S-au scurs deja două luni din vara anului acesta iar vremea și vremurile ne trimit cu gândul la vacanță. Până la vacanță însă, printre atâtea evenimente care ne lovesc din toate părțile, eu una, simt un soi de oboseală. Iar asta nu se datorează faptului că aș fi muncit în exces sau inspirația și cheful de scris ar fi dat pe afară. Pur și simplu simt un soi de epuizare, de parcă toată greutatea planetei s-a prăbușit peste mine. Evident, metaforic vorbind, căci epuizarea despre care vorbesc o simt mai ales la nivel emoțional și creativ.

Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

scris

Aici am vrut să ajung. Presupunând că mai există oameni pentru care din varii motive, calea creativității este ca un drum înfundat, am găsit 5 metode de a (ne) reveni. Care sunt acestea și cum am ajuns să înțeleg cum stau lucrurile, povestesc în rândurile de mai jos.

Nici nu mai știu cu exactitate din ce moment am simțit și un fel de vinovăție în legătură cu lipsa de creativitate. De scris am mai scris, dar parcă nimic nu mă mulțumea. Ca în balada Meșterul Manole, ce scriam noaptea, ștergeam (anulam) ziua și invers. Imediat, mă încercau sentimente de regret cu fiecare filă aruncată la coș (și fizic, dar mai mult virtual).

Chiar și atunci când reușeam să trec ”pragul” și scriam câteva pagini bune, o oboseală pe care nu am mai experimentat-o parcă până acum, se instala atât de bine încât mă trimitea înapoi de unde am plecat. Rezultatul? Încercări eșuate, zero creativitate, concentrare ioc. Motivație? Ia de unde nu-i!

citit - work in progress

Creativitatea și cheful de scris

Scrisul m-a deconectat întotdeauna de la orice problemă. Mai mult, este modul meu de a mă regăsi, de a-mi accentua trăirile. Prin scris îmi pot creiona cel mai bine identitatea, mă simt sigură și încrezătoare. Știu ce să spun și cum să mă exprim cel mai bine prin scris, de când am învățat să scriu mai mult de o propoziție.

Cuvintele veneau firesc, unul după altul și se legau în propoziții, fraze, fragmente, ca dictate de cineva  sau ceva invizibil. Încă de pe atunci, am preferat să mă exprim în scris iar oratoria nu a fost niciodată punctul meu forte.

Unde s-au dus acum toate acestea? Ce se întâmplă de fapt cu capacitatea de exprimare în scris, cu creativitatea, și cum îmi găsesc drumul înapoi către scris? Ei bine, m-am gândit ce m-am gândit și am lăsat la o parte totul, alunecând într-un soi de … lenevie. (!?!)

Pauza și alte  … pasiuni

IMG 20210414 181247 Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

Până la urmă, de unde asta cu scrisul? Într-o lume în care toată lume scrie, m-am găsit eu mai cu moț, cu pretenții de creativitate și real scriitor. Hm! Lucrurile nu stau chiar așa! Aveam motivația necesară și motive solide atunci când mi- am început proiectul. Vorbesc despre proiectul legat de scris, dar situația poate fi întâlnită în orice alt domeniu.

Mi-a luat ceva timp să înțeleg că e vremea să iau o pauză de la scris și să fac altceva. Ceva din ceea ce mă pasionează, desigur. Cititul este o pasiune de care niciodată nu am avut atâta timp cât mi-aș fi dorit. Prin urmare, era un moment potrivit. Unde mai pui că odată ce am trecut la fapte, am simțit o ușoară detașare.

Și ce dacă nu mai scriu o perioadă pentru proiectul meu?  Și -apoi, nu renunț de tot la scris! Scriu pe blog (de două- trei ori pe săptămână) unde îmi exprim opiniile pe diverse subiecte, care vin firesc.

Nimeni nu-i perfect!

IMG 20201027 190001 Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

Așadar, m-am cufundat în lectură. De altfel, s-a văzut și pe blog, deoarece am scris  mai des decât de obicei opinii despre cărțile citite. Ce este interesant, odată ce m-am lăsat pradă acestei pasiuni, subit a venit și relaxarea. Cum de uitasem cât de minunat este să citești mai toată ziua?!?

