Bun găsit, dragilor! Sper că ați petrecut bine de ziua iubirii, prima din această lună. Și pentru că acordăm o atenție deosebită și preparatelor culinare în astfel de ocazii, voi vorbi pe tema gastronomiei. Dar nu despre gastronomie în general, ci despre una specială: gastronomia canariană.
Cuprins
Gastronomia canariană- secrete
Bine, bine, m-ați prins: mi-e dor de insulă, de soare, de mare, de oameni și, evident de gastronomia canariană. Și cum îmi plac toate acestea și dorul este mare, m-am gândit să vă port cu mine într-o călătorie (imaginară desigur), prin gastronomia canarienilor.
Fiecare societate este reprezentată din punct de vedere al culturii prin diferite manifestări: tradiții, obiceiuri, dansuri, muzică, haine etc. Dar cea mai interesantă și edificatoare caracteristică a unei culturi este gastronomia. Aceasta poate vorbi despre stilul de viață și chiar despre clima specifică zonei pe lângă alte aspecte extrem de importante.
Secretul gastronomiei japoneze
Una dintre nevoile fiziologice a oamenilor este alimentația. Prin urmare, gastronomia joacă și ea un rol deosebit de important pentru sănătate. Un exemplu pot fi japonezii, despre care se spune că trăiesc mai mult datorită fibrelor oferite de mâncarea lor tradițională. Poate fi acesta, unul dintre secretele japonezilor.
Secretul gastronomiei canariene
Când vorbim despre gastronomia canariană însă, aceasta este caracterizată de mixajul, fuziunea și contrastul de arome. Și toate acestea se adaugă produselor de înaltă calitate pe care le folosesc. Dar asta nu este tot!
Originea vulcanică a arhipelagului, dar și priceperea extraordinară, fac ca majoritatea ingredientelor să fie de origine protejată. Ceea ce înseamnă consolidarea culturii exprimată prin felurile elaborate de mâncare.
Climatul deosebit
Să nu uităm însă nici de climatul deosebit de blând al arhipelagului. Temperaturile prietenoase întâlnite aproape toată perioada anului în insule este un factor foarte important.
Astfel, climatul întâlnit în doar trei locuri ale planetei, reprezintă mediul ideal pentru cultivarea legumelor și fructelor prezente în majoritatea felurilor de mâncare.
Banana canariană
Primul exemplu în acest sens este banana canariană. Micuțe, dar cu un parfum și gust extraordinar, banana canariană este un adevărat deliciu. Putem spune fără nicio reținere că nu vom întâlni acest gust la nicio altă specie de banane din lume.
Din acest considerent, banana canariană are indicație geografică protejată și este renumită la nivel mondial.
Papas arrugada con moho picón
Următorul exemplu al contrastului de arome înrădăcinat în cultura canariană este cel al papas arrugada– cartofii cu mojo picón. Dacă nu ai mâncat măcar o dată papas arrugada în Insulele Canare, ei bine, e ca și când nu ai fost.
Gofio
Gofio este un alt produs al constelației gastronomiei canariene, unul dintre alimentele cu o istorie impresionantă. Acesta vine de la primii coloniști ai arhipelagului și împreună cu alte preparate și alimente reprezintă mândria canarienilor.
Făcut dintr-o făină din cereale prăjită (grâu sau mei) amestecată cu boabe prăjite și măcinate cu piatra, căruia i se adaugă puțină sare. Ca textură și aspect poate fi asemănată cu făina albă.
Totuși, culoarea este mai închisă sau galbenă, variind în funcție de compoziția folosită în preparare și gradul de prăjire al cerealelor.
Aliment hrănitor și valoros
Folosit în prepararea diverselor alimente, gofio este un aliment foarte hrănitor și extrem de valoros din punct de vedere nutriționist. În susținerea acestei afirmații vine studiul realizat de Spitalul universitar din insulele Canare.
Rezultatele studiului confirmă faptul că persoanele care consumă în mod regulat gofio (mai mult de 40 de ani) au risc scăzut de boli coronariene.
Peștele
În altă ordine de idei, așezarea geografică permite hrana bazată pe peștele proaspăt pescuit. Peștele este folosit în foarte multe rețete și feluri de mâncare canariene. Practic este nelipsit din bucătăria lor iar preparatele sunt obținute prin metode extrem de variate.
