Salutare, prieteni! Despre mine știți multe lucruri. Fie vi le-am mărturisit direct, fie le-ați intuit printre rândurile scrise aici, pe blog. Dezarmant de sinceră (unii ar spune deranjant), îmi cunosc calitățile, dar îmi recunosc și defectele sau lipsurile.
Spre exemplu am recunoscut (chiar de mai multe ori) că sunt atehnică. Dar asta nu înseamnă că nu sunt deschisă și interesată să învăț ce e nou. Să mă informez, să descopăr, să evoluez.
Cuprins
Podcastul Tehnocultura e și pentru atehnici
(ca mine)
Dovada este chiar blogul pe care mi l-am făcut singură de la zero. Ei, și acum, așa cum v-am obișnuit, urmează povestea. O poveste despre Tehnocultura – podcast de tehnologie.
Povestea mea
Am făcut cunoștință cu calculatorul în ’85, celebrul Felix C. Să vă spun cum arăta, nu-i nevoie pentru că e mai simplu să intrați pe Google Search. Sau pe TikTok. Depinde din ce generație faceți parte: Millenium sau Z.
Firesc, am schimbat generații după generații de calculatoare. Cât despre partea tehnică, nivelul a rămas cam același. Cu alte cuvinte, am rămas la fel de atehnică. Sau, hai să spun cu indulgență, că oi fi adunat cunoștințe de- un 5.
Mi se pare că tehnologia trebuie să rămână pentru cei pricepuți și pasionați. Dar cu toată inabilitatea mea în acest domeniu, trebuie să admit că tehnologia face parte din viața mea. Sunt înconjurată de tot felul de obiecte, de electronice și IT care mă ajută. Îmi fac viața mai ușoară și chiar mai frumoasă. Fără a face un elogiu tehnologiei (tocmai eu!), trec degrabă la ceva care m-a surprins plăcut.
Ce este Podcastul Tehnocultura
Este vorba despre podcastul Tehnocultura cu care sper să vă rețin atenția și să vă conving să citiți până la capăt. În susținerea mea, vin cu promisiunea să fiu explicită, convingătoare și concisă. Pentru că, indiferent de generația căreia aparțineți, podcastul Tehnocultura vă va capta atenția. O spune cineva atehnic! Și sincer.
Recunosc: nu mă dau în vânt după pocasturi. Prefer să citesc. Rareori ascult un podcast, dar nici măcar nu pot spune că am vreo preferință. Așadar, cam de la aceste date pornim. Dar haideți să aflăm despre ce este podcastul Tehnocultura.
Intuitivi și inteligenți cum vă știu, bănuiți deja că este vorba despre cultură generală din domeniul tehnologiei. Exact despre asta este vorba: podcast de tehnologie. Cultură și informații din domeniul tehnologiei, pe înțelesul tuturor.
De ce podcast Tehnocultura
Adevărat, cineva atehnic ca mine (dacă mai există cineva, mâna sus), poate considera că este prea tehnic. Dar, tocmai de aceea am ascultat podcastul Tehnocultura. Am nevoie de tehnologie și îmi place să facă parte din viața mea. Dar nu-mi permit să cumpăr lucruri scumpe, doar de dragul reclamei.
Cam așa se întâmplă de obicei. Însă eu vreau produse despre care să aflu din experiența celor care se pricep. Pe scurt, asta am găsit în episoadele pe care le-am ascultat în podcastul Tehnocultura.
Coautorii podcastului: Vlad Bănică și Manuel Cheța. Aceștia oferă informații, sfaturi și experiențe personale cu tehnologia folosită în viața de zi cu zi. Prezintă produse noi achiziționate, dar nu o fac în stilul cunoscut de promovare. Ei vorbesc cu sinceritate despre produse nesponsorizate. Dau mai departe și altora (ascultătorilor) ceea ce învață din propriile experiențe.
În episoadele podcastului nu găsim îndemnuri de a cumpăra un produs mult lăudat. Ci informații despre ce face produsul și ce nu face, cât costă, dacă merită etc. Toate întrebările pe care și le pune un om când dorește sau are nevoie de un produs. Auzim cum ne atenționează: ”ai grijă; s-ar putea să fie capcane; acolo e o problemă” etc.
Scopul Tehnocultura
Acesta este și scopul Tehnocultura: de a educa oamenii, de a-i învăța și de a-i face să-și pună întrebările corecte. E necesar să cumpăr un produs scump pentru a-mi face treaba bine? Răspuns corect: Nu. De fapt, am nevoie de informații corecte și un produs care să-și facă bine treaba.
Ei bine, pe mine m-a prins chestia asta! Pot merge pe mâna băieților- să spun așa- când vreau o opinie sinceră și avizată. Deoarece ei sunt opusul celor care promovează produse. Opiniile lor sunt pe înțelesul meu, desprinse din experiența pe care au avut-o cu produsul (serviciul). Iar dacă eu am reușit să ascult și să găsesc informații utile, îmi imaginez ce înseamnă pentru un pasionat de tehnică.
Podcastul a ajuns la 102 episoade, dar fiți fără grijă, îmi respect promisiunea. Intenția nu este să mă lungesc povestindu-vă totul. Doar subliniez câteva lucruri care vin să susțină interesul pentru podcastul Tehnocultura. Spre exemplu, în episodul 95 am aflat o grămadă de lucruri utile.
Ce găsim în episoadele podcastului
Cum ar fi 2 recomandări de carte pe care le face Manuel. Banking On It- scrisă de Anne Boden care a deschis o bancă digitală. Aceasta vorbește despre greutățile întâmpinate de antreprenorii care doresc să deschidă o bancă digitală. Sigur, ar putea fi un pic desuet pentru noi, dar cu siguranță există un segment interesat.
