Bun găsit! Când am pornit #ladrumprinromâniamea, nu aveam așteptări spectaculoase. Sigur, asta și datorită laturii pe care mi-am cultivat-o, recunosc, de nu-mi seta așteptări foarte mari. Având în vedere însă ca visam de-o viață să ajung în zona Ardealului, ar fi trebuit ca și așteptările să fie pe măsură.  Dar, chiar și dacă mi-aș fi setat așteptările la limita maximă de sus, tot ar fi fost cu mult depășite. Experiențele trăite au fost nu doar la modul superlativ, ci au avut darul să -mi trezească amintiri și trăiri minunate. Îmi dați dreptate, dacă citiți despre nunta de la Racșa, tanti Anica – mama păpușilor oșenești, Cimitirul Vesel Săpânța sau povestea ce urmează. Prima zi #ladrumprinromâniamea – serbare câmpenească  (Bobota).

Prima zi #ladrumprinromâniamea - serbare câmpenească  (Bobota)

Prima zi #ladrumprinromâniamea – serbare câmpenească  (Bobota)

Serbările câmpenești constituiau prilejul celor mai frumoase întâlniri cu prietenii, cel mai frumos timp liber petrecut. Asta se întâmpla de muuult, odată, ca în povești sau înaintea erei computerelor, device- urilor și a altor activități. Din fericire, sunt oameni care știu încă să se bucure de astfel de sărbători. Ba mai mult, trăiesc și simt românește cu toții, de la bătrâni la tineri.

 

Prima zi #ladrumprinromâniamea - serbare câmpenească  (Bobota)

 

 

Serbarea câmpenească despre care vreau să vă povestesc, este de fapt “Ziua Comunei Bobota”. O sărbătoare la care am participat în prima noastră zi în Ardeal și care mi-a amintit de copilărie. Am fost tare fericită să văd oameni de toate vârstele, bucurându-se, ca atunci când eram copil, de lucruri simple. De savoarea mâncării la iarbă verde, de bucuria revederii fiilor celor trei sate ale comunei. De entuziasmul și mândria cu care cântau “Doamne ocrotește-i pe români”  sau “Treceți batalioane române Carpații”, fără teama ( jena) de  a-și  manifesta patriotismul.

 

 

Desfășurate în aer liber, cu oameni de toate vârstele și etnii diferite,  sărbătoarea a fost plină de culoare și voie bună. Fii ai satului plecați prin lume, reveniți  pentru a sărbători satul, comuna în care s-au născut.  Am spus serbare câmpenească din motivele mai sus enumerate, însă ce s-a petrecut acolo, a fost un spectacol al tinerilor dar și marilor talente. A fost vorba despre kurtos kolacs, bere, friptură și mici sau bab gulyas, dar și program artistic cu invitați de onoare, foc de artificii și discotecă în aer liber.

 

Prima zi #ladrumprinromâniamea - serbare câmpenească  (Bobota)

 

Cum kurtos kolacs era delicatesa specifică zonei iar eu nu-i rezist, mi-am propus să-l testez ( :-), până să înceapă programul. Bineînțeles, l-a trecut! 

Prima zi #ladrumprinromâniamea – serbare câmpenească  (Bobota)

Programul a început în jurul orelor 18, cu prezentarea protagoniștilor, desfășurătorului. Ansamblul artistic profesionist “Porolissum” din Zalău, interpreți de muzică populară, tinere talente promovate, toți au încântat publicul, de pe scena special amenajată.

 

 

Surpriza, mai ales pentru mine, a venit în momentul în care am aflat despre invitații speciali. Doi renumiți artiști, fii ai Sălajului, pe care îi apreciez și admir deopotrivă, au adăugat și mai multă valoare și emoție sărbătorii.  Sava Negrean Brudașcu și Dinu Iancu Sălăjanu, sunt cei doi artiști ai muzicii populare care ne-au delectat cu vocea, prestanța și costumele lor.

 

 

Oameni, voci, valori!

Cântecele interpretate de omul, vocea, binecuvântarea, Sava Negrean Brudașcu, au fost balsam pus pe sufletul fiecărui ascultător. Glasurile celor peste 2.000 de oameni s-au unit într-unul singur, la auzul primelor acorduri ale  “Doamne ocrotește-i pe români”. A fost unul dintre cântecele cu text patriotic al artistei Sava Negrean Brudașcu care, parcă au trezit sentimentele de român. Emoționant, puțin spus! De atunci, ori de câte ori ascult cântecele artistei, trăiesc emoția live -ului de pe stadionul din Bobota. Simt energia tricolorului pe care îl poartă întotdeauna la brâu și pe care am avut  privilegiul să-l țin în mâini. Pentru că, Sava Negrean Brudașcu a acceptat sa facă fotografii cu noi, grupul vesel :).

 

 

 

Programul artistic s-a încheiat cu melodiile îndrăgitului interpret Dinu Iancu Sălăjanu, care ne-a testat din nou, sentimentele. De la cântece de dragoste, joc și voie bună și glume spuse între melodii, la cântece cu text patriotic. Voce puternică, artistul devenit celebru pentru patosul cu care cântă despre Ardeal, a atins corzile sensibile ale auditoriului cu “Treceți batalioane române Carpații”.  Plăcuta surpriză a fost compact- discul oferit și amabilitatea de a se fotografia cu noi, admiratorii.

 

 

După spectaculosul foc de artificii, noi ne-am retras spre casa prietenilor noștri sub impresiile (încă) calde ale serbării. La știrile (Kiss fm :-P ) de dimineață am aflat că tinerii s-au distrat la discotecă, până spre ziuă. Heeei, parcă ieri petreceam și eu nopțile prin discoteci! Când o fi trecut timpul?!? 

#ladrumprinromâniamea – experiențe unice

După cum se observă (cu ochiul liber), prezentarea călătoriei mele #ladrumprinromâniamea, este una atipică. Explicația, dacă așteptați una, este simplă: am scris în ordinea în care au venit, nicidecum cronologică sau a importanței. De altfel, nici nu poate fi o ierarhie după criteriul importanței, toate experiențele trăite fiind unice și importante. 

Vouă vă plac astfel de serbări? Ce vă place mai mult? Spectacolul, mâncarea, distracția, întâlnirea cu prietenii oamenii? Când ați participat ultima dată la o sărbătoare de acest fel? Aștept răspuns în comentarii.

Până data viitoare, faceți-vă o favoare: bucurați-vă de orice vă oferă viața!

 

UniquebyMM

P.s. Vă rog să nu reclamați faptul că nu sunt fotografiile cu mine și marii artiști! Ele există, credeți-mă pe cuvânt.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0