Elemente ajutătoare pentru munca de acasă

Bun găsit! Revin cu un articol despre munca de la distanță, de fapt, munca de acasă. Unii dintre noi lucrează în acest sistem de câțiva ani, mulți (foarte mulți) l- au experimentat odată cu declanșarea pandemiei. Ca în orice situație, unora le place, altora nu.

Dar, eu nu intenționez să conving pe cineva în vreo direcție, deoarece fiecare procedează așa cum consideră că îi este bine. Scopul meu este să vin în ajutorul celor care lucrează sau își doresc să lucreze de acasă, cu niște elemente ajutătoare.

Lucrul de acasă

Pentru cineva care se gândește să înceapă munca de acasă, în mod sigur se întâmplă să aibă un dialog cu el însuși de genul: ”Pfff, vasele trebuie spălate; Câinele trebuie scos afară; Mi-ar prinde bine încă o ceașcă de cafea.” Și dialogul ar putea continua. Întrebarea este, cum reușim să ne achităm de sarcini, să păstrăm productivitatea și focusarea atunci când lucrăm de acasă.

Munca de acasă: libertate totală

După un ritm nebun de lucru la birou, ideea lucrului de acasă sună pentru oricine, ca un vis devenit realitate. ”Să lucrez din cel mai comod loc? Să-mi pot face propriul program? Să nu pierd ore întregi  și să devin un pachet de nervi în trafic? Acesta este modul ideal de lucru pentru mine! Este libertatea totală!

Lucrul de acasă

Sună perfect și nici nu suntem departe de realitate cu această gândire, dar odată cu libertatea vin și marile responsabilități. La început, eu nu reușeam să obțin succes pe niciunul din cele două planuri. Încercam să rezolv toate problemele, atât pe cele legate de munca mea, cât și pe cele legate de casă.

Bineînțeles, nu reușeam decât să muncesc și mai mult decât la serviciu, până târziu în noapte. Și evident, fiind mereu distrasă mereu de la ceea ce ar fi trebuit să fiu focusată, eram total nemulțumită de rezultatele obținute.

Elemente ajutătoare pentru lucrul de acasă

Nici prin gând nu mi-ar fi trecut, că am nevoie de câteva elemente ajutătoare pentru ca lucrurile să meargă în sensul dorit. Mare noroc că am adunat ceva ani de experiență și sunt o persoană foarte organizată. Astfel, după prima perioadă – scurtă din fericire! – în care totul decursese haotic, m-am pus pe documentare. 

În urma acesteia am descoperit câteva elemente ajutătoare, esențiale, dacă îmi doream să fiu productivă lucrând de acasă. Și nu, nu mă refer la scaune ergonomice, lumânări parfumate sau alte elemente … Feng Shui. Iată cum am procedat!

Lucrul de acasă

Planificarea

E adevărat, (mă repet), sunt un om căruia îi place organizarea, planificarea. Pur și simplu nu-mi place să acționez alandala, pe ultima sută de metri sau, să mă aflu în mijlocul unui adevărat dezastru. Aș putea explica asta prin educația primită sau ”lecțiile” de prin căminele prin care am trecut. Dar, cine știe care este adevărul ce stă la baza acestei trăsături?!? 

Planul

Ideea este că indiferent dacă ești acest tip sau nu, fără o planificare, înseamnă să plănuiești să dai chix. Să eșuezi. Ori de câte ori ”mi-am permis” să acționez fără un plan, nu am făcut decât să-mi amintesc de ce nu trebuie să fac asta. 

IMG 20210416 225712 Elemente ajutătoare pentru munca de acasă

Care este elementul ajutător concret în acest sens? Găsesc puțin timp la finalul fiecărei săptămâni pentru planificare (un plan). Îmi notez undeva – agendă, fișier, după preferințe – prioritățile săptămânii următoare. Întâlniri, comisioane, locuri în care trebuie să ajung, memento-uri, schițe de lucru. Bineînțeles, un plan (planificator) trebuie personalizat, făcut în așa fel încât să devină funcționabil și potrivit fiecăruia. 

