Bun găsit! ”Promisiunea este a doua datorie” spune o vorbă veche. Dacă o invoc, înseamnă că îmi place și îmi respect promisiunile. Și, pentru că lansasem întrebarea ”despre ce v-ați dori să citiți în legătură cu vacanța în Tenerife, am fost plăcut surprinsă de interesul pe care vi l-am trezit cu acest subiect. Așadar, mă grăbesc să scriu articolul în care vom demonta mitul vacanței de lux. Continuăm cu prețuri și ponturi pentru cazare și mâncare. Tenerife – dincolo de mitul vacanței de lux.

 

Tenerife – dincolo de mitul vacanței de lux

 

Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux Playa de Las America

 

 

După cum v-am obișnuit, tot ce veți citi reprezintă date și informații din experiența proprie în vacanța pe cont propriu din Tenerife.  Pentru început, ca lucrurile să fie și mai bine înțelese, voi face o mică prezentare a insulei.

Tenerife este o insulă vulcanică din arhipeleagul Canare din Oceanul Atlantic, la distanță de doar 300 km. de deșertul saharian. Tocmai această poziționare geografică influențează clima cu temperaturi de ”primăvară veșnică” a insulei. Astfel, Tenerife este destinația în care se poate face plajă pe toată perioada anului și o destinație râvnită de turiști. Destinație considerată de lux, în realitate, un mit pe care il vom demonta în cele ce urmează.

 

IMG 20190517 202208 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Asta nu înseamnă că pe insulă se poate face doar plajă, acesta fiind principalul motiv al vizitei/vacanței. Sunt multe alte activități, despre care vă voi vorbi într-un articol dedicat activităților, cu adresabilitate absolut tuturor celor care ajung aici.

Eu însămi, sunt cel mai bun exemplu. Deoarece nu mai pot face plajă, insula este pentru mine locul care mă încarcă cu energie, mă ajută să mă relaxez cum nu reușesc în multe locuri. Este pur și simplu porția de sănătate pe care mi-o iau și o dozez pentru un an.

 

IMG 20190520 104622 1 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Insula este împărțită în  două, din punct de vedere al climei și vegetației. Partea sudică, este cea în care temperaturile sunt mai ridicate, cu microclimate ce duc la  clima uscată, lipsită de ploi. Partea nordică este partea umedă, cu multă vegetație, temperaturi puțin mai mici, diferența de 2-3 grade, și ploi. 

Ușor de înțeles, de ce turiștii preferă partea sudică a insulei, nu-i așa?, aceasta fiind considerată și zona turistică. Desigur, de înțeles sunt și prețurile mai ridicate ale cazărilor/chiriilor  din această parte a insulei.

Tenerife – dincolo de mitul vacanței de lux 

 

Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Așadar, odată ce ne-am luat biletele de avion, pasul următor este căutarea/rezervarea cazării. Aceasta se poate face cu ajutorul siturilor dedicate, Booking, Tripadvizor, Airbnb etc.

Costul variază în funcție de locație, numărul de stele, perioada aleasă pentru vacanță sau, distanța față de centru. 

 

IMG 20190627 101743 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Acestea fiind precizările, un apartament cu dormitor, living, bucătărie deschisă, baie și balcon/terasă,  costă între 300 – 500 euro/7 nopți. Bineînțeles, este posibil să găsim și sub 300 euro, eu am avut norocul acesta, cu câțiva ani în urmă.

Apartamentul era cu 2 dormitoare, living și bucătărie deschisă, baie etc. cu 250 euro/7 nopți. ”Inconvenientul”, distanța mare față de centrul stațiunii, pe care oricum, o poți parcurge cu mijloacele de transport despre care am vorbit aici.

 

Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

 

Pont 1. Dacă ai niște prieteni foarte buni sau membri din familie cu care poți împărți apartamentul, costurile se reduc la jumătate. Apartamentele de aici sunt compuse de regulă, din dormitor cu pat dublu/2 paturi de 1 persoană și 1-2 canapea extensibilă în living. 

Pont 2. În cazul în care alegi să închiriezi o mașină, poți alege cazarea în partea nordică a insulei. Per total, ai putea ieși un pic mai ieftin, cel mult, un cost egal cu al cazării în sud.

