Bun găsit, dragii mei! Se apropie sărbătorile de iarnă și, pe lângă pregătirea și dăruirea cadourilor, pregătirea preparatelor culinare are o importanță deosebită. Parcă nimic nu acționează mai puternic (ca un resort ascuns) declanșând sentimente de fericire și plăcere, ca mâncarea. Mâncarea ne face fericiți, se spune de multe ori, dar oare cât adevăr ascunde această expresie? Mâncarea și fericirea – cei mai buni prieteni. (?!?)
Cuprins
Mâncarea și fericirea – cei mai buni prieteni
Dintotdeauna, oamenii au fost fericiți în jurul meselor îmbelșugate și tot acolo s-au încheiat armistiții sau afaceri. Unii bucătari știu parcă a folosi ingrediente care să deschidă apetitul, nu doar pentru savurarea bucatelor ci și a deschiderii inimilor și dezlegarea limbii.. Iar când mâncarea bună este stropită cu o licoare care ajută mai bine digerarea bucatelor, fericirea chiar este maximă.
Pentru că ne dorim să aflăm dacă această prietenie între mâncare și fericire chiar există, cea mai simplă metodă este să căutăm explicații științifice. Astfel, argumentele aflate ne vor ajuta să înțelegem lucrurile și să nu mergem doar pe presupuneri. Prin urmare, haideți să aflăm împreună: există sau nu o legătură reală între alimente și serotonina produsă de corpul nostru, cea responsabilă cu fericirea?
Specialiștii și cercetătorii spun răspicat: da. Mâncarea și fericirea sunt niște prieteni extraordinar de buni. Cu alte cuvinte, legătura dintre mâncarea pe care o consumăm și fericire, chiar există din punct de vedere științific.
Mâncarea și fericirea – din punct de vedere științific
Explicația specialiștilor vine să ne elucideze misterul acestei prietenii oferind următoarele explicații. Știm deja că același hormon – serotonina – ultra cunoscut pentru declanșarea fericirii în corp care leagă neuronii, funcționează din stomac.
Triptofanul este aminoacidul cheie care eliberează hormonul și se găsește în alimente ca: lapte, ouă, ciocolată, carne de pui, pește, leguminoase etc. Cu alte cuvinte, în orice aliment bogat în proteine.
În altă ordine de idei, marea majoritate a serotoninei produsă de organism se găsește stocată în stomac. Lipsa acesteia, poate provoca probleme intestinale severe. Mai mult, datorită faptului că alimentele furnizează o bună parte din energia necesară organismului, aportul de proteine reprezintă alt stimulent pentru fericire. Iar asta se întâmplă pentru că acestea permit să facem toate activitățile de peste zi și care ne influențează emoțiile și spiritul.
Da – și din punct de vedere științific
Știm că rigoarea științifică are o importanță majoră, dar trebuie avut în vedere și concepțiile mai intangibile, ca spre exemplu emoțiile și sentimentele. Un exemplu pot fi problemele fizice care ne afectează direct mintea, ajungând să creeze probleme emoționale astfel încât sărim peste mâncare.
Ani întregi nici nu luam în calcul mâncarea de dimineață, adică ”săream” peste mic dejun. Sunt convinsă că mulți dintre voi încă mai practică metoda cafelei pe stomacul gol. Dar ați observat că lipsa mesei de dimineață dă senzația de stare mai puțin bună?
Starea se explică prin pierderea aportului de energie necesară începutului de zi și, un fel de recesiune la nivel emoțional cu consecințe asupra activității intelectuale și a productivității. Mai pe înțelesul nostru, toată energia și capacitatea de concentrare de care dispunem dimineața, se duce pe apa Sâmbetei dacă ne lipsim de masa cea mai importantă a zilei. Iar starea noastră proastă este extrem de contagioasă pentru cei din jurul nostru.
Mens sana in corpore sano
Lipsa meselor însă nu este singura problemă care ne afectează emoțional. Mai este nevoie și de o dietă sănătoasă și echilibrată. Din cauză că nu este suficient să ne menținem doar sănătatea fizică pentru a ajuta producția de serotonină despre care am spus mai sus. Imperios necesar este să avem în vedere și grija pentru sănătatea minții.
O știm și noi, dar mai ales specialiștii mintea și corpul sunt strâns legate unul de altul. De aceea, nu trebuie ignorat niciun moment aspectul că deteriorarea unuia are impact direct asupra celuilalt. Celebrul ”Mens sana in corpore sano” este cel mai bun și potrivit exemplu.
Recomandări pentru stimularea producerii serotoninei
Acum, că am lămurit cum stau lucrurile și din punct de vedere științific cu mâncarea și fericirea, de fapt strânsa lor prietenie, să trecem și la recomandări. Să vedem câteva sfaturi care ne vor ajuta să generăm serotonina în cantități mai ridicate cu ajutorul alimentelor, dar și grija pentru sănătatea noastră.
- O dietă echilibrată si sănătoasă, fără a sări peste mese principale, dar și fără excese . Am mai vorbit noi despre francezi – care mănâncă și beau de toate, dar cu măsură. Sau, grecii cu mâncarea în stil mediteraneean și înțelepciunea lor cunoscută de mii de ani.
