Bun găsit, dragilor! Sper că ați petrecut bine de ziua iubirii, prima din această lună. Și pentru că acordăm o atenție deosebită și preparatelor culinare în astfel de ocazii, voi vorbi pe tema gastronomiei. Dar nu despre gastronomie în general, ci despre una specială: gastronomia canariană.

Cuprins

Gastronomia canariană- secrete

Gastronomia

Bine, bine, m-ați prins: mi-e dor de insulă, de soare, de mare, de oameni și, evident de gastronomia canariană. Și cum îmi plac toate acestea și dorul este mare, m-am gândit să vă port cu mine într-o călătorie (imaginară desigur), prin gastronomia canarienilor.

Fiecare societate este reprezentată din punct de vedere al culturii prin diferite manifestări: tradiții, obiceiuri, dansuri, muzică, haine etc. Dar cea mai interesantă și edificatoare caracteristică a unei culturi este gastronomia. Aceasta poate vorbi despre stilul de viață și chiar despre clima specifică zonei pe lângă alte aspecte extrem de importante.

Gastronomia

Secretul gastronomiei japoneze

Una dintre nevoile fiziologice a oamenilor este alimentația. Prin urmare, gastronomia joacă și ea un rol deosebit de important pentru sănătate. Un exemplu pot fi japonezii, despre care se spune că trăiesc mai mult datorită fibrelor oferite de mâncarea  lor tradițională. Poate fi acesta, unul dintre secretele japonezilor.

Secretul gastronomiei canariene

Când vorbim despre gastronomia canariană însă, aceasta este caracterizată de mixajul, fuziunea și contrastul de arome. Și toate acestea se adaugă produselor de înaltă calitate pe care le folosesc. Dar asta nu este tot!

Originea vulcanică a arhipelagului, dar și priceperea extraordinară, fac ca majoritatea ingredientelor să fie de origine protejată. Ceea ce înseamnă consolidarea culturii exprimată prin felurile elaborate de mâncare.

gastronomia

Climatul deosebit

Să nu uităm însă nici de climatul deosebit de blând al arhipelagului. Temperaturile prietenoase întâlnite aproape toată perioada anului în insule este un factor foarte important.

Astfel, climatul întâlnit în doar trei locuri ale planetei, reprezintă mediul ideal pentru cultivarea legumelor și fructelor prezente în majoritatea felurilor de mâncare.

Banana canariană

Primul exemplu în acest sens este banana canariană. Micuțe, dar cu un parfum și gust extraordinar, banana canariană este un adevărat deliciu. Putem spune fără nicio reținere că nu vom întâlni acest gust la nicio altă specie de banane din lume.

Din acest considerent, banana canariană are indicație geografică protejată și este renumită la nivel mondial.

IMG 20211116 135431 Gastronomia canariană- secrete

Papas arrugada con moho picón

Următorul exemplu al contrastului de arome înrădăcinat în cultura canariană este cel al papas arrugadacartofii cu mojo picón. Dacă nu ai mâncat măcar o dată papas arrugada în Insulele Canare, ei bine, e ca și când nu ai fost.

gastronomie

Gofio

Gofio este un alt produs al constelației gastronomiei canariene, unul dintre alimentele cu o istorie impresionantă. Acesta vine de la primii coloniști ai arhipelagului și împreună cu alte preparate și alimente reprezintă mândria canarienilor.

Făcut dintr-o făină din cereale prăjită (grâu sau mei) amestecată cu boabe prăjite și măcinate cu piatra, căruia i se adaugă puțină sare. Ca textură și aspect poate fi asemănată cu făina albă.

Totuși, culoarea este mai închisă sau galbenă, variind în funcție de compoziția folosită în preparare și gradul de prăjire al cerealelor.

Aliment hrănitor și valoros

Folosit în prepararea diverselor alimente, gofio este un aliment foarte hrănitor și extrem de valoros din punct de vedere nutriționist. În susținerea acestei afirmații vine studiul realizat de Spitalul universitar din insulele Canare.

Rezultatele studiului confirmă faptul că persoanele care consumă în mod regulat gofio (mai mult de 40 de ani) au risc scăzut de boli coronariene.

IMG 20190516 170946 Gastronomia canariană- secrete

Peștele

În altă ordine de idei, așezarea geografică permite hrana bazată pe peștele proaspăt pescuit. Peștele este folosit în foarte multe rețete și feluri de mâncare canariene. Practic este nelipsit din bucătăria lor iar preparatele sunt obținute prin metode extrem de variate.

Pentru obținerea unor rezultate excelente, sunt folosite toate tipurile de pește. În același timp, canarienii profită de speciile native de pește care se găsesc în Insulele Canare. Printre acestea se numără viejo, grouperul, stavridul sau Cherne, cu o aromă deosebită și foarte apreciate.

De altfel, pescuitul reprezintă activitatea principală în multe dintre satele canare. O adevărată artă antică ce s-a dezvoltat și a contribuit la cultura insulelor arhipelagului.

IMG 20201023 145845 Gastronomia canariană- secrete

Vinurile canariene

Dar gastronomia canariană nu ar putea fi apreciată la adevărata valoare și nu poate fi înțeleasă, fără oenologie. Cultura Guanche se bazează pe arta vinului  provenit din pământ vulcanic, cu arome și texturi diferite, care nu se întâlnesc nicăieri în lume.

Cele zece denumiri de origine, dintre care cinci numai în Tenerife, sunt vinuri acide și fructate. Vinurile delectează papilele gustative și reprezintă un pilon fundamental al culturii poporului canarian.

Vinurile au o gamă largă de nuanțe, datorate zonei viticole: viță de vie cu mici fragmente de sol vulcanic care păstrează umiditatea. Din ce în ce mai apreciate de experții din lumea întreagă, vinurile canariene primesc în fiecare an, tot mai multe premii importante.

IMG 20210619 114302 Gastronomia canariană- secrete

Gastronomia canariană – secrete 

Despre gastronomia canariană am putea spune că este inegalabilă, bazată pe simplitatea și bogăția ingredientelor sale. O gastronomie unică de arome și nuanțe deosebite, ca rezultat al coexistenței popoarelor și culturilor diverse de- a lungul istoriei.

Valoarea este ridicată însă la cel mai înalt nivel, atunci când felurile de mâncare sunt însoțite de vinurile canariene.

gastronomie

În concluzie, gastronomia reprezintă mândria unui popor, iar cel canarian nu face excepție. Concentrându- se pe bucătăria autohtonă bazată pe pește și fructe de mare, pe arome și texturi specifice, cele șapte insule oferă preparate care odată consumate, nu pot fi uitate.

La final

În restaurantele lor vom întâlni cel mai bun pește al insulelor, arome, dar și meniuri variate prin care își onorează cultura și mândria. Savurându-le, ne aduc mai aproape de cultura canariană și ne vor încânta și răsfăța papilele gustative.

Cu alte cuvinte, vizitați Insulele Canare și nu veți regreta nici din punct de vedere al gastronomiei.

Până data viitoare, savoare și încântare!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

101 trandafiri sau cadou cu livrare elegantă

Sora cea rea – Karen Dionne – opinii

Album Lifestyle Design Interior ediția VI

Surse:

lagavetavoladora.com/la-comida-canaria-platos-tipicos-que-probar/

holaislascanarias.com/gastronomia-canaria/

https://sites.google.com/site/newageoncecinco/importancia-de-la-gastronomia

 

5/5 - (2 votes)