Bun găsit, dragii mei! Se apropie sărbătorile de iarnă și, pe lângă pregătirea și dăruirea cadourilor, pregătirea preparatelor culinare are o importanță deosebită. Parcă nimic nu acționează mai puternic (ca un resort ascuns) declanșând sentimente de fericire și plăcere, ca mâncareaMâncarea ne face fericiți, se spune de multe ori, dar oare cât adevăr ascunde această expresie? Mâncarea și fericirea – cei mai buni prieteni. (?!?)

Cuprins

Mâncarea și fericirea – cei mai buni prieteni

Mâncarea

Dintotdeauna, oamenii au fost fericiți în jurul meselor îmbelșugate și tot acolo s-au încheiat armistiții sau afaceri. Unii bucătari știu parcă a folosi ingrediente care să deschidă apetitul, nu doar pentru savurarea bucatelor ci și a deschiderii inimilor și dezlegarea limbii.. Iar când mâncarea bună este stropită cu o licoare care ajută mai bine digerarea bucatelor, fericirea chiar este maximă.

Pentru că ne dorim să aflăm dacă această prietenie între mâncare și fericire chiar există, cea mai simplă metodă este să căutăm explicații științifice. Astfel, argumentele aflate ne vor ajuta să înțelegem lucrurile și să nu mergem doar pe presupuneri. Prin urmare, haideți să aflăm împreună: există sau nu o legătură reală între alimente și serotonina produsă de corpul nostru, cea responsabilă cu fericirea?

pexels photo 5779170 1 Mâncarea și fericirea - cei mai buni prieteni

Specialiștii și cercetătorii spun răspicat: da. Mâncarea și fericirea sunt niște prieteni extraordinar de buni. Cu alte cuvinte, legătura dintre mâncarea pe care o consumăm și fericire, chiar există din punct de vedere științific.

Mâncarea și fericirea – din punct de vedere științific

Explicația specialiștilor vine să ne elucideze misterul acestei prietenii oferind următoarele explicații. Știm deja că același hormon – serotonina – ultra cunoscut pentru declanșarea fericirii în corp care leagă neuronii, funcționează din stomac.

Triptofanul este aminoacidul cheie care eliberează hormonul și se găsește în alimente ca: lapte, ouă, ciocolată, carne de pui, pește, leguminoase etc. Cu alte cuvinte, în orice aliment bogat în proteine.

În altă ordine de idei, marea majoritate a serotoninei produsă de organism se găsește stocată în stomac. Lipsa acesteia, poate provoca probleme intestinale severe. Mai mult, datorită faptului că alimentele furnizează o bună parte din energia necesară organismului,  aportul de proteine reprezintă alt stimulent pentru fericire. Iar asta se întâmplă pentru că acestea permit să facem toate activitățile de peste zi și care ne influențează emoțiile și spiritul.

mâncarea

Da – și din punct de vedere științific

Știm că rigoarea științifică are o importanță majoră, dar trebuie avut în vedere și concepțiile mai intangibile, ca spre exemplu emoțiile și sentimentele. Un exemplu pot fi problemele fizice care ne afectează direct mintea, ajungând să creeze probleme emoționale astfel încât sărim peste mâncare.

Ani întregi nici nu luam în calcul mâncarea de dimineață, adică ”săream” peste mic dejun. Sunt convinsă că mulți dintre voi încă mai practică metoda cafelei pe stomacul gol. Dar ați observat că lipsa mesei de dimineață dă senzația de stare mai puțin bună?

Starea se explică prin pierderea aportului de energie necesară începutului de zi și, un fel de recesiune la nivel emoțional cu consecințe asupra activității intelectuale și a productivității. Mai pe înțelesul nostru, toată energia și capacitatea de concentrare de care dispunem dimineața, se duce pe apa Sâmbetei dacă ne lipsim de masa cea mai importantă a zilei. Iar starea noastră proastă este extrem de contagioasă pentru cei din jurul nostru.

pexels photo 3329110 Mâncarea și fericirea - cei mai buni prieteni

Mens sana in corpore sano

Lipsa meselor însă nu este singura problemă care ne afectează emoțional. Mai este nevoie și de o dietă sănătoasă și echilibrată. Din cauză că nu este suficient să ne menținem doar sănătatea fizică pentru a ajuta producția de serotonină despre care am spus mai sus. Imperios necesar este să avem în vedere și grija pentru sănătatea minții.

