor și amintiri care revine adesea printre cele mai frumoase și plăcute călătorii este legată de Durău. Durău era prezent în planurile noastre de călătorii din motive mai mult de încercări și experimentat ceva nou.

Megeam întotdeauna în două- trei vacanțe pe an și multe alte mici escapade, călătorii de 2-3 zile la munte și la mare. Alegerea locurilor depindea de factori organizatorici, distanță și numărul de participanți. Atunci însă, planurile ne-au fost date peste cap total, din cauza unei intervenții chirurgicale de urgență.

Dor - peisaj

Planuri date peste cap

Prin urmare, am anulat vacanța la mare și cam orice alt plan cu privire la această minunată activitate de relaxare, concentrându-ne în mod special pe recuperarea de după operație și convalescență. E adevărat, membrul familiei care suferise intervenția era și cel care avea cea mai bună condiție fizică, cel mai puternic din familie.

Asta a ajutat mult, recuperarea a descurs foarte bine și s-a gândit că nu ne-ar strica o minivacanță, undeva la munte. Ne-am relaxa cu toții, copiii s-ar putea bucura de aerul curat și frumusețea munților, de mișcare și drumeții. Și, desigur, un mod de a înlocui vacanța plănuită inițial.

Temerile nu ne ocoleau, dar tinerețea îți dă o doză de încredere și curaj extraordinar. Unii o numesc chiar soră cu nebunia sau inconștiența. Eu spun, că este doar o cantitate mai mare de adrenalină, pe care numai anii tinereții sau pericolul o pot provoca. 

Destinație nouă, surprinzătoare

Revenind la povestea de dor și amintiri, odată pornită ideea de a merge undeva la munte, nu a mai fost nevoie decât de pregătit bagajele. Nici măcar decizia de alegere a destinației nu ne-a pus vreo problemă. Știam doar că vrem la munte și în niciun caz în destinațiile în care fuseserăm de atâtea ori. O destinație care să ne surprindă, ceva cu totul nou pentru noi. 

Dor și amintiri

Așadar, urcăm în mașină și pornim către… nicăieri. Până la momentul în care trebuia să alegem prin care parte părăsim Bucureștiul. Și-atunci, ne-am spus cu toții: Durău. Am râs, ne-am apucat de cântat melodia noastră preferată (imnul familiei) și am pornit la drum. Mult de mers, fără pregătiri, rezervări și tot ce implică o vacanță, dar pregătiți sufletește, cu bagaje și muuultă voioșie.

Durău

Se însera când am intrat în stațiunea care ne primea de parcă ne știa de-o viață. E-adevărat, nu am găsit cazare din prima încercare, dar am reușit înainte să se întunece. Ne-am luat o căsuță și am dormit neîntorși până dimineață.

Moldova are o încărcătură energetică extraordinară. Și o frumusețe greu de descris în cuvinte, aparte. Când ajungi în partea aceasta de țară, simți că te desprinzi de tot ce e rău, urât sau meschin. Pare că te afli într- o altă dimensiune, o altă lume. Una de poveste și de dor: de Eminescu, Creangă, Iorga, Sadoveanu sau Tonitza.

După ce treci de Piatra Neamț și Târgu Neamț, pe drumul către Vatra Dornei, la doar 9 km de lacul de acumulare Izvorul Muntelui (râul Bistrița), la poalele muntelui Ceahlău se află micuța și cocheta stațiune Durău.

1024px Cascada duruitoarea Dor și amintiri de călătorie - Durău

Dor și amintiri de călătorie: Durău

Durău este o stațiune care are obiective turistice, atracții, frumusețe și farmec deosebite. Dar mai are ceva și acesta este bioclimatul tonic stimulent prezent pe toată perioada anului. Astfel, nu greșim dacă spunem că stațiunea poate fi considerată o mică perlă prinsă în șiragul de perle al Moldovei. 

