Salutare, dragilor! Vă salut, iubitori de carte și citit! Astăzi am pentru voi o carte impresionantă: un thriller speculativ. Ascensiunea scrisă de Nicholas Binge este thriller scris cu emoție și umanitate. Cartea, care după ce citești ”Cuvânt- înainte” provoacă mintea și testează imaginația.

ascensiunea

Cuprins

Ascensiunea – Nicholas Binge

În această parte a cărții aflăm despre povestea vieții lui Harold ajunsă la final. După 28 de absență, fratele și sora acestuia, Ben și Poppy, decid să-l declare mort. La ceva timp de la ceremonie, Ben primește un telefon de la un fost coleg care îl anunță că i-a văzut fratele. Acesta era internat într-un sanatoriu de boli mintale.

Bineînțeles, Ben merge să vadă dacă e adevărat și să afle ce s-a întâmplat în toți acești ani. Într-adevăr, Harold era pacient, din spusele cadrelor medicale, de mulți ani în sanatoriul respectiv. Cei doi frați se întâlnesc, se recunosc, deși, conform diagnosticului, Harold suferea de tulburări paranoide.          

Captivantă, extraordinar de captivantă, Ascensiunea este un thriller de top. Un roman cu ritm inteligent, desfășurat între concepte științifico- fantastice, teroare gotică și scene de acțiune într-un ritm foarte rapid.

Ascensiunea – un thriller speculativ

20240326 172958 Ascensiunea - Nicholas Binge

Romanul continuă cu scrisorile găsite de Ben în camera fratelui său. Acestea îi erau adresate fiicei sale, nepoata lui Harold, Harriet. Mai târziu, cititorul va înțelege și de ce i le adresase acesteia. Scrisorile însă nu au fost niciodată expediate. Mare parte dintre ele datate, acestea relatau experiența unei echipe din care a  făcut parte și Harold.

Despre ce experiență este vorba? Escaladarea unui munte apărut de nicăieri în mijlocul Oceanului Pacific. Pretextul perfect pentru o expediție științifică. Felul în care Harold este racolat- de o organizație secretă-, duce la ideea că nu știe ce îl așteaptă.

Ajuns în tabără, totul duce la un amestec de fantastic, filozofic, imaginativ. Echipa formată trebuia să escaladeze muntele apărut din neant și să studieze tot ce descopereau. Odată ce echipa pornește în expediția către necunoscut, cititorul descoperă povești incredibile.

Cartea oferă o tensiune bine susținută, dar și scene de acțiune admirabile. O analiză profundă a locului unde se află adevărata noastră putere. Ce se va întâmpla oare la capătul ascensiunii? Vor avea revelația celei mai mari descoperiri științifice cunoscută de om? Sau vorba peste sâmburele propriei morți? 

Un roman captivant, de excepție

ascensiunea

Fiecare pagină te ține captiv într-o lectură care se plasează deasupra ficțiunii obișnuite ale acestui gen literar. Ce este și mai palpitant, evenimentele pline de imaginație alternează cu tensiuni și scene de acțiune admirabile.

Din nefericire, după ce Ben își întâlnește fratele și pornește demersurile de a-l lua acasă, acesta își ia viața. Șocat, Ben își dă seama că nu rămăsese decât cu cele câteva discuții pe care au apucat să le aibă și scrisorile. Păstrate într-o servietă de care nimeni nu avea voie să se apropie.

După felul în care erau păstrate, felul în care arătau, Ben realiză importanța scrisorilor. Cel puțin pentru fratele său, Harold. Povestea incredibilă pe care o descoperi citindu-le iar și iar, trebuia spusă. Își consultă familia și împreună decid să facă publice scrisorile și contactează o editură.

Viața neștiută a lui Harold

Scrisorile netrimise ale lui Harold și povestea provocatoare conturată de acesta, reprezintă tema perfectă a romanului Ascensiunea.

”Poate că fratele meu era pur și simplu nebun. Poate că munca lui l-a condus către nebunie și aceste scrisori nu sunt nimic altceva decât aiurelile unui lunatic. Doar poate că există și ceva adevăr în ele. Pentru că dacă ceea ce susține el în aceste scrisori este adevărat, dacă măcar o frântură din ce spune el s-a întâmplat cu adevărat, atunci acestea ar putea fi cele mai importante scrisori pe care le veți citi vreodată.”  Benjamin Tunmore, Windermere. Iulie 2020. 

20240326 172740 Ascensiunea - Nicholas Binge

Harold a avut o viață despre care nimeni din familia sa nu a știut. Odată cu scrisorile, perioade și evenimente din viața neștiută a lui Harold au fost descoperite. Bunăoară, nimeni din familie nu a știut că Harold a fost căsătorit, a avut o familie, un copil. Nici despre suferințele, nici pierderile suferite.

Toate acestea sunt plasate între minuni nedescoperite ale Pământului și fenomene ciudate. Iar locul de desfășurare, muntele apărut peste noapte în mijlocului Pacificului. Locul în care timpul nu curgea liniar, normal. De la organizații secrete, la creaturi străvechi, întâmplări ciudate, Ascensiunea este un considerat un roman ”incredibil”, dar și ”perfect” (Publishers Weekly).

Singura cale de ieșire e să continui să urci

Pericole, mistere, comportamentul ciudat al membrilor echipei ce trece rapid la paranoia și violență. Aveau un singur gând obsesiv, ce îi îndemna să ajungă în vârful muntelui. Acolo unde aveau certitudinea că vor găsi toate răspunsurile. 

ascensiunea

Ascensiunea, cartea scrisă de Nicholas Binge ia în considerare limitările științei și credinței. De asemenea, examinează deopotrivă latura frumoasă și cea tulburătoare a naturii umane. De altfel, în curând va apărea și ecranizarea după acest roman.

Cartea bună e ca o conversație cu un om deștept.
– Lev Tolstoi

The Wall Street Journal: ”dacă crezi că seamănă foarte mult cu At the Mountains of Madness al lui H.P. Loveceart, ei bine da, Ascensiunea este o versiune repovestită cu dragoste a unui thriller horror clasic, dar cu mai multă umanitate și emoție reală”.

Mi-a plăcut cartea Ascensiunea, deoarece mi-a provocat inteligența, așa cum spuneam și la început.  Recomand clar Ascensiunea, tuturor iubitorilor acestui gen literar. Este una dintre ultimele cărți citite, primite de la Editura Rao. Mulțumesc! Voi ce mai citiți?

Până data viitoare, citiți!

Nu există prieten mai loial decât cărțile. (Ernest Hemingway)

Cu bucurie și drag,

MM

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile despre articolul ți-au plăcut, vin din nou pe acest blog și oferă-i editorului o  cafea .
Găsești ceva interesant/util și aici:
Rate this post