După ce v-am povestit despre gastronomia canariană, ideea a alunecat pur și simplu ca … peștele. Cum unde? Spre vacanță, spre insule și spre … pește. Da, da, exact așa! Deoarece peștele este unul dintre alimentele cele mai sănătoase, mai delicioase și mai benefice.

Dar pentru a ne putea bucura de toate avantajele și savoarea sa, mai trebuie să știm cum alegem peștele proaspăt.

Cuprins

7 secrete în alegerea peștelui proaspăt

peștelui

Iubim vacanțele (eu cel mai tare!) și destinațiile extraordinare. Prin urmare nu am niciun motiv să cred că ar deranja pe cineva să fac trimitere la Insulele Canare. Așa suntem noi împătimiții de frumos și sănătos. Sau invers. Le îmbinăm întotdeauna într-un mod firesc și natural.

Există o zicală cum că bucătăria bună începe din piață. Ei bine, pare mai reală decât în orice altă situație, atunci când vine vorba despre pește. Pentru că gustul, rafinamentul, arta de a fi preparat peștele depind într-un procent extrem de mare de calitatea acestuia.

Alegerea furnizorului

Bineînțeles, pentru a avea calitatea și prospețimea pe care ne-o dorim, este nevoie de muncă și timp. Fie că vorbim despre un restaurant sau despre propria bucătărie, cel mai important este furnizorul. Acesta este primul lucru la care ne gândim atunci când mergem la cumpărături.

pexels photo 2042591 7 secrete în alegerea peștelui proaspăt

Desigur, vorbesc despre furnizorul de la care cumpărăm peștele proaspăt pentru pregătirea preparatelor. Cu cât alegem furnizorii cei mai buni, care garantează o calitate ridicată, cu atât  ne vom bucura de preparatele cele mai delicioase. Și desigur, cele mai sănătoase.

În Insulele Canare peștele este unul dintre produsele alimentare cele mai des întâlnite. Materia primă de bază care se întâlnește atât în bucătăriile restaurantelor cât și în cele ale localnicilor. Având avantajul așezării geografice la mare (ocean), peștele proaspăt este ușor de procurat.

Puțină istorie nu strică

De înțeles de altfel, deoarece activitatea de pescuit se află în rădăcinile lor. Mai mult, peștele proaspăt ca sardina sau chicarros, alături de peștele sărat, jareado, fac parte din dieta canarienilor. Ei folosesc peștele ca principal furnizor de proteine, înlocuind animalele rare.

peștelui

Motive pentru care mulți localnici, mai ales cei din satele mici, practică și acum pescuitul procurându- și singuri acest aliment. Pe insule însă s-a dezvoltat începând din 1903 o importantă industrie a pescuitului.

Printre capturile speciilor de pește al pescuitului industrial se găsesc: tonul, skipjacks, peștele butoi, sardinele, macroul, chicharros, bogas, snapper.

Curiozitatea vine însă din pescuitul artizanal. Este vorba de peștele preferat al canarienilor: viejo. Dat fiind că am trecut un pic prin istoria canarienilor și am înțeles cam despre ce este vorba cu peștele în insule, să trecem la subiectul nostru principal. 

Recomandări 

Bineînțeles că majoritatea iubitorilor de pește proaspăt și fructe de mare, chefs sau pescari cunosc aceste secrete. De asemenea, nu mă îndoiesc că peste tot în lume regulile sunt cam aceleași.

Totuși, recomandările pe care vi le voi dezvălui le-am aflat pe insula de care m-am îndrăgostit (de) la prima vedere. Iar să vă spun că le-am și pus în practică în timpul sejururilor, probabil că e de prisos.

IMG 20190517 134855 7 secrete în alegerea peștelui proaspăt

Deși, în principiu fiecare specie are propriile caracteristici, recomandările pentru alegerea peștelui proaspăt sunt universal valabile, să spun așa. Bazându-ne pe unul dintre simțurile noastre, adică vederea, putem afla deja multe lucruri.

7 secrete în alegerea peștelui proaspăt

Cu alte cuvinte, ne uităm cu atenție la ochii, pielea și mirosul peștelui care urmează să-l alegem. Iată care sunt recomandările de care este bine să ținem cont:

  • Aspectul peștelui proaspăt: să aibă pielea întinsă, culori strălucitoare, fără părți decolorate.
  • Pasul 2: mucusul pielii să fie apos și transparent.
  • Ochii peștelui trebuie să fie bulbucați și limpezi. În cazul în care ochii sunt tulburi sau/și scufundați este un semn că peștele nu trebuie ales.
  • Un alt aspect care trebuie luat în calcul este cel al branhiilor. În acest sens, branhiile de culoare roșu aprins arată că peștele este bun de cumpărat.
  • Regula numărul 5 are în vedere carnea peștelui. Pentru a avea garanția că peștele ales este proaspăt, carnea trebuie să fie netedă și fermă.
  • Altă recomandare în alegerea peștelui pe care îl vom consuma cu încredere, se referă la pielea interioară a burții. Aspectul acesteia ar trebui să fie netedă, strălucitoare și să fie greu de separat de carne.
  • Ultima, dar nu și cea din urmă recomandare se referă la mirosul peștelui. Mirosul puternic este cu siguranță unul dintre indiciile cele mai clare care ridică suspiciuni.

La final

Cam acestea sunt recomandările sau secretele pe care am vrut să le fac cunoscute. Deși, sunt convinsă că mulți dintre voi știați despre regulile de alegere a peștelui proaspăt.

M-am gândit totuși că vorba aceea, nu strică o ”recapitulare”. Nu promit, dar cine știe, poate aduc și niște rețete. Mai ales că vreau să mențin vibe-ul de vacanță, de mare, de soare, de libertate și, nu în ultimul rând, de sănătate. Și, poate mai trece dorul! 

Până data viitoare, alegeți inspirat și sănătos!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

101 trandafiri sau cadou cu livrare elegantă

Sora cea rea – Karen Dionne – opinii

6 Fructe Cu Adevărat Exotice și Beneficiile Acestora 

Sursa: «Pescados blancos» Cocina de EL PAIS.

Rate this post