Bun găsit! Vă anunțasem cu ceva timp în urmă că am primit de la Editura RaoColecția Rao Clasic Crimă și pedeapsă. Citisem cartea, dar o cartea de calibrul Crimă și pedeapsă scrisă de Fiodor Mihailovici Dostoievski este de o revelație extraordinară, chiar și recitită.

Din Colecția Rao Clasic: Crimă și pedeapsă (Dostoievski)

Colecția - Crimă și pedeapsă carte

Dacă vrei să-mi zici cum este inima unui om, nu-mi spune ce citește, spune-mi ce recitește. François Mauriac

 Colecția Rao Clasic

Sigur, să scriu despre Dostoievski și opera sa în cuvintele cele mai potrivite, mă duce cu gândul din nou la dilema despre care am povestit. Depășind ”situația” încep prin a vă spune că Editura Rao  Colecția Rao Clasic oferă de peste 20 de ani opere dintre cele mai importante din literatura clasică universală.

Colecția - carte Crimă și pedeapsă

Cărțile sunt frumos prezentate, plăcute ca aspect, pe măsura operelor literare pe care urmează să le descoperim. Cu siguranță în casele noastre, ale iubitorilor de cărți și ai cititului, se găsesc romane și volume de povestiri ale celebrilor: H. Balzac, J.P. Sartre, A. Camus, T. Mann, G.G. Marquez, etc. din Colecția Clasic.

Din fericire (pentru mine), am câteva opere ale acestor titani ai literaturii clasice. Printre acestea și Crimă și pedeapsă de Dostoievski.

 Dostoievski

Dostoievski este scriitorul care reprezintă realismul literar, deoarece redă cu exactitate  întâmplări și aspecte din viața și societatea vremurilor sale. De altfel, acesta recunoaște singur: ”Mi se spune că sunt un psiholog; nu este adevărat, eu sunt doar un realist în sensul mai înalt al cuvântului, adică un realist care înfățișează toate adâncimile sufletului uman.”

Crimă și pedeapsă este una dintre capodoperele scriitorului rus, care apare mai întâi în 12 numere ale publicației Mesagerul rus în 1866. Abia mai târziu apare ca roman, considerat printre cele mai bune zece romane ale literaturii universale. 

Povestea este plină de realism, ca de altfel toate cele 11 opere ale lui Dostoievski, unul dintre cei mai  mari scriitori clasici. Alături de Tolstoi, Dostoievski aparține vârstei de aur a literaturii ruse. De asemenea, este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori pentru cultura Rusiei și a Europei creștine.

 Colecția Rao Clasic: Crimă și pedeapsă

Crimă și pedeapsă este un roman complex care are drept personaj principal un tânăr student sărac. Frumos și inteligent, tânărul este nevoit să-și întrerupă studiile universitare din Sankt Petersburg. Raskolnikov locuiește într-o cameră mică, infectă din Sankt Petersburg, îndură foamea și umilința șomajului, dar refuză ajutorul singurului său prieten.

colecția

Acțiune & personaje

Autorul prezintă drama tânărului Raskolnikov aflat în plină criză psihotică. Caracterizat drept un singuratic (păstrase legătura doar cu un singur coleg), tânărul etalează simptome de grandomanie. Acesta încearcă să-și protejeze sora (Dunia) de admiratori, considerându-se înzestrat cu calități deosebite.

Crima

Raskolnikov se consideră îndreptățit să comită o crimă și un jaf asupra cămătăresei și surorii acesteia. Acesta este convins că binele pe care îl poate face cu banii bătrânei compensează păcatul omuciderii.

Romanul evidențiază în capitole întregi alienarea, vinovăția și argumentează obținerea salvării prin suferință. Acestea se desprind din acțiunile tânărului Raskolnikov care își motivează crima comisă. El consideră că un act imoral este justificat atunci când duce către ceva extraordinar. Autorul schițează motivul în prima parte a cărții.

IMG 20210827 215227 Din Colecția Rao Clasic - Crimă și pedeapsă (Dostoievski)

Sonia

Sonia este un alt personaj al romanului din Colecția Rao Clasic. Sonia este o tânără creștină care ajunge să practice prostituția obligată de tatăl bețiv. Raskolnikov se îndrăgostește neașteptat de Sonia. El se confesează Soniei  și încearcă să -și justifice actul pentru care începe să se disprețuiască. 

Pedeapsa

Dostoievski alternează stările protagonistului și lasă loc întrebărilor. Va fi Raskolnikov suficient de puternic încât în confruntarea cu propria conștiință în primul rând, să fie doborât de remușcări? De asemenea, autorul abordează tema salvării prin suferință și încearcă să o compare cu religia creștină.

El consideră că prin suferință se obține purificarea spiritului uman și șansa mântuirii. Exemplul folosit în acest sens este cel al Soniei. Aceasta, ajutată de credință reușește să găsească energia de care are nevoie să-l susțină și călăuzească pe Raskolnikov.

Cu prețul propriei dureri, deși pare necruțătoare, Sonia dă dovadă de un caracter puternic și optimist în domeniul moralității creștine. Cu ajutorul dragostei care i-o poartă lui Raskolnikov, Sonia reprezintă expresia iertării, dându-i șansa de a-și ispăși vina.

IMG 20210721 122554 Din Colecția Rao Clasic - Crimă și pedeapsă (Dostoievski)

Din Colecția Rao Clasic: Crimă și pedeapsă

De multe ori personajele autorului sunt prezentate cu conștiințe fracturate. Acestea sunt chinuite de incertitudinea existenței lui Dumnezeu, de povara libertății spiritului, de existența răului. Motivul? Dostoievski este un precursor al existențialismului.

Și în romanul Crimă și pedeapsă, Dostoievski susține ideea că mântuirea este o opțiune posibilă pentru toți oamenii. Și pentru cei cu păcate grave.

Recomandare

Dar, nu am de gând să povestesc tot romanul. Vă las pe voi să trageți propria concluzie și să desprindeți opiniile, citind Crimă și pedeapsă. Una dintre capodoperele literaturii universale, scrisă de unul dintre remarcabilii clasici. Eu v-o recomand cu drag! O găsiți pe Editura Rao Colecția Clasic. Dacă ați citit deja cartea sau orice altă operă a scriitorului, vă aștept impresiile.

Până data viitoare,

”citește și deschide-ți mintea, ca să le închizi altora gura.“

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

S-ar putea să vă intereseze și:

Restaurant propriu vis vs. realitate și primele 5 articole de bucătărie

7 citate care pot fi aplicate în viață

Detergentul Perwoll Caps – viață lungă hainelor colorate

Rate this post