- Consumul alimentelor numite purificatoare, cele care ajută organismul să se detoxifieze.
- Mâncarea preparată în casă sau într-un mod cât mai natural și din alimente naturale sănătoase, un pariu cu noi înșine și un stil de viață. Să uităm de preparatele ultra -procesate, chiar dacă timpul nu este cel mai bun prieten al nostru.
- Legumele și fructele sunt cei mai buni aliați ai noști dacă sunt incluși în stilul nostru alimentar zilnic. În același timp, să nu uităm de pește, care este bogat în Omega3 și carnea roșie.
- Încercați să nu abuzați de alimentele care conțin triptofan, cum este ciocolata. E adevărat că ajută la producerea serotoninei ( a fericirii), dar consumul exagerat va provoca și dureri de stomac
Experiența gastronomică
Am lăsat la final, dar asta nu înseamnă că este mai puțin important, un alt factor fundamental în prietenia dintre mâncare și fericire. Este vorba despre experiența gastronomică. Și mă întorc la sărbătorile pe care pe așteptăm cu toții.
Ce altceva ne face mai fericiți decât petrecerea unor zile împreună cu cei dragi și mâncarea tradițională sau orice alte preparate delicioase? Ce bucurie mai mare poate fi decât familia strânsă în jurul mesei pline cu bunătăți preparate ”ca acasă” și conversațiile voioase ce se aud ca niște clichete de clopoței?
Mâncarea și fericirea în familie
Pentru că îmi iubesc familia mai presus decât orice, pentru că am aflat toate lucrurile acestea pe care vi le-am împărtășit, am grijă ca (mai ales) meniul de sărbători să fie cât mai variat. Țin cont de importanța pe care o are mâncarea în starea de spirit, dar și de gusturile fiecărui membru al familiei.
Astfel, realizez un meniu echilibrat care să includă experiențe gastronomice pe măsura sărbătorilor și a gusturilor. Îmbin mâncarea tradițional românească, cu rețete reinterpretate sau împrumutate din gastronomia fină internațională. Ba, am și rețete proprii pe care le fac special pentru cei care le apreciază și abia aștept să le văd fericirea pe chip, în ochi și în atmosfera creată în jur.
La final
Închei cu rugămintea de a răspunde la următoarea întrebare: știind cât de bune prietene sunt mâncarea și fericirea, care este locul vostru preferat în care vă simțiți fericiți la masă? Dar compania care contribuie la această fericire?
Până data viitoare, fericire maximă!
Cu drag, MM
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Recomandare și opinii: Dragoste și jaf
Trucurile unor cinefili pentru bucuria spectacolului cinematografic
Oameni cu inimi de români. La mulți ani!
Sursa info: https://www.abc.es/bienestar/alimentacionref
La mine cred că e mai importantă companie decât locul. Nu îmi place să mănânc singură. Îmi plac mesele împărțite cu soțul, familia, prietenii, colegii…
in general , mancam pe fuga. singuri, fiecare cand apuca. insa cel mai mult imi place sa mancam la verisoara mea, unde ne strangem toti, sau la restaurant, alaturi de prieteni
Familia e cea care mă face să mă simt înconjurat de iubire.
Și că tot veni vorba de iubire, după cum știm, iubirea trece prin stomac.
Bun articol, mi-a plăcut mult. Felicitări, Mira, și sărbători fericite, tuturor!
Imi place tare mult sa mananc acasa, la masa mea, alaturi de cineva.
Îmi place să mănânc oriunde dacă sunt alături de prietenul meu și de persoanele care îmi sunt dragi. De când am o alimentație pe bază de plante, orice masă îmi aduce fericire, iar conștiința este mereu împăcată.
Am învățat să mănânc exact atât cât am nevoie, să nu exagerez cu mesele și nici cu dulciurile.
Eu nu sunt prietena buna cu mancarea. Avem o relatie love-hate, dar am mancaruri favorite si imi place sa le savurez cu prietenii.
O mancare buna savurata impreuna cu cei dragi este cel mai frumos lucru!
Locul meu preferat la masa este ce mai departe de aragaz si frigider, eventual blocata intre alte doua persoane astfel incat sa nu pot iesi ca sa aduc diverse pentru ceilalti comeseni. Imi place sa fiu servita, nu sa mananc printre slalomuri cu feluri de mancare.
Ce subiect apetisant ! Indiferent de context, omul e fericit când e invitat la masă. Atmosfera devine liniștită și toată lumea are serotonină din belșug. Eu și Geo suntem niște gurmanzi, pentru noi a mânca = plăcere, aproape întotdeauna urmată de un sentiment de vinovăție, care ține până la masa următoare, când iar o luăm de la capăt. Avem locuri bine stabilite la masă, dar nu ne deranjează să le schimbăm. Ne place să luăm masa împreună, cu familia extinsă, dar si cu prietenii.
Eu ma simt foarte bine cand iau masa cu logodnicul meu, e mai buna mereu manacarea.
Pentru mine este importanta locatia, prietenii sau cei in jurul carora este pusa acea masa. Atunci am cea mai mare placere de-a manca!
Sa stii ca mancarea merge mana-n mana cu fericirea.