Cu fiecare experiență trăită, acumulăm mai multă informație, o mai bună înțelege a lucrurilor,  a oamenilor. În urma acestora și cu  ajutorul studiului (a cărui sursă sunt cărțile) reprezintă cele mai importante elemente pentru informare și dezvoltare.

Rareori, spre deloc, cele două elemente pot fi separate pentru un rezultat bun. Pornind de la cele mai mici exemple, până la cele mai complexe, nici experiența fără studiu, nici studiul fără experiențe nu pot duce la un succes garantat. Pentru o mai bună înțelegere, am un exemplu din viață care demonstrează legătura dintre experiență și studiu pe care, cu siguranță marea majoritate l-au întâlnit. Este vorba de zona de sănătate, mai exact, 5 grupe de alimente benefice pentru inimă.

5 grupe de alimente benefice pentru inimă

Viața este cea care ne oferă într-o diversitate și ciclicitate doar de ea înțeleasă, experiențe și situații de tot felul. Uneori, ne credem invincibili. De regulă, se întâmplă în primii ani ai tinereții. Apoi, intervine sacrificiul și coborâm oarecum în ierarhia pe care de altfel, singuri ne-o stabilim. Iar când suntem convinși că am înțeles care sunt prioritățile, ceva mult mai important apare și răstoarnă din nou ierarhia.

grupe de alimente

De curând am avut parte de o nouă provocare a vieții și era nevoie de un examen RMN. Știm cum se petrec lucrurile în cazul acestui tip de analiză, nu-i așa? Pe scurt, nu-i deloc ușor și la îndemână să reușești să beneficiezi de această analiză decontată de CSAMB. Când este vorba însă despre sănătate iar problema pe care o ai devine și mai presantă, nu mai contează aspectele pecuniare.

Experiența

Ba, de fapt, contează al naibii de tare. Scuze pentru exprimarea neacademică! Contează zic, atunci când ai un venit de genul celui minim pe economie și trebuie să plătești din buzunar. Un RMN costă de te usucă, mai ales dacă ajungi la o unitate privată iar analiza cuprinde mai mult decât un singur segment. Subiectul nu este însă legat de partea aceasta. Cum -necum, eu am reușit să fac analiza/examenul RMN (sper să fie corectă exprimarea, căci mna, nu am studiat medicina).

grup alimente

Experiența în sine a acestei analize (în premieră pentru mine), dar și rezultatele m-au pus puțin (mai mult) pe gânduri. Mi-a trecut din nou filmul propriei vieți prin fața ochilor și mi-am dat seama (tot din nou!) cât de recunoscătoare trebuie să fiu pentru fiecare zi în care mă trezesc.

Recunoștință

Cineva drag m-a învățat, că primul gând al zilei exprimat în fiecare dimineață când mă trezesc, să fie cel de mulțumire și recunoștință pentru încă o zi de viață. Îmi amintesc exact sentimentul pe care l-am avut după intervențiile (operațiile) medicale. Când deschizi ochii și conștientizezi că ai trecut cu bine de ”barieră”, indiferent de credință, simți nevoie să mulțumești cuiva.

grupe alimente

Știm ce avem de făcut (?!?)

Din păcate, memoria selectivă duce cumva într-o zonă mai ascunsă (ca să nu-i spun uitare) experiențele, întâmplările sau regulile mai puțin confortabile. Revin atunci când din nou trecem prin diverse provocări, obstacole ale vieții. Desigur, vorbesc din punctul meu de vedere, din propriile experiențe.

Că sănătatea inimii depinde în foarte bună parte de grupe de alimente cu beneficii, de stilul de viață și cel alimentar, fără îndoială știam. Pentru a- mi ”acoperi” greșelile, abaterile de la reguli, aș putea invoca expresia ”a greși e omenește”. Dar, în același timp, greșelile costă. Și, uneori, costă enorm, ba chiar e posibil să plătim cu viața.

pexels photo 6462424 5 grupe de alimente benefice pentru inimă

 grupe de alimente benefice pentru inimă

Revenind însă, experiența era cea pe care o aveam. Celălalt element care îmi lipsea sau rămăsese la stadiul de – să-i spunem știre – era studiul temeinic, din cărți și materiale avizate, de specialitate. Prin urmare, pe lângă recomandările directe pe care le-am primit, am început documentarea.

Una dintre sursele de încredere la care apelez este revista Farmacia ta. Iar în ultimul număr am găsit exact articolul de care aveam nevoie: 5 grupe de alimente excelente pentru inimă.

Doctorul Corina -Aurelia Zugravu reamintește că în multitudinea de alimente consumate de omul modern, unele sunt considerate ”alimente medicament”. Desigur, aceste alimente nu ne vor vindeca – ca prin minune – de orice boală de inimă. Ele pot constitui măsuri de prevenire și protecție în completarea altor elemente de comportament și medicamentoase. Iată 5 grupe de alimente dintre cele mai importante care ne ajută să facem față afecțiunilor complexe cardiace.

