Astăzi vreau să vă vorbesc despre idei de afaceri sau start-up-uri sustenabile și cu impact asupra mediului. Am găsit partenerul ideal și am visat cu ochii deschiși la soluția viabilă pentru zona în care locuiesc. Printre idei, mașina eco din gunoaie în hala Frisomat.

Cuprins

Mașina eco din gunoaie în hala Frisomat

gunoaie - hala Frisomat

Natura și mediul înconjurător sunt cele care ne încarcă cu energie, ne inspiră și oferă multe alte beneficii. Progresul și dezvoltarea în general, a comunităților, a industriei și construcțiilor, sunt utile, dar în același timp afectează calitatea mediului. Fără conștientizare, implicare și acțiuni concrete care să protejeze natura și mediul, viața planetei este în mare pericol. 

În acest context, dorința de antreprenoriat tot mai prezentă în rândul oamenilor care vor să facă ceva, ideile de afaceri cu impact zero asupra mediului sunt tot mai prezente și mai atractive.

Natura și dezastrul ”iubitorilor”

Iubesc mult natura și mă consider norocoasă că locuiesc într-o casă ”pe pământ”, între pădure și lac. Totul în jurul meu este absolut fermecător, de la peisaje extraordinare, la aerul curat și energia cu care mă încarc.

Pădurea și lacul atrag iubitorii de activități în natură și îi primesc pe toți cum știu mai bine. Frustrarea și umbrele supărării ne cuprind (și pe noi, și natura) când ”iubitorii de natură” care s-au distrat și au beneficiat de aerul curat, lasă munți de gunoaie.

gunoaie - hala Frisomat

În urma lor, rămân grămezi de peturi, resturi, plastice și gunoaie ce împânzesc pădurea.  Stai, nu, de fapt nu m -am exprimat corect, căci aici metafora nu poate fi integrată. Am folosit cuvântul ”grămezi”, dar nu în sensul corect. Peturile, plasticele, gunoaiele de tot felul, nici măcar nu sunt adunate în grămezi, care ar putea fi colectate ulterior. De alții, nu de ei.

Deșeurile din comunitatea mea

Intrăm noi și strângem ori de câte ori putem și, de fiecare dată îmi vin în minte tot felul de idei de reciclare și produse ce pot rezulta din materialele reciclate. Pentru că, nu există deșeuri care să nu poată fi refolosite. Deșeurile reprezintă materie primă reciclabilă pentru noi produse.

La doar câțiva km de locul despre care vorbesc este o fermă de animale cu fabrică de lapte și produse lactate. Mirosul nu ajunge până la noi, dar cei care au construit haotic în jurul fermei și al făbricuței se plâng de suferința ce o îndură. Tot mai des aud ”inițiative” și inițiere de petiții pentru închiderea fermei. 

De ce –  mă întreb eu? Bietul om a construit ferma și fabrica înainte să se construiască locuințe, magazine, alte fabrici etc. Dar o idee sau o inițiativă de a transforma deșeurile și gunoiul provenit de la animale și de la fabricarea preparatelor nu ar fi binevenită? Pentru asta nu s-ar putea strânge niște semnături? Oare nu s-ar putea porni o afacere, un start-up ceva care ar ajuta și comunitatea prin crearea locurilor de muncă în zona aceasta? 

 gunoaie - hala Frisomat

Idei de afacere din hala Frisomat

De aici am început să visez cu ochii deschiși! Dacă aș avea bani, aș porni o mică afacere. Aș face un proiect de hală metalică și aș construi în zona aceasta cu mare potențial, făbricuța ecologică. Ar fi ideală pentru rezolvarea problemelor de mediu din această zonă. 

Noua mea hală are ca activitate colectarea, selectarea și transformarea  gunoaielor și a deșeurilor de la fermă, fabrică, de la fabrica de ciocolată, fabrica de bere etc.  

Gunoiul va fi transformat cu ajutorul utilajelor special achiziționate, în îngrășământ folosit la culturile agricole. Celelalte deșeuri, chiar și cele adunate din pădure și de pe marginea lacului,  vor fi transformate în materie primă reutilizabilă în diverse domenii. 

95806784 3205957712761778 2304672450236907520 n Mașina eco din gunoaie în hala Frisomat

Planuri, organizare și consultanță

Hala metalică

Hala metalică de producție va fi cea în care vor avea loc adevărate minuni. Hala va fi împărțită în secții distincte, pe categorii: prima va fi destinată gunoiului (provenit de la fermă și de la fabrica de bere). Secția va cuprinde partea de ”producție” (procesul de transformare) și partea de depozitare a îngrășământului. 

