Bun găsit prieteni! Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Enescu. Dar, asta știm cu toții. Sau asta cred eu! Pentru că sunt o melomană, dar și  pentru că un asemenea eveniment este special, mi s-a părut oportun să vorbesc puțin despre muzica lui Enescu pe vioara Stradivarius din 1729.

vioara

Desigur, nu e ușor să vorbești (sau să scrii) despre asemenea personalități sau evenimente. Numai gândul să scriu despre Enescu îmi dă fiori. Oricâtă măiestrie și talent în ale scrisului aș avea, tot cred că nu aș putea alege cuvintele potrivite. Îmi par sărace pentru a exprima cu adevărat valoarea, geniul marelui compozitor, violonist, pianist, profesor Enescu.

Cuprins

Muzica lui Enescu pe vioara Stradivarius din 1729

Mi se întâmplă să vreau sau chiar să scriu pe astfel de teme și să mă lovesc de temeri care îmbracă diverse forme. De data aceasta însă nu am ținut cont de nimic și, până să nu fie prea târziu, am dat drumul ”condeiului”. Ce-i drept, am avut un motiv în plus care m-a determinat să scriu despre această minune a lumii care este muzica. 

vioara - violonistul Răzvan Stoica

Acesta este legat de privilegiul de a fi invitată la un concert în care violonistul Răzvan Stoica a interpretat opere alese la inestimabila vioară Stradivarius. Muzica nu este scrisă pentru o anumită limbă, pentru că muzica nu are granițe. Muzica se simte și se trăiește cu inima. Iar compozitorul și interpretul care reușesc să ajungă la inima unui public cât mai larg, indiferent de naționalitate, sunt genii. Nu întâmplător, George Enescu spunea:

Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor 

De fapt, motivele sunt: muzica, vioara Stradivarius și nu în ultimul rând, oamenii: compozitorul și interpretul. Urmăresc de multă vreme emisiunile Florentinei Fântânaru ”De-a viața ascunselea”. Are invitați de seamă, deosebiți, interesanți, speciali.

41e37a 7762dc3a90c846ae83c0363e25d8c4a2 mv2 d 2200 1467 s 2 Muzica lui Enescu pe vioara Stradivarius din 1729

Violonistul Răzvan Stoica și vioara Stradivarius

La fel s-a întâmplat și de curând, când în emisiune a fost unul dintre astfel de invitați: violonistul Răzvan Stoica. Considerat de specialiști cel mai mare violonist al generației sale, acesta a venit cu vioara Stradivarius din 1729 (The Queen) la care interpretează muzica marilor compozitori ai lumii. A fost ca un regal! Ca o sărbătoare a muzicii, a talentului, a pasiunii și sensibilității.

IMG 20190531 203938 Muzica lui Enescu pe vioara Stradivarius din 1729

Invitatul Răzvan Stoica a interpretat la vioara Stradivarius (din 1729) fermecată și a povestit. Amintiri despre monștri sacri ai muzicii românești, despre unul dintre elevii lui Enescu pe care l-a cunoscut mai îndeaproape, despre vioară și concerte.

Violonistul a început prin a mărturisi că muzica lui Enescu are o încărcătură deosebită. De asemenea, cum Enescu a fost primul violonist care l-a impresionat și bucata preferată scrisă de compozitor, nu este pentru vioară.

Enescu și Porumbescu – nelipsiți din concertele lui Răzvan Stoica

A mai povestit Răzvan Stoica (ceea ce eu știam deja), că nu există concert în care să nu cânte Enescu și Balada lui Ciprian Porumbescu. Îi ascultasem (pe el și sora lui pianistă, Andreea) în concertul la care fusesem invitată și în care au interpretat cu deosebită pasiune și talent, Enescu și Porumbescu. 

vioara - Enescu

În emisiune însă am descoperit și de ce interpretează cât mai mult din muzica românească. Nu o fac doar din pur patriotism. Ci pentru că muzica românească este foarte frumoasă și este ascultată cu plăcere peste tot, pe toate scenele lumii. Și pentru că are o vibrație extraordinară. Mai spune violonistul că ”unui român îi este ușor să interpreteze Ceaikovski, Brahms, Bach, dar unui străin îi este foarte greu să interpreteze Enescu sau alt compozitor român. 