Planul (agenda) este păstrat la îndemână și consultat periodic pentru a ne fi de ajutor. Planificatorul poate fi fizic sau digital, folosind elemente care ne ajută să menținem un ton vesel, distractiv sau să atragă atenția.

Alege varianta unui suport laptop rabatabil

Să lucrezi de acasă înseamnă automat să vrei să lucrezi într-un confort deosebit. Practic este definiția și dorința lucrului de acasă, la un loc. La birou nu ai același confort ca acasă, chiar dacă beneficiezi de un scaun ergonomic și super adaptat. (Îmi amintesc cum la un moment dat, m-am trezit cu un nodul la încheietura mâinii din cauza poziției incomode și birou inadecvat.) 

Unii dintre noi lucrează bine dacă stau în pat sau pe canapea. Alții, se simt perfect în fotoliu iar unii, în foișorul din curte sau, why not, pe marginea piscinei, într-un loc exotic de pe pământ. 

Măsuța pliabilă

Elemente ajutătoare

De aceea eu am recurs la un (alt) element ajutător foarte simplu: un suport (măsuță) pentru laptop pliabil. În acest fel, îmi pot folosi laptopul din dotare, realmente, din orice loc îmi doresc. 

Mărturisesc sincer, îmi place să am laptopul în poală – cred că este cea mai uzuală expresie deși, nu și cea mai academică- stând în fotoliul preferat. Când vremea este favorabilă, lucrez afară, de pe canapeau sau din balansoarul meu.

Elemente ajutătoare

Măsuța mea pliabilă îmi oferă posibilitatea să mă instalez, în oricare dintre locurile mele preferate din casă sau sin curte. Nu-mi place însă să lucrez din pat, punct. Dar, nu este nimic interzis! Atâta timp cât creativitatea și cheful de muncă sunt la cote înalte, nu văd de ce nu.

Ce spun psihologii

Psihologii spun, că dacă munca din pat sau din oricare alt loc care ne ajută să depășim neliniștea, poate ușura munca, atunci e perfect. Astfel, locul ales va fi potrivit pentru realizarea proiectelor pe care le considerăm copleșitoare, deoarece îl vom asocia cu relaxarea.

pexels photo 839443 Elemente ajutătoare pentru munca de acasă

Dacă vi se pare util, pot spune cum am procedat eu. Am găsit la Dedeman un suport rabatabil metalic pentru laptop, pe care îl iau cu mine acolo unde vreau să lucrez.

Într-o zi vreau să fiu alături de un peisaj minunat care mă inspiră, în alta îmi doresc să stau în fotoliul meu confortabil, moale și primitor. Ei bine, nu este nicio problemă. Instalez suportul, iau cu mine laptopul, mouse-ul, pixul, agenda, și trec la treabă.

De puțin timp însă, am ochit la Ikea un suport mai ușor, din lemn sau din plastic. Din cauză că cel metalic este mai greu (și rece), aș vrea să -l cumpăr pe cel din lemn. Imediat ce voi ajunge și îl voi cumpăra, vă voi spune cum se comportă și dacă este o soluție mai bună decât cea pe care o folosesc. 

Ochelari pentru calculator sau de blocare a luminii albastre

Chiar dacă lucrez după un program de care reușesc (în mare parte) să mă țin, mai puțin atunci când inspirație nu e, apare blocajul foii goale  sau deadline-ul presează teribil, tot petrec mult timp pe laptop. În acest caz, aș putea spune că, migrenele și ochii obosiți sau uscați sunt de înțeles. Dar adevărata explicație este alta. 