Bucătăriile sunt mobilate și utilate cu plită/aragaz, cuptor cu microunde, aparat cafea, frigider, tacâmuri, oale, farfurii. Cam tot ce este necesar pentru a putea pregăti și mânca acasă. Unele bucătării au chiar detergenți, bureți de vase, ulei, sare, zahăr etc. dar nu este regulă generală.

Băile au duș/cadă,  mașină de spălat – nu toate -, consumabile, prosoape, uscător păr etc. 

 

IMG 20190521 124808 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Experiența mea

Am rezervat un apartament la Hotel Udalla Park 3*, în Playa de las Americas, (în sud), cu 579,70 euro/11 nopți – 12 zile. Apartamentul era compus din dormitor, un spațiu deschis în care se afla bucătăria, masă și o canapea cu măsuță. Baia avea cadă și tot ce este necesar, un balcon cu masă și 2 scaune, o terasă deasupra, la care se ajungea pe scara interioară.

 

Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Dormitorul, mobilat cu pat dublu, cerința mea devenită obligatorie :), noptiere, dulap, seif (contra cost), televizor ecran plat, telefon.

Hotelul este situat aproape de supermarketul Mercadona, cel mai bun din punctul meu de vedere, restaurante, terase, cafenele. Piscina în aer liber, încălzită iarna, o piscină mică integrată pentru copii, șezlonguri, teren de squash. A, aproape și de plajă și centru :).

Ce mi-a plăcut: curățenia. Se făcea curățenie 5 din 7 zile, schimbau prosoapele tot de atâtea ori, lenjeria de 2 ori pe timpul șederii, se lua gunoiul și completau consumabilele. Din acest punct de vedere și cel al disponibilității staffului, notă maximă și felicitări.

Ce nu mi-a plăcut: mobilierul vechi. Dar, cum nu există perfecțiune, aș putea aplica legea compensației.

 

IMG 20190515 113728 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Mâncarea

Dar, pentru că am amintit de supermarket (supermercado), să trecem la mâncare. Trebuie să vă spun un secret: nu-mi place să fiu legată de un orar al meselor. Îmi place să am libertatea de mișcare, să mă plimb, să descopăr, să experimentez, nu să stau cu ochii pe ceas, temându-mă că pierd masa. Din acest motiv, nu iau cazare cu masă. 

Dacă sunteți același gen, vă întrebați probabil, totuși, cum ne putem descurca cu mâncarea, în vacanța pe insulă? Pentru cei care nu doresc să pregătească nici măcar un ceai sau un sandviș, pe principiul că sunt în vacanță, există alternativa restaurantelor, teraselor.

 

Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Pornind de la mic dejunul englezesc care se găsește de la 2,90 euro, până la, știu eu, sandvișuri, specialități locale sau din bucătăria internațională. La fel și pentru masa de prânz sau cină, există foarte multe variante și posibilități. Prețurile sunt bune, accesibile oricui și porții suficiente. 

Pont: mergi în satele pescărești și alege terasele sau restaurantele aglomerate, unde mănâncă localnicii. Vei găsi cele mai gustoase preparate din pește sau fructe de mare, mâncare specific canariană, proaspete, la prețuri foarte bune. 

 

IMG 20190517 134839 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Cum procedez eu:

Pentru micul dejun și gustări, fructele, legume, cumpăr de la Mercadona (supermerket), unde  prețurile sunt excelente, cu o gamă foarte largă și diversă de produse. De la produse de patiserie, semipreparate, pui la rotisor cu 4-5 euro sau aripioare de pui- 3,76 euro, guacamole- 1,59 euro, iaurt, salată sau mezeluri, brânzeturi etc. Tot ce vrei sau îți trece prin minte. 

Pont: în unele seri și mai ales vineri și sâmbătă seara, prețurile scad, special la fructe, legume, pește, carne.

 

IMG 20190514 170538 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Pentru mesele de prânz și seară mergem la restaurante, în satele de pescari sau pregătim ”acasă” ceva. Spre exemplu, cumpărăm pește (dorada 7,25 euro/kg.), caracatiță, preferata soțului meu, carne de curcan, 2,60 euro.

