Bun găsit, prieteni! În sfârșit a venit și rândul cărților. Prima recomandare din anul 2022 este cartea Diamantul Doris scrisă de Doris Payne și Zelda Lockhart. Pentru cei interesați, cartea se găsește la Editura Rao.

Diamantul Doris – recomandare carte 2022

 

Diamantul

Cum probabil vă imaginați, nu am citit foarte mult în perioada sărbătorilor.  Explicația nu cred că va surprinde, cei mai mulți dintre voi bănuind despre ce este vorba. Totuși, detaliez puțin, nu neapărat din dorința de a mă scuza sau a mă explica.

Toate preparatele, decorurile, pregătirile care țin de sărbători nu s-au făcut pocnind din degete. Sau pocnind din bici, apropo de plugușor. Motiv pentru care mi- a rămas mult mai puțin timp pentru plăcuta îndeletnicire a cititului.

Chiar și atunci când luam o pauză, în cazul în care apucam să deschid o carte, aceasta avea efectul de a mă relaxa.

Printre pregătirile de sărbători

Cu alte cuvinte, în cazul acesta nu era deloc indicat să mă relaxez citind, în pauzele dintre pregătiri. Cu atât mai mult cu cât era o carte care mă captiva. Riscam să ard cozonacii, să dea în foc oalele și alte astfel de întâmplări nedorite.

Diamantul -carte

Cu toate acestea, am reușit să și citesc câte ceva și bineînțeles vă voi povesti și vouă puțin despre asta. Prima carte despre care vreau să spun câteva cuvinte este Diamantul Doris. Motivul este tocmai stilul captivant și subiectul incitant al acestei cărți. 

”Povestea adevărată a uneia dintre cele mai faimoase hoațe de bijuterii.” Este ceea ce scrie pe coperta cărții, care are efectul de a stârni curiozitatea. Iar asta vine în completarea titlului Diamantul Doris, care fascinează pur și simplu și atrage cititorul.

Diamantul și fascinația asupra noastră

Fascinație zic, deoarece diamantul are o putere extraordinară asupra iubitorilor de bijuterii și pietre prețioase. Chiar și atunci când este vorba despre un titlu de carte. Diamantul Doris este despre Doris, o femeie, o negresă pe deasupra, care vrea să demonstreze că poate fi independentă.

Diamantul - carte

De fapt, Doris este un fel de lider nedeclarat al femeilor din perioada celui de-al doilea război mondial. Autoarea ne introduce în povestea vieții ei încă din copilărie. Atunci când vede pentru prima oară agresiunea la care era supusă mama. Momentul în care viața ei începe să se schimbe.

Bătăile pe care le primea mama din partea tatălui, un miner gelos, o transformă și o îndârjește împotriva lui. Pe la zece ani, Doris începe să joace în șopronul casei, rolul unei soții (mamă) care își pedepsește soțul. Îl snopește în bătaie mai exact pe soțul imaginar, care avea chiar și un nume: Kevin.

Propriile promisiuni și declarație de război

Cam în aceeași vreme, Doris hotărăște să își apere mama cu orice preț. Începe prin a nu se dezlipi de ea, crezând că în acest fel va reuși să o ferească de loviturile tatălui.

IMG 20220117 132604 Diamantul Doris - recomandare carte 2022

Când mai crește puțin, își promite să nu depindă niciodată de nimeni, să ducă o viață liberă și să nu-i lipsească nimic. Face propriile promisiuni și propria declarație de război.

Fascinată de modă, începe să studieze revistele de specialitate pe care le avea mama și dezvoltă un simț deosebit în acest sens. Ușor- ușor, în Diamantul Doris ni se dezvăluie femeia de culoare care conștientizează puterea de atracție pe care o are.

Abilități & atuuri

Doris știe că poate să- și folosească farmecul și eleganța în favoarea sa. Dar ea nu a fost dintotdeauna hoață. Descoperă toate aceste abilități și le transformă în atuuri. Începe să le aplice abia după o întâmplare petrecută în micul magazin din cartier. 

Diamantul

Vânzătorul  și patronul magazinului, un evreu pe care Doris îl aprecia și respecta în mod deosebit, o dezamăgește în ziua în care apare un alb în magazinul său. Pentru că noul vizitator o privea disprețuitor din cauza culorii sale, evreul a strâns în mare grabă ceasurile pe care i le arătase lui Doris.

Domnul Benjamin

Era evident că acesta nu-și dorea să arate că avea toleranță sau că aplica același tratament și negrilor. În grabă, acesta uită unul dintre ceasuri pe mâna fetiței, apostrofând- o și alungând- o din magazin.

Mogâldeață, așa cum i se spunea în familie, ajunge la ușă, dar hotărăște să se răzbune pe domnul Benjamin (patronul magazinului). Se întoarce spre tejghea și îi înapoiază ceasul pe care vânzătorul îi uitase pe mâna ei. Efectul scontat a fost atins: cei doi albi s-au uitat cu furie unul către celălalt, în timp ce fata părăsea magazinul trântind cu putere ușa.

Diamantul 

pexels photo 1457801 Diamantul Doris - recomandare carte 2022

Diamantul cel mai valoros este incolor, adică fără nicio culoare – în timp ce diamantul  de calitate inferioară este colorat. Culorile diamantelor sunt clasificate de la D- cel incolor, de un alb pur- la Z- cel de culoare galben pal. Diamantul de grad D este de cea mai bună calitate, extrem de rar și, in același timp, cel mai scump.

Diamantul Doris – recomandare carte

Diamantul Doris este în primul rând despre femeia de culoare care sfidează prejudecățile și normele societății. Stilul este unul nepretențios, foarte apropiat, dar care te face să fii de partea personajului principal.

Cu alte cuvinte, Doris reușește să fure și inima cititorului. Dincolo de povestea incredibilă, în cartea Diamantul Doris descoperim femeia care depune eforturi extraordinare pentru a merge împotriva curentului dictat de culoarea pielii și a statutului socio- economic.

Diamantul - carte

La final

Și mai este despre ceva: despre dezlegarea unei dileme. Va reuși Doris să trăiască o viață liberă și în cel mai rafinat lux, dar fără a munci pe brânci? Și fără a se mărita cu vreun bogătaș?

Răspunsul autoarei este ”DA”! Dar voi veți afla citind cartea mai exact ce va face eroina sau celebra hoață de bijuterii. Recomandarea mea este să citiți cartea Diamantul Doris, pentru că este o carte extrem de captivantă, relaxantă și teribil de interesantă. Voi ce ați reușit să citiți în ultima perioadă?

Până data viitoare, spor la citit!

 

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Catalogul provocărilor de toamnă 2021 SB

2 ani de pandemie și vacanțele

Brandul anului 2021 care m-a convins

5/5 - (1 vote)