Salut, prieteni! Despre sănătate vorbim sau facem lucruri zilnic, astăzi însă vreau să aduc în atenția voastră subiectul imunitate. Vorbim în cele ce urmează despre semnalul de alarmă al sistemului imunitar și câteva mijloace de ”salvare” a acestuia.

Știm că sistemul imunitar este scutul de protecție al organismului și face eforturi să funcționeze împotriva germenilor patogeni de tot felul. Cum știm însă dacă sistemul nostru imunitar poate ține bolile la distanță, protejându-ne cum știe el mai bine?

Semnalul de alarmă al sistemului imunitar

Cuprins

Semnalul de alarmă al sistemului imunitar

Un  sistem imunitar slăbit reprezintă semnalul de alarmă al dezechilibrului organismului. Răceli repetate, oboseală, insomnie, alergii, herpes, infecții urinare, mâini și picioare amorțite sunt indicii care ne avertizează asupra sistemului imunitar. Ce măsuri am putea lua mai ales acum, în sezonul rece pentru ca sistemul imunitar să iasă învingător? Păi, exact așa cum un conducător de oști știe să-și conducă armata în luptă, la fel trebuie să procedăm și noi. Respectând cu strictețe câteva reguli pe care le știm sau ne sunt recomandate de medici.

Importanța spălatului pe mâini

Suntem învățați de mici importanța spălatului pe mâini deoarece zilnic intrăm în contact cu mii de germeni și bacterii. Atingem spre exemplu suprafețe sau obiecte ca biroul, telefonul, tableta, banii sau dăm mâna cu alți oameni. Iată motivul pentru care este necesar să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde, cât mai des posibil. Când condițiile nu ne permit, gelul sau șervețelele dezinfectante ar trebui să le avem la îndemână. De asemeni, trebuie să dezinfectăm în mod regulat telefonul, mouse-ul, gadgeturile din dotare sau suprafețele de contact.

Semnalul de alarmă al sistemului imunitar

”Stâlpul casei”- alimentația

Alimentația sănătoasă și echilibrată stă la baza unui sistem imunitar puternic. Studii realizate de-a lungul timpului au demonstrat că deficitul de zinc, seleniu, cupru, acid folic, vitaminele A, B6,C, D modifică răspunsul imun. Astfel, sistemul imunitar nu mai poate funcționa la capacitatea sa optimă. Sistemul imunitar are nevoie de legume, fructe, grăsimi sănătoase pentru energia necesară formării de anticorpi/soldați pe care să-i trimită în lupta cu germenii.

Știați spre exemplu că zahărul rafinat reduce capacitatea de funcționare a sistemului imunitar? Acesta reduce numărul celulelor care ar trebui să atace bacteriilor, efect care durează până la câteva ore după consumul unei băuturi care conține zahăr. sfatul? Renunțați la zahărul rafinat și folosiți mierea sau îndulcitorii.

Semnalul de alarmă al sistemului imunitar

Refacerea organismului cu ajutorul somnului

Somnul de proastă calitate și/sau somnul insuficient crește nivelul hormonului de stres conducând la apariția inflamației în corp  și afectează sistemul imunitar. Sfatul specialiștilor este să dormim între 7 și 9 ore pe noapte și păstrând o igienă a somnului. Organismul se reface și se pregătește pentru ziua următoare cu ajutorul unui somn suficient și de calitate

Hidratarea corespunzătoare

Rezervele sistemului imunitar se consumă chiar și pe timpul nopții. Hidratarea devine și mai importantă când suntem bolnavi deoarece fluidele contribuie și la eliminarea toxinelor. Pentru a ajuta metabolismul să funcționeze la capacitate maximă, este necesar să bem ceaiuri călduțe, neîndulcite și apă.

Semnalul de alarmă al sistemului imunitar

Stoparea stresului

Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că stresul face parte din viață. Când acesta devine cronic, poate expune organismul la hormoni care încetinesc activitatea sistemului umanitar, făcându-l vulnerabil în fața bolilor. Ați observat că în urma unei situații stresante cădem mult mai ușor pradă răcelii? Acesta este semnalul că trebuie să spunem stop, să medităm, să facem mișcare, să ieșim cu familia sau/și prietenii, orice ne face plăcere. Să împărțim ziua în trei: muncă, distracție, odihnă.

Suplimentele

Un aliat de încredere al sistemului imunitar îl reprezintă suplimentele alimentare. Potrivit specialiștilor, 70% din sistemul imunitar depinde de activitatea sistemului digestiv, întrucât în intestine există bacterii ”bune”care luptă împotriva bolilor și absorb nutrienții. De aceea, pentru floră intestinală echilibrată sunt recomandate probioticele.

Semnalul de alarmă al sistemului imunitar

Printre vitaminele și minerale necesare care întăresc și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor sunt: C, E, A, B6, B9, zincul, seleniul, fierul, cuprul. Suplimentele pe bază de propolis, spirulină, echinacea, întăresc și ele mecanismele de apărare, stimulând imunitatea. Desigur, toate suplimentele alimentare se vor lua numai în urma analizelor și la recomandarea medicului pentru binele organismului.

Ce metode folosiți voi pentru a vă proteja sau menține sistemul imunitar puternic? Cum vă descurcați din acest punct de vedere, al imunității, în sezonul rece sau al epidemiilor de gripă? Ca de obicei, vă aștept răspunsurile în comentarii. 

Până data viitoare, fiți vigilenți, fiți puternici, fiți sănătoși!

 

 

UniqueByMM

 

Sursa info: Farmacia ta

Rate this post