Bun găsit! În diminețile de vară scriu din locul meu preferat, de pe terasa  din spatele casei. Îl aleg pentru liniștea, imaginea de ansamblu pe care mi-o oferă, uneori chiar pentru inspirație. Îmi place să mă instalez comod cu laptopul, cafeaua (cu un cub de ciocolată alături, neapărat! :)), agenda, tot tacâmul. :)  Miss Fifi (pisicuța) își face simțită prezența din când în când, demonstrându-și abilitățile de scriitor pe laptopul meu. Reușește să realizeze momentul vesel al începutului zilei de lucru, dar nu să mă și inspire, prin urmare, ne întoarcem fiecare la activitatea sa. Vacanța mare 2020 – acasă, în țară sau străinătate? – mă preocup pe mine. Pe miss Fifi, habar nu am, dar sigur altceva.

Vacanța mare 2020 – acasă, în țară sau străinătate?

E vacanța mare!!! În mod normal, până acum aș fi avut cel puțin o vacanță petrecută, dar acum nu e normalitate. Vacanța mare, cea mai așteptată, cea mai … mare, mai … aproape s-a dus! Din ce a mai rămas, cum și mai ales unde alegem să petrecem?

20200721 170806 Vacanța mare 2020 - acasă, în țară sau străinătate?

E adevărat, ceea ce trăim nu e tocmai normalitate, mai ales cu privire la călătorii și vacanțe, dar asta nu înseamnă să ne pierdem speranța. Și nici să ne împiedice în a ne face planuri. Omul este cea mai adaptabilă ființă și nu văd de ce s-ar dezice tocmai acum, când este vorba despre relaxare și pasiuni. Așadar, ce este greșit sau cât de greșit să ne facem planuri de vacanță în destinații în care ne-am simțit bine? Diferența o face alegerea locurilor în care răspândirea și contaminarea cu noul Corona virus este limitată la cote minime, spre zero. De asemenea, responsabilitatea, grija față de noi și de cei din jurul nostru, și respectarea regulilor de siguranță și protecție fac parte din setul obligatoriu.

Bineînțeles fiecare dintre noi are dreptul la propriile alegeri și opinii, dar nu pot fi de acord cu judecarea după propriile principii, valori sau circumstanțe. Asta înseamnă subiectivism, în cel mai delicat mod de a mă exprima. Capacitatea de a reuși să te pui în locul celuilalt, mi se pare o calitate. Dacă nu o avem, mai bine stăm în pătrățica noastră.

IMG 20191120 105959 Vacanța mare 2020 - acasă, în țară sau străinătate?

De ce vacanță?

Remarci de genul “de ce ai nevoie de vacanță” sau “de ce să pleci în vacanță în străinătate” m-au determinat să scriu câte ceva care ar putea aduce clarificări. Sigur, sinceritatea nu reprezintă întotdeauna – sau de cele mai multe ori în zilele noastre – o virtute. Dar, când ești construit în acest fel, e greu să te schimbi. În cazul meu, chiar imposibil, dar îmi asum. Aș putea face o apologie a statului acasă sau a rolului determinant și contribuția majoră pe care aș aduce-o turismului nostru, dar s-ar vedea din avion că nu este reală.

De ce vacanță? Pentru că avem nevoie de vacanță ca relaxare și sănătate. Mai mult, vacanța (călătoria) este o schimbare profundă și permanentă  a modului de a gândi despre viață.

Ca să fie cât se poate de clar, iubesc locurile minunate din țară și salvă Domnului sunt multe. O mare parte le-am văzu și revăzut, unele au rămas încă pe lista de destinații în care mi-am propus să ajung. Susțin din toate puterile mele turismul românesc și scriu despre absolut orice loc în care ajung exprimându- mi opiniile sincere. Nu am absolut nicio problemă să petrec timp de calitate acasă, unde mi-am creat condiții, pentru unii, poate de invidiat, pentru mine (noi), decente.

Dar, oare este suficient să-ți placă, să vrei sau să-ți dorești să petreci vacanțele acasă sau în țară? Evident, nu. Oare poate petrece cineva tot timpul acasă (inclusiv vacanțele), chiar dacă ar avea cele mai bune condiții, facilități de lux etc.? imaginați-vă voi tot felul de chestii la modul superlativ. Ei bine, am convingerea că răspunsul este un mare”nu”. Dar, să le luăm pe rând.

IMG 20190820 WA0042 Vacanța mare 2020 - acasă, în țară sau străinătate?

Vacantele în țară

Vacanțele  în țară mi-au adus experiențe de tot felul și vă spun cu mâna pe inimă că le-am întâlnit și în străinătate. Diferența stă în capacitatea de gestionare a diverselor situații și compensările care vin, acolo unde sunt neajunsuri. De această dată, nici măcar nu vreau să mă leg de drumuri (infrastructură), servicii sau prețuri versus calitate.