Asta nu înseamnă, că gătesc zilnic sau știu eu ce feluri de mâncare sofisticate. Pregătesc pește/caracatiță/carne de 2-3 ori maxim, cu legume trase la tigaie și salată. Costul pentru o astfel de masă, de exemplu: carne de curcan, legume  și salată, este aproximativ 6 euro/persoană. Cu pește/caracatiță, în loc de carne, costul se ridică la 10-12 euro.

 

IMG 20190519 153819 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

La restaurante se poate mânca cu  aproximativ 30 -35 euro/2 persoane, în care intră un fel principal, peștele este preferatul nostru, legume, salată și 1-2 beri. Recomand papas arrugada, cartofi mici dulci, fierți în coajă cu sare, o ”garnitură” specific insulei. O supă, costă de la 4 euro, cafea espresso de la 1 euro, barraquito, de la 1,90 euro.

Băuturile

În Tenerife apa de la chiuvetă nu este potabilă, de aceea, apa pentru consum trebuie cumpărată din magazine. La supermarket, apa plată îmbuteliată la 5 -8 litri costă între 0,80-1,50 euro. Tot la Mercadona, sucul din fructe la 1,5 l costă 1,20 euro, berea, bax 12 doze de la 3 euro, vinurile din producția proprie insulei de la 1,80 euro. Sau, șampanie, baxul cu 4 sticle de 0,5 costă 4,20 euro.

 

Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Tenerife – dincolo de mitul vacanței de lux

La restaurante/terase, berea draft, Dorada este berea lor și foarte bună, costă de la 1 – 1,50 euro,  sangria- 6-7 euro/ litru, suc natural, fresh/smoothie-  3 euro, cocktail -5-6 euro.

Tips: Atenție! Prețurile băuturilor cresc după ora 18 p.m. iar la restaurantele din centrul stațiunii prețurile sunt mai sus și în timpul zilei.

Cum spuneam, mic dejunul îl putem pregăti singuri, așa cum am făcut eu, alternând eventual cu cel luat la terase, cafeterii, restaurante.

 

Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux Sursa: arhiva personală

 

Pentru mesele de prânz și seară, în funcție de nevoile, preferințele, programul alimentar al fiecăruia, alegem restaurantele despre care v-am vorbit, alternând cu mesele preparate acasă. Sau, putem alege doar restaurantele, unde găsim și supe, și pizza, și alte preparate din meniul internațional.

În funcție de aceste considerente, faceți-vă calculul și vedeți cam cât costă mâncarea în Tenerife. Apropo, chiar dacă am mai strecurat această informație, trebuie s-o nuanțez: pe insulă nu există taxe/tva. Au ceva de genul, 5% în turism și cam atât. Din acest motiv, prețurile sunt bune, pentru fiecare dintre noi, cei care visăm la Tenerife, dar pare destinația de lux.

 

IMG 20190523 191328 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Mit versus realitate

Da, poate fi și de lux pentru cei care caută și își permit luxul. Poți sta în hotel de 5* sau apartamente în resorturi de lux, în complex cu circuit închis, mânca în restaurante cu stele Michelin și mâncăruri extravagante. Repet, dacă îți permiți.

Altfel, destinația este pentru toată lumea. Iar punctul meu de vedere este cam acesta: de ce aș cheltui bani pe cazări scumpe în detrimentul excursiilor,descoperiri locurilor, oamenilor, lucrurilor? Tot ce îmi doresc de la o cameră/apartament este curățenia și un confort decent. În rest, nu sunt genul care să stea non-stop în cameră.

 

IMG 20190629 143650 resized 20190629 023744684 Tenerife - dincolo de mitul vacanței de lux

 

Cam așa stau lucrurile în ceea ce privește prețurile cazărilor, alimentelor, restaurantelor și cum putem face o vacanță pe cont propriu în Tenerife.

Care este opinia voastră după tot ce v-am povestit în articol? Ați pune pe lista voastră, ca destinație de vacanță, Tenerife? Dacă am reușit să vă conving dar și dacă mai aveți întrebări, vă aștept cu drag, comentariile.

 

Până data viitoare, alegeți vacanța la care visați! Chiar și insula eternei primăveri, Tenerife!

 

 

UniquebyMM