S-a apropiat de Enescu și Porumbescu

Violonistul Răzvan Stoica a studiat în Olanda pe care o consideră a doua casă. Acolo s-a apropiat extrem de mult de Enescu și Porumbescu. Astfel își potolea dorul de țară. De asemenea, violonistul îl consideră pe Enescu ca fiind deasupra geniului. 

IMG 20190526 185757 714 Muzica lui Enescu pe vioara Stradivarius din 1729

Și poveștile (adevărate) au curs în continuare. Pentru că, momentul ales este unul extrem de potrivit poveștilor și amintirilor despre inegalabilul Enescu. Cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu care se va desfășura la București începând cu data de 28 august 2021 și 140 de ani de la nașterea compozitorului.

Ce omagiu mai potrivit ar putea fi decât interpretarea operei enesciene la vioara Stradivarius din 1729? Deloc întâmplător, vioara Stradivarius, un violonist român talentat și are legătură cu marele compozitor. Pentru că Răzvan Stoica este violonistul care a fost invitat de Ivry Gitlis (elevul lui George Enescu) să facă un MasterClass.

Duo Stoica 131 Muzica lui Enescu pe vioara Stradivarius din 1729

Apoi, în 2014, la un concert la care a fost invitat violonistul român, Irvy Gitlis a fost în sală. I-a plăcut interpretarea și l-a invitat la masă unde i-a povestit timp de ore bune, multe lucruri interesante și frumoase despre Enescu. Printre altele, cât de mult iubea România sau cum îi plăcea să lase corzile mai jos atunci când cânta la vioară.

Muzica recompune spiritele frânte și ușurează greutățile cauzate de spirit.

Miguel Cervantes

Tot de la invitatul special am aflat despre Enescu că a fost un iubitor al muzicii compuse de Iohan Sebastian Bach. Cânta sonatele lui Bach săptămânal, chiar și pentru el. De asemenea, povestea de dragoste a lui Enescu a fost una zbuciumată. Probabil, era prea sensibil pentru perioada aceea. 

Alți monștri sacri ai României 

La fel de impresionant este și momentul cu interviul lui Arghezi din arhiva  de aur adus în fața publicului de realizatoarea emisiunii. În interviu, Tudor Arghezi povestește în stilul său inconfundabil cum George Enescu i-a cântat timp de trei ore marelui pictor Ștefan Luchian.

După o lungă și grea suferință, viața  pictorului era la sfârșit. În noaptea dinaintea morții, Enescu s-a furișat (ca o umbră) în camera pictorului, și-a scos vioara de sub mantia lungă și i -a cântat timp de trei ore fără să scoată o vorbă. La sfârșit, ”umbra” s-a apropiat de pat și  i- a spus în șoaptă: ”Iartă-mă te rog! Sunt George Enescu.”

vioara - Sunetul iubirii

La final

În studiourile televiziunii muzica interpretată de Răzvan Stoica la vioara Stradivarius a răsunat impecabil. Sunt sigură că a ajuns direct la inimile celor care se aflau pe canalul respectiv. A fost sublim, a fost minunat, a fost … fără cuvinte. 

DUO Stoica – Răzvan și Andreea Stoica- alături de Kamerata Stradivarius, vor susține concerte într-un turneu în România cu Piazzolla reorchestrate. 

Hei, se pare că am reușit să duc la bun sfârșit acest articol. Dacă v-a plăcut sau nu, voi afla din comentariile voastre. Tot acolo, aș dori să-mi spuneți dacă știați despre violonistul Răzvan Stoica și vioara Stadivarius (the Queen). Dar despre poveștile și lucrurile interesante legate de marele Enescu? 

 

Până data viitoare, iubiți, trăiți, visați! Viața este muzică!

 

Cu drag, MM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut, vă aștept cu articole interesante și despre:  sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să vă intereseze și:

Restaurant propriu vis vs. realitate și primele 5 articole de bucătărie

Care sunt ținutele preferate în vacanță

7 motive să comandăm pe florărie online

Surse foto: răzvanstoica.com; festivalenescu; arhiva personală

Rate this post