A doua carte însă mă interesează direct. Se numește Why Does The Stock Market Go Up? și se referă la investiții. Mai mult pentru cei din afara României, dar sunt principii și pași de urmat general valabili. Cum educația financiară lipsește celor mai mulți dintre noi, cred că este o carte foarte utilă.
Pe partea de tehnologie, am aflat cât de important este sunetul la un podcast. (Habar nu aveam!) Și cum se poate rezolva problema cu ajutorul apărătoarei din spumă pentru microfon. Pentru mine însă a fost surprinzător să aflu despre Google Pixel Stand. Un produs care mi-ar fi de ajutor, după ce am ascultat ce face, cum este și cât costă.
Ce am mai aflat – știri de pe Wall Street Journal
Știam despre generații- Millenium (X), Y, Z, α- dar nu știam care sunt motoarele de căutare folosite de fiecare generație. Acum știu că Google Search este motorul de căutare folosit de Millenium iar TikTok de Generația Z.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Google Searh când generația Millenium va dispărea. Alt subiect: TikTok poate fi în pericol de propagandă chinezească. Cu puțină istorie, informații, opinii și idei interesante pe care nu le cunoșteam.
Am mai aflat că banarea IP-urilor este o prostie, un fel de ”suflat în vânt”. Consumi resurse și faci victime colaterale. Despre ce a făcut Google cu contul unui om și recomandări de interviuri și podacasturi. O tonă de informații, dacă preiau una din expresiile băiților.
Podcastul Tehnocultura și pentru atehnici (ca mine)
De asemenea, am învățat ce să fac și ce nu, legat de conturile online. Ce trebuie să știe un creator de conținut în legătură cu postările. Despre necesitatea și utilitatea deținerii cel puțin a unei adrese de email. Desigur, am sintetizat cât s-a putut tot ce am ascultat în 2 din cele 102 episoade.
În loc de concluzii
Ce aș mai spune despre podcastul Tehnocultura? Băieții se adresează folosind un limbaj prietenos și decent. Sunt naturali, i-am simțit ca pe niște amici cu care am ieșit la o cafea. Mă și vedeam la cafeneaua preferată savurând un barraquito, ascultându-i. Învățând ce se întâmplă mai departe, în lumea distopică în care deja trăim.
De asemenea am remarcat faptul că, nu se feresc să folosească cuvintele sau expresiile repetitive. ”Tot ce vrei tu pe-acolo, știi” etc. Toți avem. Ceea ce mi-a dat impresia de oameni obișnuiți ca voi, ca mine(?!?), ca noi toți. Nu zgârie timpanele cu un limbaj scorțos, cenzurat.
Cu alte cuvinte, pot asculta episoade de acest gen, cap-coadă. Hei, am reușit! Tehnocultura este și pentru atehnici (ca mine!).
La final
Voi ascultați podcasturi? Vă invit să căutați podcastul Tehnocultura și să vă convingeți singuri despre ce este vorba. Sau deja sunteți fani? Dacă da, spuneți-mi ce v-a plăcut, care sunt impresiile și opiniile voastre despre Tehnocultura.
Pe mine m-au convins, prin urmare pot recomanda podcastul Tehnocultura. Pot spune de asemenea că m-au câștigat ca membru al comunității lor organice. În același timp, le voi da o sugestie. Desigur, din punctul meu de vedere.
Sugerez să împartă timpul (o oră) în așa fel încât să cuprindă și informații foarte tehnice, dar și recomandări diverse. Bineînțeles, în cazul în care nu sunt mai multe cerințe din partea pasionaților de tehnică.
Până data viitoare, nu spuneți niciodată, ”niciodată”!
Cu drag, MM
Articol scris pentru proba nr.7 Superblog 2022
Sursa: tehnocultura, pexels, arhiva personală, editare canva
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Am sa incerc sa imi fac timp sa ascult si eu, chiar sunt curioasa de subiecte.
Nici eu nu ma dau in vand dupa Podcasturi desi recunosc ca am ascultat cateva care erau pline de informatii folositoare. Despre Tehnocultura nici nu auzisem si sunt curioasa sa-i caut ca sa vad daca rezonez cu ei
Ascult podcasturi străine în general, dar e bine că aflu noutăți de la noi. Mult succes și spor în competiție!
Aveam o perioada cand ascultam aproape zilnic podcasturi, mai ales in drum spre birou, dar acum daca lucrez mai mult de acasa nu prea mai ascult.
Super tare, ma bucur ca avem un astfel de podcast si in Romania. Chiar nu stiam de el.
Educatia e foarte importanta asa ca trebuie sa ne facem timp pentru astfel de podcasturi!
Foarte interesant. Este ceva nou pentru mine. Pentru prima dată aud de acest podcast
Mersi fain de articol. Unul dintre motivele pentru care am trecut pe podcast este că pot transmite mai multe informații decât in timpul în care stau să scriu un articol. Într-o oră de podcast generezi informație cât in 2-3 ore de scris :D Legat de limbajul folosit vrem să fim oameni cu mintea întreagă și să avem material pentru toată lumea, fără discursuri aiurea, inflamatoare. Cumva consider ca podcasturile complementează chiar bine blogurile, dar este clar ca nu le înlocuiesc. Succes.
Mulțumesc pentru comentariu!
Chiar m-a prins podcastul, deși așa cum spus-o cu sinceritate în articol, nu pricep tehnica.
Dar în episoadele ascultate am aflat informații care chiar îmi sunt utile.
Probabil că nu am scris un articol extraordinar, dar a fost sincer.
Succes în continuare!