La mulți ani și bine v-am regăsit, dragilor! Suntem deja în 2022 și bineînțeles, încep cu urarea ca acest an să fie unul bun care să aducă fiecăruia tot ce așteaptă. Anul care să ne aducă bucuria și să elimine distanțarea și restricțiile.

Bucuria

Cuprins

Bucuria – cuvântul anului 2022

Din postările și mesajele pe care le-am văzut (sau primit), am remarcat bucuria cu care ați petrecut și cu care ați primit noul an. De asemenea, am observat alegerile pe care le-ați făcut în ceea ce privește ținutele. 

Trebuie să recunosc, am simțit bucuria în interiorul meu, când am constatat că am regăsit oarecum recomandările mele. Ați ales ținutele care v-au pus în valoare, ați strălucit, v-ați simțit unici, fericiți și nu în ultimul rând, v-ați simțit confortabil.

123248813 3817002411678384 6611009592495880331 o Bucuria - cuvântul anului 2022

Ați fost veseli și s-a văzut că ați gustat din plin bucuria și fericirea clipelor la trecerea dintre ani. Îmi doresc și vă doresc ca aceste sentimente și acele clipe să le trăiți (trăim) cât mai des și cât mai mult în timpul lui 2022.

2022

Primul lucru important pe care l-am făcut în proaspătul an 2022? Ei bine, am vrut să am o zi în care să privesc pe îndelete la ceea ce vreau, ceea ce îmi doresc și ceea ce mi-a reușit sau nu, în anul care a trecut.

Apoi, am scris ceva, am făcut planuri, am citit și am avut bucuria de a fi lângă minunile vieții, copiii. Și mi-am dat seama, că indiferent câte planuri și rezoluții aș pune pe hârtie, ceea ce contează cel mai mult este bucuria. Cu bucurie poți face orice. Poți trece peste orice.

Bucuria

Bucuria fiecărui gest sau gând, bucuria fiecărui lucru mic sau mare. Am constatat că cei doi ani de pandemie ne-au întristat atât de mult încât nu mai știm să ne bucurăm. Problemele ne-au împovărat astfel că ne-a luat orice chef.

Bucuria- de la experiență la vindecare

Dar pentru a- mi înțelege mai bine mesajul și de ce am ales bucuria drept cuvântul anului, vă invit să citiți următoarea poveste. Sau experiență proprie.

Ziua mea de naștere, în urmă cu niște ani. Cunoscându-mă deja prin intermediul scrierilor, probabil știți cât de mult îmi plac surprizele. Cât de mult țin la petrecerea acestei zile cu familia și prietenii cei mai apropiați. Dacă petrecerea în sine este și reușit ”pusă în scenă”, cu atât mai mare bucuria.

Bucuria

Povestea

În acel an mi se pregătise o surpriză de proporții și anume o petrecere cu familia și prietenii la munte. O petrecere la superlativ din punct de vedere al distracției și a oamenilor care mi-au fost alături.

Fuseseră multe alte zile și ocazii în care am petrecut extraordinar de bine și de la care ne-au rămas amintiri și fel și fel de peripeții. Aceasta însă a fost de departe, ceva de nedescris în cuvinte.

Cu mult peste sărbătoririle și petrecerile de până atunci. Am râs cât pentru, nu știu, un an întreg. Sănătos, cu lacrimi, fără niciun fel de rețineri. Distracție maximă aș spune pe scurt.

pexels photo 3171770 Bucuria - cuvântul anului 2022

Sumbra presimțire

La un moment dat, un gând ciudat mi-a trecut prin minte: ”Doamne, nu râdem a bine”. O prostie la care nu mă mai gândisem niciodată. Dar, care peste exact 2 săptămâni aveam să o iau ca profeție, ca pe o sumbră presimțire.

Ce s-a întâmplat avea să mă schimbe total. Mi-am pierdut tatăl și pentru mine a fost ca și cum mi-aș fi pierdut busola vieții. Sensul de a mai exista, de a merge mai departe. Mi-am revenit peste vreo 3 ani, dar parcă niciodată definitiv. 

