Salutare, dragi prieteni! Despre hobby-uri și influența acestora în calitatea vieții, am mai vorbit. Dar când vine vorba de sănătate și despre informații noi pe care le pot împărtăși, sunt prima. Așadar, sunt gata să scriu din nou pe acest subiect. Concret: despre cultivarea unei game largi de pasiuni artistice.

Hobby-urile artistice și sănătatea creierului

artistice

Pablo Picasso: ”Arta spală din suflet praful vieții de zi cu zi.”

Revenirea sau redescoperirea unor vechi pasiuni, cât și revelația unora noi, ne ajută foarte mult. Activități artistice ca desenul, pictura, fotografia, muzica, scrisul etc. pot ajuta la îmbunătățirea concentrării. A stării de spirit și a memoriei.

Să facem un mic exercițiu și să ne gândim la aceste lucruri. Învățarea unui lucru nou necesită un efort mental, right? De asemenea, ne solicită emoțional și fizic.

Prin urmare, hobby-urile artistice stimulează creierul să dezvolte altele noi. Iar asta se întâmplă deoarece orice pasiune implică o atenție sporită asupra detaliilor.

Hobby-urile duse la un nivel superior

IMG 20220405 222226 Hobby-urile artistice și sănătatea creierului

Și apoi, ne dorim să aflăm din ce în ce mai mult, adică să cultivăm acea pasiune. Să învățăm cât mai mult despre ceea ce ne pasionează, să trecem la un nivel superior. Este firesc și logic, nu? Ei bine, la fel de logic este de ce se utilizează simțurile, în diferite și noi moduri.

Așadar, se înțelege clar că orice hobby ce solicită o atenție sporită asupra detaliilor, elimină declinul cognitiv. Și implicit, poate îmbunătăți memoria. Doctorul Lawrence Katz spune în cartea sa, că practicarea activităților artistice  reprezintă o formă de exerciții.

”Păstrează-ți creierul viu …” 

El le numește ”neurobic”, considerându- le un fel de exerciții neurologice asemeni exercițiilor de fitnes. Citându-l, exprimarea exactă arată astfel: ”Păstrează-ți creierul viu: 83 de exerciții neurobice pentru a preveni pierderea memoriei și pentru a crește fitnessul mental”.

artistice

Sunt beneficii care se adaugă ameliorării stresului și implicării întregului creier. Doctorul mai afirmă și că practicarea pasiunilor în domeniul artei, construiește conexiuni între neuroni.

Prin urmare, așa cum practicarea exercițiilor fizice, jocurilor sau meditației, protejează creierul, recomandate sunt și hobby-urile artistice. Cu alte cuvinte nu sunt deloc de neglijat activitățile artistice ca: desenul, pictura, fotografia sau cântatul la un instrument muzical.

Einstein- violonist amator

Spre exemplu: Einstein a avut drept hobby cântatul la vioară, fiind violonist amator. Dovadă stă mărturia fiului său, Hans Albert. Acesta a spus că tatăl său se refugia în muzică ori de câte ori simțea că a ajuns într-o situație dificilă. Muzica îl ajuta și de obicei reușea să rezolve și să depășească dificultățile întâlnite în munca sa.

pexels photo 724994 Hobby-urile artistice și sănătatea creierului

Învățatul pe tot parcursul vieții

Un alt ”exercițiu” este acela al învățatului pe tot parcursul vieții. Și acesta ne poate ajuta în menținerea unui creier sănătos, ajutându-l să funcționeze la nivel optim. Astfel, se limitează declinul cognitiv și al memoriei, odată cu înaintarea în vârstă.

Creierul nu devine mai inteligent, ci mai puternic, de fiecare dată când învățăm ceva nou. Informațiile noi dobândite au efect de întărire a căilor dintre neuroni. Cu fiecare informație nou oferită, creierul este ajutat și protejat împotriva deteriorării naturale, venită odată cu înaintarea în vârstă.

”Învățarea pe tot parcursul vieții este cheia pentru menținerea funcției cognitive. ” Asta spune Rosebud Roberts în studiul Clinicii Mayo publicat în Neurologie.

„Este un scenariu. Folosește-l sau pierde-l. Când vă angajați în activități de stimulare cognitivă, consolidați conexiunile sinaptice. Dar dacă nu utilizați acele circuite din creierul dvs., conexiunile degenerează” spune Rosebud.

artistice

Învățatul nu este doar o modalitate de a ne petrece timpul. Este o activitate care poate menține creierul ocupat, activ. De asemenea, învățatul poate stimula cunoașterea și ne poate îmbunătăți calitatea vieții. Stimularea psihică prin învățareare un efect uriaș în păstrarea memoriei noastre.

Învățatul pe tot parcursul vieții- o călătorie, nu o destinație

Să învățăm pe tot parcursul vieții este o călătorie, nu o destinație. Niciodată nu vom putea spune că este o penurie de lucruri noi de aflat. Putem alege să învățăm despre idei și concepte care ne atrag, care ni se par potrivite și interesante. Putem învăța abilități, limbi străine, istorii ale altor popoare etc.

În felul acesta călătoria noastră prin învățătură continuă va fi o distracție. În concluzie, alegeți practicarea pasiunilor artistice sau orice alt domeniu care vă atrage. Alegeți să învățați mereu, pe tot parcursul vieții. De altfel nici nu e greu, căci viața este o școală continuă.

pexels photo 5116363 Hobby-urile artistice și sănătatea creierului

La final

Ce pot eu spune mai mult decât cercetările (sau cercetătorii)? Doar umila mea opinie: cred că tot ce s-a demonstrat e bine de urmat. Vă îndemn să vă mențineți creierul sănătos și în formă! Cu ajutorul hobby-urilor sau al exercițiilor pe care le doriți.

Până data viitoare, păstrați creierul în formă maximă!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Avocado – cel mai bun fruct pentru inimă

5/5 - (2 votes)