Lumina albastră care provine de la ecranele digitale are mai multă energie și lungimi de undă mai scurte. Expunerea exagerată la aceasta, poate afecta ritmul circadian, ducând la posibilitatea provocării unei tensiuni digitală a ochilor.

ochelari calculator

Blocarea luminii albastre

Există și în acest caz elemente ajutătoare pentru a atenua efectele nocive: ochelarii de blocare a luminii albastre. Îi știm și noi, ca ochelari speciali pentru calculator sau ochelari cu lentile cu protecție specială. Însă, eu sunt cunoscuți (în străinătate) și ca ochelari de blocare a luminii albastre

Important de reținut însă, sunt beneficiile utilizării acestor ochelari. Aceștia ameliorează disconfortul cauzat de lumina albastră a ecranelor digitale folosite mai mult de două ore și elimină migrenele. 

Studiile au arătat de asemenea, că folosirea ochelarilor speciali reduce probabilitatea de degenerare maculară (legată de vârstă), și îmbunătățește somnul.

Altfel de … terapie cu bătăi binaurale

Bătăile binaurale sunt sunete continue pe frecvențe diferite – pentru urechea dreaptă şi cea stângă – utilizate în stimularea undelor cerebrale. Atunci când auzim două tonuri, câte unul pentru fiecare ureche, creierul nostru procesează ritmul diferenței dintre cele două frecvențe. Aceasta este explicația pentru ceea ce se numește batere binaurală.

pexels photo 270384 Elemente ajutătoare pentru munca de acasă

Ce sunt bătăile binaurale?

Când auziți două tonuri, câte unul în fiecare ureche, care sunt puțin diferite în frecvență, creierul dvs. procesează un ritm al diferenței dintre frecvențe. Aceasta se numește batere binaurală

Bătăile binaurale sunt considerate iluzii auditive. Acestea se folosesc în explorarea muzicii, ajută la reglarea instrumentelor (pian, orgă) și, mai recent, ca beneficii în sănătate. Bătăile binaurale au același efect de stare mentală obținută prin meditație, dar mult mai rapid.

Avantajele terapiei cu bătăi binaurale

Concret, bătăile binaurale aduc următoarele avantaje asupra sănătății:

  • reduce anxietatea
  • crește focalizarea și concentrarea
  • reduce stresul
  • crește relaxarea
  • stimulează starea pozitivă
  • stimulează creativitatea

S-a dovedit că bătăile binaurale în frecvența Gamma ajută la sporirea flexibilității cognitivă, precum și atenția la detalii și focusare.

Lucrul de acasă

Elemente ajutătoare 

Experimentarea acestui exercițiu de ascultare a bătăilor binaurale poate părea un pic plictisitoare pentru început. Cum se procedează? Pentru a asculta bătăi binaurale, avem nevoie de o pereche de căști stereo și de un player MP3 sau de un alt sistem muzical.

Odată ce ne acomodăm cu acestea, productivitatea va crește cu siguranță, chiar și de zece ori. Dacă veți decide să recurgeți la acest element ajutător, găsiți liste de redare pe Spotfy, YouTube sau alte aplicații de streaming.

Concluzia este că nu avem nevoie de elemente complicate pentru ca lucrul de acasă să aibă rezultate remarcabile. Am putea folosi tot felul de artificii sau elemente care funcționează pe moment. Scopul este să folosim ideile, elementele care ne ajută să ne concentrăm pe sarcinile noastre. 

Pentru mine, acestea sunt elementele ajutătoare cele mai la îndemână și care funcționează. Dacă vă doriți să creșteți productivitatea, recomand să le încercați. Dacă aveți alte recomandări de elemente ajutătoare, vă invit să le împărtășiți aici, în comentarii.

Până data viitoare, spor, focus și libertate!

Mulțumesc pentru vizită! Găsiți lucruri interesante dacă citiți și:

Cum l-am cunoscut pe scriitorul George Șovu

Călătorie și gastronomie: cartofii antici canarieni

6 moduri de preparare a cafelei

Cu drag, UniquebyMM

Sursa: https://preventblindness.org/blue-light-and-your-eyes/

https://www.allaboutvision.com/cvs/bluelight.htm#

Rate this post