M-au readus pe linia de plutire sau m-au trezit la realitate, copiii și soțul. Dar nu mă mai puteam bucura cu tot sufletul și cu toată mintea de nimic. Trăiam bucuria ciuntită, pe jumătate, pe trei sferturi, cine știe ce procent din ea. Mă urmărea gândul acela ”dacă mă bucur atât de tare încât voi primi o nouă lovitură?”

pexels photo 1721092 Bucuria - cuvântul anului 2022

Bucuria – cuvântul ales pentru anul 2022

Mi-a luat destul de mult timp să mă vindec, să pot râde, să mă bucur din nou. Abia când am trecut prin momente critice, la limita dintre viață și moarte, am înțeles cu adevărat lucrurile. Faptul că nu mai știam să mă bucur cu adevărat mă adusese acolo.

Sigur că nu putem râde când suferim o pierdere. Nici nu-mi trece prin minte așa ceva, ci la faptul că mi-a fost teamă de bucurie. Să mă detașez de gândurile rele, de stresul zilnic.

Bucuria versus necaz

Bucuria nu are nicio legătură cu necazul, cu durerea, cu ce ni se poate întâmpla rău. Pierderea s-ar fi produs chiar dacă nu m-aș fi bucurat atunci din tot sufletul. Asta era ceea ar fi trebuit să înțeleg și nu am reușit.

pexels photo 4348589 Bucuria - cuvântul anului 2022

Priviți în jurul vostru și veți observa multă tristețe. E drept, la prima vedere nici nu sunt prea multe motive de bucurie. Totuși, viața nu se trăiește cu jumătăți de măsură. 

Revin la ceea ce spun cercetătorii, somitățile în neurologie și citez din profesor doctor Dulcan: ”cinci minute de stres, supărare, furie, pot bloca celulele sistemului imunitar aproape până la cinci-șase ore. ”

Bucuria- un dar, un tratament

Explicațiile sunt mult mai ample și bineînțeles extrem de documentate științific. Reținem însă doar atât: să trăim bucuria și să o luăm ca pe un dar, ca pe un tratament, un mijloc de a ne apăra de boli, de rău etc.

Bucuria

Sigur, ideal ar fi să ne ferim de stres și de tot ce ne întristează sau ne face rău. Dar, o știm cu toții, practic este imposibil. Mai ales în viața și timpurile acestea. Însă, putem face ceva, puțin, dar care ține de noi.

Nu vă supărați din orice

Evitați să vă supărați din orice, din lucruri și gesturi mărunte. Încercați să nu-i stresați pe cei din jur, deoarece vă afectează în mare parte, în primul rând pe voi. Sigur că puteți apela și la așa zisele tehnici de apărare împotriva stresului. Ceea ce nu este deloc greșit, dacă reușiți.

Bucuria

Detașarea

Detașarea de problemele zilnice și gestionarea stresului sunt două soluții. Dar nu este simplu și nici atât de ușor, fără a aprofunda și studia psihologia socială. La nivel macro, dar și la nivel individual.

Până acolo, ne-ar (ne-am) putea ajuta prin schimbarea de atitudine, de comportament, de ascultare etc. Ne putem scuti de știri negative, de supărări inutile, de lucruri care pot suporta amânare.

La final

Bucuria este ceva la îndemâna fiecăruia. Putem trăi bucuria lecturii, a vizionării unui film, a prezenței celui de lângă tine, a copiilor, a plantelor etc. Sunt convinsă că mai puteți adăuga multe alte exemple celor date de mine. Ați prins ideea: bucurați-vă mai mult, bucurați-vă din orice produce o bucurie mică sau mare.

IMG 20210916 WA0008 Bucuria - cuvântul anului 2022

Așadar, în 2022 să ne bucurăm și să profităm de fiecare oportunitate pentru asta. Să fim mai veseli și încrezători, implicit sănătoși și fericiți. Bucuria să vă însoțească pe tot parcursul noului an. Iar la finele lui să ne spunem opiniile despre toate bucuriile care le-am trăit.

Până data viitoare, bucurați-vă maxim!

 

Cu drag, MM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Noaptea dintre ani 2021-2022

Decembrie ’89 – Timișoara primul oraș libe

rOmenie sau clubul faptelor bune

Rate this post