O știm și noi, dar mai ales specialiștii mintea și corpul sunt strâns legate unul de altul. De aceea, nu trebuie ignorat niciun moment aspectul că deteriorarea unuia are impact direct asupra celuilalt. Celebrul ”Mens sana in corpore sano” este cel mai bun și potrivit exemplu.

pexels photo 6004725 Mâncarea și fericirea - cei mai buni prieteni

Recomandări pentru stimularea producerii serotoninei

Acum, că am lămurit cum stau lucrurile și din punct de vedere științific cu mâncarea și fericirea, de fapt strânsa lor prietenie, să trecem și la recomandări. Să vedem câteva sfaturi care ne vor ajuta să generăm serotonina în cantități mai ridicate cu ajutorul alimentelor, dar și grija pentru sănătatea noastră.

  • O dietă echilibrată si sănătoasă, fără a sări peste mese principale, dar și fără excese . Am mai vorbit noi despre francezi – care mănâncă și beau de toate, dar cu măsură. Sau, grecii cu mâncarea în stil mediteraneean și înțelepciunea lor cunoscută de mii de ani.
  • Consumul alimentelor numite purificatoare, cele care ajută organismul să se detoxifieze.
  • Mâncarea preparată în casă sau într-un mod cât mai natural și din alimente naturale sănătoase, un pariu cu noi înșine și un stil de viață. Să uităm de preparatele ultra -procesate, chiar dacă timpul nu este cel mai bun prieten al nostru.
  • Legumele și fructele sunt cei mai buni aliați ai noști dacă sunt incluși în stilul nostru alimentar zilnic. În același timp, să nu uităm de pește, care este bogat în Omega3 și carnea roșie.
  • Încercați să nu abuzați de alimentele care conțin triptofan, cum este ciocolata. E adevărat că ajută la producerea serotoninei ( a fericirii), dar consumul exagerat va provoca și dureri de stomac

Experiența gastronomică

mâncarea

Am lăsat la final, dar asta nu înseamnă că este mai puțin important, un alt factor fundamental în prietenia dintre mâncare și fericire. Este vorba despre experiența gastronomică. Și mă întorc la sărbătorile pe care pe așteptăm cu toții.

Ce altceva ne face mai fericiți decât petrecerea unor zile împreună cu cei dragi și mâncarea tradițională sau orice alte preparate  delicioase? Ce bucurie mai mare poate fi decât familia strânsă în jurul mesei pline cu bunătăți preparate ”ca acasă” și conversațiile voioase ce se aud ca niște clichete de clopoței?

Mâncarea și fericirea în familie

mâncarea

Pentru că îmi iubesc familia mai presus decât orice, pentru că am aflat toate lucrurile acestea pe care vi le-am împărtășit, am grijă ca  (mai ales) meniul de sărbători să fie cât mai variat. Țin cont de importanța pe care o are mâncarea în starea de spirit, dar și de gusturile fiecărui membru al familiei.

Astfel, realizez un meniu echilibrat care să includă experiențe gastronomice pe măsura sărbătorilor și a gusturilor. Îmbin mâncarea tradițional românească, cu rețete reinterpretate sau împrumutate din gastronomia fină internațională. Ba, am și rețete proprii pe care le fac special pentru cei care le apreciază și abia aștept să le văd fericirea pe chip, în ochi și în atmosfera creată în jur.

pexels photo 10366292 Mâncarea și fericirea - cei mai buni prieteni

La final

Închei cu rugămintea de a răspunde la următoarea întrebare: știind cât de bune prietene sunt mâncarea și fericirea, care este locul vostru preferat în care vă simțiți fericiți la masă? Dar compania care contribuie la această fericire?

Până data viitoare, fericire maximă!

 

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Recomandare și opinii: Dragoste și jaf

Trucurile unor cinefili pentru bucuria spectacolului cinematografic

Oameni cu inimi de români. La mulți ani!

 

Sursa info: https://www.abc.es/bienestar/alimentacionref

5/5 - (5 votes)