Îngrășământul natural astfel obținut poate fi distribuit fermelor agricole din jur, dar și particularilor (cultivatorilor) care dețin terenuri agricole. Chiar și magazinelor cu sectoare dedicate acestui domeniu, din împrejurimi.

O altă secție a halei va fi destinată celorlalte deșeuri și resturilor menajere colectate. Acestea vor fi selectate automat pe categorii și vor pleca cu ajutorul unor benzi în camere separate de panouri. Deșeuri ca plasticul, hârtia, cartonul, sticlele, dar și resturi provenite din fabricarea ciocolatei vor putea fi colectate zilnic și supuse proceselor de reciclare. 

Mașina eco din gunoaie din hala Frisomat

pexels photo 110844 Mașina eco din gunoaie în hala Frisomat

Sunt atâtea variante de produse obținute din deșeuri! Peturi reciclabile, fibre de in, deșeuri menajere, fibre din nucă de cocos, păr de cal, sunt ideale pentru  mașini eco (electrice) din gunoaie.

Mașină eco de mici dimensiuni, are 2 locuri, atinge maxim 90 Km/oră și o autonomie de 220 Km. Exact ce trebuie pentru a reduce poluarea și a descongestiona aglomerarea din zonă. Bineînțeles că am nevoie și de o secție de asamblare a mașinii eco din gunoaie. Dar nu vă imaginați că e nevoie de un spațiu imens. Mașina eco din gunoaie ocupă un spațiu echivalent unui garaj.

Partenerul ideal: Frisomat

Ca orice om cu gânduri de antreprenoriat, am un plan și m-am  informat despre ofertele de pe piață. Astfel am luat decizia ca pentru hala metalică  să apelez la Frisomat, care folosește oțel 100% reciclat. Mai ales că sunt varză de Bruxelles la capitolul construcții. Știți voi cum stă treaba cu specialiștii. Dacă ne pricepem cu toții la fotbal și politică, nu înseamnă că suntem profesioniști în orice domeniu. Altul decât cel în care activăm. 

Prin urmare, am observat pe site oportunitatea de a fi consiliată pentru cea mai bună și potrivită soluție de construire a halei metalce cu pricina. Fiind un om organizat am apreciat seriozitatea, calitatea și soluțiile personalizate ale firmei româno -belgiană (din 1996 în România). Dar de departe, ceea ce m-a motivat să aleg Frisomat este preocuparea față de mediul înconjurător.

De ce Frisomat:

Folosirea de materie primă 100% reutilizabilă;

Reducerea la minimum a pierderilor tehnologice și de producție prin procesul de pre-proiectare și prefabricare;

Integrarea energiei regenerabile în activitatea noastră, fabrica fiind dotată cu panouri solare pe aproape toată suprafața acoperișului, producând astfel o parte importantă din necesarul de electricitate (în medie, aproximativ 67%);

Optimizare integrală a transportului încă din etapa de proiectare;

Proiectarea halelor metalice pentru a fi rezistente și durabile, cu costuri de mentenanță aproape zero pe durata de viață asigurată de 50 de ani.

Partener de încredere

 Inovație

pexels photo 1496378 Mașina eco din gunoaie în hala Frisomat

Mașina eco din gunoaie în hala Frisomat

Colaborarea cu echipa de specialiști este esențială. De aceea voi oferi toate informațiile și detaliile necesare echipei companiei. Cunoscând destinația pe care doresc să o dau halei, echipa va găsi soluția potrivită pentru ca izolarea termică și materialele folosite să necesite consum minim (sau zero) de  energie pentru încălzire sau răcire.

În aceste condiții mă gândesc că s-ar putea să nu cheltui foarte mult cu construirea halei. Iau în calcul consilierea profi și soluția cea mai bună, potrivită solicitării mele și acoperirea întregului lanț de producție.

Frisomat proiectează, produce, livrează și construiește/ execută hala pe care o doresc. Cu alte cuvinte, constat că cei de la compania se ocupă de tot, de la un capăt la altul. Adică, Frisomat dezvoltă afaceri, nu doar construiesc hale.

La final

Acesta este visul meu de antreprenor care visează la o soluție reală pentru zona în care trăiește. Sunt convinsă însă că este și al multor altora care doresc să lase copiilor un mediu curat, nepoluat. Care să se poată bucura de frumusețea naturii, de o lume curată, fără gunoaie, fără poluare. Și de mașina eco construită din gunoaie într-o hală eco.

 

Până data viitoare, acționați, implicați-vă, construiți!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, vă aștept cu articole interesante și despre: sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Campanie adresată bloggerilor #theconsustinebloggerii

Crăciun pentru frați – Al Konda – Opinii

Articol înscris în competiția SuperBlog 2021

Sursa foto: frisomat, frisomat facebook, pexels

5/5 - (1 vote)