Cum spuneam, ne-am trezit dimineață ca niște prunci care dorm fără nicio grijă, fără nicio urmă din oboseala drumului. Cum aveam printre noi și un convalescent, planurile nu includeau deplasări sau trasee care să ne solicite foarte mult. Bineînțeles că ne-ar fi plăcut să batem cărările de munte și să vedem marea. Așa cum spune legenda, singurul loc din România de unde se poate vedea marea, când nu e ceață.

Dor și amintiri

În prima zi ne-am învârtit prin împrejurimi și am vizitat mânăstirea Durău – Biserica Buna Vestire pictată de marele Nicolae Tonitza. Ce ar fi de spus decât ”spectaculos”? Sunt cuvinte care să redea exact frumusețea artei? Poatem dar mie mie se par mici și insuficiente. Numai cine a văzut măcar o pictură semnată Nicolae Tonitza poate înțelege la ce fac referire.

Csalho Dor și amintiri de călătorie - Durău

Moldova – un loc plin de energie bună

Apoi, ne-am delectat papilele gustative cu mâncăruri moldovenești, ne-am plimbat și ne-am odihnit la marginea pădurii. Ați avut sentimentul acela că plămânii sunt umpluți cu oxigen astfel încât respiri așa, de la sine, fără să simți? Este extraordinar!

Ne plac locurile, dar și oamenii. Le ascultăm poveștile de viață, legendele locului și ne împrietenim. În seara aceea am luat cel mai bun lapte și am aflat legenda cu marea văzută de pe Ceahlău. De fapt, Ceahlăul este singurul munte care are hram și sărbătoare și cele mai multe legende.

La întoarcere, ne-am împrietenit cu vecinii de căsuță. Alți împătimiți ai muntelui și locului, dar din cei care nu obosesc să-i colinde, abia sosiți, de prin sudul țării.

Duruitoarea

Noii noștri prieteni aveau ca obiectiv traseul către Cascada Duruitoarea. Și, nu știu cum au reușit, dar ne-au convins să ni le alăturăm. Ținând cont de situație, noi am pornit cu oarece rezerve. Practic, am gândit că ne vom opri în momentul în care nu vom mai putea continua. Dar, drumul foarte plăcut, ușor de parcurs, fără a ne solicita prea tare, cât și compania plăcută, ne-au ajutat să ajungem la cascadă. 

Traseu Duruitoarea

Doamne! Mă tem că nu voi avea atâta timp și atâta talent sau cuvinte meșteșugite să povestesc despre această ”întâlnire” cu magia și frumusețea. Natura și-a pus la lucru tot talentul și mijloacele de care dispune pentru a crea așa un loc de poveste. Cânt, culoare, peisaje, totul aranjat cu bun gust, ca o mână nevăzută a unui artist desăvârșit.

Mai are rost să mă întreb de ce nu pot uita aceast loc? De ce (mi-e) dor și amintiri despre această călătorie? Pentru că, de la un capăt la altul, a fost simplu, pur, curat și totuși, fermecător.

În loc de concluzii

E adevărat, condiția fizică nu ne-a permis să urcăm pe platou, de unde am fi putut verifica spusele localnicilor. Și mai adevărat, drumul ne-a dat mari bătăi de cap și ori de câte ori ne-am propus să revenim, ne-am împiedicat de acest mic ”amănunt”.

Dar nimic nu poate micșora sau înlocui spectacolul Măriei Sale, Natura. Nici oamenii locului, nici dragostea și dorul de aceste locuri. Sper ca în cel mai apropiat viitor să reușesc să-l revăd. Deoarece, mă întorc mereu în locurile care m-au încărcat de energie bună, pozitivă, în locuri deosebite, poate printre cele unice.

 

Până data viitoare, spor la călătorii!

 

Din păcate, nu vă pot oferi imagini din arhiva personală.

Surse foto: mn-test.schubert-franzke.ro; Pear Blossom (Wikimedia); pexels

Mulțumesc pentru vizită!

Vă aștept cu articole interesante și despre modă, carte & cultură, experiențe etc.

Citiți și: 2 sărbătoriți și cadouri unice Classgifts

Pământul merită sărbătorit în fiecare zi

Experiența nu ne scutește de dezamăgiri

Rate this post