Pentru obținerea unor rezultate excelente, sunt folosite toate tipurile de pește. În același timp, canarienii profită de speciile native de pește care se găsesc în Insulele Canare. Printre acestea se numără viejo, grouperul, stavridul sau Cherne, cu o aromă deosebită și foarte apreciate.
De altfel, pescuitul reprezintă activitatea principală în multe dintre satele canare. O adevărată artă antică ce s-a dezvoltat și a contribuit la cultura insulelor arhipelagului.
Vinurile canariene
Dar gastronomia canariană nu ar putea fi apreciată la adevărata valoare și nu poate fi înțeleasă, fără oenologie. Cultura Guanche se bazează pe arta vinului provenit din pământ vulcanic, cu arome și texturi diferite, care nu se întâlnesc nicăieri în lume.
Cele zece denumiri de origine, dintre care cinci numai în Tenerife, sunt vinuri acide și fructate. Vinurile delectează papilele gustative și reprezintă un pilon fundamental al culturii poporului canarian.
Vinurile au o gamă largă de nuanțe, datorate zonei viticole: viță de vie cu mici fragmente de sol vulcanic care păstrează umiditatea. Din ce în ce mai apreciate de experții din lumea întreagă, vinurile canariene primesc în fiecare an, tot mai multe premii importante.
Gastronomia canariană – secrete
Despre gastronomia canariană am putea spune că este inegalabilă, bazată pe simplitatea și bogăția ingredientelor sale. O gastronomie unică de arome și nuanțe deosebite, ca rezultat al coexistenței popoarelor și culturilor diverse de- a lungul istoriei.
Valoarea este ridicată însă la cel mai înalt nivel, atunci când felurile de mâncare sunt însoțite de vinurile canariene.
În concluzie, gastronomia reprezintă mândria unui popor, iar cel canarian nu face excepție. Concentrându- se pe bucătăria autohtonă bazată pe pește și fructe de mare, pe arome și texturi specifice, cele șapte insule oferă preparate care odată consumate, nu pot fi uitate.
La final
În restaurantele lor vom întâlni cel mai bun pește al insulelor, arome, dar și meniuri variate prin care își onorează cultura și mândria. Savurându-le, ne aduc mai aproape de cultura canariană și ne vor încânta și răsfăța papilele gustative.
Cu alte cuvinte, vizitați Insulele Canare și nu veți regreta nici din punct de vedere al gastronomiei.
Până data viitoare, savoare și încântare!
Cu drag, MM
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
101 trandafiri sau cadou cu livrare elegantă
Surse:
lagavetavoladora.com/la-comida-canaria-platos-tipicos-que-probar/
holaislascanarias.com/gastronomia-canaria/
https://sites.google.com/site/newageoncecinco/importancia-de-la-gastronomia
Vai ce foame si pofta mi-a facut articolul tau. Sunt la dieta si nu am mai mancat de cateva ore bune :))
Dar despre ce am vorbit eu este sănătos!
Totul arata excepțional ! Cred ca in curând vom putea pleca in vacanțe fără nici o teamă de covid. Ura !!!!!
M-ai făcut curioasă cu bananele canariene, mai ales dacă nu seamănă la gust cu restul tipurilor de banane. Nici de gofio nu știam :)
Cu siguranță mi-ar plăcea sa ajung și eu în locul ăsta minunat, să mă bucur de toate minunățiile pe care le oferă!
Eu nu sunt mare fan peste, dar cred ca acolo as manca doar ca sa simt gustul locului si sa vad ce le place.
Mi-a plouat în gură pe măsură ce citeam rândurile scrise de tine! Multumesc pentru informatii! Sunt bune de avut la indemana pentru atunci cand voi ajunge acolo…. si voi ajunge la un moment dat!
Arata tare bine mancarea, sigur e delicioasa.
Mmmm mi-ai făcut Pofta de fructe de mare. Nu am avut niciodată ocazia sa ajung în Insulele Ca are, am impresia ca multe zone în lumea asta mare mâine exclusiviste (ca buget, de vizitat, ma refer).
Wow, cate informatii noi si interesante am aflat din articolul tau!
Mi se pare ca toate mancarurile arata atat de bine si am aflat o gramda de informatii interesante in articolul tau