Spre exemplu s-a întâmplat să fiu decepționată de un loc, dar oamenii să știe să facă în așa fel pe parcursul șederii, încât să regret plecarea. Cum? Ne-au făcut să ne simțim ca în familie, au acordat atenție fiecărui detaliu, ne-au copleșit cu atenție iar la final ne-au oferit mici cadouri. Dacă am întâlnit și la noi așa ceva?

Da, dar nu acolo unde am fost dezamăgiți, unde lucrurile erau prost gestionate de la început până la sfârșit. Un exemplu: am plătit mâncarea și am fost nevoiți să mergem să mâncăm în altă parte. Și nu s-a schimbat nimic pe toată perioada sejurului. Aș putea continua șirul experiențelor, dar mă opresc aici deoarece sunt sigură că aveți și voi destule. Bineînțeles, sunt multe și pozitive, altfel, probabil că am alege versiunea “acasă”.

IMG 20190826 WA0004 1 Vacanța mare 2020 - acasă, în țară sau străinătate?

Vacanța acasă

Varianta “acasă”– sugerată de unii-  am ales-o atunci când financiar nu se putea alege altceva sau, strict din motive de sănătate, evenimente de familie etc. Altfel, îi invit pe cei care sugerează această formă să o experimenteze ei, chiar și în condiții extraordinare de confort și dotare. Eu am verificat-o și am constatat clar că nu mă pot desprinde total, oricât mi-aș dori, de “prolemele casnice”. Mereu apare ceva de făcut, de schimbat decorul sau constat că ar mai fi nevoie de ceva etc. Cred că nu sunt singura care descoperă în timp ce se relaxează, că ar mai trebui una -alta prin locurile în care poposesc privirile. Și atunci apare concluzia, adevărul gol -goluț: nu există o relaxare totală atâta timp cât “îmbini plăcutul cu utilul”. Căci asta facem de fapt atunci când petrecem vacanța acasă.

De cealaltă parte vine pachetul de motive pentru care alegem destinațiile cu impact direct asupra noastră și a sănătății noastre. Locuri în care te simți desprins de tot și de toate. Iar contextul în care ne aflăm, exact asta cere: să ne îndreptăm către locuri în care întâlnim liniște, puțină lume, civilizație. Există astfel de locuri și știm cu toții asta!

IMG 20200803 103255 Vacanța mare 2020 - acasă, în țară sau străinătate?

Vacanța mare 2020 – acasă, în țară sau străinătate?

Există atât în țară cât și în afara ei, adevărate paradisuri: plaje sau locuri liniște, curățenie, respect, civilizație, reguli care se respectă. Alegerea aparține așa cum am am mai spus, fiecăruia dintre noi, pentru că suntem proprii stăpâni, avem drepturi și libertăți. Dar nimeni nu ne dă dreptul să judecăm pe cineva.

Iar pentru a reveni la actualitatea zilelor noastre, exemplul pe care îl pot da este măsura inedită luată de guvernul insulelor Canare. Decizia prevede ca în cazul turiștilor care se îmbolnăvesc de noul coronvirus, aceștia vor primi înapoi banii de cazare. O măsură care îi poate atrage pe turiști și, cu siguranță va ajuta relansarea turismului care reprezintă 35% din PIB-ul Insulelor Canare.

De asemenea, aș putea adăuga informația care vine dinspre greci care, la rândul lor au niște măsuri asemănătoare. Ceva de genul, turiștilor care se îmbolnăvesc de Covid-19, li se decontează un număr de zile de cazare. Cântăriți singuri informațiile acestea făcând comparație cu măsurile de relansare a turismului luate de guvernul nostru.

IMG 20190520 204944 Vacanța mare 2020 - acasă, în țară sau străinătate?

Deciziile ne aparțin

Decideți singuri asupra alegerilor și reflectați cu atenție asupra motivelor. După 6 luni de stat acasă, în care am muncit, ne-am temut, am sperat și iar am luat-o de la capăt, avem dreptul la o “gură de aer”. Oriunde ne duce mintea, pașii sau … mijloacele de transport. Oriunde ne dorim și decidem (noi) că suntem în siguranță!

Concluzia este una singură: ce mică-i vacanța mare! Să nu o lăsăm să treacă fără a ne bucura de ea. Viața este ca un vis și trebuie trăită (real) în prezent, visând la viitor. Nu cu teama drobului de sare, nici cu frica de îmbolnăvire (moarte), ci pur și simplu trăită! Cu responsabilitate și respect pentru noi, pentru ceilalți.

Până data viitoare, trăiți-vă viața ca un vis frumos de vacanță!

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut, mai poftiți!