Alimente care conțin beta-glucani

pexels photo 4488082 5 grupe de alimente benefice pentru inimă

Beta- glucanii sunt tipul de fibră solubilă care, chiar dacă nu se absoarbe din intestin, scade absorbția colesterolului. Este vorba atât de cel provenit din alimente cât și cel endogen care ajunge prin intermediul bilei, în intestinul subțire. Ovăzul este primul aliment din această grupă, cunoscut pentru acțiunea sa pozitivă de foarte multă vreme.

Studiile complexe și serioase puse la dispoziție astăzi, confirmă acțiunea ovăzului știută la început în mod empiric. Recomandarea este să alegem fulgii de ovăz întregi și să-i consumăm dimineața, cu lapte semi degresat sau vegetal. Cum folosesc eu fulgii de ovăz care fac parte din grupele de alimente benefice inimii?

4 linguri de fulgi de ovăz amestecați cu smoothie dintr-o banană + lapte cocos +o mână fructe de pădure.

2 liguri de fulgi de ovăz amestecați cu brânză proaspătă slabă(light)

Semințele și uleiul de in, semințele de chia

pexels photo 5645159 5 grupe de alimente benefice pentru inimă

Semințele de in și chia conțin cantități de mari de acizi grași omega 3 de tipul acidului linolenic. Acțiunea acizilor grași este cunoscută pentru facilitarea bunei funcționări a inimii, scăderea tensiunii arteriale și reducerea trigliceridelor plasmatice. De asemenea, lignanii prezenți în semințele de in au efecte benefice diverse iar semințele de chia conțin fibre solubile.

Personal, chia este cea pe care o prefer în budincile cu fructe de pădure. Cu semințele de in e puțin mai greu, dar nu renunț.

Legumele și fructele colorate

pexels photo 5966154 5 grupe de alimente benefice pentru inimă

Curcubeul este folosit adesea ca și termen comparativ atunci când vorbim despre culori. Cu cât mai intens colorate, cu atât și alimentele care fac parte din categoriile legume- fructe sunt mai benefice. Culorile reflectă prezența fitonutrienților antioxidanți, cei care sunt responsabili cu reducerea atacului radicalilor liberi. Stresul oxidativ, supraîncărcarea organismului cu specii reactive de oxigen (radicalii liberi) au multe efecte negative, inclusiv asupra bunei funcționări a vaselor de sânge.

Despre fructe și legume, numai de bine. Avantajul meu este că îmi plac și le combin după inspirația de moment. Singurul lucru de care trebuie să țin cont este cantitatea de zahăr conținută de fiecare aliment din această grupă.

Vezi și articolul 6 Fructe Cu Adevărat Exotice și Beneficiile Acestora – Unique By MM

Uleiul de măsline

pexels photo 3621952 5 grupe de alimente benefice pentru inimă

Sunt convinsă că toată lumea cunoaște beneficiile utilizării uleiului de măsline în alimentație. Este suficient să ne gândim la rețetele mediteraneene și longevitatea grecilor și deja înțelegem de ce face parte din grupele de alimente benefice inimii.

Dar de ce este el atât de benefic și atât de utilizat în preparatele stilului alimentar sănătos? Un răspuns este acela că uleiul de măsline este bogat în grăsimi mono nesaturate, lecitină și antioxidanți în cazul presării la rece. Component tradițional al dietei mediteraneene, uleiul de măsline este asociat de unele studii cu scăderea nivelului de colesterol rău (LDL).

 grupe de alimente benefice

Specialiștii însă ne atenționează: mai mult, nu înseamnă mai bine! Fiind o grăsime, conține foarte multe calorii, prin urmare cantitatea trebuie respectată cu strictețe.

Leguminoasele

pexels photo 618491 5 grupe de alimente benefice pentru inimă

Din categoria aceasta fac parte fasolea, lintea, soia, năutul și alte ”boabe”. Considerate din păcate Cenușăresele alimentației moderne, acestea nu sunt nici pe departe alimentele omului sărac. Dimpotrivă, leguminoasele enumerate și-au dovedit efectele extraordinar de benefice asupra sănătății inimii. Acestea sunt surse bune de fibre, proteine, antioxidanți, vitamine și elemente minerale. Mai mult, leguminoasele sunt complet lipsite de colesterol.

Concluzie

Așadar, c.c.t.d (ceea ce trebuia demonstrat) s-a demonstrat cu argumente și experiențe. Până și în astfel de exemple, lucrurile funcționează la fel. Dincolo de asta, am ținut să vă împărtășesc toate acestea, din dorința de a veni în sprijinul celor care au nevoie. Eu însămi am simțit altfel totul, atunci când, hai să-i spunem al treilea element prezent, a fost susținerea. Că aceasta vine din partea familiei, a prietenilor  – online sau offline-, colegilor sau al medicilor – (nu în ultimul rând!), nu are importanță. Ceea ce contează este ca acesta să existe.

 

Până data viitoare, sănătate maximă!

 

Cu drag și prietenie, Unique by MM

Mulțumesc pentru vizită!

Vă aștept cu articole interesante și despre  fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

Citește și: 6 exclusivități din noua colecție Liza Panait

Dor și amintiri de călătorie – Durău

Sursa: farmaciata

Sursa foto: pexels