Și am mai avut o revelație! Mi-am amintit că sunt extrem de aspră și exigentă, chiar dură cu mine însămi. Știam că sunt așa! Este în caracterul meu (ADN -ul?!?), așa m-am născut! Nimeni nu-i perfect! Dar, am luat ceva măsuri, mi-am făcut timp pentru ceva lecții în acest sens. Iar acum le înțeleg sensul. Cu alte cuvinte, nu sunt o cauză pierdută!

Reflecțiile au continuat și am înțeles că lipsa asta de chef de scris nu este chiar o tragedie. Cred că m-am speriat și  am dramatizat atunci când am constatat că resursele mele creative au scăzut. E important să fiu drastică și obiectivă cu mine, dar în același timp e nevoie să fiu bună și îngăduitoare. Până seacă definitiv un lac sau o fântână, le putem umple din nou, nu? Exact așa se întâmplă și în cazul creativității și regăsirii drumului către scris.

5 metode de a realimenta ”fântâna” creativității

Pe măsură ce citeam, descopeream că vin ideile, dar trebuiau și notate. Inspirația îmi bătea la ușă, dar dacă nu-i deschideam, fugea la fel de repede cum venea. În orice caz, pot spune că am găsit 5 metode de a pune ”apă în fântâna” creativității. Iar primele se află chiar printre cele povestite mai devreme.

10842350 958543570857630 8153726641694708853 o Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

1. Să renunțăm să ne judecăm

Cum spuneam mai devreme, nu m-a ajutat cu nimic atitudinea de vinovăție sau atitudinea negativă, de supărare, uneori chiar de furie. Duritatea cu care mă judecam nu a dus niciodată la ceva bun. Cât despre oboseală este ceva cât se poate de firesc și real. La fel și epuizarea emoțională sau creativă.

Organismul funcționează astfel. El are nevoie de perioade de relaxare și odihnă, de detașare și de un timp în care să ne îndepărtăm de ceea ce ne-a produs oboseala. Avem nevoie de o limpezire a gândurilor, de reevaluare a situației în care ne aflăm, în general. De ce nu ar funcționa aceleași principii și în cazul creativității?

pexels photo 5185093 Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

Bun, dar ce am putea face? Păi, eu mi-am dat seama că ar fi mult mai bine să-mi amintesc lecția despre obiceiul de a mă judeca dur. Mult mai util ar fi fost să ies din acest blocaj, să reevaluez motivația pentru scris și scopul proiectului. Altfel spus să privesc partea plină a paharului.

Suntem obosiți, cuprinși de gânduri negre care nu ne sunt utile? În regulă, toate fac parte din viața noastră. Pentru a depăși situația, trebuie să ne eliberăm de toate acestea. E nevoie de un efort conștient pentru eliminarea piedicilor, dar într-un mod practic. Cum?

2.Să citim o carte

Dacă avem un proiect care nu necesită amânare, poate termene pentru a termina de scris o carte, pare imposibil de citit altceva, altă carte. Deseori avem sentimentul că nu putem intra în subiectul cărții respective, alta decât cea pe care o scriem.

IMG 20200910 120937 Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

Tocmai din acest motiv este necesar ca cititul să fie o plăcere, ceva ce ne relaxează și nu ne dă sentimentul că suntem ”la muncă”.  Poate nu ar fi rău să întocmim o listă de cărți preferate (așa am făcut eu) ale căror titluri au efect familiar și reconfortant.

Bineînțeles, genul literar și autorii noști preferați au rolul lor, dar câteva sugestii nu strică nimănui. Spre exemplu autorii clasici, poveștile inspiraționale ale altor scriitori sau cărțile non-fiction, de exemplu biografiile, sunt doar câteva.

3. Să creăm un ritual în locul unei rutine

Rutina este de cele mai multe ori invocată în eșecuri și o descriem ca monotonă și epuizantă. Fie că ne referim la relații, fie că vorbim despre activitățile zilnice sau chiar joburi, rutina ne face zile grele. În timp ce ritualurile sunt cele care se referă la starea noastră de spirit.

IMG 20201028 103549 Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

Crearea unui ritual ne poate ajuta să ne simțim reconectați la creativitate. Să nu vă imaginați că avem nevoie de ritualuri extra-nemai-abracadabrante! Acestea pot fi lucruri sau acțiuni simple și la îndemână: un duș cald sau o cafea băută într-un loc preferat, o atmosferă care ne delectează. Poate fi de asemenea o scurtă plimbare în parc sau, cum fac eu, în grădina proprie.

Dacă avem o cameră special dedicată activității de scris, am putea începe să creăm propriul ritual în aceasta. Spre exemplu, în timp ce savurăm cafeaua, recitim ultimele pagini pe care le-am scris. De asemenea, am putea ține o agendă dragă, deosebită, pentru notarea ideilor, dar și … ascuțitul creioanelor. Important este să recurgem la un ritual plăcut, dar scurt, pentru a nu -l transforma într-o formă de amânare.

4. Să nu ne comparăm cu alții, punct

De foarte multe ori cădem pradă  acestui ”păcat” și ne  comparăm eforturile, câștigurile … etc. Nimic mai greșit! Indiferent cu cine ne comparăm – prieteni, cunoscuți, colegi, scriitori, etc. nu este deloc benefic. Dimpotrivă! Este total neproductiv să intrăm pe grupurile de socializare și canalele social media, acolo unde de fapt se petrece un fel de, ”defilare a invidiilor”. Aceasta este o ocazie bună să luăm o pauză, să recurgem la o detoxifiere digitală.

IMG 20210312 180201 Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

Autograf scriitor George Șovu

O idee foarte bună este și revenirea la simplitate: la stilou și hârtie. Ca o paranteză, cercetătorii (cel mai probabil englezi!) au ajuns la concluzia că scrisul de mână este un exercițiu extraordinar de benefic pentru creier.

Recunosc, nu prea am mai scris de multă vreme cu stiloul (pixul) pe hârtie. Ce pot spune este, că făcând-o din nou, am simțit o plăcere deosebită. Cum ideile veneau de câte ori citeam, agenda și pixul sunt mereu lângă mine. Și mă gândesc din nou la scopul și motivul pe care le am în proiectul meu personal de scris. Nu pentru aplauze (așa cum spune o cunoscută zicală), ci pentru o cauză.

5. Să recuperăm. Cu pași mici, dar să fim consecvenți

Recuperarea, indiferent din ce punct de vedere, fizic, psihic, se face într-un ritm lejer, nu accelerat. Așadar, nici recuperarea creativă nu face excepție. Trebuie să facem pași mici, dar ferm și în mod consecvent. Iar pentru că suntem unici, chiar și metodele sau recomandările funcționează doar dacă fiecare dintre noi găsește ceea ce îl ajută, ce funcționează.

cadou leather book cutie de depozitare si agenda by borealy copie 9032 1938 Creativitate & scris: 5 metode de a le regăsi

Ce trebuie reținut este să nu ne focusăm pe proiecte macro, proiecte pe care nu le putem finaliza. Totul trebuie luat cu răbdare, cu pași mici, în fiecare zi, adaptat personalității fiecăruia. Proiectele mici duc la proiecte mari, așa cum ”pic cu pic se face marea”. 

În cazul în care aveți un proiect, scrieți deja o carte, o poveste, un roman etc. continuați încercând să vă motivați și inspirați din cele câteva idei pe care vi le-am prezentat. Organizați-vă, luați notițe, documentați-vă mai departe și stabiliți-vă obiective realiste.

La final

Închei cu speranța că articolul vă va ajuta în activitatea voastră de scris, de creativitate în orice domeniu aveți nevoie. În același timp, nu pot să închei fără a vă adresa o întrebare. Voi la ce metode recurgeți atunci când creativitatea vă dă de furcă? Sunt curioasă să le aflu și să le aplic, în stilul meu, unic. 

 

Până data viitoare, spor la scris, creativitate maximă în tot ce vă propuneți!

 

Cu drag, MM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut, vă aștept cu articole interesante și despre:  sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să vă intereseze și: Bilanț la jumătatea lui 2021 (Mid -year review)

Sursa: daily writing

Sursa foto: pexels, borealy ghift, arhiva personală